Samsung UE43MU6100 review en test

De Samsung UE43MU6100 is een 4K televisie met een schermdiagonaal van 43 inch (108 cm). Ter vervanging van mijn oude TV, heb ik in december 2017 de Samsung UE43MU6100 gekocht op Bol.com voor €529.

De keuze viel op de Samsung UE43MU6100 omdat ik een 43 inch TV zocht, en meteen de upgrade naar 4K wilde maken. Ondertussen heb ik deze TV al een aantal weken in bezit, en in die tijd goed kunnen testen. Is dit een goede TV? In dit review lees je mijn ervaring.

Deze TV wordt soms ook de UE43MU6100W of UE43MU6100WXXN genoemd. De Samsung MU6100 is ook beschikbaar met een groter of kleiner scherm dan 43 inch. Je kunt ook kiezen uit 40 inch, 49 inch, 50 inch, 55 inch, 65 inch, en zelfs 75 inch. Meer informatie over TV inch-maten lees je hier.

Dus ook als je op zoek bent naar de UE40MU6100, UE49MU6100, UE50MU6100, UE55MU6100, UE65MU6100, of UE75MU6100, is het grootste gedeelte van dit review geldig. Naast de schermdiagonaal, is het enige verschil de afmeting van de poot waar de TV op staat. Alle andere eigenschappen zijn hetzelfde.

Een korte samenvatting van mijn review zie je in de scores hieronder.

Samsung UE43MU6100 review
 • Bouwkwaliteit en montage
 • Gebruik en functies
 • Beeldkwaliteit
 • Audiokwaliteit
 • Prijs-kwaliteitverhouding
4.2

Samenvatting

De Samsung UE43MU6100 is een betaalbare 4K TV met een erg goede beeldkwaliteit, een compleet en gemakkelijk te bedienen besturingssysteem, en snelle reactietijden voor gaming. De bouwkwaliteit van de TV had beter gekund, en wat betreft audio had ik gehoopt op een beter basgeluid.
Voor een prijs van iets meer dan €500 is deze TV een zeer goede koop.

Bouwkwaliteit/constructie en montage 3.5/5

In dit gedeelte van het review ga ik in op de montage van de TV, de bouwkwaliteit, en andere fysieke eigenschappen.

Levering, verpakking, unboxing

De TV wordt geleverd in een grote kartonnen doos, die lichter is dan deze eruit ziet. Qua gewicht is het gemakkelijk te tillen, maar de doos is met een afmeting van 122×65 cm redelijk groot en onhandig. Er zit op beide uiteinden van de doos een handvat. De TV is in je eentje te tillen, maar voor de zekerheid is het beter om dit met z’n tweeën te doen. De TV zit goed verpakt in de doos met een flinke laag piepschuim. Op de doos staat duidelijk aangegeven aan welke kant je deze open moet maken.

Na het openmaken van de doos kom je meteen een aantal accessoires tegen. Nadat je deze uit de doos hebt gehaald verwijder je een groot blok piepschuim, en kun je het scherm uit de doos tillen. Let hierbij er goed op dat je alleen de rand van het scherm vastpakt, niet het scherm zelf! Knijp je in het scherm, dan beschadig je de pixels. Vooral het uit de doos tillen van het scherm ging wat onhandig zonder hulp.

Als je het scherm eenmaal uit de doos hebt, is het het makkelijkste om deze plat op een zacht oppervlak te leggen, zoals je bed. Zo voorkom je beschadiging aan het scherm, en kan je gemakkelijk bij de achterkant van het scherm om de poot te monteren.

Montage

Eenmaal uit de doos, moet de TV nog in elkaar gezet worden. Dit is een redelijk simpel proces. In de doos vind je ook de voet van de TV, een hoekstuk, en de acht benodigde schroeven. Eerst schroef je het hoekstuk met vier schroeven stevig vast aan de voet. Daarna plaats je de gehele poot op de TV, en schroef je deze vast met met de overgebleven vier schroeven. Als de poot stevig vastzit, kun je de TV optillen en op deze rechtop neerzetten op zijn bestemming. Vervolgens hoef je allen nog de stroomkabel, en de kabels van je randapparatuur aan te sluiten.

Bouwkwaliteit

De gehele constructie voelt minder stevig aan dan ik had gehoopt. De voet van de TV lijkt van metaal, maar is volledig van plastic. De TV staat stabiel op de poot; er is nauwelijks gevaar dat deze zal omvallen. Toch wiebelt het scherm flink ten opzichte van de poot als je deze aanraakt.

De voet waar de TV op staat is redelijk groot en onhandig. In mijn geval is deze poot net iets te breed voor de kast waar deze op staat: van het ene tot het andere uiteinde 75 cm. Het voorste punt tot het achterste punt van de voet is zo’n 29 cm. De poot steekt aan de voorkant voor het scherm uit: maximaal 7 centimeter op het uiteinde.

Ik had liever een platte plaat gezien als voet voor deze TV. Voornamelijk als deze uitgevoerd zou zijn in metaal en/of glas, zou dit een stevigere constructie zijn. Daarnaast zou dit als voordeel hebben dat dit niet in de weg zou zitten als je eventueel een soundbar zou willen plaatsen. In mijn geval neemt de voet van de TV namelijk precies de plek in waar ik graag een soundbar zou plaatsen.

Wel heeft deze TV aan de achterzijde schroefgaten beschikbaar voor een alternatieve montage. De vier schroefgaten zitten in een vierkant op 20 cm afstand van elkaar. Dit is de VESA 200 standaard. Je kunt er dus ook voor kiezen om de TV op te hangen aan een TV-beugel uitkiezen, of een alternatieve TV voet uitkiezen voor deze TV. Alle producten met VESA 200 x 200 zijn hiervoor geschikt.

De aansluitingen voor de kabels zijn op Samsung UE43MU6100 goed geplaatst. Ze zitten redelijk hoog aan de rechterkant van de TV, en zijn daarmee gemakkelijk bereikbaar. Een flink voordeel op m’n oude TV, waar de aansluitingen aan de onderkant van de TV zaten.

Aan het zogenaamde kabelmanagement is helaas niet gedacht. Er is namelijk geen mogelijkheid is om de kabels weg te werken aan de achterkant van de TV of in de poot. Om de kabels uit het zicht te krijgen heb ik daarom simpelweg de kabels met duct tape vastgeplakt aan de achterkant van het scherm, zodat deze achter de poot omlaag lopen.

Voordelen:

 • Gemakkelijke montage
 • Staat stabiel
 • Handige plaatsing aansluitingen

Nadelen:

 • Staander had steviger gekund. Veel speling, TV geeft veel mee bij aanraken.
 • Geen kabelmanagement mogelijkheden
 • Poot steekt ver uit aan de voorkant van de TV (7 cm), zit in de weg voor het plaatsen van een soundbar.

Gebruik en functies 4.5/5

Installatie

Na het aansluiten krijg je meteen een welkomstscherm. Alles spreekt hier voor zich. Je selecteert de taal en land, en wordt vervolgens gevraagd om alle aangesloten apparaten op HDMI aan te zetten, je WiFi wachtwoord in te geven, en een Samsung account aan te maken (optioneel).
Het Scannen naar zenders ging snel, en alle zenders worden meteen gevonden. Met een kwartier ben je wel door de installatie heen.
Wel ben ik wat langer bezig geweest om de kleurinstellingen van het scherm naar mijn eigen voorkeur in te stellen.

Aansluitingen

De TV heeft voldoende aansluitingen voor al je randapparatuur. De meestgebruikte aansluiting is waarschijnlijk de HDMI aansluiting. Met 3 HDMI 2.0 poorten heeft deze TV er ruim voldoende. Daarnaast zijn er component- en composiet aansluitingen, een ethernetpoort, en 2 USB poorten. Geluid kan via de digital audio out port (optisch) worden aangesloten. Voor live TV is er een coaxkabel-aansluiting, en een Common Interface (CI card) aansluiting. Verder kan de TV verbinden via WiFi en bluetooth.

Besturingssysteem – Tizen

Deze TV heeft Tizen als besturingssysteem. Mijn ervaring met Tizen is tot nu toe positief; Tizen is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Alle apps en instellingen die ik tot nu toe nodig heb gehad waren snel gevonden.

Live TV en radio

In mijn geval gaat het om Ziggo digitale televisie via de kabel. De Samsung UE43MU6100 heeft een ingebouwde tuner, waardoor mijn Humax TV tuner nu  overbodig is. Met één keer scannen werden meteen alle zenders binnen mijn pakket gevonden. De zenders zijn meteen te bekijken, en geen van deze zenders heeft enige storing.

Het beeld en audio van live televisie is goed. Het is echter in full HD, omdat er op dit moment nog geen 4K live TV beeld mogelijk is bij Ziggo (en bij andere TV providers).

Apps (Netflix, Youtube, Spotify etc)

Alle veelgebruikte apps staan al meteen op de TV geïnstalleerd, of zijn erg gemakkelijk te installeren via het menu ‘Apps’. Beschikbare apps zijn onder andere Netflix, YouTube,  Amazon Prime video, Disney Plus, Videoland, NPO app, RTL XL, KIJK, NLziet, KNIPPR, Pathé Thuis, Google Play video, Facebook video, Rakuten TV, Moviemax, en de webbrowser.

Gaming

Gamen op deze TV was voor mij de grootste positieve verassing. Als je de Xbox aanzet, heeft deze meteen door dat je een 4K TV gebruikt, en wordt er gevraagd of je wil gamen in 4K resolutie. Door meteen ‘Naar 4K schakelen’ te kiezen, wordt er waar mogelijk 4K resolutie zichtbaar. In mijn geval gaat het om 4K upscaling met de Xbox One S, waardoor de games er iets beter uitzien.

Een belangrijkere eigenschap voor gaming zijn de reactietijden van je TV. Wat de reactietijd van mijn oude TV is kan ik nergens vinden, maar de Samsung UE43MU6100 is in ieder geval significant sneller. Volgens een test van Rtings.com is de zogenaamde input lag van deze TV namelijk slechts zo’n 19-20 milliseconden als je deze instelt op ‘Game Mode’.

Om Game Mode in te stellen op de Samsung UE43MU6100, selecteer je eerst de juiste uitgang: namelijk de HDMI-aansluiting waar je console op aangesloten zit. Via de knop ‘settings’ op de afstandsbediening, kun je onder ‘beeld’ kiezen voor de beeldmodus ‘Games’. Heb je dit eenmaal ingesteld, dan hoef je dat niet steeds opnieuw te doen. Deze modus staat alleen aan voor deze HDMI port, en daarom niet bij live TV of Netflix. Om de beste reactietijden te krijgen is het beeld in Game modus namelijk iets minder goed qua kleur en contrast. Bij live TV of Netflix kun je voor de beste beeldkwaliteit beter kiezen voor de setting ‘Standaard’ of ‘Dynamisch’.

Dat deze TV sneller reageert op de input van je controller, maakt een enorm verschil in de prestatie bij schietspellen. Ik heb dit getest met de de single player spelmodus ‘FireFight’ van de Xbox game Halo Reach, waarbij je steeds nieuwe waves aan vijanden krijgt. Op mijn oude TV verlies ik normaal zo’n 5-7 levens om drie rondes uit te spelen. De eerste keer dat ik dit op de Samsung UE43MU6100 speel, haal ik de drie rondes meteen met verlies van slechts 2 levens: een persoonlijk record :).

Afstandsbediening & Samsung remote app

De TV wordt geleverd met de Samsung BN59-01268D afstandsbediening en de twee benodigde batterijen. De afstandsbediening werkt prima, en de TV reageert op elke ingedrukte knop. Raak je deze afstandsbediening kwijt, dan is deze goedkoop te vervangen. Een vervanger kost slechts €19,95 op afstandsbediening.nl.

Er is een app om de TV op afstand te kunnen bedienen met je smartphone, de Samsung TV & Remote (IR) app. Deze werkte simpelweg niet op mijn telefoon. Voor deze app heb je namelijk een smartphone met een ingebouwde IR blaster nodig, en dat zijn er maar weinig. Hier een volledige lijst van alle smarpthones met een IR blaster.

Ik heb twee goede alternatieve apps gevonden, die beide gebruik maken van je WiFi netwerk om toch je TV te kunnen bedienen. Deze app werkt, en is volledig gratis. Een beter alternatief is echter de app ‘Samsung Smart TV: Keyboard‘. Met de betaalde versie van deze app (€4,49), kun je ook gebruik maken van een muisfunctie en keyboard voor tekstinvoer. Met het keyboard op je smartphone kun je veel sneller typen, en hoef je niet met de afstandsbediening één voor één letters te selecteren. Helaas werkt dit niet bij elk tekstinvoerveld; bijvoorbeeld binnen Netflix zul je toch met de pijltjestoetsen letters moeten selecteren.

Energieverbruik

Ik heb het energieverbruik van deze TV gemeten met de Brennenstuhl PM 231 E energiemeter. Bij het kijken van live TV, met het audiovolume op een comfortabel hoorvolume (stand 25), en alle beeldeigenschappen op gemiddeld (50%), verbruikt deze TV gemiddelde 52.2 Watt.

De eigenschap die het grootste verschil in het energieverbruik maakt, is de achtergrondverlichting. Op de laagste stand zakt het energieverbruik naar slechts 26.0 Watt. Zet je de achtergrondverlichting op de hoogste stand, dan gebruikt de TV 86.7 Watt. In de stand-by stand gebruikt de TV nog 0.5 Watt.

Voordelen:

 • Installatie gemakkelijk en snel
 • Voldoende aansluitingen voor externe apparaten
 • Tizen: simpel en gebruiksvriendelijk
 • Gaming: snelle reactietijden

Nadelen:

 • Officiële Samsung remote App: werkt niet.

Beeldkwaliteit 4.5/5

Voordat de TV aanstond viel me meteen de reflectie van het scherm op. Het scherm is glad, in tegenstelling tot mijn oude tv met mat scherm. Wanneer je de TV aanzet zie je meteen niets meer van de reflectie. Alleen als er een felle lichtbron rechtstreeks op het scherm reflecteert, zal je nog enige reflectie zien met het scherm aan.

Full HD video

Ik heb video’s gekeken met Netflix, in 1080p. De beeldkwaliteit is simpelweg erg goed. Met 1080p zie je op deze TV al een zeer goed detailniveau. In een scene op gemiddelde afstand tot de personages zie je duidelijk details zoals rimpels en poriën in gezichten van de acteurs. M’n huidige Netflix account ondersteunt nog geen HDR en 4K, dus heb ik dit met ander beeldmateriaal getest.

Full HD + HDR video

Stream ik vanaf de PC, via Windows Mediaplayer, Full HD video naar m’n TV, dan is de kwaliteit nog beter.

Met HDR zijn de kleuren beter qua contrast. Bij de geteste video’s zijn de kleuren fel, maar realistisch. Zwart is op deze TV ook goed zwart bij het afspelen van HDR video.

4K UHD video

Een van de eigenschappen die bij mij meetelde bij de keuze voor deze TV, is de 4K resolutie. 4K video ziet er erg goed uit op deze TV, en heeft zeker een meerwaarde als ik dit vergelijk met dezelfde videos in 1080p.

De eerste test met 4K op deze TV was via YouTube met natuurvideos, waaronder deze video, en deze. Hierbij betrapte ik mezelf erop dat ik een aantal keer ‘wow’ zei, omdat dit de eerste keer was dat ik zo’n hoog detailniveau heb gezien op een TV. Zo zie je in de 4K natuurvideos die ik keek bijvoorbeeld prima de afzonderlijke waterdruppels in een waterval, en afzonderlijke haren van de dieren die in beeld kwamen.

Ik heb ervaring met meerdere 1080p smart TV’s, en heb op geen van deze TV’s zo’n goed detailniveau gezien als met het het 4K beeld van mijn Samsung UE43MU6100.

Let bij 4K wel op de afmeting van het scherm en de kijkafstand. Zou je voor deze 43 inch TV kiezen, en op 3 tot 4 meter afstand zitten, dan valt veel van het voordeel van 4K weg; je zit dan te ver van het scherm om het het voordeel van 4K nog te zien.

Er zijn online grafiekjes beschikbaar voor de verhouding van de kijkafstand en of 4K de moeite waard is. Bijvoorbeeld deze. Ik zit met een 43 inch TV en een kijkafstand van tussen de 1.5 en 2 meter (meestal zo rond de 1.6 meter) volgens deze grafiek op het randje; waarbij 4K nog net de moeite waard is. Misschien is deze grafiek wel ietwat veeleisend; want ook op 2 tot 2.5 meter afstand zie ik nog steeds het voordeel van 4K. Wel is het zo dat het verschil met Full HD duidelijker is als je dichtbij zit.

Wil je het optimale uit 4K halen, dan kun je ook nog kiezen voor de MU6100 van Samsung in een grotere afmeting.

Upscaled 4K – Xbox One S

Ik heb de Xbox One S voor het spelen van games. Nadat ik op de Xbox naar 4K heb geschakeld, worden de games meteen weergegeven in 4K resolutie. Helaas is 4K op de Xbox One S geen ‘native 4K’, maar wordt er gebruik gemaakt van upscaling; het beeld wordt opgeschaald naar 4K. Wil je ook kunnen gamen in native 4K, dan moet je kiezen voor de Xbox One X of de PS4 Pro. Met zogenaamde ‘native 4K’ is het beeld dat je console genereert meteen 4K, en daardoor scherper.

De games zien er zeker beter uit dan eerder, maar het is een stuk minder indrukwekkend dan de 4K YouTube videos. Ook is te zien dat sommige gebruikte ‘textures’ in de games niet zijn ontwikkeld zijn om weergegeven te worden in 4K. De TV kan dus meer detail weergeven dan dat er met de games werkelijk wordt gegenereerd door de Xbox One S. Zou je gebruik maken van de Xbox One X of PS4 Pro, dan wordt er bij sommige games ook gebruik gemaakt van gedetailleerdere textures.

Kijkhoeken

De kijkhoeken van deze TV zijn goed. De kleuren blijven op alle plekken vanaf waar ik normaal TV zou kijken goed. Zou je met z’n vijfen rond deze TV zitten, op zo’n twee meter afstand, dan ziet iedereen nog de juiste kleuren. Doe je hetzelfde met 7 personen, dan zien de twee personen op het uiteinde iets fletsere kleuren. Lichte kleuren vertekenen vanuit een ongunstige kijkhoek meer dan donkere kleuren.

Voordelen:

 • Erg scherp beeld met 4K
 • Goede kleuren en contrast
 • Goede kijkhoeken

Nadelen:

 • Enige reflectie mogelijk
 • Hoeken iets donkerder, voornamelijk zichtbaar bij veel wit of andere lichte kleuren in beeld

Audiokwaliteit – 3.5/5

De audio is goed, maar de bas had zeker beter gekund. Het basgeluid is enigszins dof en echt diepe tonen vallen hoorbaar weg. De midden en hoge tonen klinken prima. Deze tonen klinken ‘precies’, en scherp.

Hoe het geluid van de TV zelf in verhouding staat met andere TV’s is voor mij moeilijk te zeggen. Zover ik kan herinneren heeft iedereen waarbij ik thuis smart TV heb gekeken ook speakers staan, dus heb ik het geluid van de TV zelf niet kunnen horen.

Audio kan ik dus kort over zijn: het is OK. Als je thuis al speakers hebt staan, dan kun je deze gemakkelijk aansluiten om het geluid te verbeteren. Als je geen speakers hebt, kun je deze los kopen en toevoegen. Een andere populaire oplossing is een soundbar. Een soundbar is een langwerpige speaker, die je op je TV kast kunt plaatsen. Een goede soundbar levert beter geluid dan deze TV, voornamelijk als het gaat om bastonen. Bijkomend voordeel van een soundbar is dat ze minder ruimte innemen dan losse speakers.

Voordelen

 • Hoge en middentonen zijn accuraat en helder

Nadelen:

 • Bas is enigzins dof, echt diepe tonen worden niet gehaald

Update: ik heb de Samsung HW-K335 soundbar gekocht om het geluid te verbeteren. Lees hier mijn review van deze soundbar.

Prijs-kwaliteitverhouding 5/5

Sinds ik deze TV heb gekocht is deze verder in prijs gezakt. Zelf heb ik 529 euro betaald voor deze TV, maar de prijs is nu gezakt tot 495 euro op Bol.com. De prijs van deze TV is ook al flink gezakt ten opzichte van de oorspronkelijke prijs van 800 euro (mei 2017).

Met een prijs van iets onder de 500 euro, valt deze TV onder de goedkope TV’s. Toch biedt deze TV voor de prijs een zeer goede beeldkwaliteit en is de TV geschikt voor 4K UHD.

Verder vertoont de Samsung  UE43MU6100 geen echte gebreken die je zou verwachten bij een goedkope TV. Alleen de bouwkwaliteit had beter gekund, door de voet van de TV uit te voeren in metaal en/of glas. Dit zie je echter alleen bij terug bij echte high-end TV’s.

Andere TV’s in dezelfde prijsklasse die worden verkocht als 4K TV’s, zoals de LG 43UH610V zijn eigenlijk geen 4K TV’s, en maken gebruik van een witte subpixel (RGBW), in plaats van RGB pixels. Echte 4K met alleen RGB pixels zorgt voor een veel betere beeldkwaliteit.

De Samsung UE43MU6100 is dus een van de weinige echte 4K TV voor iets meer dan 500 euro, en biedt erg goed beeld voor de lage prijs. Daarom krijgt deze TV een maximale score als het gaat op prijs-kwaliteitverhouding.

Conclusie – totaalscore 4.2/5 – Kooptip!

Neem ik het gemiddelde van de scores, dan komt deze TV op een totaalscore van 4.2/5. Zelf ben ik erg tevreden over deze koop, en kan ik deze TV zeker aanraden. Voor de beste ervaring raadt ik wel aan om gebruik te maken van externe speakers. Ook kan een 43 inch TV te klein zijn als je ver van de TV af zit. De Samsung MU6100 is gelukkig ook te bestellen in een grotere afmeting, tot wel 75 inch.

Samsung UE43MU6100 kopen – prijs en beschikbaarheid

Wil je de Samsung UE43MU6100 kopen? Hieronder zie je een overzicht van webshops waar je deze TV kunt bestellen. De laagste prijs is op dit moment 505 euro.

Webshop Prijs
Bol.com €459,00 Bestellen
Mediamarkt.nl €479,00 Bestellen

* Laatste update prijzen: 24 juli 2018

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over de Samsung UE43MU6100? Stel ze dan hieronder! Indien nodig kan ik nog extra functies testen.

Plaats een reactie

15 reacties op “Samsung UE43MU6100 review en test”

 1. Dag Guido.
  Kan je bij deze tv de kleuren individueel aanpassen, dus rood, groen en blauw apart? Mijn huidige tv heeft de geest gegeven en bij die tv had je alleen de keuze tussen warm, neutraal en koel maar ik wil, net zoals bij een computer monitor, uitgebreid de kleuren kunnen corrigeren.
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Groet, Jeroen.

  Beantwoorden
 2. Update:

  Deze TV is ondertussen flink afgeprijsd. Heb in het artikel de prijzen aangepast. De laagste prijs voor de Samsung UE43MU6100 is nu 419 euro. Dat is 110 euro goedkoper dan de prijs die ik hiervoor betaald heb.

  Ook de andere afmetingen, de UE40MU6100, UE49MU6100, UE50MU6100, UE55MU6100, UE65MU6100, en UE75MU6100 zijn ondertussen stukken goedkoper.

  Beantwoorden
  • Hoi Jan,

   Ik heb de TV net aangezet om dit te bekijken. Ik zie nergens een functie die letterlijk ‘local dimming’ heet. Wel is er een functie ‘Contrastverbetering’, die op ‘uit’, ‘laag’, of ‘hoog’ is in te stellen. Verder is de sterkte van de achtergrondverlichting aan te passen (van stand 0 t/m 20).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 3. Ik heb een vraag over de UE43MU6100. Ik heb deze TV enkele weken in gebruik en kijk digitaal via de ingebouwde tuner, dus zonder CI+ module of tuner. Het probleem is dat TV de digitale zenders na enkel dagen vergeet. Je kan dan alleen nog maar analoog kijken.
  Ik heb inmiddels de kabel vervangen door kabelkeur kabels, Ik ben bij ziggo, tv is ook ziggo gecertificeert.
  Herkend u dit probleem.

  Beantwoorden
  • Hoi Kees,

   Zelf heb ik ook Ziggo en kijk ik ook digitaal via de ingebouwde tuner. Ik herken dit probleem niet, want ik heb in de tijd dat ik deze TV bezit nog nooit gehad. Heb je al contact opgenomen met Samsung?

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 4. Hij Foka werd gesteld dat deze tv minder geschikt is voor het bekijken van sportuitzendingen en snelle beerldwisselingen in films omdat de verversings freqentie slechrs 50 hz is.

  Kunt u daarover iets zeggen en/of hebt u kijkervaringen op dit terrein?

  Bij voorbaat dank

  Beantwoorden
  • Hoi M. Renardus,

   Zover ik weet wordt het beeld van live TV voornamelijk uitgezonden in 50 frames per seconde, en zal de UE43MU6100 dus ook al deze frames laten zien. Wel kan een TV van 100 Hz hier nog 50 extra frames extra tussen maken door zogenaamde ‘Motion interpolation‘. Dit is een functie op de TV die standaard vaak uitstaat. Deze extra frames liggen tussen de andere twee frames in, waardoor het beeld vloeiender kan lijken.
   Wat betreft de praktijk: ik heb zojuist de TV nog eens aangezet om te kijken of ik het kan zien bij sportuitzendingen, in dit geval een voetbalwedstrijd. Ik merk niets van de ‘lage’ beeldfrequentie; het beeld is wat mij betreft vloeiend genoeg. Focus ik me er erg op, dan kan ik wel enige motion blur zien, voornamelijk bij de onderbenen van dribbelende spelers. Kijk ik ontspannen naar hetzelfde beeld, dan valt de motion blur me totaal niet op. Persoonlijk heb ik me hier ook nog nooit aan gestoord.
   Zolang het oorspronkelijke beeldmateriaal uitgezonden blijft worden in 50 fps zal je echter precies dezelfde motion blur ervaren met een TV van 100 Hz, omdat de ‘blur’ is vastgelegd in de gefilmde frames. Wordt er in de toekomst het beeld opgenomen en uitgezonden in 100 Hz, dan zal ook de motion blur verminderen op een 100 Hz TV.

   Films hebben meestal slechts 24 frames per seconde. In sommige uitzonderingen 48 frames per seconde. In beide gevallen kan de UE43MU6100 dus alle frames laten zien. Ook bij films kun je op je TV gebruik maken van motion interpolation voor een vloeiender beeld. Bij film geven veel kijkers echter de voorkeur aan het oorspronkelijke beeld van 24 fps vanwege het ‘cinematische effect’. Ook is het beeld dat in de bioscoop wordt geprojecteerd altijd 24 Hz. Daarom denk ik dat de beeldverversing bij film minder belangrijk is. Zelf vind ik films er ook prima uitzien op deze TV.

   Ik heb geen 100 Hz TV staan, dus ik kan geen vergelijkende test doen. Wil je echt kunnen nagaan of je verschil kunt merken, dan kun je misschien in een fysieke winkel vragen of ze een 50 en een 100 Hz TV naast elkaar hebben staan.

   Groeten,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend