Snelle SSD kopen? De snelste SSD’s van dit moment! (2019)

Op zoek naar de snelste SSD? In dit artikel alles dat je moet weten over de verschillende typen SSD’s, en de snelste SSD’s per type. Weet je al precies welk type SSD je nodig hebt en waarom? Ga via de onderstaande links meteen naar de snelste SSD per type:

Wil je eerst meer uitleg over de verschillende soorten SSD’s, en welk type geschikt is in jouw situatie? Lees dan hieronder eerst de uitleg over de verschillende typen SSD kaarten.

Welk type SSD kaart? SATA vs PCI-E, NVMe?

Door nieuwe ontwikkelingen zijn er ondertussen veel verschillende typen SSD’s te onderscheiden. Hierbij komen meerdere termen kijken, die verschillende eigenschappen beschrijven. Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt, wat tot verwarring kan zorgen. Daarom hieronder de uitleg van de terminologie, en welke eigenschappen deze beschrijven. Er zijn drie belangrijke eigenschappen:

1. De gebruikte Form factor/connector. De form factor bepaalt waar en hoe je de SSD aansluit op je moederbord. De vier voornaamste form factors zijn:

 1. 2.5 inch SSD met SATA connector – aansluiting via een datakabel aan een SATA poort.
 2. M.2 insteekkaart – aansluiting door de kaart in de M.2 Connector op het moederbord te steken, en vast te schroeven op het moederbord.
 3. PCI Express kaart – aansluiting door de kaart in een PCI Express sleuf te steken en vast te schroeven in de behuizing.
 4. mSATA insteekkaart – aansluiting door de kaart in de mSATA Connector te steken, en vast te schroeven op het moederbord.

Zoek voordat je een SSD kaart koopt eerst uit welk type je kunt gebruiken. De 2.5 inch SSD’s zijn het meest gebruikte type omdat deze op nagenoeg elk moederbord zijn aan te sluiten. Daarnaast hebben de meeste desktop computers meerdere PCI Express slots tot beschikking, en is het toepassen van dit type ook vaak mogelijk. Nieuwe moederborden zijn vaak uitgerust met een M.2 aansluiting, maar oudere moederborden veelal niet. De mSATA aansluiting komt voornamelijk voor in laptops, maar laptops kunnen ook een 2.5 inch SSD of een M.2 SSD bevatten.

2. De Bus. Dit is het communicatiesysteem dat wordt gebruikt bij data-overdracht. Er worden twee typen veel gebruikt:

 • SATA. Er wordt nu gebruik gemaakt van SATA III. Dit heeft een theoretisch maximale datatransfer snelheid van 600 MB/s. Hoewel de maximale snelheid in de praktijk niet wordt gehaald, wordt de snelheid van een SSD sterk gelimiteerd door SATA III te gebruiken.
 • PCI-e. Er wordt nu gebruik gemaakt van PCI-e 3.0. Voor SSD’s wordt voornamelijk PCI-e 3.0 x4 gebruikt: met 4 ‘lanes’. Dit heeft een theoretisch maximale datatransfer snelheid van 4GB/s (4000 MB/s)

3. De Interface/protocol. Bij SSD’s is dit ofwel AHCI of NVMe. AHCI wordt gebruikt bij de SATA bus, en NVMe bij PCI-e bus. De term ‘AHCI’ zal niet vaak worden genoemd bij SSD’s, maar de term ‘NVMe’ wordt wél vaak genoemd als marketingterm. Dit omdat NVMe met PCI-e werkt, en daardoor hogere snelheden kan opleveren. Daarnaast wordt ‘NVMe’ voornamelijk genoemd om onderscheid te maken bij de M.2 form factor. M.2 kan namelijk voorkomen in combinatie met SATA en AHCI, en met PCI-e en NVMe.

Snelste SSD’s op dit moment (2019) per type

Afhankelijk van de eerder genoemde eigenschappen zijn er op dit moment 5 voornaamste typen SSD kaarten beschikbaar. Hoewel het type SSD kaart een flinke invloed heeft op de snelheid, is niet elke computer geschikt voor elk type. Daarom noem ik per type de snelste SSD kaart.

De vijf voornaamste typen waar ik verder op in zal gaan, zijn de:

 1. 2.5 inch SSD – SATA III (AHCI)
 2. M.2 – SATA III (AHCI)
 3. M.2 – PCI-e (NVMe)
 4. PCI Express kaart – PCI-e (NVMe)
 5. mSATA – SATA III (AHCI)

Er worden altijd twee verschillende snelheden opgegeven: de leessnelheid (read) en de schrijfsnelheid (write). De leessnelheid is snelheid waarmee bestanden op de SSD worden geladen (uitgelezen). De schrijfsnelheid is de snelheid waarmee nieuwe bestanden op de SSD opgeslagen (geschreven) kunnen worden.

1. Snelste 2.5 inch SSD (SATA III, AHCI): Samsung 860 EVO

De 2.5 inch SATA III SSD is veruit het meest gebruikte type SSD. De meeste computers maken tegenwoordig gebruik van de Serial ATA revisie 3 (SATA III ofwel SATA-600). SATA III is een bus met een theoretisch maximum qua datatransfer van 600 MB/s. In de praktijk wordt dit maximum niet bereikt.

Samsung 860 Evo Snelste 2 5 Inch Ssd

Samsung EVO 860, 1TB

Amazon.de (bekijk prijs)

Op dit moment is de Samsung 860 EVO de snelste binnen deze categorie.

Deze SSD heeft een opgegeven leessnelheid van 550 MB/s, en een schrijfsnelheid van 520 MB/s. Daarnaast komt deze SSD als snelste 2.5 inch SATA SSD uit tests (benchmarks) van gebruikers op ssd.userbenchmark.com.

De Samsung 860 EVO is verkrijgbaar in vijf verschillende uitvoeringen: met 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB, of 4 TB opslagcapaciteit.

De uitvoering met 1 TB opslagruimte heeft de beste prijs per GB opslag.

De laagste prijs voor deze uitvoering is op dit moment te vinden op Amazon.de (gratis verzending naar Nederland binnen 1 dag). Daarnaast is deze SSD ook te koop op Megekko.nl en Bol.com.

2. Snelste M.2 (SATA III, AHCI) SSD: Crucial MX500 M.2

Dit zijn SSD’s die gebruik maken van de M.2 connector, maar gebruik maken van het SATA protocol. Daarmee zitten deze SSD’s vast aan dezelfde snelheden als de 2.5 inch SATA SSD’s: maximaal 600 MB/s.

Crucial Mx500 M 2 Snelle Sata Ssd

Crucial MX500 M.2 1TB

Alternate.nl (bekijk prijs)

De M.2 SATA heeft qua snelheid dus geen voordeel op de 2.5 inch SATA. Het enige voordeel is dat er minder ruimte wordt ingenomen: bij gebruik van de M.2 connector zit de SSD plat boven het moederbord vast.

M.2 SATA SSD’s worden vanwege deze ruimtebesparing toegepast in laptops, maar veel nieuwe moederborden hebben ook deze aansluiting.

De Crucial MX500 M.2 SATA SSD is op dit moment de optie met de hoogste snelheden. Crucial geeft een leessnelheid van 560 MB/s op, en een schrijfsnelheid van 510 MB/s.

Deze SSD is beschikbaar met een opslagcapaciteit van 250, 500 GB, en 1 TB. Per GB opslag heeft de uitvoering van 1TB de gunstigste prijs.

Op dit moment is de laagste prijs voor deze SSD te vinden op Alternate.nl. Daarnaast is deze SSD ook te bestellen op Bol.com.

3. Snelste M.2 – (PCI-e, NVMe) SSD: Samsung 970 PRO

SSD’s in de M.2 form factor die gebruik maken vanPCI-e en NVMe zijn flink sneller. Er zijn veel verschillende opties met een leessnelheid hoger 3000 MB/s.

Samsung 970 Pro 512 Gb Snelste M2 Nvme Ssd 2

Samsung 970 PRO 512 GB

Amazon.de (bekijk prijs)

Wil je van deze SSD’s de snelste? Dan is de Samsung 970 PRO nu de beste optie. Deze heeft een opgegeven leessnelheid van wel 3500 MB/s, en een schrijfsnelheid van 2500 MB/s.

Ook komt deze SSD als snelste PCI-e NVMe SSD uit de test van ssd.userbenchmark.com. Toch zijn de snelheden in de praktijk bij deze test een stuk lager dan de opgegeven waarden. De gemiddelde leessnelheid ligt bij deze test op dit moment op 2263 MB/s, en de gemiddelde schrijfsnelheid op 2065 MB/s.

Deze SSD wordt verkocht in vier verschillende uitvoeringen: met 250 GB, 512 GB, 1 TB, of 2 TB opslagcapaciteit.

De uitvoering van 512 GB heeft de beste opslagcapaciteit-prijsverhouding. De laagste prijs is op het moment vans schrijven te vinden op Amazon.de (gratis bezorging in naar Nederland binnen 1 dag). Daarnaast kun je de 970 Pro bestellen op Alternate.nl, en Megekko.nl.

4. Snelste PCI Express kaart SSD (PCI-e, NVMe): Intel Optane SSD 900P

Onder deze SSD’s lopen de snelheden nog verder op. De hoogste snelheden vind je onder de PCI-e 3.0 x8 SSD kaarten. De hoogste snelheid is te vinden bij de Kingston DCP1000, met een leessnelheid van 6800 MB/s en een schrijfsnelheid van 6000 MB/s. Deze SSD wordt eigenlijk alleen gebruikt in zakelijke toepassingen zoals datacenters.

Intel Optane Ssd 900p Snelste Pci E Ssd

Intel Optane SSD 900P

Megekko.nl (bekijk prijs)

De snelste optie voor de consumentenmarkt is de Intel Optane SSD 900p, die gebruik maakt van PCI-e 3.0 x4. Volgens Intel heeft deze een leessnelheid van 2500 MB/s, en een schrijfsnelheid van 2000 MB/s.

Bij de test van ssd.userbenchmark.com komt de gemiddelde leessnelheid van deze SSD op dit moment uit op 2112 MB/s, en de gemiddelde schrijfsnelheid op 1700.

Bij de test voor gemengd gebruik (lezen en schrijven tegelijk) haalt deze SSD gemiddeld 1845 MB/s, een stuk hoger dan de 1282 MB/s van de Samsung 970 PRO.

Gemengd gebruik is de beste maatstaf voor normaal, dagelijks, gebruik. Daarom wordt de Intel Optane op ssd.userbenchmark.com aangemerkt als snelste SSD ongeacht type.

De Optane 900P wordt verkocht in drie uitvoeringen: met 280 GB, 480 GB, en 960 GB opslagruimte.

De uitvoering met 480 GB opslagruimte heeft de laagste prijs per GB opslag. Deze uitvoering is op dit moment het goedkoopste beschikbaar op Megekko.nl, en daarnaast ook te bestellen op Bol.com.

5. Snelste mSATA SSD (SATA III, AHCI): Samsung 860 EVO mSATA

Samsung 860 Evo Snelste Msata Ssd

Samsung 860 EVO mSATA 1TB

Amazon.de (bekijk prijs)

Dit type SSD’s komt voornamelijk voor in laptops.

Heb je een laptop met een mSATA connector voor opslag, en wil je hier de snelste SSD in plaatsen? Dan is de Samsung 860 EVO mSATA SSD de beste optie.

Door Samsung wordt er voor deze SSD een leessnelheid van 550 MB/s opgegeven, en een schijfsnelheid van 520 MB/s.

Bij de test van ssd.userbenchmark.com komt deze als snelste uit de test onder de mSATA SSD’s.

De Samsung 860 EVO mSATA SSD is verkrijgbaar met 250 GB, 500 GB, en 1TB opslagcapaciteit.

De 1 Terabyte uitvoering heeft de beste prijs per GB opslag. De laagste prijs is op dit moment te vinden op Amazon.de. Daarnaast is deze te bestellen op Alternate.nl, en Bol.com.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een snelle SSD? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Een ervaring met een van de genoemde producten die je wil delen? Laat dan hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend