Een 360Hz monitor kopen? Alle huidige opties! (2020)

Op zoek naar een monitor met de hoogst mogelijke refresh rate? Er zijn op dit moment een aantal gaming monitors aangekondigd met de zeer hoge refresh rate van 360 Hz.

Met 360 Hz zullen deze monitors verreweg de hoogste refresh rate hebben die je in een monitor kunt vinden. Hieronder vind je meer informatie over alle beschikbare en aangekondigde 360 Hz monitors van dit moment (september 2020).

Tip: nu al een monitor kopen met een hoge refresh rate? Van de beschikbare monitors is op dit moment 280 Hz de hoogste refresh rate. Deze refresh rate is te vinden op de ASUS TUF Gaming VG279QM (te bestellen op Coolblue.nl, Bol.com, en Amazon.nl).
Tip: volledige uitleg van de belangrijke eigenschappen van monitors? Bekijk dan de monitor koopgids!

Asus ROG Swift 360Hz PG259QN – 360 Hz gaming monitor

Asus Rog Swift 360hz Pg259qn Monitor

De ROG Swift 360Hz PG259QN van Asus is de eerste monitor met een verversingssnelheid 360Hz die werd aangekondigd. Deze is op dit moment nog niet verkrijgbaar, maar de genoemde releasedatum is ‘eind september (2020)’. Deze monitor is dus binnenkort beschikbaar, en zal daarmee de eerste monitor zijn met deze zeer hoge verversingssnelheid. Alle eigenschappen van dit scherm zijn al bekend gemaakt.

Dit een monitor met de Full HD resolutie van 1920×1080 pixels. Daarmee heeft deze monitor een relatief lage resolutie vergeleken met vele andere gaming monitors. Zo hebben 4K gaming monitors, en ultra-superwide gaming monitors een een flink hogere resolutie.

Dat er bij dit scherm voor de relatief lage Full HD resolutie is gekozen, is logisch. De huidige videokaarten zijn namelijk niet krachtig genoeg om bij een hoge resolutie ook nog eens een zeer hoge verversingssnelheid te halen.

Met de Full HD resolutie is ook de keuze voor een schermdiagonaal van 24.5 inch logisch. Bij een grotere schermafmeting is de Full HD resolutie al snel niet meer scherp genoeg; de pixeldichtheid wordt dan te laag.

De PG259QN maakt gebruik van een IPS paneel. Dit paneeltype staat voornamelijk bekend om de goede kijkhoeken, en de nauwkeurige kleuren. Asus geeft een kijkhoek van 178° op. Dat houdt in dat de kleuren onder deze kijkhoek niet waarneembaar vertekenen.

Het scherm ondersteunt HDR-10 content. Asus geeft verder aan dat dit scherm een contrastverhouding van is 1000:1 heeft, en een maximale felheid van 400 nits. Daarmee is het contrast van dit scherm middelmatig, en de maximale felheid bovengemiddeld.

Wel is de lage reactietijd van dit scherm, slechts 1 ms, erg gunstig voor gaming. Ook gunstig bij gaming is de ondersteuning van G-sync, een technologie die ‘screen tearing’ tegengaat.

Asus geeft geen waarden op voor kleurnauwkeurigheid en kleurruimte, maar in deze review van de monitor blijkt dat het scherm out-of-the-box een hoge kleurnauwkeurigheid heeft (minder dan 1% afwijking). Ook blijkt uit de review dat het scherm een 94.8% dekking van de sRGB kleurruimte heeft. Daarmee is de kleurnauwkeurigheid erg goed, en het kleurbereik van het scherm bovengemiddeld.

De verstelbaarheid van dit scherm is goed. Op de meegeleverde staander is het scherm namelijk tot en met 12 cm te verstellen in hoogte, 5 graden naar voren te kantelen, of tot 20 graden naar achteren. Ook is het scherm van oriëntatie te wisselen naar portretmodus, en om de as te draaien, namelijk maximaal 25 graden in beide richtingen. De voet heeft daarnaast een gat waar je de kabels in kunt wegwerken.

Ook kun je dit scherm monteren op een monitorbeugel of monitorarm. Het scherm ondersteunt hiervoor de veelgebruikte VESA 100×100 standaard. Het scherm is relatief zwaar, en weegt 7.1 kg. Let bij het uitkiezen van een monitorbeugel dus op de maximale belastbaarheid hiervan.

Verder vind je aan de achterkant van het scherm RGB verlichting, die je kunt aanpassen met de Asus Aura software. Het scherm heeft géén ingebouwde speakers. Voor de beste prestaties bij gaming is gebruik van een gaming headset dan ook gunstiger.

Er is een 3.5 mm jack aansluiting waar je je gaming headset op aan kunt sluiten. Ook beschikt het scherm over 2 USB-A 3.0 ports voor het aansluiten van andere accessoires. Wat betreft video-aansluitingen heeft dit scherm een HDMI 2.0 port, en een DisplayPort 1.4 ingang.

Dit scherm is op het moment van schrijven nog niet te bestellen in Nederland. Wel heeft Asus al een prijs opgegeven voor dit scherm, namelijk $699. Wat het scherm in Nederland zal kosten, is nog niet bekend.

MSI Oculux NXG253R – eSports gaming monitor (360Hz)

Msi Oculux Nxg253r 360 Hz Monitor

Ook MSI heeft zijn eerste 360 Hz gaming monitor aangekondigd, en geeft aan dat deze in november 2020 te koop is. De aangekondigde monitor is de Oculux NXG253R, die volgens MSI volledig is gericht op eSports.

Verder is er nog weinig bekend over dit scherm. Aan de naam is echter op te maken dat ook dit een 24.5 inch scherm zal zijn. Meestal geven de eerst twee nummers in de productnaam namelijk de beeldiagonaal aan, en wordt dit getal naar boven afgerond.

Hoewel er nog geen officiële informatie over is uitgebracht, ga ik er vanuit dat ook dit een Full HD scherm is. Bij de 24.5 afmeting is dat namelijk voldoende scherp. Daarnaast wordt het bij hogere resoluties onmogelijk om zeer hoge verversingssnelheden te halen met de huidige beschikbare hardware.

Wat nu al wel bekend is, is dat ook dit scherm een 1 ms reactietijd heeft, en G-Sync ondersteunt. Beide zeer gunstige eigenschappen voor gaming.

Het scherm is op dit moment nog niet verkrijgbaar. De aangekondigde prijs is $799, en daarmee dus $100 duurder dan de Asus ROG Swift 360Hz PG259QN.

Acer Predator X25 – 360 Hz refresh rate beeldscherm

Acer Predator X25 360 Hz Monitor

Een ander merk dat een 360 Hz monitor heeft aangekondigd, is Acer. De eerste 360 Hz monitor van dit merk heet de Predator X25. Er is nog weinig bekend over dit beeldscherm. Op Acer.com wordt op dit moment alleen genoemd dat dit scherm Nvidia G-Sync ondersteuning heeft.

Verder is het te verwachten dat ook dit een 24.5 inch scherm is met de Full HD (1080p) resolutie.

In deze video van Acer wordt er kort gesproken over het scherm, en wordt de ‘AdaptiveLight’-technologie genoemd. Dit houdt in dat de RGB-ledverlichting aan de achterzijde van het scherm automatisch dezelfde kleuren kan weergeven als op het scherm zelf. Daarmee lijkt dit op de Ambilight-technologie, die Philips toepast bij TV’s. De genoemde voordelen zijn dat dit immersie verhoogt, en de vermoeiing van de ogen bij gaming tegengaat.

Op de site van Acer wordt er daarnaast LightSense en ColorSense genoemd. Deze technologieën stellen het scherm in staat om automatisch de helderheid en de kleurweergave aan te passen aan de hand van het omgevingslicht.

Wanneer dit scherm te koop is, en wat deze zal kosten, is nog niet bekend.

Dell Alienware AW2521H – 360 Hz gaming monitor

Dell Alienware Aw2521h Gaming Monitor

Ook Dell heeft een 360 Hz scherm aangekondigd, namelijk de Alienware AW2521H.

Over dit scherm is ook nog weinig bekend, behalve dat dit ook een 24.5 inch beeldscherm is, en G-sync ondersteunt. Daarnaast wordt er aangegeven dat dit scherm een IPS paneel gebruikt.

Verder geeft Dell aan dat dit scherm dit jaar nog te koop zal zijn, maar niet wat deze zal kosten.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over 360 Hz monitors? Stel dan hieronder je vraag, en je krijgt gericht advies! Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend