Wat is de snelste (micro) SD kaart? De snelste opties! (2018)

Op zoek naar de snelste (micro) SD kaart? In dit artikel houd ik bij wat de snelste SD kaarten zijn op dit moment.

Moet je vaak veel data van een SD kaart naar je laptop of PC overzetten? Dan kan een SD kaart met een zo hoog mogelijke leessnelheid je een flinke hoeveelheid tijd besparen.

Als je 4K beeldmateriaal opneemt met een hoge framerate, dan kan een hoge schrijfsnelheid vereist zijn. Ook als je bestanden van een PC overzet naar je SD kaart, gaat dit sneller met een hoge schrijfsnelheid.

Maar wat zijn de snelste (micro) SD kaarten van dit moment qua lees- en schrijfsnelheid? Hieronder noem ik de opties.

Beste optie: UHS-II SD kaarten – tot 300 MB/s

De snelste SD kaarten zijn kaarten met een UHS-II interface. Deze kaarten hebben meer connectoren, en kunnen zo meer data versturen per seconde. Deze kaarten zijn tot wel drie keer zo snel als kaarten die gebruik maken van de UHS-I interface. Het theoretische maximum van UHS-II is 312 MB/s, en de snelste UHS-II SD kaarten halen op dit moment zo’n 300 MB/s.

Om de maximale snelheid van deze SD kaarten te halen, zul je wel gebruik moeten maken van apparaten die UHS-II compatible zijn. Apparaten die compatible zijn hebben in de kaartlezer een aansluiting voor de extra connectoren.

Uhs I Vs Uhs Ii Sd Kaart 2

UHS-II kaarten zijn ‘backwards compatible’ en kunnen dus ook worden gebruikt in camera’s en kaartlezers zonder UHS-II ondersteuning. Je bent dan echter wel gebonden aan de maximale snelheid van het gebruikte apparaat. Als deze gebruik maakt van de UHS-I interface, zul je snelheden van maximaal 104 MB/s halen.

Er zijn camera’s met UHS-II compatibiliteit. Sommige camera’s vereisen dan ook een UHS-II kaart voor het opnemen van video met hoge resolutie (4K of 8K) en/of hoge framerates.

Ook zonder UHS-II camera is een UHS-II SD kaart een aanrader. Het overzetten van bestanden naar je laptop of PC zal namelijk met de maximale snelheid van de kaart verlopen als je hierbij gebruik maakt van een UHS-II kaartlezer.

Veel laptops en PC’s beschikken niet standaard over een UHS-II kaartlezer. Ook de meeste externe kaartlezers hebben geen UHS-II ondersteuning. Je zult dus een specifieke UHS-II kaartlezer moeten kopen. Deze kosten zo’n 25 euro. Dit is een goede optie.

Om de maximale snelheid van UHS-II te halen, moet je de kaartlezer aansluiten op een USB 3.0 of 3.1 port. USB 2.0 heeft namelijk een maximale snelheid van 60 MB (Megabyte) per seconde, en zal daarmee de overzetsnelheid limiteren.

Kortom; wil je de hoogste snelheid, kies dan voor een UHS-II (micro) SD kaart, een UHS-II kaartlezer, en sluit deze aan op een USB 3.0 poort.

Verder zit er tussen verschillende UHS-II SD kaarten nog een snelheidsverschil. Hieronder noem ik daarom nog de snelste UHS-II SD kaarten, en de snelste UHS-II micro-SD kaarten.

Snelste SD kaarten

Hieronder de top drie snelste SD kaarten, aan de hand van de opgegeven lees- en schrijfsnelheid. Dit zijn SD kaarten van het grote formaat, dus géén micro-SD kaarten. Dit type kaarten wordt vaak gebruikt in camera’s en laptops, maar is niet geschikt voor de meeste smartphones, action cams, en tablets.

Sony SF-G Series UHS-II SD kaart (300/299 MB/s) – snelste SD kaart op dit moment!

Sony SF-G Series UHS-II - snelste SD kaartDe SF-G-Series SD kaart van Sony is de snelste kaart die er op dit moment te koop is. De opgegeven leessnelheid is 300 MB/s, en de schijfsnelheid 299 MB/s.

Zoals alle UHS-II kaarten is deze kaart ook te gebruiken in camera’s met een UHS-I interface. Overzetten van de bestanden naar je PC gaat via de UHS-II kaartlezer met de maximale snelheid.

Deze kaart wordt verkocht met 32, 64, en 128 GB aan opslag. Deze kaart is onder andere te koop op Megekko.nl en Bol.com.

Angelbird AV PRO UHS-II V90 – (300/260 MB/s) – snelste grote (256 GB) SD kaart

Angelbird Av Pro Uhs Ii V90 Sd KaartGrotere opslagcapaciteit nodig? Deze Angelbird SD kaart is ook beschikbaar in 256 GB, en heeft dezelfde maximale leessnelheid als de eerder genoemde kaart van Sony: 300 MB/s.

Wel is de schrijfsnelheid wat lager: maximaal 260 MB per seconde.

Naast de uitvoering van 256 GB, is deze kaart ook te koop met 64 en 128 GB opslag. Je kunt deze online bestellen op Conrad.nl.

SanDisk Extreme Pro 300MB/s (300/260 MB/s read/write)

Sandisk Extreme Pro 300 Mb S Uhs IiDeze SD geheugenkaart heeft dezelfde snelheid als de Angelbird AV PRO: namelijk een leessnelheid van 300 MB/s, en een schijfsnelheid van 260 MB/s. Let op: deze kaart wordt ook verkocht met andere snelheden. Zorg ervoor dat je kiest voor de kaart waar 300MB/s op staat voor de beste prestatie.

De SanDisk Extreme PRO is verkrijgbaar met 32, 64, en 128 GB capaciteit. Nadeel op de voorgenoemde Angelbird AV Pro is dat deze niet in 256 GB te koop is. Daarnaast ligt de prijs van deze SD kaart bij gelijke capaciteit hoger.

SanDisk Extreme PRro kopen? Bekijk deze kaart op Megekko.nl.

Snelste Micro-SD kaarten

Hieronder de drie snelste UHS-II micro-SD kaarten. Dit formaat wordt vaak gebruikt in smartphones, action cams zoals de GoPro, tablets en MP3 spelers. Meestal wordt er een adapter meegeleverd. Door de Micro-SD kaart in de adapter te plaatsen kun je deze ook gebruiken als normaal formaat SD-kaart, en in je camera of laptop plaatsen.

Hieronder de snelste drie opties. Wat opvalt is dat micro-SD kaarten bijna even snelle leessnelheden hebben als SD-kaarten, maar de meeste opties een stuk lagere schrijfsnelheid hebben.

Integral UltimaPro X2 (280/240 MB/s read/write) – snelste micro-SD

Integral Ultimapro X2 280 240 Mb S Snelste Micro Sd KaartMet een leessnelheid van 280 MB/s en een schrijfsnelheid van 240 MB/s is dit de snelste micro-SD kaart die je op dit moment kunt kopen.

Let op: er is ook een versie van deze micro-SD kaart in de omloop met een schrijfsnelheid van 100 MB/s. Toch heeft ook de uitvoering met 100 MB/s schrijfsnelheid nog steeds een maximale leessnelheid van 280 MB/s. Je hebt ook met die uitvoering  nog de hoogst mogelijk leessnelheid onder de micro-SD kaarten.

De uitvoering met 280 MB/s schrijfsnelheid en 240 MB/s schrijfsnelheid is op dit moment alleen te bestellen op Amazon.nl. De Integral UltimaPro X2 wordt geleverd met een SD-adapter, zodat je deze ook als SD kaart van volledig formaat kunt gebruiken.

Adata Premier ONE V90 (275/155 MB/s read/write)

Onder de micro-SD kaarten is dit de nummer twee qua snelheid. De leessnelheid is met 275 MB/s maar iets lager dan die van de Integral UltimaPro X2. De schrijfsnelheid is met 155 MB/s een stuk lager.

Je kunt kiezen uit 64 GB, 128 GB, of 256 GB. Elke uitvoering wordt geleverd met een UHS-II SD kaart adapter. Met een prijs van zo’n 165 euro voor de 256 GB uitvoering, krijg je met deze kaart veel snelle opslagruimte voor je geld.

Deze micro-SD kaart is online te bestellen op Bol.com.

Sandisk Extreme PRO micro-SD (275/100 MB/s read/write)

Sandisk Extreme Pro micro-SDXC kaart 128GB - met adapterDeze Sandisk micro-SD kaart heeft ook een 275 MB/s leessnelheid. De schrijfsnelheid is met 100 MB/s echter niet veel hoger dan de snelste UHS-I micro-SD kaarten. Als je alleen een zo hoog mogelijk leessnelheid wil op een micro-SD kaart voor het overzetten van bestanden naar je laptop of PC, dan is dat geen probleem.

Bij de Sandisk Extreme Pro kun je kiezen uit 64 GB opslagruimte, of 128 GB opslagruimte. Een belangrijk voordeel is dat er een UHS-II compatible USB adapter wordt meegeleverd. Is dit je eerste UHS-II micro-SD kaart, dan scheelt dat de aanschaf van een UHS-II kaartlezer.

Je kunt de Sandisk Extreme Pro kopen op Conrad.nl.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een zo snel mogelijke (micro)-SD kaart? Laat dan hieronder een bericht achter. Ook kun je hier je eigen ervaring met de genoemde producten laten weten.

Gerelateerd artikel: Grootste (micro) SD kaart

Plaats een reactie

6 reacties op “Wat is de snelste (micro) SD kaart? De snelste opties! (2018)”

  • Hoi Corinne,

   Volgens Nintendo zijn eigenlijk alle microSD kaarten compatible (bron). Nintendo adviseert een SD kaart met een lees- en schrijfsnelheid van minimaal 60-95 MB/s, en zegt verder simpelweg: hoe sneller hoe beter.

   De Switch heeft geen UHS-II ondersteuning, dus UHS-II kaarten geven geen extra snelheidsvoordeel. Ik zou daarom kiezen voor een snelle UHS-I microSD kaart, zoals de Samsung EVO Plus. Deze heeft een leessnelheid van 100 MB/s, en een schrijfsnelheid van 90 MB/s.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Beste R. Borst,

   Zover ik weet ondersteunt er op dit moment nog geen enkele smartphone UHS-II.

   Je hebt dan alleen voordeel bij een UHS-II micro-SD kaart wanneer je bestanden van deze kaart overzet naar je PC of laptop (in combinatie met een UHS-II kaartlezer). Als je vaak op die manier bestanden wil overzetten naar je PC of laptop zou ik daarom kiezen voor een van de bovengenoemde UHS-II micro-SD kaarten vanwege de tijdbesparing. UHS-II micro-SD kaarten zijn ‘backwards compatible’ met UHS-I, en werken dus als een UHS-I kaart in de smartphone.

   Wil je de micro-SD kaart alleen gebruiken voor opslag van bestanden op je telefoon, dan kun je beter kiezen voor een snelle UHS-I micro-SD kaart. Op dit moment is deze Sandisk Extreme SD kaart de snelste UHS-I micro-SD kaart. De maximale leessnelheid is 160 MB/s, en de maximale schrijfsnelheid 90 MB/s.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden