OLED laptop kopen? Alle huidige opties! (2020)

Op zoek naar een laptop met een OLED scherm? OLED schermen hebben een beter contrast en betere kijkhoeken dan LED schermen. Vooral donkere kleuren zien er beter uit op een OLED scherm, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van backlight. Daardoor wordt zwart op een OLED scherm ook echt als zwart weergegeven.

OLED schermen worden nog maar weinig gebruikt bij laptops. Van het kleine aanbod aan laptops met OLED schermen, zijn de meeste helaas ook niet beschikbaar in Nederland.

Daarom heb ik uitgezocht welke OLED laptops je wél kunt krijgen in Nederland. Hieronder een overzicht van alle huidige opties (zomer 2020).

Tip: een volledige uitleg van de belangrijke eigenschappen van laptops? Bekijk dan de laptop koopgids!

HP Envy 15-ep – krachtige 4K OLED laptops (2020)

Hp Envy 15 Ep Krachtige 4k Oled Laptops

Met de ENVY 15-ep serie brengt HP in 2020 nog een lijn aan laptops met OLED schermen uit. Het verschil met de andere lijn aan OLED laptops van HP, de Spectre x360, is dat dit geen 2-in-1 laptops zijn.

Wel hebben deze laptops ook de 4K resolutie, en hebben ze allemaal een touchscreen. Alle uitvoeringen van deze laptop hebben een 15.6 inch scherm.

De schermen beslaan daarnaast 100% van de DCI-P3 kleurruimte, en wordt door HP gekalibreerd op een hoge kleurnauwkeurigheid (Delta E <2). Dat maakt deze schermen een goede optie voor zowel mediaconsumptie, als voor foto- en videobewerking, waarbij een goede kleurweergave belangrijk is.

Op dit moment wordt deze laptop verkocht in drie verschillende configuraties.

Van de drie huidige configuraties, is de HP Envy 15-ep0700nd de goedkoopste. Toch is ook dit een high-end laptop. Deze bevat een Intel Core i7 processor, namelijk de i7-10750H. Dat is een krachtige 6-core processor met een kloksnelheid tussen de 2.6 en 5.0 GHz. Daarnaast bevat deze laptop de GTX 1650 Ti videokaart, 16 GB RAM, en heeft deze 1 TB aan SSD opslagruimte.

Daarmee is deze laptop krachtig genoeg voor zware softwarepakketten, en is het ook mogelijk om in Full HD te gamen met deze laptop. Deze laptop kopen? Deze wordt op dit moment verkocht op Bol.com voor 1749 euro.

Een iets duurdere configuratie van deze laptop is de HP Envy 15-ep0175nd. Deze bevat dezelfde processor, de Intel Core i7-10750H en 16 GB RAM, maar de krachtigere GeForce RTX 2060 videokaart. Dat maakt deze laptop beter geschikt voor gaming. Wel is de opslagruimte van deze laptop lager, en bevat deze namelijk een 512 GB SSD.

De HP ENVY 15-ep laptop met deze configuratie is verkrijgbaar op Bol.com voor €1899, en in de HP Store voor €1999.

De krachtigste, en duurste, uitvoering van deze laptop is de HP Envy 15-ep0190nd. Deze heeft een Intel Core i9 processor, namelijk de i9-10885H. Deze processor heeft twee extra processorkernen (octa-core, 8 kernen), én een hogere maximale kloksnelheid. De basissnelheid is 2.4 GHz, met een turbosnelheid van wel 5.3 GHz.

Daarnaast heeft deze laptop zowel meer RAM (32 GB), als meer opslagruimte (1 TB SSD) dan de voorgenoemde optie. Wel heeft deze dezelfde videokaart, namelijk de RTX 2060. Door deze krachtige hardware ligt de prijs wel hoger, namelijk tegen de €2500 op Bol.com.

Alle uitvoeringen van deze laptop hebben een strak uiterlijk door de aluminium behuizing. Het gewicht ligt rond de 2100 gram, wat tegenwoordig relatief hoog is. Al deze laptops hebben een 83 Wh batterij, die goed is voor zo’n 6:45 aan accuduur.

Daarmee is de batterijduur middelmatig. Gelukkig is de batterij wel snel weer opgeladen. Zo wordt er een snellader meegeleverd die de batterij in 45 minuten opladen weer tot zo’n 50% van de maximale lading kan brengen.

De laptop heeft verder een ruime hoeveelheid aansluitingen, waaronder ook twee Thunderbolt 3 ports (USB-C).

Gigabyte Aero 15 OLED – OLED gaming laptops (2020)

Gigabyte Aero 15 Oled Gaming Laptops 2020

Met de Aero 15 brengt Gigabyte zijn eerste OLED laptops uit. Al deze OLED laptops hebben een 15.6 inch scherm met de 4K resolutie. Het scherm heeft een glanzende afwerking, en een refresh rate van 60 Hz.

De eerste configuraties van de Aero 15 waren eind 2019 beschikbaar, en maakten gebruik van Intel’s 9e generatie aan laptop processors. De huidige lijn aan Aero 15 laptops, uit 2020, hebben allemaal Intel’s 10e generatie aan processors.

Daarnaast hebben alle huidige configuraties een krachtige videokaart, die het mogelijk maakt om te gamen. Er zijn veel verschillende configuraties beschikbaar.

De populairste optie is de Gigabyte Aero 15 OLED KB-8NL5130SP. Deze laptop bevat de Intel Core i7-10875H, een octa-core processor met een klokfrequentie van 2.3 tot 5.1 GHz, de GeForce RTX 2060 videokaart, 16 GB aan RAM, en 512 GB aan SSD opslagruimte.

Deze configuratie is populair omdat je hiermee nieuwe games in Full HD resolutie kunt spelen, op hoge grafische instellingen, met zo’n 60 frames per seconden. Met de prijs van 2199 euro (Megekko.nl, Paradigit.nl), heeft deze laptop voor de vele gunstige eigenschappen een goede prijs.

Wil je de volledige 4K resolutie van het scherm benutten bij het gamen? Dan is de krachtigere Gigabyte Aero 15 OLED YB-9NL5750SP een betere optie. Deze configuratie bevat een Intel Core i9-10980HK processor, GeForce RTX 2080 Super Max-Q videokaart, 64 GB aan RAM, en een 1 TB SSD.

Met de krachtigere processor en videokaart wordt het met deze laptop mogelijk om nieuwe games met hoge grafische instellingen te spelen, in 4K resolutie, met zo’n 60 frames per seconde. Door de flink krachtigere hardware is deze laptop ook flink duurder. Op dit moment kost deze 4499 euro op Megekko.nl en op Azerty.nl.

Daarnaast zijn er meerdere configuratie beschikbaar die tussen de twee genoemde opties in liggen. Zo zijn er ook Aero 15 laptops beschikbaar met een ingebouwde RTX 2070, RTX 2070 Max-Q, of  RTX 2080 Max-Q videokaart.

Naast gaming maken deze eigenschappen de laptops ook krachtig genoeg voor zware software, zoals foto- en videobewerkingssoftware, modelleringssoftware, en meer.

Wat betreft foto- en videobewerkingssoftware is deze laptop ook een goede keuze. De laptop heeft namelijk een 100% dekking van de DCI-P3 kleurruimte, en daarmee een enorm kleurbereik. Een andere goede eigenschap voor fotografen is de ingebouwde UHS-II SD kaartlezer, die daarmee de snelste SD-kaarten kan uitlezen met maximale snelheden.

De laptop heeft een enorme batterij, met wel 94 Wh aan capaciteit. Wel maakt het gewicht van zo’n 2 kg dit een wat zware laptop voor tegenwoordige begrippen.

In deze uitgebreide videoreview van Hardware.info blijken de kleuren van het scherm accuraat, en is ook de maximale helderheid van het scherm goed. Daarnaast blijkt de responstijd van het scherm heel laag, namelijk 0.9 milliseconden. Dat is gunstig bij games waarbij een snelle reactietijd belangrijk is. Ook de batterijduur blijkt zeer goed.

Dell XPS 15 ultrabook – nu ook met OLED scherm! (2019)

Dell Xps 15 Oled Notebook
De populaire XPS 15 laptops van Dell zijn ook te bestellen met een OLED scherm. De Dell XPS 15 7590 serie aan laptops, die beschikbaar is sinds oktober 2019, is de eerste uitvoering van de XPS laptops waarbij dat mogelijk is.

Kies je hierbij voor een uitvoering met een OLED scherm, dan is dit altijd een 15.6 inch scherm met 4K resolutie. Dell geeft aan dit het scherm een maximale felheid van 400 nits heeft, en dit scherm 100% van de AdobeRGB kleurruimte beslaat. Dit scherm heeft dus een flink groot kleurbereik.

Van de vier basisconfiguraties van de Dell XPS15 laptop op Dell.com/nl zijn er twee verkrijgbaar met een OLED scherm.

Van de twee opties is de Dell XPS 15 7590 cn79020 de goedkoopste optie met een OLED scherm. Wel is ook dit een high-end laptop. Deze laptop beschikt namelijk over de zeer krachtige Intel Core i7-9750H processor, een processor met 6 kernen en een hoge kloksnelheid tot 4.5 GHz. Verder bevat deze laptop ook de Nvidia GeForce GTX 1650 videokaart, 16 GB RAM, en een 512 GB SSD.

Deze laptop is te bestellen op Dell.com. Op het moment van schrijven kost deze laptop €1719,01. Daarmee krijg je ruim 300 euro korting op de oorspronkelijke prijs.

De Dell XPS 15 7590 cn79014 is de nog krachtigere uitvoering van deze laptop. Deze gebruikt dezelfde processor (i7-9750H), en videokaart (GTX 1650). Wel heeft deze laptop twee keer zoveel RAM, namelijk 32 GB, en twee keer zoveel SSD opslagruimte, namelijk 1 TB.

Je kunt deze laptop bestellen op Dell.com. De huidige prijs is €1967,00. Daarmee krijg je ruim 450 euro korting op de oorspronkelijke prijs.

Kortom zijn beide laptops zeer krachtig, en prima geschikt voor het draaien van nagenoeg alle zware software. Daarnaast is de videokaart zelfs krachtig genoeg om vloeiend gamen in Full HD resolutie mogelijk te maken.

Een belangrijke reden dat de Dell XPS 15 laptops populair zijn, is dat deze een compact formaat hebben, en een goede bouwkwaliteit. De behuizing van de laptop bestaat uit aluminium, en het scherm is afgewerkt met een laag Gorilla Glass 4. Dat is hetzelfde soort glas dat wordt gebruikt bij veel smartphones, en maakt het scherm beter bestand tegen krassen en breken.

Beide uitvoeringen worden geleverd met een 97 Wh batterij. Deze enorme batterij zorgt volgens Dell voor een batterijduur van 7 uur en 23 minuten met gebruik van het OLED scherm in 4K resolutie. Het gewicht van de laptop is zo’n 2 kg.

ASUS Zenbook Pro Duo – 4K OLED laptop met 2e scherm (2019)

Een nieuwe high-end laptop met een OLED scherm is de Zenbook Pro DUO. Deze laptop van Asus heeft twee beeldschermen. Het primaire beeldscherm is een 4K OLED touchscreen van 15,6 inch. Daarnaast heeft deze laptop een secundair beeldscherm, dat zich boven het toetsenbord bevindt.

Asus Zenbook Pro Duo Ux581gv

De ZenBook Pro Duo is duidelijk gericht op professioneel gebruik. De bedoeling is dan ook dat het tweede scherm zorgt voor een verhoogde productiviteit. Zo kun je bijvoorbeeld op het primaire scherm je tekstverwerkingsprogramma open hebben, en op het secundaire beeldscherm een webbrowser met informatie die je nodig hebt bij het schrijven van de tekst.

Dit tweede scherm werkt hetzelfde als op een desktop computer met twee beeldschermen. Zo kun je windows van het ene scherm simpelweg naar het tweede scherm verslepen. Het touchpad voor de muisbewegingen zit bij deze laptop rechts van het toetsenbord. Dit touchpad is ook te gebruiken als numpad.

Deze laptop is verkrijgbaar in twee verschillende configuraties: krachtig, en krachtiger.

De Asus Zenbook Pro Duo UX581GV H2004T is met de Intel Core i7-9750H, de RTX 2060 videokaart, 16 GB RAM, en 512 GB SSD een krachtige laptop die zeer geschikt is voor zware professionele applicaties. Deze laptop is verkrijgbaar vanaf €2999 (Alternate.nl).

De Asus Zenbook Pro Duo UX581GV H2001T is een de nog krachtigere uitvoering. Deze bevat de Intel Core i9-9980HK processor; de snelste mobiele Intel processor die er op dit moment is. Deze laptop gebruikt verder dezelfde videokaart, de RTX 2060.

Wel heeft deze uitvoering meer geheugen en meer opslagruimte, namelijk 32 GB RAM, en een SSD van 1 TB. Met deze eigenschappen is deze laptop nog sneller bij zware professionele applicaties, zoals het renderen van video’s. Deze laptop is verkrijgbaar vanaf €3599 (Alternate.nl).

Daarnaast is het door de GeForce RTX 2060 videokaart mogelijk om te gamen met beide uitvoeringen van deze laptop. Wil je gamen met hoge grafische instellingen, en met een goede framerate? Gebruik dan de Full HD resolutie in je games, in plaats van de maximale resolutie van de laptop (4K). Wil je toch gamen in 4K? Kies dan voor een RTX 2080 laptop.

Zoek je echter de ultieme OLED laptop voor productiviteit? Dan is de Asus Zenbook Pro DUO vanwege het extra scherm en de krachtige hardware een zeer interessante optie.

SKIKK 15R – 4K OLED gaming laptop (2019)

De Skikk 15R-serie laptops zijn gaming laptops die beschikbaar zijn met een OLED scherm. Deze laptops zijn uitgerust met een 15.6 inch OLED scherm met een 4K resolutie (3840×2160 pixels). Het scherm heeft een glossy (gladde) afwerking.

Skikk 15r Oled Gaming Laptop

Daarnaast heeft dit scherm een zeer grote kleurruimte, namelijk 100% van de DCI-P3 kleurruimte. Daarmee is dit ook een goed beeldscherm voor fotobewerking. Daarnaast is de hardware van deze serie aan laptops krachtig genoeg om foto- en videobewerking aan te kunnen.

Omdat deze laptops op gaming gericht zijn, bevatten ze allemaal een krachtige processor en videokaart. Hierdoor zijn ze echter wel groot en zwaar (2.5 kg). Ook is de batterijduur (zo’n 4 uur) hierdoor lager dan die van de meeste andere laptops.

Er zijn meerdere uitvoeringen van de Skikk 15R met een OLED scherm. Het verschil tussen de drie uitvoeringen is de gebruikte videokaart. Hoe beter de videokaart, hoe beter de prestatie bij gaming. Hieronder de drie verschillende configuraties:

Al deze laptops bevatten dezelfde processor; de Intel Core i7 9570H, een 6-core processor met een kloksnelheid van 2.6 tot 4.5 GHz. Ook qua geheugen en opslagruimte zijn deze drie laptops hetzelfde. Alle uitvoeringen hebben namelijk 8 GB RAM, en een 250 GB SSD.

De SSD is een M.2 NVMe SSD; de WD Blue SN500. Deze is daarmee sneller dan traditionele 2.5 inch SATA SSD’s. De opslag van de laptop is verder uit te breiden door zelf wel zo’n 2.5 inch SSD, of een 2.5 inch HDD in deze laptop te plaatsen.

Kortom is de Skikk 15R een krachtige laptop met een OLED scherm van goede kwaliteit. Deze laptops zijn met de krachtige hardware geschikt voor elk denkbaar gebruik, waaronder gaming en foto- en videobewerking. Door de grote afmetingen en relatief korte batterijduur is dit echter niet de beste laptop voor mobiel gebruik.

HP Spectre x360 – ultrabook met OLED touchscreen (2019)

De HP Spectre x360 is in veel verschillende configuraties beschikbaar, waarvan een aantal met OLED scherm. Op dit moment (zomer 2020) kun je deze laptop in een configuratie met een OLED scherm bestellen op Coolblue.nl, in de Nederlands HP store, en op Amazon.de.

Hp Spectre X360 Oled Laptop

Het OLED scherm van deze laptop heeft ook de 4K (UHD) resolutie. In tegenstelling tot de Skikk laptop, is het scherm van de Spectre x360 een touchscreen. De HP Spectre x360 is een zogenaamde 2-in-1 laptop, waarbij het scherm volledig om te klappen is. Door het touchscreen is deze laptop zo dus ook als tablet te gebruiken.

De uitvoering die op dit moment beschikbaar is op Coolblue en in de HP store, is de HP Spectre x360 13-aw0600nd. Deze laptop heeft een 13 inch scherm, gebruikt de Intel Core i7-1065G7 processor, heeft 16 GB RAM, en een 1 TB SSD.

De OLED-uitvoering van deze laptop op Amazon.de, is de HP Spectre x360 15-df0012ng. Deze laptop heeft een 15.6 inch scherm, en bevat verder de Intel Core i7-8565U processor, een quad-core processor met een kloksnelheid van 1.8 tot 4.6 GHz. Verder beschikt deze laptop over de GeForce MX150 videokaart, 16 GB RAM, en een 512 GB SSD.

Daarmee zijn beide uitvoeringen krachtige laptops, die onder andere geschikt is voor foto- en videobewerking. Alleen voor gaming zijn de laptops minder geschikt, door het ontbreken van een krachtige videokaart.

Een voordeel van de HP Spectre x360 15-df0012ng op de 15 inch Skikk 15R laptops, is dat deze lichter en compacter is. Daarnaast is de batterijduur volgens de test van Laptopmag 7 uur en 46 minuten. Met deze eigenschappen is deze OLED laptop dus beter geschikt voor mobiel gebruik.

Let op: de HP Spectre laptop op Amazon.de wordt geleverd met een QWERTZ toetsenbord (Duitse indeling). Wel kun je met de instellingen in Windows de toetsenbord-indeling veranderen naar QWERTY, waardoor het toetsenbord weer werkt zoals je gewend bent (uitleg). Het enige nadeel is dat de letters op het toetsenbord dan niet overeenkomen met de werkelijke invoer. Als je blind kunt typen is dit echter geen probleem.

Razer Blade 15 Advanced – gaming laptop met OLED scherm (2019)

Ook bij de Razer Blade 15, een gaming laptop, heb je keuze voor een OLED scherm. Net als bij de hiervoor genoemde Spectre x360, zul je deze op Amazon.de moeten bestellen, en wordt deze binnen een paar dagen geleverd op je adres in Nederland.

Razer Blade 15 Pro OLED

Het OLED scherm van deze laptop heeft een beelddiagonaal van 15.6 inch, en een 4K resolutie. Het is géén touchscreen. De verversingssnelheid van het scherm is 60 Hz.

Bij deze laptop is alleen de krachtigste uitvoering beschikbaar met een OLED scherm. Deze uitvoering bevat een Intel Core i7-9750H processor, de GeForce RTX 2080 videokaart, 16 GB RAM, en 512 GB aan SSD opslagruimte.

Met deze eigenschappen is dit een zeer krachtige gaming laptop. Zelfs bij de meeste grafisch zware games zul je in 4K resolutie nog 60 frames per seconde halen, met grafische instellingen op ‘Ultra’.

Vanwege de zeer zware en krachtige hardware is deze laptop wel redelijk zwaar. Ook ligt de prijs van deze laptop een stuk hoger dan die van de twee eerder genoemde OLED laptops. De huidige prijs kun je bekijken op Amazon.de.

De versie die je kunt bestellen op Amazon.de heeft een Duitse QWERTZ toetsenbord. Wel kun je via instellingen in Windows de werking van het toetsenbord instellen op QWERTY, waardoor deze weer zo werkt als je gewend bent.

Samsung Galaxy TabPro S – OLED tablet/laptop (2016)

Een andere mogelijkheid is de Samsung Galaxy TabPro S. De TabPro S draait Windows 10 Pro, en  is zowel als tablet als laptop te gebruiken. Van de beschikbare opties is dit de kleinste, lichtste, en goedkoopste.

Samsung Galaxy Tabpro S Oled Tablet

De TabPro S bestaat uit twee delen; het scherm en het toetsenbord. Het schermgedeelte kun je los gebruiken als tablet. Het toetsenbordgedeelte is optioneel, en moet je aan het scherm koppelen om te gebruiken.

Het scherm van de Samsung Galaxy TabPro S heeft een AMOLED paneel, en een resolutie van 2160×1440.

Dit scherm is uiteraard als touchscreen te gebruiken, en heeft een beelddiagonaal van 12 inch. Voor een tablet is dat groot, voor een laptop is dat klein.

De TabPro S bevat een Intel Core m3-6Y30 processor; een dual-core processor met een maximale kloksnelheid van 2.2 GHz. Daarnaast bevat deze 4 GB RAM, en 128 GB aan opslagruimte.

Met het gewicht van slechts 693 gram, en een batterijduur van 10.5 uur, is de Samsung Galaxy TabPro is de beste OLED laptop als je mobiel gebruik belangrijk vindt.

De Samsung Galaxy TabPro S werd voor het eerst uitgebracht in 2016, en is ondertussen al minder goed beschikbaar in webwinkels. Op dit moment is deze nog wel verkrijgbaar als tweedehands op Amazon.de.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een OLED laptop? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Laat dan hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

1 reactie op “OLED laptop kopen? Alle huidige opties! (2020)”

Send this to a friend