OLED monitor kopen? Alle huidige opties! (2020)

Ben je op zoek naar een OLED monitor? OLED heeft veel voordelen op LCD beeldschermen. OLED gebruikt namelijk geen backlight, maar heeft voor elke pixel individuele kleurenlichtjes. Bij zwart beeld staan alle lichtjes uit, en heb je dus ook écht zwart beeld. Hierdoor is het contrast op OLED schermen beter.

Helaas zijn er erg weinig OLED beeldschermen beschikbaar. Ik houd in dit artikel bij wat de huidige opties zijn. Op dit moment (begin 2020) is er slechts één OLED monitor als nieuw te koop in Nederland en België. Daarnaast is er één andere OLED monitor beschikbaar geweest, die soms tweedehands verkrijgbaar is. Hieronder noem ik deze twee opties, en twee alternatieve oplossingen.

Asus ProArt PQ22UC – OLED monitor

Asus Proart Pq22uc Oled Monitor

De Asus ProArt PQ22UC is op dit moment de enige OLED monitor die je in Nederland kunt kopen. Deze OLED monitor heeft een beelddiagonaal van 22 inch in de 16:9 beeldverhouding. Met de 4K UHD resolutie is het beeld op de ProArt PQ22UC daardoor zeer scherp.

Een beeldscherm van 22 inch is tegenwoordig kleiner dan gemiddeld. Maar dat is bij de Asus ProART PQ22UC opzettelijk. Dit scherm is namelijk ontworpen om gemakkelijk mee te kunnen nemen.

De ProArt PQ22UC weegt slechts 1.2 kg, en is gemakkelijk mee te vervoeren met de meegeleverd draagtas. Daarnaast wordt er een beschermhoes meegeleverd, de Asus Smart Case. Deze is, net als bij veel tablets, zo op te vouwen dat je het scherm hierop kan laten leunen. Daardoor kun je het scherm zo onder een hoek neerzetten.

Wil je het scherm op een vaste locatie gebruiken, dan kun je gebruik maken van de meegeleverde staander. Je kunt de ProArt PQ22UC op een computer aansluiten via mini-HDMI of met USB-C. Er zitten twee USB-C ports op het scherm. Daarnaast zul dit OLED beeldscherm op stroom aan moeten sluiten met de voedingskabel. Deze voedingskabel, een mini-HDMI naar HDMI kabel, en een USB-C kabel worden meegeleverd.

Dit scherm is duidelijk gericht op professioneel gebruik, waaronder foto- en videografen, designers, en kunstenaars. De Asus ProArt ondersteunt meerdere kleurruimtes, waaronder sRGB, AdobeRGB, en DCI-P3. Verder ondersteunt het scherm HDR10 weergave, en heeft deze een verversingssnelheid van 60 Hz.

De kleurweergave van de ProArt PQ22UC is gegarandeerd zeer nauwkeurig. Elke ProArt PQ22UC wordt namelijk gekalibreerd geleverd, inclusief kalibratierapport. Door de hoge felheid van 330 nits, en de anti-reflecterende afwerking is buitengebruik met dit scherm ook mogelijk.

Deze OLED monitor kopen? Deze is verkrijgbaar op Amazon.de (bekijk prijs), en op Megekko.nl (5110 euro).

Dell Ultrasharp UP3017Q OLED beeldscherm

Dell Ultrasharp Up3017q Oled Beeldscherm

In 2016 bracht Dell de Ultrasharp UP3017Q uit. Daarmee was dit de eerste OLED monitor die werd uitgebracht voor de consumentenmarkt. Dit beeldscherm is met een beelddiagonaal van 30 inch flink groter dan de ProArt PQ22UC.

Ook dit is een 4K beeldscherm, en heeft deze dus 3840×2160 pixels. Het scherm heeft een maximale felheid van 300 nits, en een verversingssnelheid van 60 Hz.

Het scherm heeft 100% sRGB en AdobeRGB ondersteuning, en bedekt daarnaast 97.5% van de nog grotere DCI-P3 kleurruimte. Daarmee is dit een zeer geschikt beeldscherm voor fotobewerking.

Je kunt een desktop PC of laptop aansluiten op dit beeldscherm via HDMI, Mini DisplayPort, of USB-C. Er worden wel zes verschillende kabels meegeleverd waarmee je dit scherm aan zou kunnen sluiten. Verder moet het scherm uiteraard op het stopcontact worden aangesloten. Ook de benodigde power adapter en stroomkabel worden meegeleverd.

Het scherm staat op een staander, die je in hoogte kunt verstellen. Daarnaast is het scherm naar de portretmodus te draaien, en naar voren en achteren te kantelen. In de poot zit een uitsparing waar je de kabels in weg kunt werken.

De UP3017Q heeft schroefgaten volgens de VESA-100 standaard. Je kunt daarom naast de meegeleverde standaard ook gebruik maken van een monitorbeugel.

De Dell Ultrasharp UP3017Q is op dit moment niet meer als nieuw verkrijgbaar. Wel staat er soms een te koop op tweedehands websites zoals Marktplaats of Ebay.nl.

Alternatief: monitor met zeer hoog contrast (BenQ EW3270U)

Oled Monitor Alternatief Benq Ew3270u

Wil je een beeldscherm dat de kwaliteit van OLED benaderd, maar flink goedkoper is? Dan is de BenQ EW3270 een goed alternatief. Dit is een LCD monitor, met een VA paneel. Het beeldscherm heeft een 32 inch beelddiagonaal, en de 4K UHD resolutie.

De voornaamste reden dat dit een goed alternatief is voor een OLED monitor, is de zeer goede contrastverhouding. De contrastverhouding van dit scherm is namelijk 3000:1. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van local dimming. Hierdoor is de weergave van donkere kleuren op dit scherm erg goed.

Het scherm is multifunctioneel toe te passen. Zo heeft deze 100% dekking van de sRGB weergave. Met deze brede kleurruimte is het scherm bijvoorbeeld beter geschikt voor fotobewerking. Daarnaast wordt HDR-weergave ondersteunt, waardoor sommige films en games er op dit scherm beter uitzien.

Ook ondersteunt dit scherm FreeSync, wat screen tearing voorkomt bij gaming. Wel kan de 60 Hz verversingssnelheid wat beperkend zijn, als je een krachtige game PC hebt en in Full HD wil gamen in plaats van 4K.

De BenQ EW3270 beschikt over veel verschillende aansluitmogelijkheden. Zo zijn er twee HDMI-poorten, een USB-C poort, en een DisplayPort aansluiting.

Dit scherm heeft twee ingebouwde speakers, maar voor een flink beter geluid kun je ook headphones of speakers aansluiten op de 3.5 mm AUX aansluiting van het scherm (of rechtstreeks op je laptop of PC).

Het scherm is op de meegeleverde standaard alleen naar voren en achteren te kantelen. Wil je meer verstelmogelijkheden, dan kun je gebruik maken van een elke monitorstandaard of monitorbeugel met een VESA 100 aansluiting.

Een voordeel op de OLED monitoren is de flink lagere prijs. Op dit moment kost de BenQ EW3270 namelijk 368,99 euro op Bol.com.

Andere apparaten met OLED schermen

Wil je graag werken met een OLED scherm, dan zou je ook gebruik kunnen maken van andere apparaten met een OLED scherm. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal OLED laptops beschikbaar, waaronder een aantal met een 4K resolutie 15.6 inch OLED touchscreen.

Ook zijn er een aantal tablets met een OLED scherm. Meestal is dat AMOLED, zo ook bij de Samsung Galaxy Tab S6. Dit is een Android tablet met een AMOLED scherm van 10.5 inch. Deze wordt ook geleverd met een stylus, waarmee je aantekeningen, of juist schetsen en ontwerpen kunt maken op de tablet.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een OLED monitor? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Laat hieronder je reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend