Lenovo Ideapad L340-15IRH Gaming (81LK0096MH) – goede gaming laptop?

Zoek je een gaming laptop, en overweeg je daarom de populaire Lenovo Ideapad L340-15IRH Gaming (81LK0096MH)? In dit artikel vind je alle specificaties van deze laptop, en geef ik aan wat je qua prestaties van deze laptop kunt verwachten.

Daarnaast heb ik onderzocht wat de prijs-prestatieverhouding van deze laptop is, en of er voor dezelfde prijs betere laptops te koop zijn. Ook vat ik meerdere externe reviews en tests van deze laptop samen, inclusief alle bevonden voor- en nadelen.

Lenovo Ideapad L340-15IRH Gaming 81LK0096MH: specificaties en eigenschappen

De Lenovo Ideapad L340-15IRH Gaming 81LK0096MH is de populairste configuratie van de Ideapad L340 Gaming laptop-serie van Lenovo.

Deze laptops zijn beschikbaar met 15.6 inch beeldscherm of 17.3 inch beeldscherm. Alle uitvoeringen hebben een toetsenbord met een numpad, en een blauwe toetsenbordverlichting die je aan of uit kunt zetten. Daarnaast hebben alle laptops uit deze serie een webcam met fysieke sluiter.

Lenovo Ideapad L340 15irh Gaming 81lk0096mh

Lenovo ideapad L340-15IRH
Gaming (81LK0096MH)

Paradigit.nl (€1149)

Norrod.nl (€1179)

De L340-15IRH Gaming 81LK0096MH is een krachtige uitvoering van deze laptop, en is daarmee geschikt is voor gaming. Deze laptop bevat de Intel Core i7-9750H; de krachtigste i7 laptop processor van dit moment. Dit is een een hexa-core processor (6 kernen) met een basis kloksnelheid van 2.6 GHz, en een turbo kloksnelheid van 4.5 GHz.

Bij gaming is verder voornamelijk de videokaart belangrijk. In deze laptop zit de GeForce GTX 1650 met 4 GB videogeheugen. Dit is een nieuwe high-end videokaart van Nvidia, die het mogelijk maakt om veel games in Full HD resolutie te spelen met hoge grafische instellingen, en een goede framerate van zo’n 60 Hz. Verder bevat deze laptop 16 GB aan DDR4 RAM.

Deze laptop bevat een NVMe SSD met 1 TB aan opslagcapaciteit. Dit type is nóg sneller dan de veelvoorkomende SATA (AHCI) SSD’s (uitleg). Met 1 TB heb je voldoende ruimte voor het opslaan van je games en bestanden. Door deze snelle SSD zullen games ook sneller laden.

Het scherm van deze laptop is een IPS paneel met de Full HD resolutie (1920×1080), met een 15.6 inch schermdiagonaal. Voor een gaming laptop is de Ideapad L340-15IRH nog redelijk compact en draagbaar. Zo is deze laptop slechts 2.19 kg zwaar, en zo’n 2.4 cm dik.

Met 45 Wh aan accu, houdt de laptop het volgens Lenovo bij typisch gebruik zo’n 9 uur vol. Bij gaming zal de batterijduur korter zijn. Om de laptop op te laden gebruik je de meegeleverde fast charger. Hiermee is de batterij na 60 minuten laden weer voor 80% vol.

Alle belangrijke aansluitingen zijn op deze laptop aanwezig. Zo zijn er twee USB 3.1 type A ports, een USB 3.1 Type-C port, een HDMI 2.0 port, een headphone-aansluiting, en een Ethernetport. Voor draadloze verbinding beschikt deze laptop over dual-band Wi-Fi, en bluetooth 4.2.

Deze laptop meteen bestellen? Deze is beschikbaar vanaf 1149 euro op Paradigit.nl, en voor 1179 euro op Norrod.nl. Wil je weten wat je qua (gaming) prestatie kunt verwachten van deze laptop? En of er betere alternatieven zijn voor deze prijs? Lees dan verder.

Prijs-prestatieverhouding

Is deze laptop een goede koop? Om dat te bepalen kun je kijken of er andere laptops zijn met dezelfde of betere eigenschappen voor een lagere prijs. Als er laptops zijn met betere eigenschappen voor minder geld, dan hebben die een betere prijs-prestatieverhouding.

Voor gaming zijn de processor, videokaart, en RAM de belangrijkste eigenschappen. Daarom heb ik heb gezocht of er een laptop met de i7-9750H processor, de GTX 1650 4 GB videokaart, en 16 GB RAM beschikbaar is voor minder dan 1149 euro.

Op het moment van schrijven was er geen enkele laptop met deze of betere eigenschappen te vinden voor minder geld. Daarom heeft de Lenovo Ideapad L340-15IRH Gaming (81LK0096MH) een zeer goede prijs-prestatieverhouding. Ander opties zijn duurder, of hebben op andere vlakken minder goede eigenschappen.

Lenovo Ideapad L340-15IRH Gaming (81LK0096MH) alternatieven

Er zijn een aantal andere laptops beschikbaar die in de buurt komen qua prijs-prestatieverhouding. Hieronder twee alternatieven:

  • De HP Pavilion G 15-dk0976nd heeft dezelfde processor, videokaart, en hoeveleheid RAM. Wel heeft deze maar de helft van de SSD opslagruimte (512 GB), en is deze daarnaast 50 euro duurder (1199 euro).
  • Een andere populaire gaming laptop is de Acer Aspire 7 A715-74G-75QA. Deze laptop heeft dezelfde processor, videokaart, en hoeveelheid geheugen. Het verschil is dat deze laptop een SSD van 256 GB heeft, en daarnaast een HDD van 1 TB bevat. Hoewel dat voor een iets hogere totale opslagcapaciteit zorgt, is de grootste hoeveelheid opslag dus een relatief langzame HDD. Persoonlijk zou 1 TB aan SSD opslag mijn voorkeur hebben. Daarnaast is deze laptop 150 euro duurder; de huidige prijs is 1299 euro.

Wil je bijna dezelfde gaming prestatie, maar toch minder geld uitgeven? Je zou eventueel kunnen kiezen voor een laptop met dezelfde processor, videokaart, maar met minder RAM geheugen. Met 8 GB RAM zijn er namelijk een aantal laptops die een stuk goedkoper uitkomen:

  • De Lenovo Ideapad L340-15IRH Gaming – 81LK0092MH. Dit is een andere uitvoering van de Ideapad L340 Gaming, die dezelfde i7-9750H processor en GTX 1650 videokaart heeft. Met 8 GB heeft deze laptop een lagere hoeveelheid RAM. Ook de opslagcapaciteit is anders; 256 GB aan SSD opslagruimte, en een 1 TB HDD. Wel is de prijs een stuk lager: op dit moment slechts 999 euro.
  • Voorkeur voor een groter scherm? Dan is de MSI GL73 9SC-018NL de beste optie. Dit is een gaming laptop van MSI met de 97-9750H processor, GTX 1650, 8 GB RAM, en een SSD van 512 GB. Deze laptop onderscheid zich van de andere opties door het grote 17.3 inch scherm. Deze laptop is op het moment van schrijven verkrijgbaar voor 999 euro.

Kortom heeft de Lenovo Ideapad L340-15IRH Gaming (81LK0096MH) een zeer goede prijs-prestatieverhouding. Er zijn geen laptops te vinden met een betere prestatie voor dezelfde prijs, of met dezelfde prestatie voor een lagere prijs. Heb je voorkeur voor net iets andere eigenschappen, of een laptop van een ander merk? Kies dan een van de genoemde alternatieven.

Lenovo Ideapad L340-15IRH 81LK0096MH reviews en tests

Naast de ingebouwde componenten zijn er meer eigenschappen die van belang zijn op de kwaliteit van een laptop. Zo is de koeling van de componenten belangrijk; als deze overhitten bij zwaar gebruik zal de laptop bijvoorbeeld niet meer optimaal presteren.

Sommige eigenschappen, zoals de maximale lichtsterkte en de contrastverhouding van het scherm worden niet opgegeven. Ook bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, en of het toetsenbord goed aanvoelt bij gebruik, zijn eigenschappen die niet duidelijk worden met alleen de specificaties. Daarom is het naast het vergelijken van eigenschappen en prijs het ook een goed idee om te kijken naar reviews.

De beste reviews van deze laptop zijn te vinden op YouTube. In deze video-review van Jarrod’s Tech, van deze laptop met de i5-9300H processor en de GeForce GTX 1650 videokaart. Bij een meting blijkt het scherm 64% van de sRGB kleurruimte te hebben, en een maximale felheid van 274.4 nits.

Daarmee heeft deze laptop niet het best mogelijke beeldscherm. Voor taken waarbij kleuren belangrijk zijn, zoals fotobewerking, is een groter kleurbereik beter (zie ook: laptops voor fotobewerking). De maximale felheid is prima voor binnengebruik, maar wat weinig als je de laptop in vol daglicht wil gebruiken. Wel wordt de bouwkwaliteit en de kwaliteit van het toetsenbord positief beoordeeld.

Ook de batterij is getest bij twee verschillende zware taken: het kijken van video’s en bij gaming. Bij het kijken van YouTube video’s hield de batterij het 5 uur en 25 minuten vol, en bij het gamen zo’n anderhalf uur.

De koeling van de laptop werkt goed. De GPU en CPU remmen iets af bij een maximale belasting om zo overhitting te voorkomen. Dit is niet genoeg om een significante verschil te maken in prestatie. Gebruik je een laptopkoeler, dan zal volgens de test voornamelijk de CPU beter zijn maximale kloksnelheid kunnen behouden. Ook zonder laptopkoeler wordt de laptop aan de buitenkant niet heet bij een maximale belasting.

In deze video-review van Dalporto Dev wordt de Lenovo Ideapad L340 Gaming met een i7-9750H en de GeForce GTX 1650 getest en gebenchmarked. Daarmee heeft deze laptop dezelfde processor en videochip als de Lenovo Ideapad L340-15IRH Gaming (81LK0096MH). Je kunt in de video benchmarks scores vinden van verschillende benchmarking programma’s. Ook wordt de prestatie bij videorendering, en bij meerdere games getest. Hier is te zien dat de meeste games met hoge of zelfs ‘ultra’ grafische instellingen ruim 60 frames per seconden halen.

Wat in deze video opvalt is dat de krachtigere i7 processor meer last heeft van thermal throttling. Dat is echter op te lossen door de processor iets te ‘undervolten’, ofwel door de voltage van de processor te verlagen. Dat is vrij een gemakkelijk proces. De intstructies daarvoor kun je in deze video vinden.

Lenovo Ideapad L340 gaming laptop kopen? Prijzen en beschikbaarheid!

De Lenovo Ideapad L340-15IRH Gaming (81LK0096MH) kopen? Deze is verkrijgbaar op:

Laatste update: 29 september 2019. Bovenstaande prijzen worden niet automatisch bijgewerkt. Controleer dus zelf de huidige prijs.

Interesse in andere uitvoeringen van de Lenovo Ideapad L340? Hieronder een overzicht van andere uitvoeringen van de Lenovo Ideapad L340 Gaming laptop.

Bij elke laptop staat welke processor, videokaart, geheugen, en opslag er gebruikt wordt. De prijzen in de lijst hieronder worden wél automatisch bijgewerkt.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Lenovo Ideapad L340-15IRH Gaming (81LK0096MH)? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Zie ook: ‘Beste laptop‘ en ‘Laptop koopgids‘.

Plaats een reactie

Send this to a friend