Philips Fidelio B97: dé ultieme soundbar? Alle info & reviews!

Interesse in de Philips Fidelio B97? Deze nieuwe soundbar is het huidige topmodel van Philips. Dit is een 7.1.2 channel Dolby Atmos soundbar met draadloze subwoofer en achterspeakers.

Maar is dit dan de ultieme soundbar? Om deze vraag te beantwoorden ga ik in op alle eigenschappen van deze soundbar, hoe deze werkt, en wat je van deze soundbar kunt verwachten. Ook geef ik een samenvatting van de reviews en tests van deze soundbar, inclusief alle genoemde voor- en nadelen.

Wil je deze soundbar kopen? Je vindt hier ook alle huidige prijzen en aanbiedingen van deze soundbar.

Tip: meer informatie over alle belangrijke eigenschappen, lees je in onze soundbar koopgids.

Philips Fidelio B97: levering (unboxing) en fysieke eigenschappen

Philips Fidelio B97 Soundbar 03

De Philips Fidelio B97, ookwel de Philips Fidelio B97/10, is op het moment van schrijven verkrijgbaar voor €954,56 op Bol.com. Maar wat krijg je voor deze prijs precies geleverd?

In de doos vind je het volgende:

 • De Fidelio B97 soundbar
 • afneembare draadloze rear speakers
 • De draadloze subwoofer
 • Een afstandsbediening en bijbehorende AAA-batterijen
 • Twee netsnoeren en één voedingsadapter
 • De wandmontage kit, met daarin wandbeugels, schroeven, en pluggen
 • De handleiding en ander informatiemateriaal

Let op: er wordt dus géén HDMI-kabel of andere audiokabels meegeleverd. Vergeet deze dus niet mee te bestellen. Je hebt voor deze soundbar een HDMI 2.1 geschikte kabel nodig. Die vind je bijvoorbeeld hier.

De soundbar en subwoofer zijn volledig uitgevoerd in kunststof. Het grootste gedeelte van de soundbar en de achterspeakers hebben een behuizing van kunststof met vele kleine gaatjes om het geluid door te laten. De uiteinden van de rear speakers zijn uitgevoerd in glad, glimmend kunststof.

Aan de voorzijde zit een LED-display, die informatie kan weergeven over de gekozen instellingen van de soundbar. In het midden van de MagniFi MAX soundbar vind je bovenop verder vijf verschillende knoppen, en bevinden alle aansluitingen zich aan de achterkant.

Philips Fidelio B97 Knoppen Philips Fidelio B97 Rear Speakers
De behuizing van de subwoofer is volledig uitgevoerd in donkergrijs kunststof, en staat op rubberen pootjes. De subwoofer zelf is omlaag gericht. Aan de achterkant zit een basreflex-poort, een indicatie-lichtje, een pairing-knop, en de stoomaansluiting.

De afmetingen van de verschillende speakers zijn als volgt:

 • De soundbar, met de twee achterspeakers erop, is 131.12 cm breed, 5.56 cm hoog, en 12 cm diep
 • De subwoofer is 23 cm breed, 40 cm hoog, en 40.7 cm diep

Met deze afmeting is dit één van de breedste soundbars, en ongeveer 10 cm breder dan een een 55 inch TV. Wel is de soundbar met een hoogte van 5.56 cm redelijk plat, en zul je deze op je TV meubel kunnen plaatsen, zonder dat deze voor het scherm van je televisie valt.

Heb je niet genoeg plaats op je TV meubel? Je kunt zowel de soundbar, als de achterspeakers ook aan de muur bevestigen. Er worden hiervoor vier muurbeugels meegeleverd; twee voor de soundbar, en één voor elke achterspeaker.

Ook de schroeven en pluggen die je hierbij nodig hebt, worden meegeleverd. In de handleiding vind je een uitgebreide beschrijving over het correct aan de muur bevestigen van de soundbar en de achterspeakers.

Gebruik en functies: Philips Fidelio B97/10 aansluiten & bedienen

Philips Fidelio B97 Soundbar Aansluitingen

Om de soundbar in gebruik te nemen zul je deze moeten aan sluiten op je televisie. Hiervoor heeft deze soundbar de volgende aansluitingen:

 • HDMI, waarvan 1× HDMI eARC
 • Optische ingang (Toslink/Digitaal in)
 • 3.5 mm AUX (analoge ingang, ‘audio in’)

Ook zit er op de soundbar een USB-port, maar de soundbar ondersteunt helaas het afspelen van muziek via USB niet! Dit is namelijk een ‘service’-port, en alleen geschikt voor het upgraden van de firmware van de soundbar.

Om de soundbar optimaal te benutten, gebruik je een HDMI 2.1 kabel. Deze sluit je op de soundbar aan op de HDMI ARC aansluiting, en ook op je TV op de HDMI ARC aansluiting. Alleen met deze manier van aansluiten zal deze namelijk Dolby Atmos en DTS: X geluid af kunnen spelen.

Daarnaast is er nog een voordeel aan deze aansluiting. Zo zal de Philips Fidelio B97 zo namelijk ook werken als ‘HDMI-hub’. Dat houdt in dat je andere apparaten, zoals een blu-ray speler of console, op de HDMI port van de soundbar aan kunt sluiten, in plaats van op je TV. Het signaal van deze apparaten wordt via HDMI ARC doorgestuurd naar je TV.

Het voordeel hiervan is dat je minder kabels op de TV zelf hoeft aan te sluiten. Dat is daarmee een nettere oplossing.

Verder beschikt de soundbar over een optische ingang, en een 3.5 mm AUX ingang. Deze zou je kunnen gebruiken om, naast je TV, ook andere apparaten op de soundbar aan te sluiten. Zo kun je hier bijvoorbeeld een CD-speler of platenspeler op aansluiten. Wil je deze gebruiken, dan zul je de soundbar moeten instellen op het afspelen van één van deze input-bronnen.

Na het koppelen van alle apparaten, sluit je de soundbar aan op het stopcontact. Dat verloopt via de DC-in port op de soundbar, met het meegeleverde netsnoer en voedingsadapter.

Draadloze verbinding en gebruik van subwoofer en achterspeakers

Zowel de subwoofer als de achterspeakers zijn draadloos. Wanneer je ook de subwoofer op netstroom aansluit, zal deze automatisch een draadloze verbinding zoeken met de soundbar. Als de LED-indicator aan de achterkant van de subwoofer constant brandt, is deze verbonden met de soundbar.

Is de subwoofer niet automatisch verbonden met de soundbar? Houdt dan de ‘Connect’-knop 5 seconden ingedrukt om handmatig verbinding te maken.

Beide achterspeakers bevatten een batterij, die oplaadt als deze op de soundbar zijn gekoppeld. Koppel je deze los, dan wordt de interne batterij gebruikt. Wil je de achterspeakers langdurig gebruiken? Dan kun je deze ook op een USB-voedingsadapter aansluiten. De speakers hebben namelijk een USB-C ingang om deze op te laden.

Een geschikte voedingsadapter hiervoor, wordt echter niet meegeleverd. Wel zou je deze los kunnen bestellen (bijvoorbeeld hier). Dit zijn hetzelfde type oplader als er gebruikt wordt voor de meeste smartphones.

Ook de achterspeakers zoeken automatisch een draadloze verbinding met de soundbar. Er zit hier een LED op, die constant wit brandt als deze verbinding heeft, en de interne batterij voldoende (meer dan 20%) is opgeladen. Om aan te geven dat de batterij bijna leeg is (<20%), zal deze LED rood beginnen te knipperen.

Bediening: afstandsbediening en knoppen

Philips Fidelio B97 Afstandsbediening

Je kunt de soundbar bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Bovenaan zit de aan/uit-knop, met daaronder een knop om te wisselen van inputbron, en een knop om te het geluid te muten.

Daaronder zit een vierpuntsknop, waarmee je het volume aan kunt passen (omhoog of omlaag), naar het vorige of volgende nummer kunt gaan (links of rechts).

Daarnaast kun je deze knop gebruiken om een volledig menu’s te bedienen. Het menu wordt zichtbaar op de LED-display aan de voorkant van de soundbar.

Zo is er een ‘settings’-menu, waarin je onder andere het volume van elk geluidskanaal los van elkaar regelen, en een ‘Sound’-menu met meerdere geluidsopties, zoals het aanpassen van het basgeluid (lage tonen) en treble (hoge tonen).

Ook kun je met de afstandsbediening wisselen tussen verschillende geluids-modi, namelijk ‘Movie’, ‘Music’, ‘Voice’, ‘Sport’, en ‘Custom’. Met de ‘Custom’ modus kun je een volledig eigen EQ instellen.

Daarmee is dit één van de weinige soundbars waarbij je een volledig eigen EQ kunt instellen. Wel heb je daarvoor de Philips Sound-app voor nodig (beschikbaar op Android en iOS).

Daarnaast is er nog een knop om de hoogte van het Dolby Atmos effect te regelen. Hiervoor kun je kiezen uit vier verschillende niveaus.

Ook met de knoppen op de soundbar kun je deze bedienen. Hier zijn vijf verschillende knoppen te vinden, namelijk twee volumeknoppen (plus en min), een pause/play-knop, een knop om van input-bron te wisselen, en een aan/uit-knop.

Naast het bedienen van de soundbar met de afstandsbediening en de knoppen op de soundbar, kun je de muziek ook bedienen vanaf een draadloos gekoppeld apparaat.

Draadloos afspelen (bluetooth en Wi-Fi) en smart functies

Om muziek af te spelen vanaf een draadloos gekoppeld apparaat, kun je gebruik maken van bluetooth of Wi-Fi.

Om over Bluetooth muziek te kunnen streamen naar de Philips Fidelio B97, zul je simpelweg een bluetooth-verbinding moeten maken tussen de soundbar en bijvoorbeeld je smartphone. Dat gaat via de bluetooth-instellingen van je deze apparaten.

Als je via de bluetooth-instellingen een verbinding hebt, zal de soundbar automatisch ‘Bluetooth’ kiezen als inputbron. Vervolgens zal de soundbar alle audio van het verbonden apparaat afspelen. De muziek zelf kun je selecteren en bedienen op bijvoorbeeld je smartphone.

Zo kun je gebruik maken van je favoriete muziek-streaming apps, en op je smartphone bijvoorbeeld het volume aanpassen of de muziek pauzeren.

Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van Wi-Fi streaming. Hiervoor heeft deze soundbar meerdere opties.

Zo heeft deze een ingebouwde Chromecast. Dat houdt in dat mogelijk wordt om muziek te ‘casten’ naar de soundbar vanaf elk apparaat op hetzelfde Wi-Fi netwerk. De Philips Fidelio B97 is dan zichtbaar als optie als je op het cast-icoontje (Cast Icoontje) klikt, die je zult vinden in veel verschillende apps.

Daarnaast heeft de Philips Fidelio B97 nog twee andere Wi-Fi streaming protocollen beschikbaar: AirPlay 2 voor apparaten van Apple, en Spotify Connect om rechtstreeks vanuit Spotify te streamen.

Daarnaast is het mogelijk om deze soundbar onderdeel te maken van een multi-room audio setup via de Philips Sound-app. Hiermee kun je alle speakers die Play-Fi ondersteunen indelen in verschillende ‘kamers’. Vervolgens kun je met de app muziek afspelen in alle kamers tegelijk, of er juist voor kiezen om in elke kamer andere muziek af te spelen.

Hoewel deze soundbar zelf géén ingebouwde microfoons heeft, is het wel mogelijk om deze te bedienen met stemcommando’s van Google Assistant. Je zult deze soundbar daarvoor moeten eerst moeten toevoegen aan de Google Home app.

Vervolgens kun je een ander apparaat, bijvoorbeeld je smartphone of een Google Nest Mini, een stemcommando geven om muziek af te spelen over de Philips Fidelio B97 soundbar.

Philips Fidelio B97: speakers en audio-eigenschappen

Philips Fidelio B97 Speaker Drivers

De Philips Fidelio B97 is samen met de bijbehorende subwoofer en de twee achter speakers een 7.1.2 channel Dolby Atmos geluidssysteem voor bij je TV. In totaal heeft de Philips Fidelio B97 daarvoor wel 17 verschillende speaker drivers beschikbaar.

Philips geeft een frequentiebereik van 35 Hz tot 20 kHz aan voor de Fidelio B97. Daarmee haalt deze geluidsinstallatie ook flink diepe tonen.

Het maximale vermogen van de alle speakers samen is 888 Watt. Daarmee is dit één van de krachtigste soundbars die je kunt vinden.

Speaker-indeling

De soundbar zelf, zonder de afneembare achterspeakers, is 5.0.2 channel. Het linker en rechter geluidskanaal hebben elk twee full-range drivers en een tweeter tot hun beschikking. Het midden-kanaal bevat twee full-range drivers. Al deze full-range drivers zijn langwerpig, ofwel ‘racetrack drivers’.

Voor het linker- en rechter surround-kanaal, bevat de soundbar twee opzij gerichte tweeters. Deze zorgen voor ‘virtueel’ surround geluid. Het idee is namelijk dat het geluid van deze speakers tegen de muren weerkaatst, en zo vanaf opzij bij de luisteraar aankomt.

Daarnaast zitten er nog twee omhoog gerichte ronde full-range speakers in de soundbar. Deze maken de Philips Fidelio B97 een Dolby Atmos soundbar. Door het geluid omhoog af te spelen, weerkaatst dit tegen het plafond, en komt dit bij de kijker aan van bovenaf. Daarmee zorgen ze voor virtueel bovengeluid.

De twee afneembare achter speakers, bevatten elk een full-range speaker en een tweeter. De optimale plaatsing voor deze achterspeakers is schuin achter je zitplek, ongeveer onder een hoek van 45 graden.

Als deze achterspeakers op de soundbar zijn gekoppeld, vallen ze over de twee opzij gerichte tweeters van de soundbar heen. Deze zullen dan worden uitgeschakeld. De twee afneembare speakers zullen samen met de speakers in de soundbar in gekoppelde toestand het linker en rechter geluidskanaal afspelen.

De draadloze subwoofer heeft een ingebouwde woofer met een diameter van 8 inch. Daarmee is dit voor bij een soundbar een middelmaat subwoofer. De subwoofer heeft een maximaal vermogen van 240 Watt.

Philips Fidelio B97 reviews, tests en ervaringen (geluidskwaliteit?)

Om erachter te komen hoe de Philips Fidelio B97 in de de praktijk bevalt, heb ik meerdere reviews doorgenomen. Omdat deze soundbar op dit moment nog erg nieuw is, zijn er echter nog weinig uitgebreide reviews beschikbaar.

 • Op Tweakers.net is op dit moment één gebruikersreview te vinden, die de soundbar een beoordeling van 5/5 sterren geeft. De genoemde voordelen zijn de goede Dolby Atmos geluidskwaliteit, de goede geluidskwaliteit bij het afspelen van muziek, de ‘helderheid’ van het geluid in z’n algemeen, en alle verschillende Wi-Fi streaming opties.
  Verder geeft de recensent aan dat je de rear speakers (satellietspeakers) ook prima kunt gebruiken als een draagbare speaker voor in huis. Er worden slechts een aantal kleine nadelen genoemd. Zo blijft er altijd een lampje blijft branden op de soundbar, werkt Play-Fi niet out-of-the-box, en is de reviewer geen fan van de glimmende uiteinden van de sattelietspeakers.
 • Op Coolblue.nl zijn er op dit moment 11 klantreviews, en is de gemiddelde reviewscore hier een 9.2/10. Alle gebruikers prijzen het goede geluid in het algemeen, en bij Dolby Atmos. Verder wordt de grote hoeveelheid streaming-opties als voordeel genoemd.
 • Op Mediamarkt.nl zijn er op dit moment 4 reviews, en is de gemiddelde reviewscore 4.0/5 sterren. Hier wordt het goede geluid, inclusief de goede achterspeakers als voordeel genoemd. Ook het goede design krijgt complimenten, en het installeren van de soundbar wordt makkelijk genoemd. Het genoemde minpunt is dat ‘casten’ af en toe niet werkt.

Kortom zijn de meeste reviews over deze soundbar overwegend positief. Opvallend is dat alle reviews tot nu toe de geluidskwaliteit erg goed noemen.

Philips Fidelio B97 kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van de Philips Fidelio B97 (EAN: 4895229112629), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze soundbar niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

amazon.de Amazon.de €1.049,00 Bekijken
bcc.nl Bcc.nl €1.199,99 Bekijken
amazon.nl Amazon.nl
niet op voorraad
Bekijken
bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken
coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
mediamarkt.nl Mediamarkt.nl
niet op voorraad
Bekijken
Laatste Amazon prijs-update op 12 juni 2024 20:35
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: Philips Fidelio B97 soundbar

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €1.049,00 12 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €1.099,99 9 maart 2024
Laagste prijs ooit: €689,00 18 september 2023
Sinds 16 juni 2023

Laatste veranderingen:

€1.049,00 12 juni 2024
€949,95 7 april 2024
€999,99 14 maart 2024
€1.099,99 9 maart 2024
€1.049,00 11 februari 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Philips Fidelio B97 soundbar - €1.049,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Philips Fidelio B97? Of twijfel je tussen deze soundbar en een andere optie? Heb je opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Of een eigen ervaring met deze soundbar die je wil delen? Laat dan hieronder een bericht achter!

Oorspronkelijke publicatie: 26 februari 2021. Laatste update: 21 september 2022.

Plaats een reactie

7 reacties op “Philips Fidelio B97: dé ultieme soundbar? Alle info & reviews!”

 1. kun je deze fidelio soundbar ook als losse soundbar gebruiken (dus zonder te zijn gekoppeld aan de TV) via B.Tooth aan telefoon? Eigenlijk net zoals nu met een JBL?

  Heb op telefoon zowel Sound als PS Fine tune gezet, maar kan via BT soundbar niet vinden.

  Beantwoorden
  • Hoi Johan,

   Als het simpelweg gaat om de beste Dolby Atmos weergave, zou ik voor de Samsung HW-Q950T kiezen. Deze is namelijk 9.1.4, en ook de achterspeakers van deze soundbar zorgen dus voor (virtueel) bovengeluid. Daarom noem ik deze ook hier als beste Dolby Atmos soundbar. Het nadeel is wel dat de twee achterspeakers bedraad zijn, en je dus een permanente opstelling moet geven in je kamer. Wel is deze soundbar op dit moment ook een stuk goedkoper (€899 op Expert.nl).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. De diversiteit in de hoge tonen viel me als eerste op en is zeker een meerwaarde. Je hoort veel meer details .De bas is ruim voldoende en het volume ook !
  Via de apps van Philips kan je ook de equalizer puur persoonlijk instellen voor de diverse speakers is beter dan de voorgeprgrammeerde equalizers ,geluid is toch ook persoonlijk?
  De soundbar is uitermate ok voor films ( via Netflix – Disney+ ! Play fi is ok als je de daarvoor geschikte speakers hebt hopelijk breekt dat door , momenteel behelp ik me met blue tooth en airplay streamen.
  heb nu pas de afneembare surround speakers een plaats gegeven via usb c opladers, hopelijk delen kortelings meer personen hun ervaringen..

  Beantwoorden
 3. Heb momenteel deze soundbar enkele dagen in gebruik in Belgie is ze bijna niet fysiek te vinden laat staan te beluisteren is dit nu een goed of slecht teken?Heb een recente philips oled tv en dat motiveerde me deze soundbar aan te kopen mijn mening tot nu toe is dat het geheel toch een beetje overroepen is
  via wifi bvb lukt altijd alles niet even flot via de apps. Er is een zeer beperkte handleiding bijgevoegd gelukkig is alles ( of bijna ) op het internet te vinden.Dus iemand die totaal niet op de hoogte is van de actuele technieken raad ik deze aankoop af. Ben zelf gepensioneerd maar durf te zeggen mee met de tijd,het geheel vraagt toch wat kennis om het degelijk af te stellen. Minpunten zijn zeker de onduidelijke display – afstandsbediening moet je even aan wennen – positief zijn de uitgebreide mogelijkheden

  Beantwoorden