Verversingssnelheid/refresh rate? 144Hz vs 60Hz? De uitleg!

Op zoek naar een monitor, TV, of een ander apparaat met een beeldscherm? Vaak wordt de bij deze apparaten de verversingssnelheid, ofwel de refresh rate genoemd.

Maar wat betekent dat, en is dat voor jou een belangrijke eigenschap? In dit artikel leg ik het uit!

Verversingssnelheid, refresh rate, beeldfrequentie? De definitie/betekenis!

De verversingssnelheid, refresh rate, en beeldfrequentie zijn synoniemen van elkaar. Dit betekend dus allemaal hetzelfde.

De definitie van de refresh rate is simpelweg hoe snel het beeld ‘ververst’, en dus een ander beeld kan laten zien per seconde.

Dit wordt meestal uitgedrukt in een frequentie, ofwel in Hz. Een beeldscherm met een verversingssnelheid van 60Hz, ververst 60 keer per seconde. Eén Hertz is namelijk een frequentie van één keer per seconde. Een scherm met 120 Hz ververst het beeld 120 keer per seconde.

Dat het scherm een bepaalde verversingssnelheid heeft, betekent niet dat het beeld dat je ziet ook zo vaak per seconde veranderd. De output van het scherm is namelijk afhankelijk van het bronmateriaal.

Heeft jouw scherm bijvoorbeeld een refresh rate van 144 Hz, maar heeft de film die je daarop kijkt een framerate van 24 frames per seconde? Dan laat het scherm elk frame 144/24 = 6 keer (‘verversingen’) achter elkaar zien.

Hoe vaak het beeld dus waarneembaar veranderd blijft afhankelijk van het bronmateriaal.

Let op: bij veel schermen is de verversingssnelheid in te stellen als optie. Soms staat een scherm met een maximale verversingssnelheid van 120 Hz misschien standaard ingesteld op 60 Hz.

Framerate: ‘Frames per second’ of FPS

De verversingssnelheid ofwel de refresh rate moet je dus niet verwarren met de framerate.

De framerate is de hoeveelheid beeldjes per seconde dat het bronmateriaal heeft. Dat kan bijvoorbeeld een film zijn, maar ook een game, of het beeld van software zoals je besturingssysteem.

Ook de framerate wordt meestal uitgedrukt in de hoeveelheid per seconde. De hoeveelheid frames per seconde wordt vaak afkort tot ‘FPS’. Een framerate van 60 frames per seconde, wordt dan kort uitgedrukt als 60 FPS.

Voor het kijken van video heb je géén beeldscherm met een een extra hoge framerate nodig.

De meeste films en TV-series hebben namelijk een framerate van 24 FPS. Er zijn maar een beperkte hoeveelheid films met een hogere framerate. Een bekend voorbeeld is de ‘The Hobbit’-trilogie, met een framerate van 48 FPS. Je kunt hier een lijst van films met een hoge framerate bekijken.

Op YouTube hebben video’s op dit moment maximaal een framerate van 60 FPS. Ook op de video-streaming app Netflix is de maximale framerate 60 FPS, en heeft het meeste video-materiaal een framerate van 24 FPS.

Ook Live TV wordt meestal uitgezonden met een maximale framerate van 50 FPS. Een TV met een 100 Hz verversingssnelheid zorgt dus ook niet voor een vloeiender beeld bij het kijken van Live TV uitzendingen.

Helaas worden dus ook sportuitzendingen en bijvoorbeeld Formule 1, maximaal in 50 Hz uitgezonden. Dat is jammer, want daarbij zou een hogere framerate een flinke toegevoegde waarde hebben.

Waar een hogere framerate wél een flink voordeel heeft, is bij gaming. Zo kunnen de nieuwe gaming consoles, de Xbox Series X|S en de Playstation 5, games maximaal met 120 FPS afspelen. De Xbox Series X en PlayStation 5 kunnen dat in de 4K resolutie, en de Xbox Series S in de 1440p resolutie.

Met een gaming PC kun je nog veel hogere framerates halen. Hoe hoog, en bij welke resolutie? Dat hangt onder andere af van de videokaart en processor in de PC, en de game die je speelt.

Wil je daar een goed idee van krijgen? Zoek dan op YouTube naar de combinatie van een bepaalde videokaart en een processor. Bijvoorbeeld: “RTX 3080 + i9-10900K“, en je zult veel video’s vinden waarin er wordt getest wat voor framerate deze componenten halen bij bepaalde games en met een bepaalde resolutie.

Waarom een hoge verversingssnelheid?

Het voordeel van een scherm met een hoge verversingssnelheid is simpelweg dat een scherm met een hogere refresh rate meer frames per seconde kán laten zien. Zoals hierboven uitgelegd, is dat voornamelijk nuttig bij gaming.

Met een hogere verversingssnelheid, en een krachtige console of gaming PC die ook voor een hoge framerate zorgt, krijg je zo een zeer vloeiend en levensecht beeld.

Bij gaming kan dat er ook voor zorgen dat je beter presteert. Zeker bij snelle online games, zoals schietspellen, kan een vloeiender beeld voor een betere gaming-prestatie zorgen. Met vloeiender beeld kun je beter en sneller reageren op wat er in het spel gebeurt.

Tip: let bij het kopen van een gaming monitor of gaming TV ook op de ‘input lag‘ ofwel de reactietijd van het scherm.

Hoeveel hertz voor gamen? Verschil tussen 60Hz, 75Hz, 120Hz, 144Hz, en 240Hz?

Er zijn monitors, laptops, en TV’s beschikbaar met veel verschillende verversingssnelheden. Hieronder de meest voorkomende opties, en de uitleg van de verschillen hiertussen, en waarvoor deze geschikt zijn.

  • 50 Hz. De normale verversingssnelheid bij veel TV’s. De meeste TV’s waarbij deze verversingssnelheid wordt genoemd kunnen echter ook beeld in 60 Hz afspelen.
  • 60 Hz. De ‘normale’, standaard verversingssnelheid van de meeste monitors en laptops. Deze zijn prima geschikt voor normaal werk en het kijken van video. Ook is 60 FPS de maximale verversingssnelheid van de Xbox One en de PlayStation 4. Daarom is een scherm met 60 Hz ook geschikt voor gebruik van consoles van één generatie terug.
  • 75 Hz. Een iets hogere verversingssnelheid die veel voorkomt bij budget gaming monitors.
  • 100 Hz. Een hoge verversingssnelheid die voorkomt bij TV’s. De meeste TV’s waarbij deze verversingssnelheid wordt genoemd kunnen echter ook beeld in 120 Hz afspelen.
  • 120 Hz. Twee keer de normale verversingssnelheid, en daarmee duidelijk vloeiender dan de ‘normale’ refresh rate van 60 Hz. Deze framerate komt veel voor bij laptops, TV’s, én monitors. Een scherm met 120 Hz is geschikt voor de Xbox Series X|S en Playstation 5; deze consoles hebben maximaal 120 FPS. Bij TV’s is dit de hoogste verversingssnelheid die je op dit moment kunt vinden. Zie ook: game TV.
  • 144 Hz. Een veelgebruikte refresh rate bij gaming monitors en gaming laptops, en praktisch omdat dit 6×24 is. Zo kan dit scherm bij filmmateriaal simpelweg elke frame 6 ‘verversingen’ lang laten zien. Verder is deze refresh rate populair, omdat dit voldoende is voor gaming in hoge instellingen bij veel mid-range gaming laptops en PC’s. Zie ook: 144 Hz laptop.
  • 165 Hz. Een iets hogere framerate, die gunstig kan zijn als je een krachtige gaming PC of laptop hebt.
  • 240 Hz. Bij de krachtigste game PC’s en laptops kun je een 240 Hz scherm nodig hebben om alle frames te laten zien. Het merkbare verschil tussen een 120 Hz en een 240 Hz scherm is wel een stuk kleiner dan het verschil tussen 120 Hz en 240 Hz.
  • 360 Hz. Op dit moment is dit dé hoogste verversingssnelheid die je kunt vinden op een monitor. Alleen nuttig als je een zéér krachtige gaming PC hebt, aan competitieve gaming doet, of simpelweg het beste van het beste wilt. Zie ook: 360 Hz monitor.

Aan de hand van je gebruikstoepassing kun je aan de hand van de bovenstaande informatie kiezen welke verversingssnelheid geschikt is voor jouw volgende monitor, laptop, of televisie.

Vragen, opmerkingen, of eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de juiste verversingssnelheid voor jouw situatie? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Of een eigen ervaring met verschillende verversingssnelheden die je wilt toevoegen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend