Vierkant beeldscherm kopen? Alle huidige 1:1 monitors!

Op zoek naar een vierkante monitor? Het voordeel van een vierkant beeldscherm is dat deze meer werkruimte hebben in de hoogte. Dat kan handig zijn bij tekstverwerken, fotobewerking, en het werken met spreadsheets.

Hoewel er beeldschermen zijn met een grotere hoogteafmeting, zijn echte 1:1 monitors toch erg zeldzaam. Op deze pagina houd ik alle vierkante monitors bij die je op dit moment (april 2020) kunt kopen in Nederland. Op dit moment is er slechts één vierkante monitor verkrijgbaar: de Eizo FlexScan 2730Q. Hieronder meer informatie over deze monitor.

Tip: meer uitleg over alle eigenschappen waar je op kunt letten vind je in de monitor koopgids.

Eizo FlexScan EV2730Q: 26.5 inch vierkante monitor

Eizo Flexscan Ev2730q Vierkant Beeldscherm

Op dit moment is de Eizo FlexScan EV2730 de enige monitor die werkelijk vierkant is, en dus een beeldverhouding van 1:1 heeft. Deze monitor is duidelijk gericht op productiviteit, en heeft daarvoor veel gunstige eigenschappen.

De FlexScan EV2730Q heeft een resolutie van 1920×1920. Daarmee heeft deze dezelfde hoeveelheid pixels in de breedte als een Full HD scherm, maar deze hoeveelheid pixels dus ook nog in de hoogte. Het scherm gebruikt een IPS-paneel. Daardoor heeft dit beeldscherm goede kijkhoeken, namelijk van 178 graden zonder kleurverlies, en een goede kleurechtheid.

Het beeldscherm heeft een beelddiagonaal van 26.5 inch, ofwel 67.3 centimeter. De hoogte en breedte van het scherm zijn daarmee beide 47.6 centimeter.

Met de grote hoeveelheid extra pixels in de hoogte, heeft dit scherm zo’n 78% meer pixels dan een Full HD monitor. Ook zorgt deze resolutie voor een bovengemiddelde pixeldichtheid (~102.5 PPI), en daarmee dus voor redelijk scherp beeld.

Met een dekking van 100% sRGB kleurruimte is dit scherm geschikt voor fotobewerking. De maximale helderheid van dit scherm is 300 nits, en de maximale contrastverhouding is 1000:1. Daarmee heeft dit scherm een middelmatige helderheid en contrast.

Het beeldscherm heeft een reactietijd van 5 ms, en een verversingssnelheid van 60 Hz. Naast het vierkante scherm, zijn ook deze reactietijd en verversingssnelheid ook niet de beste eigenschappen voor gaming.

Het scherm heeft een prima bouwkwaliteit en verstelbaarheid. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde staander als onder andere de bekendere Eizo FlexScan EV2450. Het scherm is 10,1 cm verstelbaar in de hoogte. Daarnaast is het scherm om de as van de poot te draaien, en naar voren en naar achteren te kantelen: maximaal 5 graden naar voren, en 35 graden naar achteren.

Het enige verschil met andere Eizo FlexScan monitors is dat het scherm niet naar een andere oriëntatie te draaien is: dat is namelijk niet van toepassing bij een vierkant beeldscherm. Ook kun je dit scherm vastmaken een een monitorbeugel met een VESA 100×100 aansluiting.

Het scherm heeft géén ingebouwde speakers. Wel kun je een koptelefoon of oordopjes aansluiten op de 3.5 mm AUX uitgang op het scherm. Verder zijn er twee USB-A poorten aanwezig, zodat je het scherm ook als USB-hub kunt kunt gebruiken. De koptelefoon-aansluiting en USB poorten zitten beide aan de linker zijkant van dit scherm.

Om het scherm aan te sluiten op je PC of laptop kun je gebruik maken van de DisplayPort of DVI-D ingang. Er zitten dus géén HDMI aansluitingen op dit scherm. Er wordt een DisplayPort en DVI kabel meegeleverd.

De Eizo FlexScan 2730Q kopen? Deze is verkrijgbaar bij meerdere webshops. De prijs ligt zo tussen de 850 en 1000 euro. Bekijk de huidige prijs op: Amazon.nl, Bol.com, Informatique.nl, en Azerty.nl. Eizo geeft 5 jaar fabrieksgarantie op de aankoop van dit scherm.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een vierkante monitor, of over een van de genoemde producten? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Ervaring met de genoemde producten die je wil delen? Laat dan hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend