Sonos Arc vs Beam? Complete vergelijking en advies!

Een soundbar van Sonos kopen, en twijfel je tussen de Sonos Arc en de Sonos Beam? Of heb je een Sonos Beam, en overweeg je om te upgraden naar de krachtigere Sonos Arc? Om je keuze gemakkelijk te maken, kun je op deze pagina een vergelijking van deze twee soundbars vinden, inclusief alle voor- en nadelen van beide opties.

De Sonos Arc is de nieuwste soundbar van Sonos, en sinds juni 2020 te koop. De Sonos Beam is al langer beschikbaar, namelijk sinds juli 2018. Hoewel de Sonos Arc nieuwer is, is dit géén vervanger voor de Sonos Beam. De Sonos Arc vervangt namelijk de veel oudere Sonos Playbar, en is simpelweg een alternatieve keuze op de Beam.

Hieronder alvast een korte samenvatting van de belangrijkste verschillen:

  • De Sonos Arc: 5.0.2 channel met 11 speakers, Dolby Atmos, groter, duurder (€899 op Bol.com)
  • De Sonos Beam: 3.0 channel met 5 speakers, kleiner, flink goedkoper (€399 op Bol.com)

Een meer gedetailleerde vergelijking van de specificaties van beide Sonos soundbars vind je hieronder.

Vergelijktabel: Sonos Arc vs Beam

Sonos Arc Sonos Beam
Sonos Arc Soundbar Sonos Beam 300x300
Prijs: ~ €899 ~ €399
Mid-range
speakers:
8 4
Tweeters: 3 1
Woofers: 0 0
Versterkers: 11× klasse D 5× klasse D
Audio-kanalen: 5.0.2 3.0
Aansluitingen: Ethernet,
HDMI ARC
Optisch (adapter)
Ethernet,
HDMI ARC,
Optisch (adapter)
Wi-Fi: Ja Ja
Bluetooth: Nee Nee
Voice-control: Ja Ja
Afmeting (cm): 8.7×114,2×11,6 6.85×65.1×10
Gewicht: 6.25 kg 2.8 kg
Kleuren: Wit of zwart Wit of zwart
Officiële site: Sonos.com Sonos.com
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl

Sonos Arc of Beam – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee soundbars.

Afmetingen, gewicht en design

Het verschil dat het duidelijkst zichtbaar is, is het verschil in de afmetingen van deze twee soundbars. De Sonos Arc is namelijk 114,2 cm lang, 8.7 cm hoog, en 11.6 cm diep. Dat maakt dit een flink grote soundbar. Met deze afmetingen is de Sonos arc namelijk iets breder dan een 50 inch TV. Ga daarom eerst even na of de soundbar voor je TV past, en/of op je TV-meubel.

De Sonos Beam is een relatief kleine soundbar. Deze soundbar is 65.1 cm lang, 6.85 cm hoog, en 10 centimeter diep. Daarmee zal deze soundbar in veel gevallen op het TV meubel te plaatsen zijn, zonder dat deze voor het scherm van TV valt. Daarnaast pas deze door de geringe breedte vaak ook nog tussen de poten van veel televisies.

Hieronder een geschaald plaatje, waarin de verhouding tussen de twee soundbars duidelijk wordt.

Sonos Arc Vs Sonos Beam

Ook zit er een flink verschil in het gewicht: de Arc is 6.25 kg zwaar, en de Beam 2.8 kg. Wel zijn beide soundbars aan de muur te bevestigen.

De muurbeugels hiervoor worden niet meegeleverd, en zul je bij beide soundbars dus los moeten bestellen. De officiële muurbeugel voor de Arc is verkrijgbaar voor €79,99, en die van de Beam voor €66,95.

In soundbars zitten verschillende speakers ingebouwd. Er zit een flink verschil in de soort en hoeveelheid ingebouwde speakers bij deze twee soundbars. Ook de bedoelde gebruikstoepassing van de twee soundbars is verschillend.

Zo is de Sonos Arc namelijk ontworpen met het doel om bioscoopgeluid naar de woonkamer te brengen. Wat betreft audiokanalen is de Sonos Arc dan ook een 5.0.2 soundbar.

Daarmee kan deze soundbar in zijn eentje het geluid van alle vijf de geluidskanalen voor surround sound afspelen. Zo heeft deze soundbar een linker-, rechter- en midden-kanaal. Dit zijn de drie geluidskanalen waarbij het geluid van voren komt. Daarnaast bevat deze soundbar ook speakers voor de twee achterkanalen, om zo te zorgen voor het surround effect.

De ingebouwde speakers voor de achterkanalen zijn opzij gericht. Hierdoor kan deze ‘virtueel surround sound’ leveren. Het idee hiervan is namelijk dat het geluid van deze speakers via de muren weerkaatst, en het bij de luisteraar dan alsnog van achteren lijkt te komen.

Toch zal surround sound met echte achterspeakers een surround effect leveren. Je kunt er dan ook voor kiezen om hiervoor twee Sonos One (SL) speakers te gebruiken als echte achterspeakers. Met de Sonos Controller App kun je deze draadloos verbinden met de Sonos Arc, en deze instellen als achterspeakers.

De ‘2’ in 5.0.2 staat voor de twee omhoog gerichte speakers. Dit geluid zal via het plafond weerkaatsen, en komt bij de luisteraar daarom aan van bovenaf. Deze twee omhoog gerichte speakers maken dit een Dolby Atmos soundbar, en maken de bioscoopervaring van het geluid mogelijk. Om dit effect te krijgen, zul je wel video’s met Dolby Atmos geluid moeten afspelen.

Voor het linker- en rechter kanaal bevat de Sonos Arc één woofer voor de diepe tonen, en één tweeter voor de correcte weergave van de hoge tonen. Voor het midden-kanaal heeft deze soundbar één tweeter, en twee woofers. Zowel de surround- als de boven-kanalen hebben één woofer ter beschikking. Zo bevat deze soundbar in totaal wel 11 ingebouwde speakers, namelijk 8 woofers en 3 tweeters.

De Sonos Beam is een 3.0 channel soundbar, en heeft dus alleen een linker-, rechter- en midden-kanaal. Hoewel het virtuele surround sound en Dolby Atmos zo ontbreekt, heb je met drie geluidskanalen al geluid met meer richting dan dat van de stereo (2.0) speakers van een TV.

In de Sonos Beam zitten in totaal 5 ingebouwde speakers. Voor het midden-kanaal bevat de Sonos Beam twee woofers, en één tweeter. Om met deze compacte soundbar toch voor een breed geluidsveld te zorgen, zijn de enkele woofer voor het linker en rechter geluidskanaal ietwat opzij gericht.

Net als bij de Sonos Arc, is het met de Sonos Beam mogelijk om achterspeakers toe te voegen. Door bijvoorbeeld twee Sonos One (SL) speakers toe te voegen, kun je ook met de Sonos Beam een surround-set maken.

Naast achterspeakers, kun je bij beide soundbars ook een subwoofer toevoegen. De huidige subwoofer van Sonos is de Sonos Sub (gen 3). Ook deze is draadloos te verbinden met de soundbars, en eventuele achterspeakers.

Alle ingebouwde speakers van beide Sonos soundbars hebben hun eigen klasse-D versterker. Het is daarom niet nodig om een versterker tussen de TV en deze soundbars te plaatsen.

Gebruik en functies

Zowel de Sonos Arc als Sonos Beam zijn op de TV aan te sluiten met de meegeleverde HDMI kabel. Ook kun je bij beide soundbars gebruik maken van de meegeleverde HDMI-naar-optisch adapter, zodat je deze met een optische (Toslink) kabel op de TV kunt aansluiten.

Let op: wil je Dolby Atmos ondersteuning, dan zul je de Sonos Arc aan moeten sluiten over HDMI.

Eenmaal aangesloten zul je met zowel de Arc als de Beam één keer de installatiestappen uit de handleiding moeten doorlopen. Hiervoor heb je een internetverbinding nodig, en moet je de Sonos Controller-app installeren op je smartphone of tablet.

Eenmaal geïnstalleerd, zullen zowel de Arc als de Beam simpelweg alle audio van de TV afspelen. Ook zullen beide soundbars hierna reageren op de afstandsbediening van je TV. Je kunt dus de afstandsbediening van je eigen TV gebruiken voor het regelen van het volume van de soundbar.

De Sonos Controller app heb je na de installatie niet meer nodig om gebruik te maken van je soundbars bij de TV. Wél kun je de Sonos Controller app gebruiken om muziek te streamen naar de soundbar. De Sonos Controller app heeft een ingebouwde ondersteuning voor tientallen streaming diensten, waaronder Spotify, Apple Music, Google Play Music, en Deezer.

Ook kun je met beide soundbars gebruik maken van de Sonos Controller App om draadloos andere Sonos speakers toe te voegen. Zo kun je met deze app bijvoorbeeld draadloos een Sonos Sub koppelen aan zowel de Arc als de Beam. Met deze Sonos Subwoofer bij de Arc maak je een 5.1.2 systeem, of een 3.1 systeem met de Beam.

Ook kun je bij beide soundbars een Sonos One (SL) of Sonos Five koppelen als achterspeakers. Met al deze combinaties zullen alle speakers tegelijkertijd de audio van je TV afspelen. Naast het combineren van speakers voor bij je TV, zijn zowel de Arc als de Beam ook te gebruik bij multiroom-audio.

Een andere overeenkomst is dat beide speakers ‘smart’ zijn, en dus beschikken over ‘voice-control’. Bij beide soundbars kun je namelijk gebruik maken van Google Assistent. Zo kun je deze soundbars bedienen met stemcommando’s. Zo kun je de Arc bijvoorbeeld opdracht geven om een bepaald nummer af te spelen, het afspelen te pauzeren, of het volume aan te passen.

Tip: Alle Sonos speakers vergelijken? Bekijk dan de vergelijking van alle Sonos speakers.

Sonos Arc of Beam kopen? Prijs en beschikbaarheid!

Heb je na deze vergelijking een keuze kunnen maken, en wil je een van deze soundbars kopen? Hieronder een overzicht van webwinkels waar je de Sonos Arc of de Sonos Beam kunt bestellen, en de huidige prijs.

Beide soundbars zijn verkrijgbaar in twee verschillende kleuren, namelijk zwart en wit. Zowel de Sonos Arc als Sonos Beam worden geleverd met de benodigde stroomkabel, een HDMI kabel, een HDMI naar optische kabel adapter, en een handleiding.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over deze twee soundbars van Sonos, of opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of heb je een eigen ervaring die je wilt delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend