Welke processor? Intel Core i3, i5, i7, i9 vs AMD Ryzen 3, 5, 7, en Threadripper!

Op zoek naar een goede processor voor je PC of laptop? Of een PC of laptop die een goede processor bevat? Of wil je je huidige processor upgraden? Op deze pagina vind je een compleet overzicht van de huidige opties!

Voor laptops en desktop computers zijn er twee grote merken die processors maken: Intel en AMD. Beide merken hebben hun eigen productlijn, met daarin verschillende series. Er zijn dus veel verschillende keuzes. Maar welk processor moet je dan kiezen?

Om deze vraag te beantwoorden licht ik de huidige productseries van Intel (Core i) en AMD (Ryzen) toe. Ik leg eerst uit hoe je aan de naam en productnummer van een processor meteen meerdere eigenschappen kunt herkennen.

Verder leg ik uit hoe je specifieke processors met elkaar kunt vergelijken op prestaties, en geef ik meteen een vergelijking van de processors die op dit moment beschikbaar zijn.

Laatste update benchmark scores en prijzen: 4 september 2019.

Intel Core vs AMD Ryzen productseries

Zowel Intel als AMD hebben verschillende productseries. De productserie zegt meteen iets over hoe krachtig processors in deze serie zijn.

Intel processors: Intel Core i3, vs i5, i7, i9

De vier voornaamste productseries van Intel zijn de Core i3, Core i5, Core i7 en Core i9. Hierbij geldt; hoe hoger het nummer, hoe krachtiger de processors in deze serie:

 • Core i3 – basisklasse; snel bij webbrowsen, tekstverwerken en andere lichte taken
 • Core i5 – middenklasse; snel bij zware multitasking, geschikt voor fotobewerkingen, en gaming
 • Core i7 – high-end; nog sneller bij foto- en videobewerking, gaming met hogere framerates
 • Core i9 – ultimate; snelste processors met veel processorkernen. Zeer geschikt voor professionele toepassingen zoals compilen en renderen

De productnaam van de processor heeft daarnaast nog meer nummers. Een voorbeeld van een processornummer van Intel is bijvoorbeeld; Intel Core i5-8600K.

Intel Core I7 ProcessorDit is dus een processor van de Core i5 productserie. Het eerste getal hierna geeft de generatie van de processor aan. De processor van dit voorbeeld is dus een processor uit de 8e generatie. Hoe hoger dit getal, hoe nieuwer de processor.

De drie getallen hierna, in geval van dit voorbeeld dus ‘600’ zijn de modelnummers. Ook hierbij geldt dat de hoogte van het nummer de kracht van de processor aangeeft. Zo is de i5-8600K dus een krachtigere processor dan de i5-8400.

Ook kan er aan het einde van dit nummer nog een letter staan. Deze letters kunnen verschillende eigenschappen aangeven.

In het voorbeeld staat hier de letter ‘K’. Dat houdt in dat deze processor unlocked is, en je deze daarom kunt ‘overclocken‘.

Hieronder de meest voorkomende letters in de naam van een Intel processor:

K – unlocked; een overklokbare processor.
F – heeft géén ingebouwde grafische chip, en kan daarom alleen in combinatie met een videokaart gebruikt worden.
U – ultra-low power; energiezuinige processors. (bij mobiele processor)
H – staat voor ‘high performance graphics’, krachtige grafische prestaties. (bij mobiele processors)
HK – staat voor ‘high performance graphics’, en is daarnaast overklokbaar. (bij mobiele processors)

Een volledige uitleg staat hier op de site van Intel.

AMD processors: AMD Ryzen 3 vs 5, 7, en Threadripper

AMD heeft op dit moment vijf voornamelijke productseries. Net als bij Intel geeft de productserie aan hoe krachtig de processors hiervan zijn:

 • Ryzen 3 – basisklasse; snel bij webbrowsen, tekstverwerken en andere lichte taken
 • Ryzen 5 – middenklasse; snel bij zware multitasking, geschikt voor fotobewerkingen, en gaming
 • Ryzen 7 – high-end; nog sneller bij foto- en videobewerking, gaming met hogere framerates
 • Ryzen 9 en Threadripper – ultimate; snelste processors met veel processorkernen. Zeer geschikt voor professionele toepassingen zoals compilen en renderen

Wat opvalt is dat AMD ook kiest voor de nummers 3, 5, en 7, om zo een duidelijke AMD tegenhanger van de Intel Core i3, i5, en i7, te presenteren. Threadripper en de nieuwe Ryzen 9 serie zijn de AMD tegenhanger van de Intel Core i9.

Een voorbeeld van een processornummer van AMD is bijvoorbeeld AMD Ryzen 5 2600X.

Amd Ryzen 7 ProcessorDit is dus een processor uit de AMD Ryzen 5 serie. Het eerste getal hierna, de ‘2’, staat voor de generatie van deze processor. Dit is dus een processor uit de tweede generatie van Ryzen 5.

De drie getallen hierna geven het modelnummer aan. Ook bij AMD geldt hier dat een hoger getal een krachtigere processor aangeeft.

Op het einde kunnen verschillende letters staan. Hieronder de betekenis:

X – high performance, een versie van de processor met een hogere kloksnelheid
G – staat voor ‘graphics’; een processor met ingebouwde grafische chip
H – staat voor ‘high performance’; een krachtige mobiele (laptop) processor
U – een mobiele (laptop) processor met normale prestaties

Een opvallend verschil tussen Intel en AMD is dat de processors van Intel bijna allemaal een ingebouwde grafische chip hebben, en de uitzonderingen hierop worden aangegeven met de toevoeging van een letter, en het bij AMD juist een uitzondering is als de processor wel een ingebouwde videochip heeft (aangegeven met de letter G).

Bestel je een AMD Ryzen processor zonder de letter ‘G’, dan zul je dus nog een dedicated videokaart moeten gebruiken om voor beeld te zorgen.

Desktop processors vs. mobiele processors

Zowel Intel als AMD hebben zowel desktop processors als mobiele processors. Hieronder nog wat uitleg over de verschillen.

Desktop processors worden los verkocht. Bij een typische desktop computer (tower PC) is een processor verbonden met het moederbord via een ‘socket’. Via het socket worden alle connectoren van de processor verbonden met de rest van het moederbord. Processors zitten meestal vast in het socket met een klemsysteem, en zijn dus ook weer los te maken.

Als je zelf een PC bouwt van losse componenten, kun je afhankelijk van het socket van je moederbord meerdere processors kiezen. Ook als je een huidige desktop PC wil upgraden, kan dat door een snellere CPU te vinden die past in de socket van het moederbord van je PC. Let op: niet elke processor past in elke socket.

Ook zou je dit om kunnen draaien, en eerst bedenken welke processor je wilt gebruiken. Dan kun je aan de hand van de processor die je kiest een moederbord kiezen met het juiste socket.

Ga bij het upgraden van een desktop PC dus eerst na welke processor je PC gebruikt. Aan de hand van de processor kun je opzoeken welke socket je moederbord gebruikt. Vervolgens kun je nagaan welke andere processors er beschikbaar zijn voor hetzelfde socket, en of deze beter zijn dan je huidige processor.

Mobiele processors zijn te vinden in laptops en soms in mini PC’s. Mobiele processors zitten vast op het moederbord van een laptop, en zijn daarom niet te upgraden door deze te verwisselen voor een andere processor.

Aan de naam van een processor is te herkennen of dit een desktop processor of een mobiele processor is. Hierbij kun je namelijk letten op de letter aan het einde van de naam van de processor (zie eerdere uitleg).

Welke processor kiezen?

Er zijn veel verschillende processors beschikbaar. Om de juiste processor te kiezen kun je daarom het beste beginnen door te bedenken voor welk type gebruik je de processor nodig hebt. Aan de hand daarvan kun je kiezen voor een bepaalde productserie:

 • Intel Celeron, Intel pentium, AMD A-series en AMD Athlon – budget processor; geschikt voor webbrowsen, tekstverwerking.
 • Intel Core i3 en AMD Ryzen 3 – basisklasse; snel bij webbrowsen, tekstverwerken en andere lichte taken
 • Intel Core i5 en AMD Ryzen 5 – middenklasse; snel bij zware multitasking, geschikt voor fotobewerking en gaming
 • Intel Core i7 en AMD Ryzen 7 – high-end; nog sneller bij foto- en videobewerking, gaming met hogere framerates
 • Intel Core i9 en AMD Ryzen 9 & Threadripper – ultimate; snelste processors met veel processorkernen. Zeer geschikt voor professionele toepassingen zoals compilen en renderen

Binnen de verschillende series hebben beide merken ook nog verschillende processors beschikbaar. Ook hierbij geldt de vuistregel; hoe hoger het nummer, hoe beter.

Maar wil je specifieke processors met elkaar vergelijken op prestaties? Dan is de handigste manier om gebruik te maken van zogenaamde benchmark scores.

Hoe snel is een processor? Vergelijken met benchmark scores!

Hoe snel een processor taken kan uitvoeren hangt af van verschillende factoren. Zo zou je kunnen kijken naar de hoeveelheid processorkernen. Hoe meer kernen, hoe beter een processor is in multitasking. Ook de kloksnelheid, de hoeveelheid bewerkingscycli die een CPU kan uitvoeren per seconde, is belangrijk.

Maar hoe snel een processor in de werkelijkheid is, is het beste te voorspellen aan de hand van zogenaamde ‘benchmark scores’.

Bij het benchmarken worden er een aantal gestandaardiseerde prestatietests uitgevoerd. Aan de hand van de snelheid waarmee de testtaken worden uitgevoerd, wordt er een score toegekend aan de processor.

Met deze score kun je de processors vervolgens gemakkelijk met elkaar vergelijken. Om te vergelijken kijk je naar deze score; hoe hoger hoe beter de prestatie.

Er zijn verschillende benchmark programma’s, die allemaal andere tests uitvoeren en een andere manier van waarderen van de resultaten gebruiken. Een betrouwbare en accurate benchmark score is de CPU Mark van PassMark.

Hieronder meer informatie over de huidige processors van Intel en AMD, en om te vergelijken ook de bijbehorende CPU Mark benchmark scores van deze processors.

Intel Core i3 vs Ryzen 3 processor benchmarks

De Intel Core i3 en AMD Ryzen 3 processors zijn snel bij simpele taken zoals webbrowsen en tekstverwerken. Als je niet van plan bent zware software of games te gebruiken, dan is een processor uit deze productseries een goede keuze.

Verschillende processors van deze productseries met elkaar vergelijken? Hieronder kun je veelgebruikte huidige processors van beide merken met elkaar vergelijken. Er is hier gebruik gemaakt van de CPU Mark benchmark score om deze processors in één oogopslag op snelheid met elkaar te vergelijken. Hoe hoger de score, hoe beter.

Bij de desktop processors, die los te koop zijn, staat ook de huidige prijs. Zo kun je in dit overzicht ook gemakkelijk processors vinden met de beste prijs-prestatieverhouding.

Mobiele processors: Core i3 vs Ryzen 3

Processor:
CPU Mark Score:
AMD Ryzen 3 3300U
6143
AMD Ryzen 3 2300U 6118
Intel Core i3-8145U 5532
Intel Core i3-8130U 5026
AMD Ryzen 3 3200U 4812
AMD Ryzen 3 2200U  4581

Desktop processors: Core i3 vs Ryzen 3

Processor:
CPU Mark Score: Prijs: Bestellen:
Intel Core i3-8350K 9232 ~€194 Azerty.nl, Bol.com
Intel Core i3-8300 8706 ~€175 Azerty.nl, Megekko.nl
Intel Core i3-8100 8019 ~€150 Azerty.nl, Bol.com
AMD Ryzen 3 3200G 7881 ~€135 Azerty.nl, Bol.com
AMD Ryzen 3 2200G
7314 ~€105 Azerty.nl, Bol.com
AMD Ryzen 3 1200 6745 ~€95 Azerty.nl, Bol.com

Intel Core i5 vs Ryzen 5 processor benchmarks

De Intel Core i5 en Ryzen 5 processors zijn middenklasse processors, die snel blijven bij zware multitasking, en vaak ook krachtig genoeg zijn voor fotobewerking en gaming.

Deze processors met elkaar vergelijken? Hieronder de meest huidige processors uit deze productseries, met de benchmarkscores en huidige prijs.

Mobiele processors: Core i5 vs Ryzen 5

Desktop processors: Core i5 vs Ryzen 5

Processor:
CPU Mark Score: Prijs: Bestellen:
AMD Ryzen 5 3600X 20465 ~€260 Azerty.nl, Bol.com
AMD Ryzen 5 3600 19969 ~€200 Azerty.nl, Bol.com
AMD Ryzen 5 2600X 14357 ~€170 Azerty.nl, Bol.com
Intel Core i5-9600K 13525 ~€260 Azerty.nl, Bol.com
AMD Ryzen 5 2600 13499 ~€150 Azerty.nl, Bol.com
Intel Core i5-8600K 12757 ~€320 Azerty.nl, Bol.com
AMD Ryzen 5 1600 12213 ~€130 Megekko.nl, Bol.com
Intel Core i5-9400F 12122 ~€180 Azerty.nl, Bol.com
Intel Core i5-9500 11887 ~€220 Azerty.nl, Bol.com
Intel Core i5-8400 11649 ~€225 Azerty.nl, Bol.com
AMD Ryzen 5 3400G 9978 ~€160 Azerty.nl, Bol.com

Intel Core i7 vs Ryzen 7 processor benchmarks

De Intel Core i7 en Ryzen 7 processors zijn krachtige high-end processors. Deze processors zijn nog sneller bij zware taken zoals foto- en videobewerking, en kunnen bij gaming zorgen voor een hogere framerates.

Deze processors met elkaar vergelijken? Hieronder de meest huidige processors uit deze productseries, met de benchmarkscores en huidige prijs. Let op: zoek je een processor voor gaming? Bekijk dan ook de benchmarks voor in-game prestaties. De CPU Mark score is hiervoor niet altijd de beste maatstaf.

Mobiele processors: Core i7 vs Ryzen 7

Processor:
CPU Mark Score:
Intel Core i7-9750H 13668
Intel Core i7-8750H 12439
Intel Core i7-1065G7 10655
Intel Core i7-10510U 9674
AMD Ryzen 7 3750H 9069
Intel Core i7-8565U 8931
AMD Ryzen 7 2800H 8498
Intel Core i7-8550U 8289
AMD Ryzen 7 3700U 8032
AMD Ryzen 7 2700U 7397

Desktop processors: Core i7 vs Ryzen 7

Processor:
CPU Mark Score: Prijs: Bestellen:
AMD Ryzen 7 3800X 24557 ~€400 Azerty.nl, Bol.com
AMD Ryzen 7 3700X 23879 ~€370 Azerty.nl, Bol.com
Intel Core i7-9700K 17213 ~€420 Azerty.nl, Bol.com
AMD Ryzen 7 2700X 16955 ~€250 Azerty.nl, Bol.com
Intel Core i7-9700 16292 ~€360 Azerty.nl, Alternate.nl
Intel Core i7-8700K 15964 ~€390 Azerty.nl, Bol.com
AMD Ryzen 7 1800X 15420 ~€250 Azerty.nl, Bol.com
Intel Core i7-8700 15159 ~€350 Azerty.nl, Bol.com
AMD Ryzen 7 2700 15003 ~€200 Azerty.nl, Bol.com
AMD Ryzen 7 1700X 14682 ~€200 Azerty.nl, Bol.com
Intel Core i7-7740X 12259 ~€375 Azerty.nl, Bol.com
Intel Core i7-7700K 12030 ~€370 Azerty.nl, Bol.com
Intel Core i7-7700 10727 ~€310 Azerty.nl, Bol.com

Intel Core i9 vs Ryzen 9 & Threadripper processor benchmarks

Processors van de Intel Core i9 serie, Ryzen Threadripper serie, en de nieuwe Ryzen 9 serie zijn de krachtigste processors van beide merken. Het grootste verschil met Core i7 en Ryzen 7 is dat deze processors meer processorkernen hebben. Dat maakt deze processors zeer geschikt voor zware (multithreaded) professionele toepassingen, zoals compilen, en renderen van video met een hoge resolutie. Daarom zijn deze CPU’s goede opties voor workstations.

Deze processors met elkaar vergelijken? Hieronder de meest huidige processors uit deze productseries, met de benchmarkscores en huidige prijs.

Let op: een hoge hoeveelheid cores zorgt niet altijd voor een betere prestatie bij gaming. Bij gaming kan een CPU met een lage hoeveelheid processorkernen met een hoge kloksnelheid beter presteren. Zoek je een CPU voor gaming, dan is de CPU Mark score bij processors met veel kernen daarom niet altijd de beste maatstaf.

Mobiele processors: Core i9

Processor:
CPU Mark Score:
Intel Core i9-9980HK 17762
Intel Core i9-9880H 16743
Intel Core i9-8950HK 14264

Op dit moment is er geen mobiele Ryzen 9 en Threadripper processor beschikbaar voor laptops.

Desktop processors: Core i9 vs Ryzen 9 en Ryzen Threadripper

Processor:
CPU Mark Score: Prijs: Bestellen:
AMD Ryzen 9 3900X 31826 ~€550 Alternate.nl
Intel Core i9-9980XE 29900 ~€2000 Alternate.nl
Intel Core i9-9960X 28220 ~€1500 Alternate.nl
Intel Core i9-9940X 27133 ~€1200 Alternate.nl
AMD Ryzen Threadripper 2950X 25551 ~€800 Alternate.nl
Intel Core i9-9920X 25415 ~€1050 Alternate.nl
AMD Ryzen Threadripper 2990WX 23071 ~€1850 Alternate.nl
Intel Core i9-9900X 23010 ~€1100 Alternate.nl
AMD Ryzen Threadripper 2920X 22142 ~€400 Alternate.nl
AMD Ryzen Threadripper 2970WX 22011 ~€1000 Alternate.nl
Intel Core i9-9900K 20214 ~€520 Alternate.nl
Intel Core i7-9700K 17213 ~€420 Alternate.nl
AMD Ryzen Threadripper 1900X 16062 ~€225 Megekko.nl

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kiezen van een processor? Laat dan hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

12 reacties op “Welke processor? Intel Core i3, i5, i7, i9 vs AMD Ryzen 3, 5, 7, en Threadripper!”

 1. Hi
  Ik zoek een nieuwe pc kast voor gaming ik heb een sterke intel core cpu nodig ik zit te twijfelen tussen
  AMD Ryzen 7 3800X of CPU AMD Ryzen 5 5600X Kan uw mij helpen met een keuze maken alvast bedankt voor de moeite

  Beantwoorden
  • Hoi Max,

   Er zit qua prestaties weinig verschil in prestatie tussen deze twee processoren, zie ook de benchmarks op UserBenchmark.com en CPUbenchmark.net. Ook zullen beide krachtig genoeg zijn voor gaming, en zelfs met de GeForce RTX 3090 niet voor een bottleneck zorgen (dat kun je bijvoorbeeld hier bekijken).

   Zelf zou voor de Ryzen 5 5600X kiezen omdat deze op dit moment goedkoper is, en ook de nieuwere CPU is. De beste prijs voor deze CPU vind je op dit moment op Alternate.nl (€289).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Hi,

  Ik zoek een nieuwe laptop en twijfel tussen een i5, i7 beiden 11th gen of Ryzen 7 4700U. RAM kies ik in alle gevallen voor 16GB.

  Ik gebruik vooral excel en best veel webapps in Chrome met een externe monitor.

  Omdat het ook mijn iPad moet vervangen is een langere batterij duur ook iets wat ik in overweging wil nemen.

  Hebben jullie een advies?

  Dank en groet.

  Beantwoorden
  • Hoi Rio,

   De taken die je noemt zijn niet erg veeleisend voor de processor, dus een nieuwe i5 of Ryzen 5 processor zou al voldoende moeten zijn.

   Voor de huidige laptop-aanraders kun je het artikel ‘beste laptop‘ bekijken. Ik denk dat de HP 15s-eq2730nd een goede keuze is. Deze heeft een Ryzen 5 5500U (sneller dan veel i7 processoren), 16 GB aan RAM, 512 GB aan SSD opslagruimte, 9 uur batterijduur, en is verkrijgbaar voor slechts €599 op Bol.com. Eventueel is dezelfde laptop ook nog met Ryzen 7 5700U te kiezen, voor maar €50 meer.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 3. Ik zoek op het moment een laptop voor mijn studie..
  Er wordt gesproken over i processor.. nu zie ik een laptop met Ryzen 5 5500U

  Staat deze gelijk aan een i5? Volgens mijn man is deze ryzen 5 beter.

  Het is voornamelijk om in teams te werken met online lessen en verder voor het maken van verslagen etc. Ook ben ik influencer en heb ik een blog. Zo nu en dan edit ik wel eens een video.. Dit wil met mijn huidige i3 laptop ook wel (al moet ie er dan wel aan trekken hoor). Er moet office 365 op komen.

  Beantwoorden
  • Hoi Dais,

   Dat klopt, de Ryzen 5 5500U is op dit moment beter dan alle Intel Core i5 processoren, dus een betere keuze voor je laptop.
   Een laptop met de Ryzen 5500U zal prima geschikt zijn voor het uitvoeren van de taken die je noemt.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 4. Hoi,
  Ik wil een laptop kopen maar de laptop moet heel zware fotobewerkprogrammas kunnen hendelen.
  Mijn vorige laptop (die kapot is) had een ryzen 5 proccesor. Soms liep mijn laptop daar bij vast.
  Ik wil niet te veel geld uitgeven aan mijn laptop (omdat ik dat geld nu eenmaal niet heb) . Ik zit ook nog op school dus ik werk ook regelmatig met word. Welke proccesor kan ik het beste pakken, ryzen of i core,
  want ik liefst geen gaming laptop meer

  Beantwoorden
  • Hoi Mathias,

   In dat geval zou ik kiezen voor een laptop met een nieuwe Core i7 of Ryzen 7 processor en flink wat geheugen (16 GB RAM). Verder is een goed scherm, voornamelijk het kleurbereik, gunstig bij fotobewerking.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 5. Ik twijfel tussen een laptop met intel i5 of ryzen 5. Ik zal de laptop gebruiken voor mijn studie en dagelijks gebruik. dus voor verslagen maken (multitasken!) en het kijken van Netflix. Welke processor zal hiervoor beter zijn?

  Beantwoorden
  • Hoi Anne,

   Dat zijn redelijk lichte taken, dus zowel de nieuwe Intel Core i5 als Ryzen 5 processors zullen hiervoor voldoen. In beide series hebben de huidige processors 4 cores en 8 threads, dus wat betreft is er geen verschil voor multitasking. Er is dus niet echt een reden om specifiek voor een Intel Core i5 of Ryzen 5 processor te kiezen. Ik zou daarom simpelweg een laptop binnen je budget kiezen met de processor met de beste benchmark scores.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend