Youtube op TV? 7 manieren om YouTube te kijken op je TV!

YouTube kijken op je TV? In dit artikel leg ik de 7 mogelijkheden uit om YouTube te kijken op je TV.

Bekijk de inhoudsopgave om meteen naar één van de zeven methodes te navigeren. Hieronder de volledig uitleg van alle mogelijkheden.

1. Smart TV met YouTube app

Heb je een zogenaamde smart TV? Een smart TV is een televisie die kan verbinden met het internet. Veel smart TV’s hebben een app waarmee je YouTube kunt bekijken. Als je een smart TV hebt is de makkelijkste optie om gebruik te maken van deze app.

Heb je wel een smart TV, maar geen YouTube app? Kijk dan of het mogelijk is om extra apps te installeren, en zoek de YouTube app.

Is dat ook niet mogelijk? Kijk dan of je smart TV een browser-app heeft. Je kunt dan met de browser-app naar Youtube.com browsen, en op die manier alsnog YouTube kijken.

2. Laptop of PC aan je TV (bedraad)

Als je TV geen internetverbinding heeft, is de oplossing om een apparaat dat wel een internetverbinding heeft aan te sluiten op je TV. Bijvoorbeeld je laptop of PC. Ik heb eerder een volledig artikel geschreven over de manieren waarop je een laptop of PC kunt aansluiten op je TV.

YouTube zonder smart TV met HDMI kabel

HDMI kabel
(1.5 meter)

Bol.com (€3,95)

De makkelijkste methode is door de laptop of PC met een HDMI kabel te verbinden met je TV. Met een HMDI-kabel wordt het beeld en geluid van je laptop of PC verzonden naar je TV. Staat je PC ver van je TV? Bij gebruik van een lange HDMI kabel (vanaf zo’n 5 meter) kan er ruis op het beeld ontstaan. Om dit te verhelpen kun je gebruik maken van een HMDI-versterker.

Heeft je TV of je computer geen HDMI aansluiting? Als beide wel een VGA aansluiting hebben, kun je ze verbinden met een VGA kabel. Omdat VGA alleen beeld verstuurt, zul je ook gebruik moeten maken van een kabel voor het geluid. Bijna elke laptop, PC en TV heeft wel een 3.5 mm audio-ingang. Gebruik in dat geval dan naast de VGA kabel ook deze audiokabel.

Heeft je TV wel een HDMI-ingang, maar je laptop een VGA-uitgang? Gebruik dan deze VGA naar HDMI adapter. Heeft je TV een VGA ingang, en je laptop een HDMI-uitgang? Gebruik dan deze HDMI naar VGA adapter.

Als je de laptop of pc eenmaal hebt aangesloten op je TV, zul je op de TV de gebruikte ingang moeten selecteren. Daarna zal de TV het beeld en geluid van je laptop laten zien en horen. Je kunt vervolgens met je computer naar Youtube.com browsen om zo YouTube te kijken op je TV.

3. Smartphone of tablet aansluiten op TV (bedraad)

Een andere optie is om je smartphone of tablet op de TV aan te sluiten. Omdat deze mobiele apparaten toegang hebben tot het internet, kun je gebruik maken van de YouTube app of website. Met een bedrade verbinding met je TV kun je zo YouTube op je TV afspelen.

Hoe je de smartphone of tablet bedraad aansluit op je TV hangt af van de beschikbare aansluitingen. De meeste smartphones en tablets hebben alleen een USB aansluiting; meestal een micro-USB aansluiting of een USB-C aansluiting.

Heb je een smartphone of tablet met een micro-USB aansluiting? Dan kun je gebruik maken van een zogenaamde MHL kabel. Helaas is lang niet elke smartphone of tablet MHL-compatible. Je kunt hier opzoeken of je apparaat MHL ondersteunt. Als je apparaat niet MHL-compatible is, werkt deze aansluiting niet. In dat geval raadt ik aan om gebruik te maken van een Chromecast (zie optie 4). Is je apparaat wel compatible: dan kun je gebruik maken van deze kabel.

Heb je een smartphone of tablet met een USB-C aansluiting? Dan kun je gebruik maken van een USB-C naar HMDI adapter. Een goedkoop en betrouwbare product is de Douxe USB-C naar HDMI adapter.

Heb je een iPhone? De meeste iPhones hebben een lightning-aansluiting. Daarom heb je een andere adapter nodig. Bekijk het artikel ‘iPhone aansluiten op TV‘ voor de volledige uitleg.

Heb je een iPad? Deze maken gebruik van andere aansluitingen dan de meeste andere tablets. Bekijk het artikel ‘iPad aansluiten op TV‘ voor de uitleg hoe je deze toch kunt aansluiten op je TV.

4. Met Chromecast – Draadloos YouTube streamen op TV

De meest gebruiksvriendelijke manier om YouTube te kijken zonder smart TV is met de Google Chromecast. De Chromecast maakt het mogelijk om met je smartphone of tablet draadloos video’s te streamen naar je TV. Je kunt op je mobiele apparaat dan video’s uitzoeken op YouTube, en deze laten afspelen op je TV.

Youtube kijken op TV met Google Chromecast

Google Chromecast

Bol.com (€39)

De Chromecast is een draadloze (Wi-Fi) ontvanger, die je op de TV aansluit op een HDMI port. Daarnaast moet de Chromecast via USB worden aangesloten op een stroomvoorziening.

Om gebruik te maken van de Chromecast zul je eerst op je mobiele apparaat de Google Home App moeten installeren. Heb je deze app eenmaal geïnstalleerd, en ben je met je mobiele apparaat verbonden bent met je Wi-Fi netwerk? Dan verschijnt er binnen veel apps en websites een knop waarmee je video’s kunt streamen naar je TV.

Een demonstratie en uitleg van het kijken van YouTube op je TV met de Chromecast zie je in deze video.

De Chromecast kopen? Op dit moment kost deze bij de meeste webshops op dit moment 39 euro.

5. Via een console (Xbox / Playstation)

Heb je een Xbox 360, Playstation 3, Xbox One, of Playstation 4? Met al deze consoles kun je YouTube kijken op je TV.

Om dit mogelijk te maken moet de console wel verbonden zijn met het het internet. Zowel een verbinding met ethernetkabel als een draadloze verbinding met Wi-Fi maakt het mogelijk om via je console YouTube te kijken.

Hieronder links naar informatie en instructies voor het installeren en gebruiken van YouTube op verschillende consoles:

Ook vind je hier op support.google.com een korte handleiding voor het gebruik van de YouTube app op alle verschillende consoles.

6. Android TV box om YouTube te kijken op TV

Een Android box is een apparaat met het Android besturingssysteem dat je kunt aansluiten op je TV. Daarnaast is deze box met een internetkabel of over Wi-Fi aan te sluiten op het internet.

Met een Android Box voeg je zo ‘smart’-functies toe aan je TV. De meeste van deze Android-boxen sluit je aan op je TV met een HDMI-kabel. Door op je TV de gebruikte HDMI-ingang te selecteren, wordt het Android besturingssysteem zichtbaar op je TV.

Binnen Android kun je gebruik maken van de YouTube app, zodat je zo YouTube kunt kijken op je TV. Daarnaast heb je toegang tot véél meer Android apps, en maakt een Android box het bijvoorbeeld ook mogelijk om Netflix te kijken op je TV.

Er zijn veel verschillende Android boxes beschikbaar. De populairste Android box is de MXQ Pro 4K (€33,99 op Bol.com).

7. Apple TV – mediabox van Apple

De Apple TV is een mediabox die je waarmee je toegang hebt tot apps van de Apple App store. De YouTube app, en een aantal andere populaire apps staan standaard geïnstalleerd op je Apple TV.

Net als bij de Android box, sluit je de Apple TV aan op je TV met een HDMI-kabel, en kan je de Apple TV met het internet verbinden met een internetkabel, of over Wi-Fi.

Als je andere Apple producten gebruikt, is het voordeel van de Apple TV dat deze mediabox Apple Airplay ondersteunt.

Met Airplay kun je vanaf je iPhone, iPad, MacBook, iMac of andere PC, draadloos muziek en video streamen naar je TV. De Apple TV is daarom de beste draadloze mediaspeler als je al gebruik maakt van veel andere Apple apparaten.

Er zijn twee uitvoeringen van de Apple TV: Full HD en 4K. Met de full HD uitvoering kun je videos met de ‘Full HD’ resolutie bekijken (1080p). Deze uitvoering van Apple TV kost op dit het minste op Amac.nl, namelijk €159.

Wil je videos bekijken in de 4K resolutie, dan zul je moeten kiezen voor de Apple TV 4K. Deze is duurder, en kost 199 euro op Bol.com.

Alle prijzen en aanbiedingen van de Apple TV kun je bekijken op de pagina ‘Apple TV aanbieding‘.

Vragen?

Heb je nog vragen over het kijken van YouTube op je TV? Stel je vraag dan hieronder!

Plaats een reactie

3 reacties op “Youtube op TV? 7 manieren om YouTube te kijken op je TV!”

 1. Hoe kan ik op de TV een clip verwijderen die ik heb opgeslagen onder Later te bekijken, of in een van de bibliotheken die ik aangemaakt heb?

  Beantwoorden
  • Hoi Leon,

   In mijn versie van m’n YouTube TV app (WebOS), kun je de playlists in ieder geval niet bewerken zoals op je laptop/PC in een browser.

   Toch kun je een video uit de ‘Watch later’, (‘Later bekijken’ playlist) verwijderen. Daarvoor moet je eerst de video zelf bekijken. Om de video-opties vervolgens zichtbaar te maken, druk ik op m’n afstandsbediening op het pijltje omhoog, of op ‘pause’. Navigeer vervolgens naar het menu ‘More’, dat wordt aangegeven met drie stippen boven elkaar. Bij mij is dat de meest rechter optie boven de tijdlijn van de video.
   Als je daar eenmaal op hebt geklikt, staat er de optie ‘Save’ (‘Opslaan’), dat wordt aangegeven met een icoontje met drie lijnen met een ‘+’. Klik op deze optie. Vervolgens worden rechts in je beeld al je Playlists zichtbaar, en staat er een blauwe vink in de lijst ‘Watch later’. Navigeer naar de ‘Watch later’-lijst, en klik hierop om deze te deselecteren. Dan is de video uit deze lijst verwijderd.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. heb de app icoon you tube op mijn afstandsbediening maar werkt niet heeft melding dat ik geen internet verbinding heb als de installateur kwam heeft hij wel alle via afstandsbediening ge daan op hun toestel ik kan juist maar aan en uitzetten en luider en siller werken met afstandsbedienng van thosiba de andere knoppen functioner nie hoe ka ik dit terug goemaken versta de handleiding nie
  dank u

  mvg
  christine

  Beantwoorden