CHiQ 32P625Q: goede monitor? Beter alternatief!

Interesse in de CHiQ 32P625Q? Deze monitor van CHiQ is gericht op gebruik in je thuiskantoor, en daarnaast ook enigszins geschikt voor gaming. Maar is dit beeldscherm eigenlijk wel een goede keuze voor zijn prijs? Wat zijn de eigenschappen van deze monitor, en de voor- en nadelen hiervan? En zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden, vind je in dit artikel alle informatie over deze monitor. Zo vind je hier alle (beeld)eigenschappen van het scherm, een samenvatting van reviews en tests van de beeldkwaliteit, en een vergelijking met andere opties. Ook vind je hier een overzicht van alle webshops waar deze monitor kunt kopen, met de huidige prijs.

Tip: volledige uitleg van de belangrijke eigenschappen van monitors? Bekijk dan de monitor koopgids!

CHiQ 32P625Q: alle specificaties & eigenschappen!

Chiq 32p625q

 

Bol.com Bekijk prijs Product bekijken
Amazon.nl Bekijk prijs Product bekijken

Hieronder alle belangrijke informatie over de eigenschappen van deze monitor.

Schermdiagonaal, resolutie, en beeldverhouding

De CHiQ 32P625Q is de grootste uitvoering van de ‘P625’-serie aan beeldschermen van CHiQ. De eerste twee getallen van het modelnummer geven de beelddiagonaal aan.

Zo is dit dus een scherm met een beelddiagonaal van 32 inch, ofwel 81.3 cm. De breedte van het scherm is 70.8 cm, en de hoogte van het scherm is 39,9 cm.

Naast deze afmeting, zijn er twee kleinere uitvoeringen van hetzelfde scherm, namelijk de 27 inch CHiQ 27P625F, en de 24 inch CHiQ 24P625F.

Dit beeldscherm heeft de 16:9 beeldverhouding, en daarmee de meest voorkomende beeldverhouding bij monitors. Ook is dat dezelfde beeldverhouding die wordt gebruikt bij de meeste video’s. Zo kun je op dit scherm dus de meeste films, series, of YouTube-video’s bekijken in full screen, zonder dat je zwarte balken boven of naast de video zult zien.

Daarnaast wordt deze beeldverhouding ook zeer goed ondersteund in videogames. Wel kan een 16:10 monitor, vanwege meer ruimte in de hoogte, juist gunstig zijn bij productief werk. Zo kan een scherm met die beeldverhouding bijvoorbeeld meer rijen weergeven in Excel, of een groter gedeelte van een pagina in Microsoft Word.

Dit scherm heeft een resolutie van 2560×1440 pixels, ofwel ‘Quad HD’ ofwel ‘QHD‘. Daarmee heeft het scherm een resolutie die in oppervlak gelijk staat aan vier keer de ‘HD’ resolutie van 1280×720. Bij een beelddiagonaal van 32 inch zorgt dat voor een pixeldichtheid van 94.75 PPI (pixels per inch). Daarmee is de scherpte van het beeld van deze monitor bovengemiddeld hoog.

Het scherm is plat. Tegenwoordig zijn er steeds meer schermen met een curve, die zorgen voor meer immersie. Ook bij een afmeting van 32 inch kan dat een toegevoegde waarde hebben. Bij dit scherm is daar echter niet voor gekozen.

Paneeltype, beeldeigenschappen, en prestaties

De CHiQ maakt gebruik van een IPS-paneel, een subtype van LCD-LED, dat vaak een goede kleurnauwkeurigheid heeft, en goede kijkhoeken. Het paneel heeft een matte afwerking, waardoor deze minder zal reflecteren dan een monitor met een gladde afwerking.

De opgegeven kijkhoek van het scherm is, zoals gebruikelijk bij IPS schermen, 178 graden. Daarmee zal tot en met deze kijkhoek de kleuren op het scherm niet waarneembaar vervormen.

Dit scherm heeft een bovengemiddeld hoog contrast, maar een middelmatige maximale felheid. De opgegeven contrastverhouding van dit scherm is namelijk 1200:1, en de maximale felheid (brightness) 250 nits.

Het scherm heeft helaas géén ondersteuning voor de weergave van HDR beeldmateriaal.

Wel heeft het scherm een goed kleurbereik. Het opgegeven kleurbereik is namelijk 100% van de sRGB kleurruimte. Door het grote kleurbereik is het scherm ook te gebruiken voor fotobewerking. Toch zijn schermen met een nog groter kleurbereik, zoals 100% van de grotere AdobeRGB kleurruimte, beter geschikt als monitor voor foto- of videobewerking.

Ook is dit scherm enigszins geschikt voor gaming. Zo heeft het scherm een redelijk lage reactietijd, namelijk van slechts 5 ms, waardoor je snel op het scherm ziet wat er in je game gebeurt. Toch zijn er schermen met die met een reactietijd van slechts 1 ms, beter geschikt zijn voor gaming.

Daarnaast is ook de verversingssnelheid van het scherm iets hoger dan gemiddeld. In plaats van de standaard verversingssnelheid (refresh rate) van 60 Hz, kan dit scherm met de 75 Hz refresh rate dan ook 25% meer frames per seconde zien. Daarmee wordt het beeld bij gaming vloeiender.

Een laatste gunstige eigenschap voor gaming, is dat dit scherm AMD‘s FreeSync technologie ondersteunt. Dat is een technologie die ‘screen tearing‘ voorkomt bij gaming.

Let op: om de maximale refresh rate van het scherm te benutten, heb je ook een gaming PC nodig die werkelijk kan zorgen voor een output van 75 frames per seconde (FPS) in je favoriete games.

Fysieke eigenschappen

De CHiQ 32P625Q heeft zonder de staander een afmeting van 71.2 cm breedte en 41.2 cm hoogte. Op het dikste punt is het scherm 3.8 cm dik, maar het grootste gedeelte van het scherm is flink dunner dan dat, namelijk slechts 6.9 mm.

Het scherm wordt geleverd met een voet met een V-vorm, die je kunt koppelen aan het scherm. Zet je het scherm op deze poot, dan is deze 49.5 cm hoog. De voet is op het diepste punt 18.0 cm diep.

Het scherm heeft een matige verstelbaarheid. Zo kun je het scherm alleen kantelen: maximaal 15 graden naar achteren, en 5 graden naar voren. Het scherm is op de poot niet te verstellen in hoogte, niet van oriëntatie te wisselen naar de portretmodus, en ook niet om zijn as te draaien.

Deze voet maakt helaas ook géén ‘cable management’ mogelijk. Je kunt de kabels van het scherm hier dus niet in wegwerken.

Wil je een betere verstelbaarheid? Dan kun je de monitor aansluiten op een andere voet, monitorarm, of monitorbeugel. Aan de achterkant van het scherm zitten namelijk schroefgaten met de VESA 100×100 indeling. Zo kun je dus gebruik maken van elke VESA 100×100 monitorbeugel die het gewicht van de monitor kan dragen.

Zonder voet heeft deze monitor een gewicht van 5.3 kg.

Het scherm is grotendeels uitgevoerd in een behuizing van zwart kunststof. De randen rondom het scherm zijn uitgevoerd in metaal. Er wordt helaas nergens aangegeven hoe breed de schermranden precies zijn. Een monitor met dunne schermranden is gunstig als je meerdere schermen naast elkaar wilt kunnen gebruiken.

Aan de achterkant van het scherm zit een knop om het instellingen-menu (OSD, on-screen display) van de monitor mee te bedienen. Deze is uitgevoerd als ‘joystick’. Via het menu kun je onder andere de helderheid, kleurinstellingen, en het contrast aanpassen. Ook beschikt dit scherm over een ‘blauw licht filter’-optie.

Overige functies, aansluitingen, en levering

Deze monitor heeft géén ingebouwde speakers. Wel is er een 3.5 mm AUX uitgang om oortjes, een koptelefoon, of een gaming headset op het scherm aan te sluiten.

Voor het aansluiten van dit scherm zijn er meerdere video-aansluitingen beschikbaar, namelijk één HDMI 1.4 port, en een DisplayPort ingang. In tegenstelling tot de kleinere uitvoeringen van dit scherm, ontbreekt de VGA port.

Wel heeft dit scherm één USB-A port die je alleen kunt gebruiken voor het opladen van andere apparaten, zoals je smartphone.

Deze monitor kopen? Deze is op dit moment verkrijgbaar op Bol.com en Amazon.nl (bekijk huidige prijs). Op het moment van schrijven ligt de prijs rond de €250.

CHiQ 32P625Q reviews & tests

De specificaties van een beeldscherm zeggen niet alles. Zo kan de werkelijke beeldkwaliteit van een monitor afwijken van de opgegeven waarden. Ook zullen sommige voor- en nadelen alleen in de praktijk duidelijk worden. Daarom is het nuttig om te kijken naar reviews en tests van beeldschermen.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van dit scherm te vinden bij de webshops die dit scherm verkopen. Hieronder een korte samenvatting van de genoemde voor- en nadelen.

  • Op Bol.com krijgt deze monitor na 24 reviews een gemiddelde reviewscore van 4.3 sterren. De klanten zijn voornamelijk tevreden over de goede prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast wordt er vaak als voordeel genoemd dat het scherm dun is. Zowel in de dikte van het scherm zelf, als de dunne schermranden. Ook de beeldkwaliteit zelf, en de bediening van het menu worden veelal genoemd als voordeel.
  • Op Amazon.nl krijgt dit scherm na 66 reviews een gemiddelde score van 4.2/5 sterren. De meeste reviews zijn positief over de prijs-kwaliteitverhouding. Een enkele klant klaagt over dat het scherm het simpelweg niet werkte na levering. Het is in dat geval echter mogelijk om het product te retourneren en je geld terug te ontvangen.

Kortom zijn de meeste huidige reviews erg gunstig.

Goede monitor voor zo’n €250? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de CHiQ 32P625Q een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n250 euro) monitors van te vinden die voor dezelfde gebruikstoepassing betere eigenschappen hebben?

Na veel onderzoek blijken er flink betere alternatieven te zijn. Hieronder noem ik het beste alternatief, met de bijbehorende voor- en nadelen hiervan.

LG 32QN600: met HDR, hogere brightness, en €50 goedkoper!

De LG 32QN600 is 50 euro goedkoper, op dit moment namelijk €199 op Bol.com, en heeft daarnaast ook flink betere eigenschappen.

De overeenkomsten zijn dat dit ook een 32 inch IPS monitor is, met dezelfde QHD resolutie.

Het belangrijkste voordeel is dit scherm daarnaast ook HDR10-ondersteuning heeft! Daardoor zullen TV-series en films die beschikbaar zijn met HDR, er een stuk beter uitzien op dit scherm.

Ook heeft dit scherm

Een ander belangrijk voordeel is dat dit scherm ook een flink hogere maximale felheid heeft. De maximale felheid van het scherm is namelijk 350 nits, tegen de 250 nits van de CHiQ 32P625Q.

Wat betreft gaming is het scherm grotendeels gelijk. Zo heeft dit scherm dezelfde reactietijd van 5 ms, en dezelfde refresh rate, namelijk 75 Hz.

Verder is de monitor gelijk wat betreft verstelbaarheid (alleen kantelbaar), en heeft deze ook erg dunne schermranden.

Deze monitor kopen? Deze is op dit moment verkrijgbaar op op Bol.com en BCC.nl voor €199.

CHiQ 32P625Q kopen: beschikbaarheid, prijs, en aanbiedingen!

Hieronder vind je de prijs van de CHiQ 32P625Q (EAN: 8592344400100), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Zo kun je meteen zien waar deze monitor verkrijgbaar is voor de beste prijs. Ook kun je zo zien of er een korting geldt, of dat er een aanbieding is.

Is deze monitor niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

amazon.de Amazon.de
niet op voorraad
Bekijken
bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken
Laatste Amazon prijs-update op 16 januari 2024 21:39
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: CHiQ 32P625Q

Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de CHiQ 32P625Q? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Heb je dit beeldscherm gekocht, en hier een toevoeging over, of een ervaring die je wil delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend