Sonos Arc vs Playbar: complete vergelijking en advies!

Soundbar van Sonos kopen, en twijfel je tussen de Sonos Arc en de Sonos Playbar? Of heb je nu de Sonos Playbar, en overweeg je een upgrade naar de Sonos Arc? Om je keuze gemakkelijk te maken vind je op deze pagina alle verschillen van deze twee soundbars, inclusief alle voor- en nadelen van beide opties.

De Sonos Arc is de nieuwste soundbar van Sonos, en sinds juni 2020 te koop. De Sonos Playbar is veel ouder, en al sinds februari 2013 beschikbaar. Hoewel de Sonos Arc nu de Sonos Playbar vervangt, is het eigenlijk een heel andere soort soundbar.

Hieronder alvast een korte samenvatting van de belangrijkste verschillen:

  • De Sonos Arc – 5.0.2 channel, Dolby Atmos, HDMI aansluiting, groter, duurder (€899 op Bol.com)
  • De Sonos Playbar – 3.0 channel, optische aansluiting, kleiner, goedkoper (€599 op Bol.com)

Een meer gedetailleerde vergelijking van de specificaties van beide Sonos soundbars vind je hieronder.

Vergelijktabel: Sonos Arc vs Playbar

Sonos Arc Sonos Playbar
Sonos Arc Soundbar Sonos Playbar
Prijs: ~ €899 ~ €599
Mid-range
speakers:
8 6
Tweeters: 3 3
Woofers: 0 0
Versterkers: 11× klasse D 9× klasse D
Audio-kanalen: 5.0.2 3.0
Aansluitingen: Ethernet,
HDMI ARC
Ethernet,
Optical
Wi-Fi: Ja Ja
Bluetooth: Nee Nee
Voice-control: Ja Nee
Afmeting (cm): 8.7×114,2×11,6 8.5×90×14
Gewicht: 6.25 kg 5.4 kg
Kleuren: Wit of zwart Zwart
Officiële site: Sonos.com Sonos.com
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl

Sonos Arc of Playbar – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee soundbars.

Afmetingen, gewicht en design

Op het oog wordt als eerste het verschil in afmeting en design duidelijk. De nieuwe soundbar is voornamelijk een stuk langer. De Sonos Arc is namelijk 114,2 cm lang, 8.7 cm hoog, en 11.6 cm diep. Daarmee is dit een flink grote soundbar, en nét iets breder dan een 50 inch TV. Let met deze grote afmeting er op of de soundbar nog op je TV-meubel past!

Ook de Sonos Playbar is géén kleine soundbar, maar wel kleiner dan de Sonos Arc. De Playbar is 90 cm lang, 8.5 cm hoog, en 14 cm diep. Daarmee is ook dit nog een redelijk grote soundbar.

Hieronder een geschaald plaatje, waarin je de verhouding van de afmetingen van de twee soundbars kunt zien.

Sonos Arc Vs Sonos Playbar

Ook zit er een verschil in het gewicht: de Arc is 6.25 kg zwaar, en de Playbar 5.4 kg. Beide soundbars zijn aan de muur te bevestigen.De muurbeugels hiervoor worden niet meegeleverd, en zul je bij beide soundbars dus los moeten bestellen. De muurbeugel voor de Playbar vind je hier (€57,99), en de muurbeugel voor de Sonos Arc vind je hier (€79,99).

Met de muurbeugel van de Sonos Playbar bevestig je deze soundbar met de brede zijde, de ‘onderkant’ als je deze op een TV-meubel zou plaatsen, tegen de muur. De Sonos Arc houdt dezelfde richting aan bij plaatsing op een TV-meubel of aan de muur, en is met de beugel vlak tegen de muur te plaatsen.

Prestaties: geluidskwaliteit

De Sonos Arc en Playbar hebben een flink verschil in de speakerconfiguratie. De Sonos Arc is ontworpen met het doel om bioscoopgeluid naar de woonkamer te brengen. Wat betreft audiokanalen is de Sonos Arc dan ook een 5.0.2 soundbar.

Dat houdt in dat deze soundbar in zijn eentje alle geluidskanalen voor surround sound kan afspelen (5 geluidskanalen). Daarmee heeft deze soundbar een linker-, rechter- en midden-kanaal. Dit geluid komt altijd van voren. Daarnaast bevat deze soundbar ook speakers voor de twee achterkanalen.

De ingebouwde speakers voor de achterkanalen zijn opzij gericht. Hierdoor kan deze ‘virtueel surround sound’ leveren. Het idee hiervan is namelijk dat het geluid van deze speakers via de muren weerkaatst, en het bij de luisteraar dan alsnog van achteren lijkt te komen.

Toch is surround sound met echte achterspeakers beter in het leveren van een surround effect. Je kunt er dan ook voor kiezen om twee Sonos One (SL) te gebruiken als echte achterspeakers. Deze kun je via de Sonos Controller App draadloos verbinden met de Sonos Arc.

De ‘2’ staat voor de twee omhoog gerichte speakers. Dit geluid zal via het plafond weerkaatsen, en lijkt bij de luisteraar dus van bovenaf aan te komen. Deze twee omhoog gerichte speakers maken dit een Dolby Atmos soundbar, en maken de bioscoopervaring van het geluid mogelijk. Voor dit effect zul je wel video’s met Dolby Atmos geluid moeten afspelen.

De Arc heeft voor het linker- en rechter kanaal één woofer voor de diepe tonen, en een tweeter voor de correcte weergave van de hoge tonen. Het midden-kanaal heeft één tweeter, en twee woofers. Voor de surround- en boven-kanalen is er één woofer beschikbaar. Zo bevat deze soundbar in totaal wel 11 ingebouwde speakers, namelijk 8 woofers en 3 tweeters.

De Sonos Playbar is daarentegen een 3.0 channel soundbar. Deze heeft dus een linker-, rechter- en midden-kanaal. Met de drie geluidskanalen is de richting van het geluid al flink beter dan met stereo (2.0) speakers, zoals de ingebouwde speakers bij de meeste TV’s.

Het is met de Sonos Playbar echter niet mogelijk om bioscoopgeluid van de Arc te krijgen. De Playbar heeft geen upfiring speakers, en er zijn ook geen losse upfiring speakers van Sonos te combineren met de Sonos Playbar. Wel kun je de de Sonos Playbar uitbreiden met twee Sonos One (SL) speakers om zo een surround-set te maken.

De Sonos Playbar bevat in totaal 9 verschillende speakers. Voor alle drie de geluidskanalen heeft deze soundbar één tweeter, en twee woofers. Zo heeft de Playbar voor het linker en rechter-kanaal dus één woofer meer dan de Sonos Arc.

Alle ingebouwde speakers van beide Sonos soundbars hebben hun eigen klasse-D versterker. Het is daarom niet nodig om een versterker tussen de TV en deze soundbars te plaatsen.

Gebruik en functies

De Sonos Arc is op de TV aan te sluiten met de meegeleverde HDMI kabel. Ook kun je gebruik maken van de meegeleverde HDMI-naar-optisch adapter, zodat je de Arc met een optische (Toslink) kabel op de TV kunt aansluiten. Wil je Dolby Atmos ondersteuning, dan zul je echter gebruik moeten maken van HDMI.

De Sonos Playbar is alleen op je TV aan te sluiten met de meegeleverde optische (Toslink) kabel, en heeft géén HDMI aansluiting beschikbaar. Wel hebben beide soundbars een ethernetpoort om deze bedraad op het internet aan te sluiten, maar kunnen ze ook via Wi-Fi met je thuisnetwerk verbinden.

Eenmaal aangesloten zul je met zowel de Arc als de Playbar één keer de installatiestappen uit de handleiding moeten doorlopen. Hiervoor heb je een internetverbinding nodig, en moet je de Sonos Controller-app installeren op je smartphone of tablet.

Eenmaal geïnstalleerd, zullen zowel de Arc en de Playbar simpelweg alle audio van de TV afspelen. Ook zullen beide soundbars hierna reageren op de afstandsbediening van je TV. Je kunt dus de afstandsbediening van je eigen TV gebruiken voor het regelen van het volume van de soundbar.

De Sonos Controller app heb je na de installatie niet meer nodig om gebruik te maken van je soundbars bij de TV. Wél kun je de Sonos Controller app gebruiken om muziek naar de soundbar te streamen. De Sonos Controller app heeft een ingebouwde ondersteuning voor tientallen streaming diensten, waaronder Spotify, Apple Music, Google Play Music, en Deezer.

Een overeenkomst tussen deze twee soundbars is dat je bij beide met de Sonos Controller App ook draadloos andere Sonos speakers kunt toevoegen. Zo kun je met deze app bijvoorbeeld draadloos een Sonos Sub koppelen aan zowel de Arc als de Playbar. Met deze Sonos Subwoofer bij de Arc maak je een 5.1.2 systeem, of een 3.1 systeem met de Playbar.

Ook kun je bij beide soundbars een Sonos One (SL) of Sonos Five koppelen als achterspeakers. Met al deze combinaties zullen alle speakers tegelijkertijd de audio van je TV afspelen. Naast het combineren van speakers voor bij je TV, zijn zowel de Arc als de Playbar ook te gebruik bij multiroom-audio.

Een verschil tussen de Arc en de Playbar is de ondersteuning van spraakbediening. Van deze soundbars heeft alleen de Arc ‘voice-control’, namelijk van Google Assistent, en is daarmee een zogenaamde ‘smart speaker’. Dat houdt in dat je met stem de speakers commando’s kunt geven. Zo kun je de Arc bijvoorbeeld opdracht geven om een bepaald nummer af te spelen, het afspelen te pauzeren, of het volume aan te passen.

Tip: Alle Sonos speakers vergelijken? Bekijk dan de vergelijking van alle Sonos speakers.

Sonos Arc of Playbar kopen? Prijs en beschikbaarheid!

Heb je na deze vergelijking een keuze kunnen maken, en wil je één van deze twee soundbars kopen? Hieronder een overzicht van webwinkels waar je de Sonos Arc of de Sonos Playbar kunt bestellen, en de huidige prijs.

De Sonos Arc is beschikbaar in twee kleuruitvoeringen: zwart en wit. De Playbar is daarentegen alleen verkrijgbaar in het zwart, maar je kunt een witte Sonos Playbar maken met behulp van een witte hoes.

De Sonos Arc wordt geleverd met de benodigde stroomkabel, een HDMI kabel, en een HDMI naar optische kabel adapter. De Playbar wordt geleverd met de benodigde stroomkabel, optische kabel (Toslink), en een netwerkkabel (optioneel voor bedrade internetverbinding).

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over deze twee soundbars van Sonos, of opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

1 reactie op “Sonos Arc vs Playbar: complete vergelijking en advies!”

  1. Heb het hele huis vol met Sonos en ben er erg tevreden over, nu wil ik mijn playbar weg halen en de nieuwe arc installeren, dit zie ik helaas nergens in mijn app staan.
    Weet iemand hoe ik dat moet doen

    Beantwoorden
Send this to a friend