Laptop voor fotobewerking (Photoshop) kopen? De beste opties!

Zoek je een laptop die geschikt is voor fotobewerking, bijvoorbeeld met Adobe Photoshop of Lightroom? De beste laptops voor fotobewerking hebben krachtige hardware (processor, videochip, en RAM) die deze software aan kan, en een goed beeldscherm dat een waarheidsgetrouw beeld geeft.

Daarnaast is een grote hoeveelheid snelle opslag nuttig, zodat bestanden snel geladen worden, en je voldoende ruimte hebt voor het opslaan van (bewerkte) foto’s.

In dit artikel noem ik de drie beste laptops voor fotobewerking op dit moment (lente 2019), in drie verschillende categorieën:

Hieronder bespreek ik de drie genoemde laptops in meer detail, en geef ik aan waarom dit deze de beste keuze zijn.

Dell XPS 15 9570 – beste Windows laptop voor fotobewerking

Er zijn veel laptops die krachtig genoeg zijn voor het bewerken van foto’s. Daarom is de kwaliteit van het beeldscherm de doorslaggevende factor bij mijn aanbeveling.

Dell XPS 15 9570 Beste Laptop Fotobewerking

Dell XPS 15
9570 CNX97005

Alternate.nl (€2199)

Er zijn meerdere belangrijke eigenschappen voor een goed beeldscherm voor fotobewerking. Eén van de belangrijkste eigenschappen is de kleurruimte ofwel kleurdekking. Veel camera’s kunnen foto’s vastleggen in de Adobe RGB kleurruimte.

Lang niet alle laptops hebben een display dat alle kleuren in deze kleurruimte ook werkelijk kan weergeven. Het scherm van de Dell XPS 15 9570 kan dat wel; deze heeft een 100% dekking van de Adobe RGB kleurruimte.

Daarnaast scoort het scherm van deze laptop ook goed op kleur accuraatheid, contrastverhouding, en maximale felheid.

Het scherm bestaat uit een touch-screen IPS paneel, met een 4K resolutie (3840×2160). Door het 4K scherm is het beeld ook erg scherp.

De beelddiagonaal van dit scherm is 15.6 inch. Vanwege de dunne schermranden, ofwel bezels, is deze laptop nog steeds erg compact. Ook is deze laptop met een gewicht van slechts 1,8 kilogram nog redelijk licht.

Bij de Dell XPS 15 9570 heb je keuze uit verschillende samenstellingen qua hardware. Daarvan is de CNX97005 is de op één na krachtigste uitvoering. Deze bevat de Intel Core i7-8750H hexa-core processor (2.2 tot 4.1 GHz), de GeForce GTX 1050 Ti videochip, en 16 GB RAM. Daarmee is deze laptop gemakkelijk krachtig genoeg voor Photoshop, Lightroom, en andere fotobewerkingssoftware.

Verder bevat deze laptop een snelle M.2 PCIe SSD voor het opslaan van je foto’s en andere bestanden. Hier is in 512 GB aan opslagruimte op beschikbaar. De XPS 9570 maakt gebruik van Windows 10 Home als besturingssysteem.

Volledige reviews van deze laptop kun je onder andere lezen op Expertreviews.co.uk (5/5 sterren), Itpro.co.uk (5/5), en Techradar.com (4.5/5). Ook klanten zijn erg positief over deze laptop. Zo krijgt deze bij CB een gemiddelde score van 9.1/10 na 13 klantreviews.

Deze laptop is online te bestellen bij meerdere webshops. Op het moment van schrijven is de laagste prijs te vinden op Alternate.nl. Hier kost deze laptop 2199 euro. Daarnaast is deze laptop ook beschikbaar op Bol.com.

MacBook Pro 15 (2018) – beste MacBook voor fotobewerking

Heb je voorkeur voor een MacBook, en het macOS besturingssysteem? Er zijn ook veel MacBooks die krachtig genoeg zijn voor fotobewerking. Onder deze laptops zijn de 15 inch MacBook Pro 2018 laptops de beste keuze. Deze laptops hebben namelijk het beste beeldscherm.

MacBook Pro 15 2018 - beste Macbook voor Photoshop

MacBook Pro 15 (2018)
MR942N/A of MR972N/A

Bol.com (€3100)

Hoewel deze laptop niet de volledige Adobe RGB kleurruimte dekt, scoort het scherm wel goed op maximale felheid, uniformiteit, en contrast bij de tests van Notebookcheck.net en Tomshardware.com. Volgens de test van Notebookcheck heeft de MacBook Pro 15 wel 100% sRGB dekking.

De sRGB kleurruimte is kleiner dan de Adobe RGB kleurruimte. Wel wordt deze nog steeds veel gebruikt door camera’s, printers, en is dit ook de standaard in webbrowsers.

Het 15.4 inch scherm van deze laptops heeft een resolutie van 2880×1800 pixels. Daarmee is dit een zogenaamd ‘Retina’ scherm. Dat betekent dat het scherm zo’n hoge pixeldichtheid heeft, dat je bij normaal gebruik geen onderlinge pixels meer kunt onderscheiden.

De MacBook Pro 15 maakt daarnaast gebruik van het zogenaamde ‘True Tone’, waarmee het scherm automatisch de witbalans afstemt op de omgeving.

Bij normaal gebruik kan ‘True Tone’ prettig zijn voor je ogen, maar voor fotobewerking kun je deze functie beter uitschakelen. True Tone zal er namelijk voor zorgen dat kleuren op het scherm minder waarheidsgetrouw worden weergegeven.

Een andere unieke eigenschap van MacBook Pro’s is de ‘Touchbar’. De Touchbar is een langwerpig touchscreen boven de toetsen. Sommige software heeft voorgeprogrammeerde functies voor de Touchbar, waardoor deze het werk gemakkelijker kan maken.

Voor fotobewerking is dit een voordeel. Bij Adobe Photoshop zijn er namelijk meerdere functies en shortcuts beschikbaar voor de Touchbar. Bijvoorbeeld het selecteren van kleuren, of het aanmaken van nieuwe lagen (Layers). Dit maakt het bewerken van foto’s met Photoshop sneller en efficiënter.

Meer informatie over alle functies van de Touchbar bij Photoshop vind je hier op de site van Adobe.

Omdat MacBook Pro’s krachtige uitvoeringen van MacBooks zijn, zijn ze eigenlijk allemaal wel geschikt voor fotobewerking. Wil je een Macbook die hierbij altijd snel blijft, en daarnaast een goede prijs-prestatieverhouding heeft? Dan is mijn aanrader de 15 inch Macbook Pro MR942N/A (grijs) of de MR972N/A (zilver).

Deze uitvoering bevat de Intel Core i7-8850H processor (hexa-core 2.6-4.3 GHz), de Radeon Pro 560X videochip (4GB videogeheugen), 16 GB RAM, en een zeer snelle 512 GB PCI-e NVMe SSD voor opslag. Met deze eigenschappen is deze laptop ook toekomstbestendig, en kun je hier nog jaren plezier van hebben.

Je kunt deze laptop bestellen op Bol.com voor €3100.

Asus ZenBook UX333FA – beste koop fotobewerkingslaptop

Wil je minder uitgeven? Ook met een lager budget zijn er goede laptops te vinden voor fotobewerking. De beste koop is de Asus ZenBook 13 UX333FA-A3022T.

Asus Zenbook Ux433fa A3022t - fotobewerking laptop

Asus ZenBook 13
UX333FA-A3022T

Bol.com (€999)

Deze laptop voldoet aan alle aanbevolen systeemeisen van Adobe Photoshop, en heeft daarnaast voor dit budget een zeer goed beeldscherm. Volgens de test van Notebookcheck.net kan deze laptop namelijk 98% van de sRGB kleurruimte weergeven. Daarnaast scoort het scherm goed op contrast en uniformiteit.

Het 13.3 inch scherm van deze laptop heeft een Full HD resolutie (1080×1920) Door de schermafmeting van van 13.3 inch is dit een compacte en lichte laptop. Deze laptop is 30.2 cm breed, 18.9 cm diep, 1.7 cm dik, en weegt slecht 1090 gram.

De laptop bevat de Intel Core i5-8265U processor; een quad-core processor met een kloksnelheid van 1.6 tot 3.9 GHz. Daarnaast gebruikt deze laptop de bijbehorende videochip van Intel, de UHD Graphics 620. Verder beschikt deze laptop over 8 GB RAM, en 256 GB aan SSD opslagruimte.

Met het goede scherm en de krachtige hardware heeft de Asus ZenBook 13 daarom voor fotobewerking de beste prijs-prestatie verhouding.

Volledige reviews van deze laptop kun je vinden op Digitaltrends.com, die deze laptop een score van 9/10 geeft, en op PCmag.com (4/5).

Op dit moment is de Asus Zenbook 13 UX333FA-A3022T in de genoemde configuratie alleen te bestellen op Bol.com. De huidige prijs is 999 euro.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een laptop voor fotobewerking? Staat de perfecte keuze voor jou er niet tussen? Laat hieronder een bericht achter, dan kan ik gericht advies geven!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Zie ook: ‘Beste laptop‘ en ‘Laptop koopgids‘.

Plaats een reactie

Send this to a friend