CHiQ 27P625F: goede monitor? Analyse en vergelijking!

Interesse in de CHiQ 27P625F? Deze monitor van CHiQ is gericht op gebruik in je thuiskantoor, en daarnaast ook enigszins geschikt voor gaming. Maar is dit beeldscherm eigenlijk wel een goede keuze voor zijn prijs? Wat zijn de eigenschappen van deze monitor, en de voor- en nadelen hiervan? En zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden, vind je in dit artikel alle informatie over dit beeldscherm. Zo vind je hier alle eigenschappen van het scherm, een samenvatting van reviews en tests van de beeldkwaliteit, en een vergelijking met andere opties. Ook vind je hier een overzicht van alle webshops waar deze monitor kunt kopen, met de huidige prijs.

Tip: volledige uitleg van de belangrijke eigenschappen van monitors? Bekijk dan de monitor koopgids!

CHiQ 27P625F: alle specificaties & eigenschappen!

Chiq 27p625f

Bol.com €189 €169,99 Product bekijken

Hieronder alle belangrijke informatie over de eigenschappen van deze monitor.

Schermdiagonaal, resolutie, en beeldverhouding

De CHiQ 27P625F is de middelste maat van de ‘P625’-serie aan beeldschermen van CHiQ. De eerste twee getallen van het modelnummer van dit scherm geven de beelddiagonaal aan.

Dit scherm heeft namelijk een beelddiagonaal van 27 inch, ofwel 68.6 cm. Met de beeldverhouding van deze monitor, heeft het scherm zelf een breedte van 59.8 cm, en een hoogte van 33.62 cm.

CHiQ heeft in dezelfde serie ook nog twee andere schermen beschikbaar, namelijk de kleinere CHiQ 24P625F (24 inch), en de grotere 32P625Q (32 inch).

Deze monitor heeft een 16:9 beeldverhouding. Dat is op dit moment de meest voorkomende beeldverhouding bij monitors. Ook is dat dezelfde beeldverhouding die wordt gebruikt bij de meeste video’s. Daarom kun je op dit scherm dus de meeste films, series, of YouTube-video’s bekijken in full screen, zonder zwarte balken boven of naast het beeld.

Ook zijn veel games ontworpen om beeld juist weer te geven in deze beeldverhouding. Wel kan een 16:10 monitor, vanwege meer ruimte in de hoogte, gunstig zijn bij productief werk. Zo kan een scherm met die beeldverhouding bijvoorbeeld meer rijen weergeven in Excel, of een groter gedeelte van een pagina in Microsoft Word.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, van 1920×1080 pixels. Bij een beelddiagonaal van 27 inch zorgt dat voor een pixeldichtheid van 81.6 PPI (pixels per inch). Daarmee is de scherpte van het beeld van deze monitor middelmatig.

Het scherm is plat. Tegenwoordig zijn er steeds meer schermen met een curve, die zorgen voor meer immersie. Bij een afmeting van 27 inch voegt een curve echter niet veel toe, dus is het geen probleem dat dit scherm plat is uitgevoerd.

Paneeltype, beeldeigenschappen, en prestaties

De CHiQ maakt gebruik van een IPS-paneel, een subtype van LCD-LED, dat vaak een goede kleurnauwkeurigheid heeft, en goede kijkhoeken. Het paneel heeft een matte afwerking, waardoor deze minder zal reflecteren dan een monitor met een gladde afwerking.

De opgegeven kijkhoek van het scherm is 178°. Daarmee zal tot en met deze kijkhoek de kleuren op het scherm niet waarneembaar vervormen.

Dit scherm heeft een bovengemiddeld hoog contrast, maar een middelmatige maximale felheid. De opgegeven contrastverhouding van dit scherm is namelijk 1200:1, en de maximale felheid (brightness) 250 nits.

Het scherm heeft géén ondersteuning voor de weergave van HDR beeldmateriaal.

Wel heeft het scherm een goed kleurbereik. Het opgegeven kleurbereik is namelijk 100% van de sRGB kleurruimte. Door het grote kleurbereik is het scherm ook te gebruiken voor fotobewerking. Toch zijn schermen met een nog groter kleurbereik, zoals 100% van de grotere AdobeRGB kleurruimte, beter geschikt als monitor voor foto- of videobewerking.

Ook is dit scherm enigszins geschikt voor gaming. Zo heeft het scherm een lage reactietijd, namelijk van slechts 5 ms, waardoor je snel op het scherm ziet wat er in je game gebeurt.

Daarnaast is de verversingssnelheid van het scherm iets hoger dan gemiddeld. In plaats van de standaard verversingssnelheid (refresh rate) van 60 Hz, kun je met de 75 Hz refresh rate van dit scherm net wat meer frames per seconde zien. Dat zorgt voor een vloeiender beeld bij gaming.

Een laatste gunstige eigenschap voor gaming, is dat dit scherm AMD‘s FreeSync technologie ondersteunt. Dat is een technologie die ‘screen tearing‘ voorkomt bij gaming.

Let op: om de maximale refresh rate van het scherm te benutten, heb je ook een gaming PC nodig die werkelijk kan zorgen voor een output van 75 frames per seconde (FPS) in je favoriete games.

Fysieke eigenschappen

De CHiQ 27P625F heeft zonder de staander een afmeting van 61.4 cm breedte en 35.9 cm hoogte. Op het dikste punt is het scherm 3.65 cm dik, maar het grootste gedeelte van het scherm is flink dunner dan dat, namelijk slechts 6.9 mm.

Het scherm wordt geleverd met een voet met een V-vorm, die je kunt koppelen aan het scherm. Zet je het scherm op deze poot, dan is deze 44.0 cm hoog. De voet is op het diepste punt 16.3 cm diep.

Het scherm heeft een matige verstelbaarheid. Zo kun je het scherm alleen kantelen: maximaal 15 graden naar achteren, en 5 graden naar voren. Het scherm is op de poot niet te verstellen in hoogte, niet van oriëntatie te wisselen naar de portretmodus, en ook niet om zijn as te draaien.

Deze voet maakt helaas ook géén ‘cable management’ mogelijk. Je kunt de kabels van het scherm hier dus niet in wegwerken.

Wil je een betere verstelbaarheid? Dan kun je de monitor aansluiten op een andere voet, monitorarm, of monitorbeugel. Aan de achterkant van het scherm zitten namelijk schroefgaten met de VESA 75×75 indeling. Zo kun je dus gebruik maken van elke VESA 75×75 monitorbeugel die het gewicht van de monitor kan dragen.

Zonder voet heeft deze monitor een gewicht van 3.3 kg.

De behuizing van het scherm is grotendeels uitgevoerd in zwart kunststof. De randen rondom het scherm zijn uitgevoerd in metaal. Er wordt helaas nergens aangegeven hoe breed de schermranden zijn. Dunne schermranden zijn gunstig als je meerdere schermen naast elkaar wilt kunnen gebruiken.

Aan de achterkant van het scherm zit een knop om het instellingen-menu (OSD, on-screen display) van de monitor mee te bedienen. Deze is uitgevoerd als ‘joystick’. Via het menu kun je onder andere de helderheid, kleurinstellingen, en het contrast aanpassen. Ook beschikt dit scherm over een ‘blauw licht filter’-optie.

Overige functies, aansluitingen, en levering

Deze monitor heeft géén ingebouwde speakers. Wel is er een 3.5 mm AUX uitgang om oortjes, een koptelefoon, of een gaming headset op het scherm aan te sluiten.

Voor het aansluiten van dit scherm zijn er meerdere video-aansluitingen beschikbaar, namelijk één HDMI 1.4 port, een DisplayPort ingang, en een VGA ingang.

In tegenstelling tot een aantal andere schermen, heeft de CHiQ 27P625F géén USB-aansluitingen, en kun je het scherm dus niet gebruiken als een ‘USB-hub’ bij je PC.

Er wordt een HDMI-kabel meegeleverd om het scherm op je laptop of desktop PC aan te sluiten. Verder wordt er alleen een stroomadapter en een handleiding meegeleverd.

Deze monitor kopen? Deze is op dit moment verkrijgbaar op Bol.com voor €169.99, en daarmee beschikbaar met zo’n 10% korting op de normale prijs van €189.

CHiQ 27P625F reviews & tests

De specificaties van een beeldscherm zeggen niet alles. Zo kan de werkelijke beeldkwaliteit van een monitor afwijken van de opgegeven waarden. Ook zullen sommige voor- en nadelen alleen in de praktijk duidelijk worden. Daarom is het nuttig om te kijken naar reviews en tests van beeldschermen.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van dit scherm te vinden bij de webshops die dit scherm verkopen. Hieronder een korte samenvatting van de genoemde voor- en nadelen.

  • Op Bol.com krijgt deze monitor na 24 reviews een gemiddelde reviewscore van 4.3 sterren. De klanten zijn voornamelijk tevreden over de goede prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast wordt er vaak als voordeel genoemd dat het scherm dun is. Zowel in de dikte van het scherm zelf, als de dunne schermranden. Ook de beeldkwaliteit zelf, en de bediening van het menu worden veelal genoemd als voordeel.
  • Op Amazon.nl krijgt dit scherm na 65 reviews ook een gemiddelde score van 4.3/5 sterren. De meeste reviews zijn positief over de prijs-kwaliteitverhouding. Een enkele klant klaagt over dat het scherm het simpelweg niet werkte na levering. Het is in dat geval echter mogelijk om het product te retourneren en je geld terug te ontvangen.

Kortom zijn de meeste huidige reviews erg gunstig.

Goede monitor voor €169? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de CHiQ 27P625F een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 170 euro) monitors van te vinden die voor dezelfde gebruikstoepassing betere eigenschappen hebben?

Na veel onderzoek blijken er betere alternatieven te zijn. Hieronder noem ik het beste alternatief, met de bijbehorende voor- en nadelen hiervan.

ASUS VY279HE: lagere reactietijd en €10 goedkoper!

De ASUS VY279HE is ook een 27 inch IPS monitor met de Full HD resolutie. Met de huidige prijs van €159 op Bol.com, is deze monitor echter zo’n 10 euro goedkoper.

Wat betreft beeldeigenschappen is deze monitor erg gelijk. Zo heeft deze ook een maximale felheid van 250 nits, en kijkhoeken van 178 graden.

Voor gaming is dit scherm echter een betere keuze. Het voordeel bij gaming is de lagere reactietijd van 1 ms, tegen de 5 ms van de CHiQ 27P625F

De 75 Hz refresh rate, en FreeSync ondersteuning, is gelijk aan dat van de CHiQ 27P625F.

Verder is de monitor gelijk wat betreft verstelbaarheid, en heeft deze ook erg dunne schermranden.

Deze monitor kopen? Bekijk deze dan op Bol.com of Amazon.nl.

CHiQ 27P625F kopen: beschikbaarheid, prijs, en aanbiedingen!

Hieronder vind je de prijs van de CHiQ 27P625F (EAN: 8592344400094), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Zo kun je meteen zien waar deze monitor verkrijgbaar is voor de beste prijs. Ook kun je zo zien of er een korting geldt, of dat er een aanbieding is.

Is deze monitor niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

amazon.nl Amazon.nl
niet op voorraad
Bekijken
bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken
Laatste Amazon prijs-update op 16 januari 2024 06:43
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: CHiQ 27P625F

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 16 januari 2024
Hoogste prijs ooit: 179,00 11 februari 2023
Laagste prijs ooit: 179,00 11 februari 2023
Sinds 11 februari 2023

Laatste veranderingen:

179,00 11 februari 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor CHiQ 27P625F - 0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de CHiQ 27P625F? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Heb je dit beeldscherm gekocht, en hier een toevoeging over, of een ervaring die je wil delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend