Yamaha Wi-Fi speakers: MusicCast 20 vs MusicCast 50

Op zoek naar een Wi-Fi speaker van Yamaha, maar weet je nog niet welke? Of zoek je juist een combinatie aan meerdere Wi-Fi speakers van Yamaha voor multi-room audio? Op deze pagina vind je een vergelijking en uitleg van de huidige keuzes.

Op dit moment heeft Yamaha slechts twee Wi-Fi speakers beschikbaar, namelijk de Yamaha MusicCast 20, en de grotere Yamaha MusicCast 50. Op deze pagina kun je deze speakers eerst vergelijken op eigenschappen. Daarna volgt er een uitgebreidere beschrijving van elke speaker, inclusief de voor- en nadelen van elke speaker.

Yamaha Wi-Fi speakers vergelijken: Yamaha MusicCast 20 vs MusicCast 50

In de onderstaande tabel kun je de verschillende Yamaha speakers vergelijken op eigenschappen.

Yamaha MusicCast 20 Yamaha MusicCast 50
Yamaha Musiccast 20 Yamaha Musiccast 50
Adviesprijs: ~ €229 €499
Speakers: 1× 9 cm woofer
1× 3 cm tweeter
2× passieve radiator
2× 10 cm woofer
2× 3 cm tweeter
Audiokanalen: 1.0 (mono) 2.0 (stereo)
Totaal vermogen: 40 Watt 70 Watt
Frequentiebereik: onbekend onbekend
Wi-Fi: Ja, Wi-Fi 5 Ja, Wi-Fi 5
Bluetooth? Ja, versie 4.2 Ja, versie 4.2
Smart Home app: MusicCast CONTROLLER MusicCast CONTROLLER
Spraakbesturing: Alleen via extra apparaat Alleen via extra apparaat
Ingebouwde
microfoons?
Spotify connect?
Apple AirPlay:
3.5 mm AUX in?
RCA in?
Toslink in?
USB in? service only service only
Ehternet port?
Display?
Touch controls?
Snelkeuzetoetsen? Ja, 3 stuks Ja, 3 stuks
Afmeting (cm): 18,6×15×13 40×20×12,1
Gewicht: 2.2 kg 4.5 kg
Kleuren: zwart of wit zwart of wit
Meegeleverd: Stroomkabel,
Handleiding
Stroomkabel,
Handleiding
Officiële site: Yamaha.com Yamaha.com
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…

Yamaha MusicCast speakers installeren en gebruiken

Deze MusicCast Wi-Fi speakers zijn over Wi-Fi te bedienen met de Yamaha MusicCast Controller app, die zowel beschikbaar is voor Android (hier) als voor iOS (hier).

Een korte demonstratie van de functies van deze app kun je zien in deze deze video. Het is met deze app mogelijk om multiroom-audio in te stellen.

Zo kun je in de MusicCast Controller app speakers te groeperen in verschillende ‘kamers’. Vervolgens kun je kiezen om juist dezelfde of verschillende muziek af te spelen naar verschillende kamers.

Ook is het mogelijk om het volume van de speaker in elke kamer aan te passen met de app.

Wil je spraakbesturing kunnen gebruiken? Dan heb je een Google Nest of een Amazon Echo smart speaker op hetzelfde netwerk nodig. Vervolgens kun je Google Assistant of Amazon Alexa vragen om muziek af te spelen op de Yamaha MusicCast speakers.

De Yamaha MusicCast speakers zelf bevatten géén ingebouwde microfoons. Daarom kun je deze dus niet rechtstreeks opdracht geven om muziek af te spelen.

Yamaha MusicCast 20 (WX-021) – mono Wi-Fi speaker

De Yamaha MusicCast 20, ofwel de Yamaha WX-021, is de kleinere Wi-Fi speaker van Yamaha. Net als de MusicCast 50 is dit een Wi-Fi speaker, die je met de MusicCast Controller app kunt bedienen. Daarnaast beschikt deze speaker ook over bluetooth.

Yamaha Musiccast 20

Yamaha MusicCast 20

Bol.com (€199)

Deze speaker zelf is een mono (1.0) speaker. Wel kun je met twee MusicCast 20 speakers deze via de Music Controller app verbinden als stereo-paar. Ook zijn deze speakers in te zetten als achterspeakers in een surround-sound setup, bijvoorbeeld met de MusicCast Bar 400 soundbar.

De Yamaha MusicCast 20 bevat een woofer van 9 cm diameter, en een tweeter met een diameter van 3 cm. Daarnaast zitten er twee passieve radiatoren in. De woofer is goed in het maken van diepe basgeluiden, terwijl de tweeter juist goed is voor het correct weergeven van de hoge tonen. Met het vermogen van 40 Watt, is dit een krachtige speaker.

De speakers zijn in de MusicCast 20 naar voren gericht. Zoek je juist een speaker die je centraal kunt plaatsen en overal goed kunt horen? Dan is bijvoorbeeld de Bose Portable Home een betere keuze. Hierin zijn de speakers omlaag op een deflector gericht, waardoor deze het geluid 360 graden rondom de speaker goed hoorbaar maakt.

Het streamen van muziek kan naar deze speaker over Wi-Fi. Hiervoor kun je gebruik maken van de Controller app, Apple Aiplay, of Spotify Connect.

Daarnaast beschikt deze speaker ook over bluetooth (5.0). Eenmaal over bluetooth verbonden, zal de speaker simpelweg alle audio bijvoorbeeld je smartphone of tablet afspelen. Dat is een voordeel op bijvoorbeeld de speakers van Sonos, die alleen Wi-Fi hebben. Met bluetooth kan iedereen, dus ook je gasten, gemakkelijk muziek streamen naar de speaker. Zo hoeven ze niet eerst verbonden te zijn met je Wi-Fi.

Een nadeel van de MusicCast is echter dat deze zelf géén ingebouwde microfoons bevatten, en daarom niet zelf zijn te bedienen met stemcommando’s via Google Assistant of Amazon Alexa. Heb je wel ergens anders een Google Nest of Alexa speaker staan? Dan kun je deze wel opdracht geven om muziek af te spelen op je MusicCast speakers.

Om de speaker snel te kunnen bedienen zitten er op de bovenkant meerdere knoppen. Zo vind je hier bijvoorbeeld een pause/play knop, een knop om het volume omhoog of omlaag aan te passen, en een knop voor het instellen van een alarm. Verder is er een aan/uit-knop.

Verder zijn er drie genummerde snelkeuzetoetsen. Deze kun je met de app een bepaalde functie geven, zoals het afspelen van een bepaalde playlist. Ook vind je aan de bovenkant vier kleine indicatielichtjes. Deze geven aan of de speaker aan staat, er een alarm is ingeschakeld, de speaker verbinding heeft met Wi-Fi, en/of met bluetooth.

Deze speaker is 18,6 cm hoog, 15 cm breed, en 13 cm diep. Aan de onderkant van de speaker zitten rubberen voetjes, zodat deze stevig staat en geen krassen maakt. Aan de achterkant vind je een schroefaansluiting, zodat je deze speaker ook op een staander of muurbeugel kunt plaatsen. Kies wel een beugel die het gewicht van deze speaker kan dragen. De Yamaha MusicCast 20 weegt namelijk 2.2 kg.

De speaker is beschikbaar in twee verschillende kleuruitvoeringen, namelijk in het zwart en in het wit. Deze speaker wordt in beide uitvoeringen verkocht op Bol.com, Mediamarkt.nlAmazon.nl, en Amazon.de.

Yamaha MusicCast 50 (WX-051) – stereo (2.0) Wi-Fi speaker

De Yamaha MusicCast 50, ofwel de Yamaha WX-051, is de grotere Wi-Fi speaker. Verder lijkt deze zowel qua uiterlijk als functies op de Yamaha MusicCast 20.

Yamaha Musiccast 50

Yamaha MusicCast 50

Bol.com (€419)

Het voordeel is dat de MusicCast het geluid afspeelt in stereo (2.0). Daarnaast zitten er grotere woofers in; namelijk twee stuks van 10 cm diameter. Daarmee kan de MusicCast 50 nog een dieper basgeluid maken dan de MusicCast 20. De tweeters hebben met 30 mm wel een gelijke afmeting als die van de MusicCast 20.

Met een totaal vermogen van 70 Watt is dit een flink krachtige speaker. Kortom is de Yamaha MusicCast 50 daarom een betere keuze als je een speaker zoekt voor een grote kamer, bijvoorbeeld een woonkamer.

Muziek streamen over Wi-Fi kan via MusicCast Controller app, met Apple Airplay, en Spotify Connect. Daarnaast kun je ook gebruik maken van bluetooth (5.0). Eenmaal verbonden met bluetooth zal de speaker alle muziek van het verbonden apparaat afspelen. Zo kun je dus gebruik maken van elke denkbare muziekstreaming app.

Net als de MusicCast 20, is een nadeel van deze speaker dat deze géén ingebouwde microfoon heeft. Wel kun je een andere smart speaker met Google Assistant of Amazon Alexa vragen om muziek af te spelen op de MusicCast 50.

Een voordeel van de MusicCast 50, is dat je hier ook bedraad andere apparaten op aan kunt sluiten. Zo zit er een 3.5 mm AUX port ingang op, een RCA port, en een optische ingang. Zo kun je deze speaker bijvoorbeeld ook aansluiten op je TV, op een receiver, of op een CD- of platenspeler.

Naast het draadloos bedienen van de speaker, kun je ook gebruik maken van de knoppen op de bovenkant. Net als bij de MusicCast 20, vind je een pause/play knop, een knop om het volume omhoog of omlaag aan te passen, en een knop voor het instellen van een alarm. Verder is er een aan/uit-knop.

Ook zijn hier drie genummerde snelkeuzetoetsen te vinden. Deze kun je met de app een bepaalde functie geven. Verder zitten er vier indicatielichtjes aan de bovenkant van de speaker, die aan kunnen geven of de speaker aan staat, er een alarm is ingeschakeld, de speaker verbinding heeft met Wi-Fi, en/of met bluetooth.

De MusicCast 50 is 40 centimeter breed, 20 centimeter hoog, en 12.1 cm diep, en weegt 4.5 kg. Aan de onderkant van de speaker zitten rubberen voetjes, zodat deze stevig staat en geen krassen maakt. Een verschil met de MusicCast 20, is dat er géén schroefaansluiting is waarmee je deze aan een muurbeugel of staander kunt bevestigen.

Ook deze speaker is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren, namelijk in het zwart en in het wit. Je kunt deze speaker bestellen op Bol.com, Mediamarkt.nl, Amazon.nl of Amazon.de.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een Yamaha MusicCast Wi-Fi speaker? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Of een eigen ervaring met de genoemde producten die je wil delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie