Welke MSI gaming laptop kopen? GT, GS, GE, GP, GF, GL of GV series? (2019)

Op zoek naar een gaming laptop van MSI, maar weet je nog niet welke? Omdat er veel keuze is, kan het vinden van de juiste optie veel moeite kosten. Met de informatie in dit artikel wordt vinden van de juiste MSI gaming laptop gemakkelijker.

Van het merk MSI zijn er op dit moment 7 verschillende series gaming laptops. Elke serie laptops heeft vervolgens verschillende modellen beschikbaar. Zo kan je bij elke serie kiezen voor verschillende schermafmetingen, en verschillende configuraties qua hardware (CPU, GPU, etc). Daarom zijn er op dit moment ruim 100 verschillende modellen te koop.

Om de zoektocht gemakkelijker te maken, leg ik eerst uit hoe je aan het modelnummer van een MSI gaming laptop meteen veel eigenschappen kunt aflezen. Daarna leg ik uit wat het verschil is tussen de zeven beschikbare series, en welke serie geschikt is voor welk type gebruik. Ook noem ik per serie steeds twee populaire laptops die op dit moment verkocht worden.

MSI gaming laptop – modelnummers en benaming

Hier leg ik uit hoe je aan het modelnummer van een MSI laptop meteen veel informatie kunt opmaken. Dit maakt het zoeken naar de juiste optie sneller en gemakkelijker.

Een voorbeeld van een modelnummer van MSI is bijvoorbeeld: MSI GE63VR 7RF-005NL.

De eerste letter, de ‘G’ staat voor gaming. Alle gaming laptops van MSI beginnen met een ‘G’.

De tweede letter is de serie van de gaming laptop. Er zijn hier zeven opties: T, S, E, P, F, L en V. Verschillende series zijn bedoeld voor verschillend gebruik.

Zo is de GT serie gericht op maximale prestatie, en de GS serie op een goed compromis tussen prestatie en draagbaarheid. Een volledige break-down van de verschillende series volgt verderop in dit artikel.

Het eerste getal geeft het schermformaat aan. Hier geldt:

 • 8 = 18,4 inch scherm (tevens het grootste laptopscherm dat beschikbaar is)
 • 7 = 17,3 inch scherm
 • 6 = 15,6 inch scherm
 • 4 = 14 inch scherm

Meer informatie over deze schermafmetingen, zie het artikel ‘laptop schermafmetingen‘.

Het tweede getal geeft de uitvoering van de behuizing aan. Zo hebben alle GE63 laptops dezelfde behuizing, maar een verschillende behuizing dan laptops die beginnen met GE65.

De GE63 heeft bijvoorbeeld een zwarte behuizing met rode accenten, en de GE65 een zwarte behuizing met gouden accenten. Het hoogste getal is de nieuwste uitvoering.

Optioneel staat er hierna de letters ‘VR‘, dat aangeeft of de laptop (in de ogen van MSI) geschikt is en/of gericht is op VR gaming.

Het derde getal geeft de generatie van de gebruikte Intel-processor aan.

Een 7 staat voor 7e generatie Intel-processors (bijvoorbeeld i7-7700HQ) en de 8 voor de 8e generatie Intel-processors (bijvoorbeeld i7-8750H). Hoewel de snelste processors van de nieuwste generatie sneller zijn dan die van de vorige generatie, zegt de generatie zelf helaas niet meteen iets over de snelheid.

De derde letter geeft de generatie van de gebruikte NVIDIA videokaart aan:

 • Q = 9e generatie (oa. GeForce GTX 950M, 960M, 970M en 980M)
 • R = 10e generatie (oa. GeForce GTX 1050, 1060, 1070 en 1080)

De vierde letter is de belangrijkste als je wil pijlen hoe krachtig de laptop is. Deze letter geeft namelijk aan hoe krachtig de GPU is. Hier geldt, hoe later de letter voorkomt in het alfabet, hoe krachtiger de GPU. Helaas geeft één letter niet precies één specifieke grafische kaart aan. Hier geldt ongeveer het volgende:

 • C = GTX 1050
 • D = GTX 1050 Ti
 • E = GTX 1050 Ti, 1060 of 1070
 • F = GTX 1070 of 1080
 • G = GTX 1080

De laatste drie getallen is het nummer van de specifieke configuratie van de laptop qua overige hardware. Ik heb hierin nog geen patroon kunnen ontdekken.

De laatste twee letters geven aan op welk land de laptop gericht is. Het verschil hierbij is de toetsenbordindeling.

De laptops die hier de letters ‘NL‘ hebben, gebruiken de QWERTY-indeling, standaard voor Nederland. Laptops die hier de letters ‘BE‘ hebben, gebruiken de AZERTY-indeling, standaard voor in België.

GT serie (Titans en Dominators) – beste prestatie

De GT serie zijn gaming laptops met de beste gaming prestatie. MSI omschrijft deze serie met de woorden: “Powerhouse. Extreme Performance”. De laptops in deze serie worden naast het modelnummer ook aangeduid met ‘Titan’ en ‘Dominator’.

MSI Gaming laptop GT Titan

Op een enkele uitzondering na, bevatten alle laptops uit de GT serie een zeer krachtige GeForce GTX 1070 of GTX 1080 grafische kaart. De krachtigste laptops in deze serie bevatten zelfs twee van deze grafische kaarten, verbonden via SLI.

Laptops in de GT serie zijn beschikbaar met een schermformaat vanaf 15,6 inch tot maximaal 18,4 inch. De schermen van laptops in deze serie hebben een full HD (1080p) resolutie, of 4K resolutie (3840×2160 pixels). De meeste laptops in deze serie zijn relatief dik en zwaar om deze krachtige hardware te kunnen behuizen.

Hieronder twee populaire opties in de MSI GT serie.

 • MSI GT83 8RF-023NL. Deze laptop bevat de Intel Dore i7-8850H, twee NVIDIA GeForce GTX 1070 grafishe kaarten in SLI configuratie, en 32 GB RAM. Daarmee haalt deze laptop bij 4K gaming op de hoogste grafische instellingen nog steeds zeer goede framerates. Hoewel de letters ‘VR’ niet worden genoemd bij dit model, is deze laptop ook zeker geschikt voor VR gaming.
  De laptop is uitgevoerd met een 18.4 inch scherm. Dit is het grootste scherm dat je op dit moment op een laptop kunt vinden. Jammer genoeg is het scherm Full HD, en geen 4K. Ook is de refresh rate maar 60 Hz. Voor de beste gaming ervaring zul je dus een goede gaming monitor moeten aansluiten. De laptop heeft verder een 256 GB SSD en een HDD van 1TB. Met een breedte van 45.8 cm, diepte van 33.9 cm, en dikte van 6.9 cm, en gewicht van 5.5 kg is deze laptop ook erg groot en zwaar. Deze laptop is te bestellen op Bol.com, Bcc.nl en Megekko.nl. De prijs ligt op dit moment op 3999 euro.
 • MSI GT75VR 7RF-227NL (Titan Pro). Dit is een laptop met een 17.3 inch schermformaat, met de intel Core i7-7700HQ processor, een GTX 1080 grafische kaart, en 16 GB RAM. Ook deze laptop heeft een Full HD scherm, maar in dit geval met een refresh rate van 120 Hz. Zo worden er meer frames weergegeven per seconde en beweegt het beeld vloeiender. Voor opslag van games zijn er twee PCIe SSD’s beschikbaar van 256GB (totaal dus 512GB), en een HDD van 1TB. Deze uitvoering is op dit moment in de aanbieding op Alternate.nl, voor €2699. Dat is 300 euro korting op de oorspronkelijke prijs. Ook kun je deze gaming laptop kopen op Bol.com (€2999).

GS serie (Stealth en Phantom) – dunne gaming laptops

Dit zijn laptops met een goede gaming prestatie, uitgevoerd in een dunne en draagbare behuizing. MSI omschrijft deze serie met de woorden: “Slim. Fast. Charming.”. De MSI gaming laptops in deze serie worden ook aangeduid met ‘Stealth’ en ‘Phantom’.

MSI Gaming Laptop GS65 Stealth

Deze laptops zijn een stuk dunner dan de laptops in de GT serie, maar hebben een minder krachtige grafische kaart. De gebruikte grafische kaarten in deze serie laptops zijn de GTX 1050 Ti, GTX 1060, en GTX 1070.

Laptops in deze serie beginnen op een schermafmeting van 14 inch, tot maximaal 17.3 inch. Door de dunne en compacte uitvoering hebben deze laptops een interessante combinatie aan kracht en draagbaarheid. Deze laptops hebben en minder duidelijk ‘gaming design’ dan andere gaming laptops van MSI.

Populaire opties in deze serie:

 • MSI GS65 8RF-040NL. Dit is 15.6 inch laptop, met een full HD scherm met 144 Hz refresh rate. Met een Intel Core i7-8750H, GTX 1070, en 16 GB RAM is dit een zeer krachtige gaming laptop. Toch is de laptop nog steeds dun en goed draagbaar; de dikte is 1.8 cm, en het gewicht slechtst 1.88 kg. Voor het opslaan van games is er 256 GB aan opslagruimte beschikbaar op de ingebouwde PCIe SSD. Eem review van deze laptop zie je in deze video. Deze laptop is op Bol.com en Megekko.nl te bestellen voor 2399 euro.
 • MSI GS43VR-7RE-059NL. Deze laptop is populair omdat dit een krachtige gaming laptop is in 14 inch formaat. Het 14 inch scherm is full HD (1080p). Deze laptop bevat de Intel Core i7-7700HQ processor (2.8-3.8 GHz), GTX 1060 (6GB) videokaart, en 16GB DDR4 RAM. Daarmee kan deze laptop de nieuwste games op hoge grafische instellingen aan met hoge framerate. Voor opslag van je games en overige bestanden heeft deze laptop in totaal 1256 GB aan opslagruimte beschikbaar. Hiervan is 256GB een PCIe SSD, en 1TB een HDD. Een volledig review van deze laptop zie je in deze video.
  Deze laptop is te bestellen op Bol.com en Alternate.nl voor 1599 euro.

GE serie (Enthousiast)

De laptops in deze serie zijn voor ‘Gaming Enthusiasts’. MSI omschrijft deze serie zelf met de drie woorden: “Enthousiastic. Power. Tough.”. Laptops in deze serie worden ook aangeduid met de benaming ‘Raider’ en ‘Apache’.

MSI Gaming Laptop GE63

Laptops in deze serie bevatten de GeForce GTX 1060 of 1070 grafische kaart. Deze laptops zijn meer gericht op performance dan draagbaarheid. Daarom zijn ze dikker en zwaarder uitgevoerd dan laptops uit de GS serie. Toch zijn laptops in deze serie niet zo krachtig als die uit de GT serie. Wel scoren ze goed in de prijs-prestatieverhouding.

Ook hebben ze een duidelijker ‘gaming design’, en zijn ze veelal iets iets dikker en zwaarder dan de laptops uit de GS serie. De huidige modellen hebben allemaal RGB toetsenbordverlichting, en een rode of RGB verlichting aan de achterzijde van het scherm.

Bij de GE serie zijn er laptops beschikbaar met een 15.6 inch of een 17.3 inch scherm.

Hieronder twee populaire modellen in deze serie:

 • MSI GE63VR 7RF-005NL. Dit is een laptop met 15.6 inch full HD scherm. Het scherm heeft een refresh rate van 120 Hz, en kan dus maximaal 120 frames per seconden laten zien. Met de Intel i7-7700HQ processor en NVIDIA GeForce GTX 1070 videokaart zal het bij veel games ook mogelijk zijn om een dergelijke framerate te halen.
  De laptop beschikt verder over 16 GB RAM, een 256 GB SSD, en een 1TB HDD. Deze laptop is alleen te koop op Bol.com. Hier krijgt deze laptop na 12 reviews een gemiddelde score van 4.9/5. De huidige prijs voor deze laptop is 1649 euro; zo’n 25% korting op de adviesprijs van €2199. Met deze lage prijs voor deze krachtige hardware, is dit de qua prijs-prestatieverhouding de beste koop in de GE serie.
 • MSI GE63 8RE-045NL (Raider). Ook deze laptop heeft een 15.6 inch full HD scherm met een refresh rate van 120 Hz. Dit is een nieuwe laptop in deze serie, en bevat daarom een 8e generatie Intel Processor. In dit geval is dat de Inte lCore i7-8750H. Verder bevat de laptop een  6GB GTX 1060 en 16GB RAM. Voor opslag is er 256GB aan ruimte op de SSD, en 1 TB op de HDD. Je kunt deze MSI gaming laptop bestellen op Bol.com. Bij beide webshops is de prijs op dit moment 1799 euro.

GP en GF serie (Leopard)

De laptops in deze twee series zijn relatief dun en draagbaar, maar toch krachtig genoeg voor gaming. MSI omschrijft deze twee series beide met de woorden “Performance. Speed. Cool.”. Laptops uit de GP serie worden ook aangeduide met de benaming ‘Leopard’.

MSI GF63 Gaming Laptop

De laptops in deze serie zijn minder krachtig dan de laptops uit de drie voorgenoemde series. De grafische kaarten die hier worden gebruikt zijn de GTX 1050, GTX 1050 Ti, en GTX 1060. Met de hardware van laptops in deze serie zul je alle nieuwe games kunnen draaien, maar niet op de hoogste grafische instellingen of met de hoogste framerates.

Laptops in deze serie hebben een 15.6 inch of 17.3 inch scherm. Vanwege dezelfde omschrijving van MSI, en vergelijkbare eigenschappen voeg ik deze twee series hier samen.

Populaire laptops in deze series:

 • MSI GP62M 7REX-1289NL Leopard Pro. Deze laptop heeft een 15.6 inch full HD scherm. Om gaming prestatie te leveren bevat deze laptop een Intel Core i7-7700HQ processor, de GTX 1050Ti grafische kaart, en 16 GB RAM. Voor opslag is er 256 GB beschikbaar op de PCIe SSD, en 1TB op de HDD. Deze laptop wordt erg positief beoordeeld door klanten.
 • MSI GF63 8RC-057NL. Dit is een instap-model gaming laptop in het 15.6 inch formaat. Deze laptop bevat de snelle Intel Core i7-8750H processor, maar heeft met de GTX 1050 een minder krachtige grafische kaart. Daarmee kan deze laptop minder zware games zoals League of Legends, Overwatch, en Fortnite gemakkelijk aan op de hoogste instellingen. Bij zwaardere games zul je de grafische instellingen op ‘medium’ moeten zetten om nog een goede framerate te krijgen. De laptop bevat een SSD van 128 GB, en een HDD van 1TB. Als je veel verschillende games speelt is een 128 GB krap. Je zult dan moeten kiezen welke games je op de (snellere) SSD installeert. Wel is deze laptop met een huidige prijs van 1099 euro een stuk goedkoper dan alle voorgenoemde opties. De klantbeoordelingen over deze laptop zijn positief. De laptop is te bestellen op Megekko.nl en Alternate.nl.

GL en GV serie – budget/goedkoopte MSI gaming laptops

Laptops uit de GL en GV serie zijn de goedkoopste gaming laptops van MSI. MSI omschrijft beide series met de woorden “Mainstream. Capacity. Reliability.”.

Msi GV62 Gaming Laptop

De GL en GV series zijn de minst krachtige gaming laptops van MSI. In deze series wordt de GTX 1050 en GTX 1050Ti grafische kaart gebruikt. Een enkele laptop in deze serie bevat de GTX 1060. Waar de andere series van MSI allemaal Intel i7 processors gebrbuiken, worden hier ook i5 processors gebruikt. In deze series zijn er laptops beschikbaar met 15.6 inch en 17.3 inch schermen.

In de GL en GV series vind je de enige MSI gaming laptops onder de 1000 euro. Hoewel dit de goedkoopste MSI gaming laptops zijn, zijn ze nog steeds krachtig genoeg om de meeste games aan te kunnen op medium of hogere instellingen met goede framerates.

Populaire laptops in deze series:

 • MSI GL62M-7RDX-2278NL. Dit is een gaming laptop met een 15.6 inch full HD beeldscherm. Voor (gaming) prestatie bevat deze laptop een Intel Core i5-7300HQ processor (2.5-3.5 GHz), een GTX 1050 grafische kaart, en 8 GB RAM. Voor opslag kun je gebruik maken van de 128 GB SSD, of de 1TB HDD. Deze laptop is te bestellen voor 903,90 op Bol.com. Hier krijgt deze laptop na 5 klantreviews een gemiddelde beoordeling van 4.4/5 sterren.
 • MSI GV62 8RC-214NL. Deze gaming laptop uit de GV serie heeft een 15.6 inch full HD beeldscherm. Verder wordt er gebruik gemaakt van een Intel Core i5-8300H CPU, de GTX 1050 videokaart, en 8GB RAM. Ook deze laptop bevat een 128 GB SSD en een 1TB HDD.

Vragen, opmerkingen of eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een MSI gaming laptop? Je kunt hieronder een bericht achterlaten. Ook hoor ik graag de ervaringen als je een MSI laptop hebt gekocht!

TIP: Bekijk ook de selectie aan beste laptops van dit moment, of de laptop koopgids voor meer achtergrondinformatie.

Plaats een reactie

1 reactie op “Welke MSI gaming laptop kopen? GT, GS, GE, GP, GF, GL of GV series? (2019)”

 1. Hartelijk dank voor de toelichting. Ik was op zoek op msi.com voor de typologie van de reeksen, maar vond er niets terug. Door Google kwam ik op deze uitleg terecht. Zonet een ‘Stealth’-versie besteld bij mijn gebruikelijke lokale PC-winkel.

  Beantwoorden
Send this to a friend