Wat is een Chromebook? De voordelen en nadelen (vs laptop)!

Door | 9 mei 2019

Chromebook voordelen en nadelenEen Chromebook is een laptop die gebruik maakt van het besturingssysteem Chrome OS. In dit artikel leg ik verder uit wat een Chromebook is, wat je ermee kunt, en hoe Chromebooks verschillen met andere laptops.

Ook benoem ik alle voor- en nadelen van Chromebooks ten opzichte van een laptop. Zo kun je beslissen of een Chromebook voor jou een goede keuze is.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een laptop die gebruik maakt van het Chrome OS besturingssysteem. Dit type laptops is relatief nieuw, en pas sinds 2011 beschikbaar.

Het belangrijkste verschil tussen een Chromebook en andere laptops is dit besturingssysteem. De meeste laptops gebruiken Microsoft Windows als besturingssysteem, en Apple laptops, ofwel MacBooks, gebruiken macOS als besturingssysteem.

In de video hieronder zie je een korte maar duidelijke demonstratie van het Chrome OS besturingssysteem.

 

Chrome OS is voornamelijk afhankelijk van het internet, en de webapplicaties (apps) van Google. Zo kun je op een Chromebook gebruik maken van de Google Chrome webbrowser, Google Docs voor tekstverwerken, Google Sheets voor het verwerken van data, en Google Slides voor het maken van presentaties.

Daarnaast zijn er via de Chrome Web store andere apps downloaden om te gebruiken op je Chromebook. Sommige Chromebooks ondersteunen daarnaast ook Google Play. Google Play is het portaal om Android Apps te downloaden. Android is een ander besturingssysteem van Google, dat voornamelijk veel wordt gebruikt op smartphones en tablets.

Met een Chromebook met Google Play kun je dus ook gebruik maken van dezelfde Android apps die je kent van je smartphone. Ben je geen fan van Google Docs, Sheets, of Slides? Via Google Play kun je ook Microsoft Office installeren.

Hoewel je met de Chrome Web Store en Google Play voor de meeste gebruikstoepassingen een geschikte app kunt vinden, kun je niet alle software op een Chromebook installeren. Zo werken de programma’s Photoshop, Adobe Premier, en AutoCAD bijvoorbeeld niet op een Chromebook.

Ook als je wil gamen zijn de opties beperkt. Zo kun je bijvoorbeeld wel Android games spelen, maar is het niet mogelijk om het gameplatform Steam te installeren op een Chromebook, en werken PC games buiten Steam om ook niet op een Chromebook.

Met het Chrome OS besturingssysteem kun je de meeste dagelijkse werkzaamheden dus prima uitvoeren, maar zijn veel geavanceerde functies niet beschikbaar.

Chromebook kopen? Bekijk mijn aanraders: de beste Chromebooks van 2019!

Chromebook of laptop? Voordelen en nadelen Chromebook

Chromebooks zijn vaak goedkoper dan laptops met Windows of macOS. Chromebooks zijn namelijk gericht op relatief licht gebruik, zoals webbrowsen en tekstverwerken. Ook bevatten Chromebooks zelf meestal maar een lage hoeveelheid opslagruimte, omdat veel apps van Chromebooks je bestanden online opslaan.

Daarom hebben Chromebooks minder krachtige hardware nodig dan andere laptops. Het grootste voordeel hiervan is dat Chromebooks daarom ook goedkoper zijn.

Volgens de gegevens van Bol.com (op 9 mei 2019) is dit de gemiddelde prijs van laptops per besturingssysteem:

Daarmee kost een gemiddelde Chromebook minder dan de helft van een Windows laptop, en iets minder dan een derde van een MacBook.

Ook zorgt de lichte hardware ervoor dat Chromebooks werkelijk licht van gewicht zijn. Een ander voordeel van een Chromebook is dus dat ze vaak licht en draagbaar zijn.

Het grootste nadeel van een Chromebook is dat je niet alle software kunt installeren. Als het programma niet beschikbaar is in de Chrome Webstore of op Google Play, dan kun je het niet gebruiken.

Een ander nadeel is dat je veel afhankelijk bent van een internetverbinding. Als je geen internetverbinding hebt, kun je niet bij je bestanden die opgeslagen staan in de ‘cloud’ (online opslag). Wil je bijvoorbeeld wel offline aan je Google Docs willen werken? Dan is dat offline alleen mogelijk met deze extensie.

De meeste Chromebooks hebben vanwege het gebruik van cloud-opslag zelf weinig opslagruimte. Wil je wel veel of grote bestanden op je laptop opslaan, dan is een Chromebook niet de juiste keuze.

Omdat er bij Chromebooks wordt uitgegaan van licht gebruik, hebben veel Chromebooks minder krachtige hardware. Als je flink aan het multitasken bent, en bijvoorbeeld met tientallen tabs open hebt in Google Chrome, dan is het toch mogelijk dat de Chromebook langzamer wordt.

Conclusie: waarom een Chromebook kopen?

Een Chromebook is een goede koop als je een laptop zoekt voor lichte werkzaamheden, zoals webbrowsen en tekstverwerken. Daarnaast is een Chromebook geschikt entertainment zoals het kijken van video’s en films op YouTube en Netflix, en om muziek te luisteren op Spotify.

Als je verder geen andere eisen hebt aan een laptop, dan heb je voldoende aan een Chromebook. Een Chromebook is daarnaast een stuk goedkoper dan een laptop met Windows, en véél goedkoper dan een MacBook.

Wil je een Chromebook kopen? Bekijk dan de beste Chromebooks! Toch liever een laptop met Windows? Bekijk dan de beste laptops!

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over Chromebooks? Twijfel je nog over de keuze tussen een Chromebook, Windows laptop of een MacBook? Stel dan je vraag hieronder, en ik geef je gericht advies! Heb je een Chromebook, en wil je je ervaring hierover delen? Ook dan hoor ik het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “Wat is een Chromebook? De voordelen en nadelen (vs laptop)!

  1. Guido Post author

   Hoi Anoniem,

   Je kunt met een Chromebook gebruik maken van Google Docs, Sheets, of Slides voor het maken van werkstukken. Ook kun je Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint) installeren op een Chromebook. Dus je kunt een Chromebook prima gebruiken voor het schrijven van een werkstuk.

   Groet,
   Guido

   Reply