Android (zoals Samsung) telefoon verbinden met TV? Zo werkt het!

Heb je een Android telefoon (bijvoorbeeld Samsung of Huawei) die je wil verbinden met je TV, om het beeld hiervan op de TV te krijgen? Er zijn meerdere manieren om een telefoon te verbinden met je TV. Je kunt deze met een draad verbinden aan de TV, of juist kiezen voor een draadloze optie. In dit artikel beschrijf ik alle bedrade en draadloze mogelijkheden.

Of deze opties mogelijk zijn hangt niet af van het merk smartphone of TV, maar of de juiste aansluitingen beschikbaar zijn. Als de juiste aansluitingen beschikbaar zijn op je TV, zullen de beschreven methoden moeten werken. Het maakt dan niet uit of je nu een Samsung TV, Sony TV, Philips TV, of een LG TV hebt.

Tip: iPhones hebben andere aansluitingen. Lees daarvoor het artikel iPhone aansluiten op TV.

1. Draadloos verbinden van telefoon met smart TV: ‘casten’

Heb je een smart TV die is verbonden met Wi-Fi? Als je een smartphone hebt die je ook hebt verbonden met hetzelfde Wi-Fi netwerk, is het binnen sommige apps (bijvoorbeeld YouTube en Netflix) mogelijk om direct vanaf je smartphone naar je TV te ‘casten’. Met deze optie kun je dus niet het volledige scherm van je smartphone laten zien op je TV (‘mirroren’).

Ook is dit niet mogelijk met alle combinaties aan smart TV’s en smartphones. In mijn geval (Nokia 7 Plus en deze Samsung TV) werkt deze optie niet altijd, en blijft dit soms hangen op ‘verbinden’. Als ik draadloos wil verbinden met mijn TV maak ik daarom nu altijd gebruik van een Google Chromecast, die in mijn geval wél altijd werkt.

2. Telefoon draadloos aansluiten op TV met Chromecast (Aanbevolen optie!)

Draadloos je Android telefoon verbinden met je TV? Dan is dit mijn aanbevolen optie. Een Chromecast is een Wi-Fi ontvanger, die je op de TV aansluit op een HDMI aansluiting.

Telefoon draadloos verbinden met TV via Chromecast

Google Chromecast

Bol.com (€39,99)

Daarnaast moet de Chromecast via USB worden aangesloten op een stroomvoorziening. Als je TV over USB-ports beschikt, kun je deze simpelweg ook aansluiten op een USB port van je TV.

Voordat je de Chromecast kunt gebruiken, zul je op je Android telefoon Google Home App moeten installeren. Na het installeren van deze app, en het verbinden van de Chromecast en je telefoon met hetzelfde Wi-Fi netwerk, verschijnt er binnen veel apps een knop om te streamen (‘casten’) naar je TV.

Een korte demonstratie van het ‘casten’ naar de Chromecast zie je in deze video. Het casten naar de Chromecast is mogelijk in veel apps, waaronder Netflix, Spotify, en YouTube. Je kunt dan gebruik maken van je Samsung of andere Android telefoon om video’s te zoeken, om deze vervolgens te ‘casten’ naar je TV.

Ook is het mogelijk om via je Samsung of andere Android telefoon het hele scherm van je telefoon te ‘mirroren’ op je TV. Mirroren betekend dat je het hele scherm van je telefoon te zien krijgt op je TV. Met een Chromecast is dit onder andere mogelijk via de Google Home App (zie hier een demo).

De Chromecast kopen? Deze is op dit moment verkrijgbaar op op Bol.com voor €39,99. Meer prijzen vergelijken? Zie dan de pagina ‘Google Chromecast aanbieding’.

3. Bedraad, micro-USB naar HDMI of VGA (MHL adapter)

Wil je je Android telefoon bedraad aansluiten op de TV? En heeft je telefoon een micro-USB aansluiting? Dan kun je gebruik maken van een zogenaamde MHL adapter. Deze adapter sluit je op de telefoon aan via micro-USB, en op de TV via HDMI of VGA.

Mhl Adapter Micro Usb

MHL adapter
(Micro-USB)

Bol.com (€21,10)

Helaas zijn niet alle apparaten MHL compatible, en zal deze optie niet werken bij elke combinatie aan telefoon en TV. Er wordt hier een lijst bijgehouden van devices die gegarandeerd MHL compatible zijn.

Door je telefoon op deze manier met je TV te verbinden, zal zowel het beeld en geluid van je telefoon worden afgespeeld op de TV.

Een MHL adapter met HDMI uitgang is hier op Bol.com te bestellen voor €21,10. Daarnaast heb je nog een HDMI-kabel nodig die de adapter met de TV verbindt. Als je deze niet hebt liggen, kun je deze online goedkoop vinden, bijvoorbeeld deze HDMI kabel van 1.5 meter voor slechts €3,25.

Heb je een TV zonder HDMI ingang? Dan is het ook nog mogelijk om een MHL adapter met VGA uitgang te gebruiken.

Daarnaast heb je een VGA kabel nodig om de adapter aan te sluiten op de TV. Omdat VGA alleen beeld verstuurt naar de TV, heb je ook nog een 3.5 mm jack audiokabel nodig voor het geluid (bijvoorbeeld deze).

Een goede MHL VGA adapter kun je hier bestellen voor €41,99. Een demonstratie van precies deze adapter kun je zien in deze video. Dit type MHL adapters hebben ook nog stroom nodig, en zul je moeten aansluiten met een USB power adapter.

4. Bedraad, met USB-C naar HDMI of VGA adapter

Heb je een nieuwe telefoon? Dan is de kans groot dat deze gebruik maakt van een USB-C aansluiting. Dan heb je een ander type adapter nodig. Let op: niet alle smartphone ondersteunen video over USB-C. Ga dit eerst na.

Usb C Naar Hdmi Adapter Achate

Achaté USB-C naar HDMI

Bol.com (€14,95)

Ook hier is de makkelijkste optie een USB-C naar HDMI adapter, omdat HDMI zowel video als audio kan versturen. Een goede en voordelige USB-C naar HDMI adapter is deze.

Door simpelweg je telefoon aan te sluiten op deze adapter, en de adapter met een HDMI kabel aan te sluiten op de TV, zal het beeld van de telefoon zichtbaar worden op de TV. Je zult op de TV dan alleen nog het ‘input’-kanaal ‘HDMI’ moeten selecteren.

Heeft je telefoon USB-C, en je TV geen HDMI ingangen? Het is ook mogelijk om je telefoon met USB-C aan te sluiten op de VGA ingang van je TV. Een USB-C naar VGA adapter die veel positieve beoordelingen krijgt is deze, die word verkocht voor slechts €5,35.

Omdat VGA geen geluid verstuurt, zul je daarnaast gebruik moeten maken van een 3.5 mm jack audiokabel (bijvoorbeeld deze). Deze sluit je aan op de audio-uitgang van de telefoon en de audio-ingang van de TV.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het verbinden van je telefoon met je TV? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Laat dan hieronder een bericht achter!

Oorspronkelijk gepubliceerd: 25 juni 2019. Laatste update: 5 mei 2021.

Plaats een reactie

34 reacties op “Android (zoals Samsung) telefoon verbinden met TV? Zo werkt het!”

  • Hoi Nancy,

   Helaas niet. De Samsung A50 ondersteunt namelijk géén video over USB-C.

   Mijn advies is om de HDMI aansluiting op je TV te gebruiken om een Chromecast aan te sluiten. Vervolgens kun je draadloos video ‘streamen’ naar de TV.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 1. Hallo,

  Wij hebben een usb-c naar hdmi adaptor kabel gekocht om netflix via de telefoon naar onze tv te kijken. Dit werkt prima maar nu valt ons op dat we geen ondertiteling krijgen. Niet via mijn telefoon, noch via die van mijn vrouw (huawei p20 en p30). Wat doen we verkeerd? Groetjes.

  Beantwoorden
 2. Ik het smartphone Samsung 6 tracht deze aan te sluiten op tv met juiste kabel doch ik krijg geen beeld.Het lukt wel met een i phone en met de daarbijbehorende kabel .wat doe ik mis ?

  Beantwoorden
  • Hoi Albert,

   Je telefoon staat nu ingesteld om gebruik te maken van Samsung Dex als je deze aansluit op een externe monitor. Je zult dit moeten aanpassen zodat deze het scherm ‘mirrored’. In deze video van Samsung vindt je de instructies om deze instelling aan te passen.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 3. Hallo ik had een vraag ik heb z’n usb-naar hdmi kabel gekoppeld met mijn s9 samsung. Alleen staan we nu op de camping en nu werkt het niet. Wat kan ik doen of veranderen waar door het wel werkt
  Gr Harm
  Alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Hoi Harm,

   Dat kan ik moeilijk beantwoorden. De Samsung S9 ondersteunt namelijk video over USB-C, dus een USB-C naar HDMI adapter zou moeten werken.
   Is er Wi-Fi beschikbaar op de camping? Dan zou je namelijk ook een Chromecast kunnen gebruiken. Als er geen Wi-Fi beschikbaar is, vind je in dit artikel een aantal mogelijkheden om te zorgen voor Wi-Fi op de camping.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 4. Goedemiddag,
  Werkt dit ook met een Sony telefoon?
  En als ik bv Netflix wil streamen?
  Of moet ik dat dan eerst gedownload hebben.
  Een Chromecast werkt denk ik alleen als ik WiFi heb? Op de camping in het buitenland is dat meestal niet zo goed.

  Alvast vriendelijk bedankt

  Groetjes Elly Schout

  Beantwoorden
  • Hoi Elly,

   Ja, dit werkt ook zo met een Sony telefoon met Android.
   Als je Netflix wilt kunnen streamen, zul je de Netflix app op je telefoon moeten downloaden. De Chromecast werkt inderdaad over Wi-Fi.
   Bij een slechte (of geen) Wi-Fi kun je gebruik maken van een bedrade verbinding (zie optie 3 en 4 in het artikel).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 5. Ik heb een Samsung Galaxy A7 telefoon en wil deze dus verbinden met de TV.
  1 kabel gekocht, maar die werkt niet ivm ontbreken MHL?

  Wel kabel is wel geschikt?

  Beantwoorden
  • Hoi Elsa,

   Als de telefoon geen MHL ondersteunt, kun je deze helaas niet bedraad aansluiten op een TV. Je zult dan gebruik moeten maken van één van de andere genoemde methodes.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 6. Heb mijn telefoon met de usbc adaptor en hdmi cable aangesloten maar tv geeft aan dat er geen signaal is. Hoe krijg ik signaal van mijn telefoon op de hdmi kabel?

  Beantwoorden
 7. Ik kijk tv via hdmi kabel vanaf mijn mobiel op tv. Mijn beeld is was perfect op de tv maar sinds een update (mobi android) is het beeld op de tv te groot. Hoe kan ik dit oplossen? Beeldinstelling via tv werkt niet.

  Beantwoorden
 8. Ik heb een vraag over deze kabel. Ik zag in een reactie dat het niet mogelijk is om dit te doen met een Samsung a50. Zelf heb ik een Samsung a51 en mijn vriendin heeft een Samsung a52 4G is het met één van deze toestellen wel mogelijk?
  Mvg,
  Koen

  Beantwoorden
  • Hoi Koen,

   Zover ik weet ondersteunen deze toestellen helaas geen video over USB-C. Ik zou kiezen voor het streamen van video, zoals met de Google Chromecast.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 9. Ik heb dus een LG tv uit 2006 dus geen smart tv maar wel hdmi ingang en een Samsung a50 als mobile. Heb een A-konic kabeltje van USB c naar hdmi maar mijn tv blijft ” Geen signaal” geven. Smart view ziet wel een Lg tv maar weet nu niet of dat de mijne is.
  Als ik wil spiegelen krijg ik de melding dat ik de tv van het stroom moet halen en er weer opnieuw in moet doen.

  Beantwoorden
  • Hoi Gabriel,

   De Samsung A50 ondersteunt helaas geen video over USB-C. In jouw geval zou ik gebruik proberen te maken van een draadloze oplossing, zoals de Google Chromecast.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 10. Goede dag,
  Ik heb een fairphone3 (android9) met usb-c welke ik wil koppelen met HDMI adapter op mijn tv heeft een HDMI ingang. Ik gebruik een a-konic adapter, tussen de mobiel en de HDMI kabel. Mijn tv staat op input HDMi, toch blijft de tv scherm zeggen dat er geen signaal is.
  Heeft u hier een verklaring voor?

  Beantwoorden
 11. Hallo, ik heb een samsung mobiele telefoon (SM-A520F uit 2017). Ik heb een “USB-C naar HDMI adapter” aangesloten op de mobile telefoon. Vervolgens een HDMI kabel van de “USB-C naar HDMI adapter” naar de TV aangesloten en het Input kanaal van de TV op HDMI gezet. (er is maar 1 HDMI aansluiting op de TV). Ik verwachte beeld maar krijg “Geen signaal” op de TV. Het is een Lenco DVL-1662BK (nieuw toestel).
  Doe ik iets verkeerd?

  Beantwoorden
 12. Hoi, Ik heb een Samsung Galaxy A40 welke ik wil verbinden met een Samsung TV TA350. De TV heeft een HDMI aansluiting. Ik heb een kabel USB-C naar HDMI maar ik krijg geen beeld. Kan dit zijn omdat ik een kabel heb en geen adapter? Maakt dit verschil?

  Beantwoorden
 13. Hoi, ik heb een Huawei p10 en alleen een windows7 laptop met een monitor van Dell. Mijn laptop is dus afgebeeld op de monitor maar ik vroeg mij af of het ook kan met mijn mobiele telefoon. Ook wilde ik weten of er Bluetooth opties zijn voor dit. Dus dat mijn mobiel via een bluetooth adapter zich kan verbinden aan mijn monitor.

  Ook heb ik nog een andere vraag, is het mogelijk een geluidsbox”op een usb stick te gebruiken om ervoor te zorgen dat voortaan geluid uit mijn Dell monitor komt? Nu komt het geluid uit mijn laptop maar ik zou juist willen dat het geluid uit mijn monitor komt.
  Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Wat betreft de eerste vraag: ik zou in dat geval gebruik maken van een Chromecast (zie artikel). Zo heb je een draadloze optie om beeld van je smartphone op je TV te krijgen. De monitor moet dan wel een HDMI-poort hebben, of je kunt gebruik maken van een adapter om deze op de monitor aan te sluiten. Zover ik weet zijn er geen bluetooth opties die hetzelfde doen.

   Wat betreft de tweede vraag: je hebt de monitor dus via USB aangesloten op je monitor? Rechtstreeks (via USB-c), of met een adapter (USB naar VGA bijvoorbeeld)? Als je de laptop rechtstreeks op de monitor aansluit, en de monitor heeft ingebouwde speakers, dan zou de monitor het geluid ook af moeten spelen.

   Sorry voor de wat late reactie.

   Beantwoorden
 14. Ik heb een huawei p20lite en heb een hdmi kabel gekocht om mijn gsm naar tv te streamen maar dit is een plasma tv nog.Werkt dit op een plasma tv sony.

  Beantwoorden
  • Hoi Bert,

   Dat het een plasma TV is maakt niet uit, zolang deze maar een HMDI-ingang heeft. De Huawei P20 Lite heeft een USB-C aansluiting, dus dan heb je alleen nog de genoemde USB-C naar HDMI adapter nodig (hier verkrijgbaar). Deze sluit je aan op je telefoon, en de HDMI kabel die je nog hebt sluit je aan op de andere kant van de adapter, en op je TV.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden