PC aansluiten op TV? Zo sluit je een computer aan op je TV!

Wil je een PC aansluiten op je TV? Door een computer aan te sluiten op een televisie, werkt het TV-scherm als een beeldscherm van je computer. Naast beeld, kan de TV ook het geluid van je computer afspelen.

Door je PC te verbinden met een TV kun je dus video’s die op je PC staan kijken op je TV. Ook kun je op deze manier gebruik maken van je televisie als beeldscherm voor PC gaming.

Er zijn meerdere manieren om een desktop PC aan te sluiten op een TV. Hieronder leg ik de drie beste methodes uit.

Computer met TV verbinden met HDMI kabel

Heeft je computer een HDMI-uitgang, en je TV een HDMI ingang? Dan is de simpelste optie om de PC met de TV te verbinden met een HDMI-kabel.

Pc Verbinden Op Tv Via Hdmi

HDMI kabel (1.5 meter)

Bol.com (€4,84)

Sluit de HDMI-kabel simpelweg aan op de uitgang van je PC, en op een HDMI-ingang van je TV. Selecteer bij de beeldinstellingen van je besturingssysteem de TV als output. Zet de TV aan, en kies de gebruikte HDMI-ingang van je TV als input. Daarna zal je TV meteen het beeld, én geluid van je PC weergeven.

Het verbinden van een computer met een TV met een HDMI kabel heeft wel één nadeel; dit is niet de beste methode voor een verbinding over een lange afstand.

Het probleem is namelijk dat er bij een lange HDMI-kabel signaalverlies op zal treden. Met een kabel van zo’n 5 meter of langer kan het beeld daarom ruis vertonen. Wil je toch je PC met de TV verbinden met een lange HDMI kabel? Dan zul je gebruik moeten maken van een HDMI versterker (bekijk uitleg).

Wel is dit de gemakkelijkste optie als je van plan bent om een PC naast je TV te plaatsen, en deze te gebruiken als HTPC (Home Theater PC).

Heeft je TV geen HDMI-ingang? Oude TV’s hebben geen HDMI-ingangen, maar vaak wel een VGA ingang. Je zult dan gebruik moeten maken van een HDMI naar VGA converter. Voor het geluid zul je de PC met de TV moeten verbinden met een 3.5 mm jack kabel.

Heb je geen HMDI-kabel? Je kunt deze online goedkoop bestellen. De prijzen voor kabels liggen online vaak véél lager dan in fysieke winkels. Een HDMI-kabel van 1.5 meter op dit moment bijvoorbeeld slechts €4,84 op Bol.com.

PC aansluiten op TV via VGA kabel én audiokabel

Pc Aansluiten Op Tv Via Vga

VGA kabel (1 m)

Allekabels.nl (€6,99)

En: 3.5 mm audio kabel (1 m)

Allekabels.nl (€1,99)

Heb je een oudere desktop PC én TV? Dan hebben beide apparaten waarschijnlijk geen HDMI-aansluiting, maar wel een VGA aansluiting.

Je kunt de PC en TV dan op elkaar aansluiten met een VGA kabel.

Omdat deze kabel alleen een beeldsignaal verstuurt, zul je de PC daarnaast ook met een audiokabel moeten aansluiten. De meeste PC’s en TV’s hebben een 3.5 mm jack aansluiting voor een audiokabel.

Net als bij de HDMI-kabel, zul je op het besturingssysteem van je PC de TV moeten kiezen als (extra) beeldscherm. Vervolgens zul je op de TV de VGA-ingang moeten selecteren als input. Daarna zul je het beeld van je PC te zien krijgen op je TV.

Heb je een TV met een HDMI-ingang, en een PC met een VGA-uitgang? Dan kun je gebruik maken van deze adapter. Deze adapter combineert de audio (via 3.5 mm kabel) en video (via VGA) van je PC naar één HDMI signaal.

Draadloos verbinden van PC met TV – Google Chromecast!

Wil je de PC met de TV verbinden, zonder draad? Door je PC draadloos aan te sluiten op je TV, kun je beeld naar de TV ‘streamen’ over je Wi-Fi netwerk. Het beste product om dit mogelijk te maken is de Google Chromecast.

Chromecast 3 V3 2018

Google Chromecast

Bol.com (€39,99)

De Google Chromecast is een dongle die je kunt aansluiten op de HDMI-ingang van je TV. De Chromecast werkt als een draadloze ontvanger, dat draadloos het video en audio signaal ontvangt, en dit kan afspelen op het scherm waar deze op aangesloten is.

Na het installeren van de Chromecast kun je het beeld van je computer op meerdere manieren streamen naar je TV.

Zo is er binnen de videospeler van verschillende websites, waaronder die YouTube en Netflix een ingebouwde optie om de video naar je TV te streamen. Ook de videospeler VLC heeft sinds versie 3.0 ondersteuning voor de Chromecast.

Behalve het streamen van alleen een video, kun je ook het volledige beeld van je PC op de TV krijgen met Chromecast. Dit heet ook wel het “mirroren” van je beeld. Dit doe je door binnen de webbrowser Google Chrome onder het menu te kiezen voor “Cast…”, en dan onder “Sources” te kiezen voor “Cast desktop”.

De nieuwste uitvoering van de Google Chromecast kost op dit moment 39 euro bij de meeste webshops. Deze kan maximaal beeldmateriaal met Full HD resolutie afspelen op je TV. Met krachtigere Chromecast Ultra kun je ook 4K beeldmateriaal van je PC naar je TV streamen.

Naast de Chromecast zijn er ook andere apparaten die draadloos streamen mogelijk maken. Zie het artikel “Chromecast alternatief” voor meer opties.

Vragen?

Heb je nog vragen over het verbinden van je desktop PC met je TV? Laat dan hieronder je vraag achter als reactie op dit artikel.

Plaats een reactie

12 reacties op “PC aansluiten op TV? Zo sluit je een computer aan op je TV!”

 1. Hallo, ik wil mijn desk top aansluiten op mijn tv.
  mijn pc heeft geen HDMI verbinding. Wel een
  VGA-ingang, nou, uitgang eigenlijk naar mijn monitor toe.
  Hoe kan ik dat toch voor elkaar krijgen?
  hierboven is toch alleen de omgekeerde versie beschreven?

  Beantwoorden
  • Hoi Thijs,

   Hoe heb je deze aangesloten? Via HDMI? En vervolgens op de PC je TV ingesteld als extra scherm, en de TV op de gebruikte HDMI-port als input gezet?

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend