HP 14s-dq2960nd: goede laptop? Beter alternatief!

Interesse in de HP 14s-dq2960nd laptop? Dit is een 14 inch laptop van HP, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden, ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP 14s-dq2960nd: specificaties en eigenschappen

Hp 14s Dq2960nd

Coolblue.nl €629 Product bekijken

De 14s-dq2960nd is een populaire samenstelling van de 14s serie van HP. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €629, op Coolblue.nl. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de Intel Core i5-1135G7. Dit is een processor van Intel’s middenklasse, en heeft 4 processorkernen. Deze mobiele processor heeft een standaard kloksnelheid van 2.4 GHz, met een maximale kloksnelheid 4.2 GHz.

Uit tests (benchmarks) blijkt dit een capabele processor, die in de praktijk zal deze processor altijd snel zal blijven bij het multitasken van alledaagse taken. Voor zwaardere processen, zoals foto- en videobewerkingssoftware, en 3D modelleringssoftware, is deze processor echter niet goed geschikt.

Voor laptops van dit budget, zijn er echter flink snellere processors te vinden. Zo zijn praktisch alle AMD Ryzen 5 processoren uit de 4000 en 5000 serie flink krachtiger.

De HP 14s-dq2960nd maakt gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor om te zorgen voor beeld. Bij de Intel Core i5-1135G7 is dat de Intel Iris Xe Graphics. Dit is een GPU met een maximale kloksnelheid van 1.3 GHz, die maximaal het gebruik van 4 schermen ondersteunt. Daarnaast kan deze ook beeld kan weergeven in de 4K resolutie.

Daarnaast is het hiermee ook mogelijk om licht te gamen. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de Intel Core i5-1135G7 en de Intel Iris Xe Graphics.

Kortom is het met de Intel Iris Xe Graphics mogelijk om te gamen, en kun je zelfs recente games spelen. Wel zul je daarbij moeten kiezen voor de 720p resolutie, en de laagst mogelijk video-instellingen. Wil je echt goed kunnen gamen? Dan is een laptop met een discrete videokaart een betere keuze.

Met 8 GB aan RAM heeft deze laptop voor zijn budget een middelmatige hoeveelheid werkgeheugen heeft. Meer werkgeheugen is voornamelijk gunstig bij zware multitasking, en als je wil werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware.

Voor het opslaan van bestanden zit er in de 14s-dq2960nd een SSD van 512 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD.

De opslagruimte van 512 GB is voor dit budget een hoge hoeveelheid. De meeste laptops van deze prijs hebben op dit moment de helft daarvan (256 GB). Bij typisch gebruik is 512 GB ook ruim voldoende, en genoeg om zelfs na een paar jaar gebruik nog niet vol te zitten.

Toch kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt, en deze wilt kunnen opslaan op je laptop. Raakt de ruimte vol, dan kun je altijd nog gebruik maken van een externe harde schijf.

Het beeldscherm van de HP 14s-dq2960nd heeft een beelddiagonaal van 14 inch. Daarmee heeft deze laptop een kleiner scherm dan de meest voorkomende schermafmeting voor laptops; 15.6 inch. Het voordeel van het kleinere scherm is dat de gehele laptop daardoor compacter en lichter is. Zo kun je deze deze gemakkelijker meenemen.

Wil je echter langdurig op het scherm van de laptop kunnen werken, dan zorgt een groter scherm wel voor meer werkcomfort. Wel kun je deze laptop bij thuisgebruik aansluiten op een monitor.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken. Met de anti-reflecterende afwerking zul je weinig reflecties zien op het scherm.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz, en een maximale felheid van 250 nits. Zowel deze verversingssnelheid als felheid zijn daarmee middelmatig. Wil je de laptop ook veel in het buitenlicht gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor een scherm met een hogere hogere maximale felheid.

Wel heb je met de Full HD resolutie en het IPS scherm goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS hierbij zorgen voor een goede kleurweergave.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Dit toetsenbord heeft géén toetsenbordverlichting.

Zoals bij de meeste 14 inch laptops het geval, is er géén numpad aanwezig aan de rechterkant van het toetsenbord. Wil je toch gebruik kunnen maken van een numpad? Koop dan een los numpad, en sluit deze op de laptop aan via USB.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers, die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Deze laptop is slechts 1.8 cm dik, en heeft een gewicht van slechts 1.46 kg. Daarmee is deze laptop dunner én lichter dan de meeste concurrenten, en neem je deze dus gemakkelijk mee. Verder is de laptop 32.4 cm breed, en 22.5 cm diep. De laptop is uitgevoerd in een combinatie van aluminium en kunststof, en is zilver van kleur.

De laptop bevat batterij met een opgegeven batterijduur van 7 uur en 15 minuten uur. Daarmee heeft deze laptop een iets lagere batterijduur dan gemiddeld. Gebruik je de laptop niet de gehele dag? Dan zal deze het nog steeds een werk- of studiedag volhouden zonder dat je deze hoeft aan te sluiten op het stopcontact. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Met Wi-Fi 5, en bluetooth 4.2 beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van zowel Wi-Fi (6) en bluetooth (5.0). De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft een middelmatige hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten zit er aan de rechterkant een HDMI-port. Verder vind je hier een USB-C 3.1 port, een 3.5 mm koptelefoonaansluiting, en een SD-kaartlezer. Aan de linkerkant van de laptop vind je twee USB-A 3.0 ports, en de AC-aansluiting voor de oplader van de laptop.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Microsoft Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €629 op Coolblue.nl. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €629? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP 14s-dq2960nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 629 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er betere alternatieven zijn. Hieronder noem ik het beste alternatief, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen hiervan.

De HP 14s-fq1706nd: sneller én goedkoper!

De HP 14s-fq1706nd bevat krachtigere componenten dan de HP 14s-dq2960nd, en kost daarnaast ook nog eens 30 euro minder (€599 op Bol.com)

Een belangrijk voordeel van deze laptop is de flink snellere processor, namelijk de AMD Ryzen 5 5500U. Uit benchmarks blijkt deze processor namelijk ruim 30% sneller!

Daarnaast heeft deze laptop ook twee keer zoveel werkgeheugen, namelijk 16 GB RAM. Met de snellere processor en meer werkgeheugen, kun je deze laptop ook nog prima gebruiken om zware software te draaien, en zal deze ook bij dagelijks gebruik merkbaar sneller zijn.

De hoeveelheid opslagruimte is gelijk: ook deze laptop bevat een PCI-e SSD van 512 GB.

De schermeigenschappen van deze laptop zijn gelijk aan die van HP 14s-dq2960nd. Beide laptops hebben een 14 inch IPS scherm met de Full HD resolutie.

Kortom is deze laptop simpelweg een betere keuze voor het geld, en op dit moment ook de beste laptop van dit budget.

Deze laptop is op dit moment verkrijgbaar voor €599 op Bol.com.

HP 14s-dq2960nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Coolblue.nl. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 8.9 na 53 reviews. Bijna alle klanten noemen dat de laptop erg snel is. Ook het goede beeldscherm en toetsenbord krijgen veel complimenten. Verder wordt er veel genoemd dat de laptop lichtgewicht is, en deze een goede batterijduur heeft.

Er worden nauwelijks nadelen genoemd. Van de paar reviews die nadelen noemen, is het meest genoemde nadeel dat er maar 2 USB-A ports beschikbaar zijn. Verder wordt er meerdere keren aangegeven dat de aan/uit-knop op een onlogische plek zit. Ook noemt een enkele klant dat de plastic behuizing wat goedkoop aandoet.

Kortom zijn de reviews van deze laptop zeer gunstig.

HP 14s-dq2960nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195697650079), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP 14s-dq2960nd

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 15 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €679,00 25 maart 2023
Laagste prijs ooit: €679,00 25 maart 2023
Sinds 25 maart 2023

Laatste veranderingen:

€679,00 25 maart 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor HP 14s-dq2960nd - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP 14s-dq2960nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend