Android (zoals Samsung) telefoon verbinden met TV? Zo werkt het!

Door | 25 juni 2019

Heb je een Android telefoon (bijvoorbeeld Samsung of Huawei) die je wil verbinden met je TV, om het beeld hiervan op de TV te krijgen? Er zijn meerdere manieren om een telefoon te verbinden met je TV. Je kunt deze met een draad verbinden aan de TV, of juist kiezen voor een draadloze optie. In dit artikel beschrijf ik alle bedrade en draadloze mogelijkheden.

Of deze opties mogelijk zijn hangt niet af van het merk smartphone of TV, maar of de juiste aansluitingen beschikbaar zijn. Als de juiste aansluitingen beschikbaar zijn op je TV, zullen de beschreven methoden moeten werken. Het maakt dan niet uit of je nu een Samsung TV, Sony TV, Philips TV, of een LG TV hebt.

Tip: Heb je een iPhone? iPhones hebben andere aansluitingen. Zie het artikel “iPhone aansluiten op TV” voor de mogelijkheden.

1. Draadloos verbinden van telefoon met smart TV: ‘casten’

Heb je een smart TV die is verbonden met Wi-Fi? Als je een smartphone hebt die je ook hebt verbonden met hetzelfde Wi-Fi netwerk, is het binnen sommige apps (bijvoorbeeld YouTube en Netflix) mogelijk om direct vanaf je smartphone naar je TV te ‘casten’. Met deze optie kun je dus niet het volledige scherm van je smarpthone laten zien op je TV (‘mirroren’).

Ook is dit niet mogelijk met alle combinaties aan smart TV’s en smartphones. In mijn geval (Nokia 7 Plus en deze Samsung TV) werkt deze optie niet altijd, en blijft dit soms hangen op ‘verbinden’. Als ik draadloos wil verbinden met mijn TV maak ik daarom nu altijd gebruik van een Google Chromecast, die in mijn geval wél altijd werkt.

2. Telefoon draadloos aansluiten op TV met Chromecast (Aanbevolen optie!)

Draadloos je Android telefoon verbinden met je TV? Dan is dit mijn aanbevolen optie. Een Chromecast is een Wi-Fi ontvanger, die je op de TV aansluit op een HDMI aansluiting.

Telefoon draadloos verbinden met TV via Chromecast

Google Chromecast

Bol.com (€39)

Daarnaast moet de Chromecast via USB worden aangesloten op een stroomvoorziening. Als je TV over USB-ports beschikt, kun je deze simpelweg ook aansluiten op een USB port van je TV.

Voordat je de Chromecast kunt gebruiken, zul je op je Android telefoon Google Home App moeten installeren. Na het installeren van deze app, en het verbinden van de Chromecast en je telefoon met hetzelfde Wi-Fi netwerk, verschijnt er binnen veel apps een knop om te streamen (‘casten’) naar je TV.

Een korte demonstratie van het ‘casten’ naar de Chromecast zie je in deze video. Het casten naar de Chromecast is mogelijk in veel apps, waaronder Netflix, Spotify, en YouTube. Je kunt dan gebruik maken van je Samsung of andere Android telefoon om video’s te zoeken, om deze vervolgens te ‘casten’ naar je TV.

Ook is het mogelijk om via je Samsung of andere Android telefoon het hele scherm van je telefoon te ‘mirroren’ op je TV. Mirroren betekend dat je het hele scherm van je telefoon te zien krijgt op je TV. Met een Chromecast is dit onder andere mogelijk via de Google Home App (zie hier een demo).

De Chromecast kopen? Op dit moment kost deze bij de meeste webshops 39 euro. Je kunt de Chromecast onder andere kopen op Bol.com.

3. Bedraad, micro-USB naar HDMI of VGA (MHL adapter)

Wil je je Android telefoon bedraad aansluiten op de TV? En heeft je telefoon een micro-USB aansluiting? Dan kun je gebruik maken van een zogenaamde MHL adapter. Deze adapter sluit je op de telefoon aan via micro-USB, en op de TV via HDMI of VGA.

Mhl Adapter Micro Usb

MHL adapter
(Micro-USB)

Bol.com (€10,99)

Helaas zijn niet alle apparaten MHL compatible, en zal deze optie niet werken bij elke combinatie aan telefoon en TV. Er wordt hier een lijst bijgehouden van devices die gegarandeerd MHL compatible zijn.

Door je telefoon op deze manier met je TV te verbinden, zal zowel het beeld en geluid van je telefoon worden afgespeeld op de TV.

Een MHL adapter met HDMI uitgang is hier op Bol.com te bestellen voor €10,99. Daarnaast heb je nog een HDMI-kabel nodig die de adapter met de TV verbindt. Als je deze niet hebt liggen, kun je deze online goedkoop vinden, bijvoorbeeld deze HDMI kabel van 1.5 meter voor slechts €4,78.

Heb je een TV zonder HDMI ingang? Dan is het ook nog mogelijk om een MHL adapter met VGA uitgang te gebruiken.

Daarnaast heb je een VGA kabel nodig om de adapter aan te sluiten op de TV. Omdat VGA alleen beeld verstuurt naar de TV, heb je ook nog een 3.5 mm jack audiokabel nodig voor het geluid (bijvoorbeeld deze).

Een goede MHL VGA adapter kun je hier bestellen voor €41,99. Een demonstratie van precies deze adapter kun je zien in deze video. Dit type MHL adapters hebben ook nog stroom nodig, en zul je moeten aansluiten met een USB power adapter.

4. Bedraad, met USB-C naar HDMI of VGA adapter

Heb je een nieuwe telefoon? Dan is de kans groot dat deze gebruik maakt van een USB-C aansluiting. Dan heb je een ander type adapter nodig.

Smartphone aansluiten op TV met USB-C naaar HDMI adapter

Douxe USB-C naar HDMI

Bol.com (€15,99)

Ook hier is de makkelijkste optie een USB-C naar HDMI adapter, omdat HDMI zowel video als audio kan versturen. Een goede en voordelige USB-C naar HDMI adapter is deze.

Door simpelweg je telefoon aan te sluiten op deze adapter, en de adapter met een HDMI kabel aan te sluiten op de TV, zal het beeld van de telefoon zichtbaar worden op de TV. Je zult op de TV dan alleen nog het ‘input’-kanaal ‘HDMI’ moeten selecteren.

Heeft je telefoon USB-C, en je TV geen HDMI ingangen? Het is ook mogelijk om je telefoon met USB-C aan te sluiten op de VGA ingang van je TV. Een USB-C naar VGA adapter die veel positieve beoordelingen krijgt is deze, die word verkocht voor €12,50.

Omdat VGA geen geluid verstuurt, zul je daarnaast gebruik moeten maken van een 3.5 mm jack audiokabel (bijvoorbeeld deze). Deze sluit je aan op de audio-uitgang van de telefoon en de audio-ingang van de TV.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het verbinden van je telefoon met je TV? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Laat dan hieronder een bericht achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “Android (zoals Samsung) telefoon verbinden met TV? Zo werkt het!

 1. Bert

  Ik heb een huawei p20lite en heb een hdmi kabel gekocht om mijn gsm naar tv te streamen maar dit is een plasma tv nog.Werkt dit op een plasma tv sony.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Bert,

   Dat het een plasma TV is maakt niet uit, zolang deze maar een HMDI-ingang heeft. De Huawei P20 Lite heeft een USB-C aansluiting, dus dan heb je alleen nog de genoemde USB-C naar HDMI adapter nodig (hier verkrijgbaar). Deze sluit je aan op je telefoon, en de HDMI kabel die je nog hebt sluit je aan op de andere kant van de adapter, en op je TV.

   Groet,
   Guido

   Reply