Welke GoPro kopen? Advies en vergelijking! (2019)

GoPro kopen, maar weet je nog niet welke? In dit artikel vergelijk ik de huidige productlijn van GoPro camera’s, zodat je er gemakkelijk achter kunt komen welke GoPro het beste past bij jouw gebruikssituatie.

De huidige productlijn van GoPro van GoPro bestaat uit vier verschillende camera’s:

  • GoPro HERO 7 Blackbeste GoPro action cam – 4K, hoogste framerate, beste slo-mo
  • GoPro HERO 7 Silvermiddenklasse GoPro – 4K, goede prijs-kwaliteitverhouding
  • GoPro HERO 7 Whitegoedkoopste GoPro – Full HD, goed genoeg voor veel gebruik
  • GoPro Fusion360 graden camera van GoPro – 5.2K graden foto en video (360°)

Hieronder een volledige vergelijking van de drie GoPro HERO camera’s die op dit moment (lente 2019) beschikbaar zijn. De GoPro Fusion heeft een andere functie dan de drie HERO camera’s, en neem ik daarom niet mee in deze vergelijking.

Vergelijken: GoPro HERO 7 Black vs Silver vs White

In onderstaande tabel kun je de drie uitvoeringen van de GoPro Hero 7 vergelijken op eigenschappen.

  HERO7 Black HERO7 Silver HERO7 White
  Gopro Hero7 Black Beste Gopro Gopro Hero7 Silver 2 Gopro Hero7 White
Prijs: ~ €399 ~ €299 ~ €199
Uitgebracht: 2018 2018 2018
Foto-eigenschappen
Camera-resolutie: 12 MP 10 MP 10 MP
Foto-enhancements: SuperPhoto mode WDR mode
Foto-instellingen: Protune
RAW foto’s: Ja Nee Nee
Video-eigenschappen
4K video: 60 fps 30 fps
2.7K video: 120 fps
1440p video (4:3): 60 fps 60 fps 60 fps
1080p video: 240 fps 60 fps 60 fps
Slowmotion: tot 8× tot 2× tot 2×
Video stabilisatie: HyperSmooth Standaard Standaard
Live-streamen: ja nee nee
Audio eigenschappen
Microfoons: 3 stuks 2 stuks 2 stuks
Stereo audio? ja nee nee
Externe mic mogelijk? ja, met adapter nee nee
Audio output: mp4, .wav (los bestand) mp4 mp4
Fysieke eigenschappen
Touchscreen (2″): ja ja ja
Statusscherm voorzijde: ja nee nee
Aansluitingen Micro-SD slot,
USB-C,
HDMI
Micro-SD slot,
USB-C
Micro-SD slot,
USB-C
Afmetingen 6,23 × 4,49 × 3,3 cm 6,23 × 4,49 × 2,83 cm 6,23 × 4,49 × 2,83 cm
Gewicht 116 gram 94.4 gram 92.4 gram
Batterij: 1220 mAh/4.4 V
verwisselbaar
1220 mAh/4.4 V
niet verwisselbaar
1220 mAh/4.4 V
niet verwisselbaar
Overige eigenschappen
Connectiviteit: Wi-Fi, bluetooth Wi-Fi, bluetooth Wi-Fi, bluetooth
GPS (locatie metadata): ja ja nee
Waterdichtheid: tot 10 m diepte tot 10 m diepte tot 10 m diepte
Super Suit
compatible?
ja (60 m waterdichtheid) nee nee
Huidige prijs & bestellen
Bekijk op: Bol.com
Bol.com
Bol.com

 

GoPro HERO 7 Black – De beste GoPro

De GoPro Hero 7 Black is het topmodel onder de actiecamera’s van GoPro. De GoPro Hero 7 Black is op alle vlakken een stuk beter dan de Silver en White.

Gopro Hero7 Black Beste Gopro

GoPro HERO7 Black

Bol.com (€349)

Zo is de Black-uitvoering de enige GoPro action cam met een 12 MegaPixel camera. Ook is dit de enige camera met de SuperPhoto modus, die bij het maken van foto’s automatisch kiest voor de beste bewerkingsstappen, en het resultaat meteen opslaat.

Als je deze modus inschakelt, kan er onder andere automatisch HDR toegepast worden, en ruis worden verwijdert. Je kunt hier een aantal voorbeelden zien van foto’s met en zonder deze modus.

Ook is dit de enige camera met Protune controls, zodat je zelf veel verschillende instellingen kunt selecteren bij het maken van je foto’s. Bijvoorbeeld zoals witbalans, lichtgevoeligheid (ISO), en kleurinstellingen. Daarnaast is de Hero 7 Black de enige camera die het mogelijk maakt om foto’s ook als RAW op te slaan.

De meeste gebruikers zullen echter een GoPro kopen voor het maken van video’s. Ook hierbij is de GoPro Hero7 Black de beste optie. Voornamelijk als het gaat om actie-video’s. Deze camera kan namelijk filmen in 4K resolutie met 60 frames per seconde. In Full HD (1080p) kan deze camera namelijk wel 240 beeldjes per seconde vastleggen. Dat zijn 8× zoveel frames als in een normale framerate van 30 fps. Daarom is het beeld tot 8 keer te vertragen, en wordt een 8× slow-motion mogelijk.

Ook de beeldstabilisatie van de GoPro Hero 7 Black is duidelijk beter. De Black gebruikt het zogenaamde ‘HyperSmooth’; digitale beeldstabilisatie die erg goed is in het verwijderen van schokbewegingen in het beeld. Ten opzichte van de GoPro Hero 6 Black is de beeldstabilisatie ook flink verbeterd. In deze video een duidelijke vergelijking.

In veel situaties levert HyperSmooth een voldoende stabiel beeld op, waardoor je geen gimbal nodig hebt. Toch blijft het beeld nog stabieler als je wél een gimbal gebruikt. Het andere verschil is dat een gimbal de horizon stabiel houdt. Heftige zwenkbewegingen, zoals bijvoorbeeld bij het skieën, kan Hypersmooth niet uit het beeld halen (zie ook deze video).

Van de nieuwe line-up aan GoPro camera’s is de Black ook de enige die nog een statusscherm aan de voorzijde heeft. Met dit statusscherm kun je in één oogopslag zien of de camera aan het filmen is, in welke stand, hoe lang je nog kunt filmen voordat de micro SD-kaart vol is, en wat de huidige batterijlading is.

De GoPro HERO7 Black is de enige uitvoering die naast de micro-SD slot en USB-C aansluiting ook nog een HDMI aansluiting heeft. Het voordeel hiervan is dat je deze GoPro rechtstreeks op een TV kunt aansluiten om je opnames te bekijken. Verder beschikken alle uitvoeringen van de GoPro over Wi-Fi en bluetooth. Zo kun je gebruik maken van de GoPro App, en bestanden uitlezen en overzetten.

Wil je een externe microfoon aansluiten voor beter geluid? Dan zul je deze 3.5 mm microfoon-adapter moeten aansluiten op de USB-C port van de GoPro. De Black is de enige GoPro die geschikt is voor het gebruik van een externe microfoon; dit werkt niet op de Silver en White. Ook is de Black de enige uitvoering waarbij je audio als los WAV bestand kunt opslaan.

Een ander voordeel van de Black is dat de batterij uitneembaar is. Het filmen in 4K met 60 frames per seconde kost veel energie. Daarom zal de batterij na 45 minuten al leeg zijn. Heb je één of meer extra batterijen, dan kun je deze ter plekke wisselen zodat je meteen verder kunt filmen.

De behuizing van de GoPro zelf is waterdicht tot 10 meter diepte. Wil je dieper onder water kunnen filmen? Dan kun je gebruik maken van de GoPro Super Suit. Dit is een extra behuizing die de GoPro tot wel 60 meter diepte waterdicht maakt. Omdat de Black een net iets andere vorm heeft dan de Silver en White, past de Super Suit alleen op deze uitvoering.

Meer informatie over de GoPro Hero7 Black? Op de Engelstalige site Dcrainmaker.com vind je een zeer uitgebreide review en test van alle functies. Een andere duidelijke review kun je vinden op Engadget.com. Hier krijgt de GoPro een eindbeoordeling van 89/100.

De GoPro HERO7 Black is niet alleen de beste GoPro; ook vergeleken met action cams van andere merken is dit de beste. Zo wordt de GoPro Hero7 Black de beste action cam van 2019 genoemd door experts van Techradar.com, Tomsguide.com, TrustedReviews.com, en Digitaltrends.com.

De GoPro Hero7 black wordt geleverd met meerdere accessoires. Zo krijg je ‘The Frame’, een huls die je om de GoPro plaatst, en je vast kunt klikken aan verschillende koppelstukken. Je krijgt ook twee van zulke koppelstukken met een plakbevestiging meegeleverd. Ook wordt er een bevestigingsgesp, een USB-C kabel, en de benodigde batterij meegeleverd.

Met alle genoemde eigenschappen is de GoPro 7 Black ruimschoots de beste actiecamera van het merk GoPro. De GoPro Hero7 Black is te bestellen op Bol.com, en kost daar €349.

Meer prijzen? Bekijk de pagina ‘GoPro Hero 7 Black aanbieding‘ voor alle huidige prijzen en het prijsverloop.

GoPro HERO 7 Silver – Goede prijs-kwaliteitverhouding

De GoPro Hero7 Silver is de middenklasse GoPro. Hoewel deze ruim 100 euro goedkoper is, is dit nog steeds een zeer goede action cam. De GoPro Hero 7 Silver is een goede optie als je geavanceerde functies overbodig vind, maar wel foto’s en 4K video’s wil kunnen maken met goede beeldkwaliteit.

Gopro Hero7 Silver 2

GoPro HERO7 Silver

Bol.com (€209,15)

De Silver bevat een 10 MegaPixel camera. Bij het maken van foto’s kun je gebruik maken van de WDR mode (Wide Dynamic Range), voor het verbeteren van de kleuren van de foto’s. Verder zijn er geen geadvanceerde foto-instellingen mogelijk, en is het ook niet mogelijk om de foto’s RAW op te slaan.

Wel heeft de Silver de mogelijkheid om 4K video vast te leggen, met 30 frames per seconde. Filmen in 1440p en 1080p is mogelijk met 60 frames per seconde, of met 2× slow-motion.

Een nadeel ten opzichte van de Black is het ontbreken van de ‘HyperSmooth’ beeldstabilisatie. De HERO7 Silver heeft wel ‘standaard’ beeldstabilisatie. In deze video zie je een vergelijking van de twee soorten beeldstabilisatie.

Hoewel de audio-kwaliteit van de Hero7 Silver bijna gelijk is aan die van de Black, ontbreken ook alle geavanceerde audio-functies. Het is niet mogelijk om in stereo op te nemen, je kunt geen externe microfoon aansluiten, en de audio is niet als los WAV bestand op te slaan.

Het statusscherm aan de voorzijde ontbreekt bij de Silver. Wel heeft de Silver precies hetzelfde 2 inch touchscreen. De batterij van de Hero 7 Silver heeft dezelfde capaciteit als die van de Black, maar is niet verwisselbaar. Als deze leeg is, zul je de GoPro moeten opladen over USB-C.

Als je met de GoPro aan het filmen bent, zul je vaak niet in de buurt zijn van een stopcontact. De beste optie om de Silver op locatie bij te laden is om gebruik te maken van een goede powerbank.

De Silver is zonder extra behuizing waterdicht tot 10 meter diepte. Omdat de Hero 7 Silver een andere vorm heeft, kun je geen gebruik maken van de officiële GoPro Super Suit. Wel worden er geschikte behuizingen verkocht van andere merken. Bijvoorbeeld deze, die waterdicht is tot 45 meter diepte.

Kortom is de GoPro Hero7 Silver een action cam met een goede beeldkwaliteit, maar ontbreken de vele geavanceerde opties en mogelijkheden van de GoPro Hero 7 Black. Met 4K beeld en 30 frames per seconde is de Silver geschikt voor veel doorsnee gebruik. Qua video-eigenschappen is het enige belangrijke nadeel van de Silver het ontbreken van de 8× slow-motion mogelijkheid.

De laagste prijs voor deze action cam is op dit moment €209,15 op Bol.com. Deze camera wordt geleverd met meerdere accessoires; ‘The Frame’, twee plakbare bevestigingsclips, een bevestigingsgesp, en een USB-C kabel.

GoPro HERO 7 White – Goedkoopste GoPro

De GoPro Hero 7 White is de goedkoopste GoPro van de huidige productlijn. Deze uitvoering heeft ook een 10 MP camera, maar geen enkele foto-enchancement instelling.

Gopro Hero7 White

GoPro HERO7 White

Bol.com (€179)

Waar bij de Hero 7 Silver voornamelijk is bespaard op geavanceerde functies, is bij de White ook bespaard op videokwaliteit. Zo is de HERO7 White is de enige GoPro die géén video kan opnemen in 4K.

De hoogste resolutie waar deze camera wel in kan filmen is 1440p. Je kunt maximaal filmen met 60 frames per seconden, en tot 2× slow-motion. Ook kun je kiezen om met 30 frames per seconde te filmen.

Bij het filmen kun je gebruik maken van standaard beeldstabilisatie, dezelfde soort als dat gebruikt kan worden bij de GoPro Hero 7 Silver.

Wat betreft de meeste andere eigenschappen lijkt de White op de Silver uitvoering. Zo heeft de Hero 7 White ook twee ingebouwde microfoons, en wordt audio opgeslagen in het .mp4 formaat.

De besturing van de camera verloopt hier ook via hetzelfde 2 inch touchscreen. De batterij van deze camera heeft dezelfde capaciteit, namelijk 1220 mAh bij 4,4 V. Omdat het filmen in een lagere resolutie minder energie kost, gaat de batterij wel wat langer mee.

De geschatte batterijduur is volgens GoPro 107 minuten in 1440p met 60 fps, en 146 minuten in 1440p met 30 fps. Ook bij deze GoPro is de batterij niet uitneembaar.

Qua aansluitingen bevat de White een Micro-SD slot voor een geheugenkaartje, en een USB-C port voor het opladen en het overzetten van bestanden. Ook bij deze uitvoering ontbreekt de HDMI-poort.

Deze action cam is tot 10 meter diepte waterdicht. Wil je duiken met deze GoPro, dan zul je een externe behuizing moeten gebruiken. Een geschikte optie is deze, die waterdicht is tot 45 meter.

Omdat de GoPro HERO7 een beduidend minder goede video-eigenschappen heeft dan de Black en Silver, wordt deze minder positief beoordeelt in reviews. Ook zijn er goede action cams beschikbaar van andere merken die een betere kwaliteit kunnen leveren. Een populaire optie is de YI 4K+ action cam, die een vergelijkbare prijs heeft, en wel in 4K kan filmen met 60 frames per seconde.

Wil je toch de GoPro Hero 7 White kopen? Deze is op dit moment beschikbaar voor 179 euro bij Bol.com.

Tip: zoek je een action cam voor een lager budget? Bekijk dan ook deze goedkope GoPro alternatieven!

Welke GoPro voor onderwater (snorkelen/duiken)?

Zoek je een GoPro om onder water te filmen? Alle genoemde opties hebben een waterdichtheid van 10 meter, en zijn daarom geschikt om te filmen bij het snorkelen. Omdat het bij snorkelen niet om snelle actiebeelden zal gaan, heb je waarschijnlijk geen hoge slow-motion modus nodig. Bij het snorkelen zal het beeld ook weinig schokken bevatten, en is de standaard beeldstabilisatie voldoende. Daarom zal bij snorkelen de Hero 7 Silver prima volstaan.

Wil je filmen bij het duiken? Dan heb je een behuizing nodig die je om de GoPro heen plaatst om deze waterdicht te maken op grotere dieptes. De officiële GoPro Super Suit is de optie die zorgt voor de hoogste waterdichtheid; namelijk tot wel 60 meter diepte. Deze behuizing past echter alleen op de GoPro Hero Black. Kies je voor de Silver of White, dan kun je met deze behuizing tot 45 meter diepte onderwater.

Welke GoPro voor wintersport (op skihelm)?

Wil je een GoPro voor op wintersport? Omdat skiën en snowboarden snelle actie is, is het de beste optie om te kiezen voor de GoPro Black vanwege de 8× slow-motion functie. Ook de betere beeldstabilisatie (HyperSmooth) van de GoPro Black zal hier een flink positief verschil maken.

Alle uitvoeringen van de GoPro zijn vast te maken op je skihelm met de meegeleverde plakbevestigingen. Een andere populaire optie om de GoPro te bevestigen is de GoPro Helmet Front + Side mount. Dit accessoire heeft ook een plakbevestiging, maar de arm waar je de GoPro aan bevestigt is met dit accessoire in meer verschillende standen in te stellen.

Welke GoPro voor op de motor?

Ook voor op de motor is de GoPro HERO7 Black mijn aanrader. Met snelle actie wil je de mogelijkheid hebben om in slow-motion te filmen. Ook zal het filmen bij het motorrijden veel schokken bevatten. Daarom is de HyperSmooth beeldstabilisatie van de GoPro black een groot voordeel.

De GoPro is met de meegeleverde plakbevestigingen op je motorhelm vast te maken. Ook kun je GoPro Helmet Front + Side gebruiken. Daarnaast is er nog een andere bevestigingsmogelijkheid die alleen op een motorhelm werkt; de Chin Mount. Met deze bevestiging zullen je opnames het dichtste in de buurt komen van de werkelijke point-of-view die je bij het motorrijden hebt.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een GoPro? Zoek je een GoPro voor een bepaalde gebruikssituatie die ik niet genoemd heb, en wil je hier advies over? Je kunt hieronder je vraag of opmerking achterlaten als reactie!

Plaats een reactie

Send this to a friend