Wat is een Chromebook? De voordelen en nadelen (vs laptop)!

Chromebook voordelen en nadelenEen Chromebook is een laptop die gebruik maakt van het besturingssysteem Chrome OS van Google. In dit artikel leg ik verder uit wat een Chromebook is, wat je ermee kunt, en hoe Chromebooks verschillen met andere laptops.

Ook benoem ik alle voor- en nadelen van Chromebooks ten opzichte van een laptop. Zo kun je beslissen of een Chromebook voor jou een goede keuze is.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een laptop die gebruik maakt van het Chrome OS besturingssysteem. Dit type laptops is relatief nieuw, en pas sinds 2011 beschikbaar.

Het belangrijkste verschil tussen een Chromebook en andere laptops is dit besturingssysteem. De meeste laptops gebruiken Microsoft Windows als besturingssysteem, en Apple laptops, ofwel MacBooks, gebruiken macOS als besturingssysteem.

In de video hieronder zie je een korte maar duidelijke demonstratie van het Chrome OS besturingssysteem.

 

Chrome OS is voornamelijk afhankelijk van het internet, en de webapplicaties (apps) van Google. Zo kun je op een Chromebook gebruik maken van de Google Chrome webbrowser, Google Docs voor tekstverwerken, Google Sheets voor het verwerken van data, en Google Slides voor het maken van presentaties.

Daarnaast zijn er via de Chrome Web store andere apps downloaden om te gebruiken op je Chromebook. Sommige Chromebooks ondersteunen daarnaast ook Google Play. Google Play is het portaal om Android Apps te downloaden. Android is een ander besturingssysteem van Google, dat voornamelijk veel wordt gebruikt op smartphones en tablets.

Met een Chromebook met Google Play kun je dus ook gebruik maken van dezelfde Android apps die je kent van je smartphone. Ben je geen fan van Google Docs, Sheets, of Slides? Via Google Play kun je ook Microsoft Office installeren.

Hoewel je met de Chrome Web Store en Google Play voor de meeste gebruikstoepassingen een geschikte app kunt vinden, kun je niet alle software op een Chromebook installeren. Zo werken de programma’s Photoshop, Adobe Premier, en AutoCAD bijvoorbeeld niet op een Chromebook.

Ook als je wil gamen zijn de opties beperkt. Zo kun je bijvoorbeeld wel Android games spelen, maar is het niet mogelijk om het gameplatform Steam te installeren op een Chromebook, en werken PC games buiten Steam om ook niet op een Chromebook.

Met het Chrome OS besturingssysteem kun je de meeste dagelijkse werkzaamheden dus prima uitvoeren, maar zijn veel geavanceerde functies niet beschikbaar.

Chromebook kopen? Bekijk mijn aanraders: de beste Chromebooks van 2019!

Chromebook of laptop? Voordelen en nadelen Chromebook

Chromebooks zijn vaak goedkoper dan laptops met Windows of macOS. Chromebooks zijn namelijk gericht op relatief licht gebruik, zoals webbrowsen en tekstverwerken. Ook bevatten Chromebooks zelf meestal maar een lage hoeveelheid opslagruimte, omdat veel apps van Chromebooks je bestanden online opslaan.

Daarom hebben Chromebooks minder krachtige hardware nodig dan andere laptops. Het grootste voordeel hiervan is dat Chromebooks daarom ook goedkoper zijn.

Volgens de gegevens van Bol.com (op 9 mei 2019) is dit de gemiddelde prijs van laptops per besturingssysteem:

Daarmee kost een gemiddelde Chromebook minder dan de helft van een Windows laptop, en iets minder dan een derde van een MacBook.

Ook zorgt de lichte hardware ervoor dat Chromebooks werkelijk licht van gewicht zijn. Een ander voordeel van een Chromebook is dus dat ze vaak licht en draagbaar zijn.

Het grootste nadeel van een Chromebook is dat je niet alle software kunt installeren. Als het programma niet beschikbaar is in de Chrome Webstore of op Google Play, dan kun je het niet gebruiken.

Een ander nadeel is dat je veel afhankelijk bent van een internetverbinding. Als je geen internetverbinding hebt, kun je niet bij je bestanden die opgeslagen staan in de ‘cloud’ (online opslag). Wil je bijvoorbeeld wel offline aan je Google Docs willen werken? Dan is dat offline alleen mogelijk met deze extensie.

De meeste Chromebooks hebben vanwege het gebruik van cloud-opslag zelf weinig opslagruimte. Wil je wel veel of grote bestanden op je laptop opslaan, dan is een Chromebook niet de juiste keuze.

Omdat er bij Chromebooks wordt uitgegaan van licht gebruik, hebben veel Chromebooks minder krachtige hardware. Als je flink aan het multitasken bent, en bijvoorbeeld met tientallen tabs open hebt in Google Chrome, dan is het toch mogelijk dat de Chromebook langzamer wordt.

Conclusie: waarom een Chromebook kopen?

Een Chromebook is een goede koop als je een laptop zoekt voor lichte werkzaamheden, zoals webbrowsen en tekstverwerken. Daarnaast is een Chromebook geschikt entertainment zoals het kijken van video’s en films op YouTube en Netflix, en om muziek te luisteren op Spotify.

Als je verder geen andere eisen hebt aan een laptop, dan heb je voldoende aan een Chromebook. Een Chromebook is daarnaast een stuk goedkoper dan een laptop met Windows, en véél goedkoper dan een MacBook.

Wil je een Chromebook kopen? Bekijk dan de beste Chromebooks, of Chromebook aanbiedingen! Toch liever een laptop met Windows? Bekijk dan de beste laptops!

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over Chromebooks? Twijfel je nog over de keuze tussen een Chromebook, Windows laptop of een MacBook? Stel dan je vraag hieronder, en ik geef je gericht advies! Heb je een Chromebook, en wil je je ervaring hierover delen? Ook dan hoor ik het graag!

Plaats een reactie

28 reacties op “Wat is een Chromebook? De voordelen en nadelen (vs laptop)!”

 1. Ik heb een i pad
  Kan ik de apps, o.a. Bank, krant, e mail adres, foto’s, kortom alles waar ik gebruik van maak, synchroon laten lopen met een Chromebook?

  Beantwoorden
  • Hoi Marijke,

   De iPad maakt gebruik van een ander besturingssysteem dan de Chromebook, dus het is mogelijk dat niet elke app die je op de iPad gebruikt ook beschikbaar is op de Chromebook. Zo is de standaard foto-app van Apple op je iPad bijvoorbeeld verschillend van die van een Chromebook. Ook zullen foto’s van je iPad van deze niet automatisch zichtbaar worden op de Chromebook (gesynchroniseerd worden). Wel kun je bijvoorbeeld je foto’s van de iPad op iCloud zetten, en deze met de Chromebook bekijken op iCloud.com.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Gloria,

   Welke software wil je hiervoor precies gebruiken? Je kunt in ieder geval gebruik maken van Excel of Google sheets op een Chromebook. Zowel Excel als Google sheets hebben een gratis webversie beschikbaar. Ook kun je van beide programma’s een app downloaden via de Google Play Store.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Niet echt, ChromeOS is namelijk erg goed beveiligd tegen virussen. Zo zijn hier meerdere veiligheidsmaatregelen ingebouwd, en kun je ook alleen via de Google Play Store programma’s installeren. Die zijn door eerst allemaal door Google goedgekeurd, en kunnen dus geen virussen zijn. Normale virussen kunnen zich dus ook niet zomaar installeren op je Chromebook.

   Beantwoorden
  • Hoi Lense,

   Je kunt Microsoft Teams op een Chromebook installeren via de Google Play store. Je vind hier de systeemeisen. De meeste nieuwe Chromebooks zullen aan deze systeemeisen voldoen. Teams zal met veel gebruikers, ongeacht van wat voor laptop je gebruikt, altijd wat langzamer worden. Dat heeft vooral te maken met de hoge hoeveelheid dataverkeer, en zal dus niet echt liggen aan welke laptop je gebruikt.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Bas,

   Ja, het is ook mogelijk om spelletjes te spelen op een Chromebook. Via de Google Play Store heb je toegang tot dezelfde Android games als op een (Android) tablet.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Hallo
  Kan je met een chromebook ook documenten of foto’s opslaan op je externe harde schijf? En als je een apk. Bestand hebt kan je dat dan ook instaleren op je chromebook net als op een Android telefoon ?

  Beantwoorden
  • Hoi Mitchell,

   Ja, met een Chromebook kun je gebruik maken van een externe harde schijf. Door deze simpelweg aan te sluiten, zal deze zichtbaar worden in de bestandsbrowser.

   Ook het installeren van .apk bestanden (‘sideloaden’ van apps) is mogelijk. De instructies daarvoor kun je zien in deze video.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Jeannette,

   Ja. Alle programma’s die je noemt hebben een online applicatie beschikbaar. Dus met een Chromebook en de Chrome webbrowser kun je hier in ieder geval gebruik van maken. Daarnaast zijn ook voor al deze programma’s apps beschikbaar via de Google Play store.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Marian,

   Dat is beide ook mogelijk met een Chromebook. Gebruik als TV is mogelijk met streaming-diensten zoals Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, etc. Live TV is beschikbaar via de diensten van je aanbieder, dus bijvoorbeeld Ziggo Go (via ziggogo.tv). Als je de foto’s echt wil downloaden, let dan wel op de beperkte opslagruimte bij Chromebooks. Door de beperkte ruimte kun je de foto’s beter opslaan in ‘de cloud’, dus bijvoorbeeld op Google Drive of op Dropbox.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 3. Hallo, wat brengt een chromebook meer dan een snartphone qua functionaliteit. Of een windows machine waarop ook de meest gebruikte google/chrome functie beschikbaar zijn. Behalve de prijs kan ik niet zo snel iets bedenken. Ben benieuwd naar de reactir

  Beantwoorden
  • Beste Hans Huisman,

   Als je nu al een Android telefoon hebt, klopt het dat je grotendeels dezelfde apps kunt gebruiken. Het voordeel van een Chromebook op een (krachtige) Android smartphone is dan ook voornamelijk de form-factor. Zo heb je met een Chromebook een groter scherm dan op je smartphone, een ingebouwd fysiek toetsenbord, USB-poorten, etc.

   Ten opzichte van een Windows PC of laptop is de lage prijs het grootste voordeel. Qua functies/apps heeft een Chromebook geen echte voordelen op een Windows PC of laptop.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Anoniem,

   Je kunt met een Chromebook gebruik maken van Google Docs, Sheets, of Slides voor het maken van werkstukken. Ook kun je Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint) installeren op een Chromebook. Dus je kunt een Chromebook prima gebruiken voor het schrijven van een werkstuk.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden