Telefoon met goede camera? Vijf beste camera smartphones!

Op zoek naar een telefoon met een goede camera? De kwaliteit van de camera is een eigenschap waar veel verschil in kan zitten. Wil je weten wat op dit moment (begin 2020) de smartphone is met de beste camera? Op deze pagina vind je de top vijf beste opties. Deze top 5 is opgesteld aan de hand van camera benchmarks, reviews, voorbeeld foto’s en video’s.

Hierbij heb ik vooral gekeken naar de DxOMark benchmark. Hierbij worden de camera’s met gestandaardiseerde wetenschappelijke tests beoordeeld op meerdere eigenschappen. Aan de hand van de resultaten wordt er één totaalscore gegeven. De smartphones hieronder zijn toestellen met de hoogste score, die op dit moment verkrijgbaar zijn in Nederland.

1. Xiaomi Mi Note 10 (Pro) – smartphone met beste camera!

De Xiaomi Mi Note 10, die in andere landen beschikbaar is onder de naam Xiaomi Mi CC9 Pro, heeft met een DxOMark score van 121 punten de beste smartphone camera die je kunt krijgen in Nederland.

Xiaomi Mi Note 10 Telefoon Beste Camera

Xiaomi Mi Note 10

Mobiel.nl (€481)

Alleen de Huawei Mate 30 Pro heeft een hogere score (123). Omdat deze smartphone niet verkrijgbaar is in Nederland, en een Android versie zonder Play Store bevat, is dat geen optie.

De Mi Note 10 bevat voor het maken van foto’s vijf verschillende camera’s. De hoofdcamera heeft een sensor met 108 MP resolutie. Daarnaast bevat de telefoon een telefoto camera met 12 MP, en een 5 MP telefoto camera voor nog langere afstanden.

Verder zit er een 20 MP Ultra-wide lens op, en een 2 MP Macro lens voor het maken van voor foto’s op korte afstand. Daarnaast zitten er twee verschillende flitsers op; met hard, en met soft licht. Afhankelijk van het type foto wordt er automatisch gekozen voor de juiste lenzen, en de juiste flitsers.

Aan de voorzijde zit een 32 MP selfie-camera. Je kunt met de hoofdcamera in 4K resolutie filmen met 30 frames per seconde, en met de selfie-camera in Full HD met 30 fps.

De review van DxOmark geeft aan dat de Xiaomi Mi Note 10 erg goed presteert bij ingezoomde foto’s, alle foto’s weinig ruis bevatten, kleuren accuraat zijn, en de autofocus goed werkt. Het voornaamste nadeel is dat de dynamic range minder is dan die van een aantal andere high-end smartphones.

De Xiaomi Mi Note 10 draait Android 9.0, en maakt gebruik van de Snapdragon 730G SoC. Verder bevat de Mi Note 10 6 GB aan RAM, en heeft deze 128 GB aan opslagruimte. Wil je meer geheugen en opslagruimte? Kies dan voor de Mi Note 10 Pro. Deze heeft exact dezelfde camera’s, maar 8 GB RAM, en 256 GB aan opslagruimte.

Bij beide uitvoeringen van de Mi Note 10 is de opslagruimte verder uit te breiden door een micro-SD kaart te plaatsen. Ook hebben beide uitvoeringen de mogelijkheid om twee SIM-kaarten te gebruiken (dual-sim).

De Mi Note 10 heeft een AMOLED scherm van 6.47 inch in diagonaal. Daarmee heeft deze telefoon dus een flink groot scherm met goed contrast. De resolutie van het scherm is 2340×1080.

Ook de batterij van deze telefoon is erg goed. De capaciteit is 5260 mAh, en is bij licht tot gemiddeld gebruik goed voor zo’n twee hele dagen. Om de batterij weer op te laden kun je gebruik maken van de meegeleverde fast charger, die met 30 Watt kan opladen. Volgens de test van GSMarena is de batterij daarmee na 65 minuten weer op 100%.

De Mi Note 10 kopen? De laagste prijs voor een los toestel is op dit moment 481 euro op Mobiel.nl (kleur zwart). Met een abonnement is dit toestel verkrijgbaar vanaf €28,50 per maand, met éénmalige bijbetaling van 94 euro voor het toestel. Bekijk de abonnementen op Mobiel.nl.

2. Apple iPhone 11 Pro (Max) – iPhone met beste camera

Na de Mi Note 10, haalt de Apple iPhone 11 Pro Max de hoogste score bij de camera benchmarks van DxOMark. De iPhone Pro Max krijgt hierbij namelijk 117 punten. De iPhone Pro (zonder ‘Max’) heeft dezelfde camera. Hoewel DxOMark deze niet getest heeft, kun je dus dezelfde prestaties verwachten.

Apple Iphone 11 Pro Max Groen

Apple iPhone 11 Pro Max

Amazon.de (bekijk prijs)

De iPhone 11 Pro heeft aan de achterkant drie camera’s. De primaire camera heeft een 12 MP sensor. De andere twee camera’s zijn een Ultra-wide lens met 12 MP, en een Telefoto lens met 12 MP. Voor het flitsen heeft de iPhone 11 Pro een dual-tone flitser, voor hard en zacht licht.

Ook deze smartphone kiest automatisch de juiste lens en flitser aan de hand van het soort foto dat je wil maken. Voor het maken van selfies zit er aan de voorkant een 12 MP camera.

Een voordeel op de Mi Note 10 is dat je in een hogere resolutie kunt filmen. Zowel de hoofdcamera als de selfie-camera kunnen filmen in 4K resolutie, met maximaal 60 frames per seconde.

Kies je voor de Full HD resolutie, dan kun je ook slomo-video’s maken. De hoofdcamera kan in die resolutie tot 240 frames per seconde vastleggen, en de selfie-camera maximaal 120.

In de review van DxOMark krijgt de iPhone 11 Pro Max een gunstige beoordeling op de scherpte van de foto’s, de goede kleuren en HDR. Met middellange zoom-afstand zijn de foto’s goed, maar met verder inzoomen verliezen de foto’s detail. Ook de snelle en accurate autofocus wordt als voordeel genoemd. Een nadeel is dat er wat meer ruis zichtbaar is dan bij andere smartphones van deze prijsklasse.

De iPhone 11 Pro draait iOS 13, en is te upgraden naar iOS 13.3. De iPhone 11 Pro maakt gebruik van de Apple A13 Bionic chipset, en is daarmee volgens de hardware benchmark van Geekbench op dit moment dé krachtigste smartphone.

Verder beschikt de iPhone 11 Pro over 4 GB RAM. Dat is flink minder dan dat van veel Android telefoons, maar door het goed geoptimaliseerde besturingssysteem alles dat je nodig hebt voor zeer snelle prestaties.

De hoeveelheid opslagruimte hangt af van de uitvoering die je kiest. Er zijn namelijk drie opties; met 64 GB, 256 GB, of 512 GB opslagruimte. Deze opslagruimte is, zoals bij alle iPhones, niet uitbreidbaar met een microSD-kaart.

Het beeldscherm van de iPhone 11 Pro is 5.8 inch in diagonaal, en die van de 11 Pro Max 6.5 inch. De pixeldichtheid is op beide telefoons hetzelfde, namelijk zo’n 458 pixels per inch. Daarmee komt de 11 Pro op een resolutie van 2436×1125, en  de 11 Pro Max op 2688×1242 pixels. Beide telefoons hebben een OLED scherm, met een hoge maximale felheid van wel 800 nits.

De batterij van de Pro heeft een capaciteit van 3046 mAh, en die van de Pro Max 3969 mAh. Daarmee houden beide smartphones het zo’n anderhalve dag vol op een volle batterij. De Pro Max gaat iets langer mee dan die van de Pro, in de praktijk zo’n 20%.

De iPhone 11 Pro kopen? Als los toestel is de beste prijs op dit moment te vinden op Amazon.de. Met abonnement is de iPhone 11 Pro Max verkrijgbaar vanaf 74,50 per maand op Mobiel.nl. Kies je voor een goedkoper abonnement, dan betaal je eenmalig een bedrag voor het toestel.

3. Samsung Galaxy Note 10+; beste selfie-camera

Op de derde plaats staat de Samsung Galaxy Note 10+, die afgerond dezelfde DxOMark-score haalt als de iPhone 11 Pro, namelijk 117 punten.

Samsung Galaxy Note 10 Plus

Samsung Galaxy Note 10+

Bol.com (€939)

Daarnaast haalt de Note 10+ van de beschikbare smartphones in Nederland de hoogste score op de kwaliteit van de selfie-camera. De score op dit onderdeel is 99 punten. Alleen de Huawei Nova 6 haalt een hogere score (100), maar die is hier niet verkrijgbaar. Maak je dus vaak selfies, of doe je vaak aan video-bellen? Dan is de Note 10+ de beste keuze.

De Note 10+ heeft een quad-camera layout aan de achterzijde. De hoofdcamera heeft een 12 MP sensor. Daarnaast is er een 16 MP camera met groothoeklens, een 12 MP Telefoto camera, en een dieptecamera. De selfie-camera heeft een 10 MP sensor.

Filmen in 4K is met de hoofdcamera mogelijk met maximaal 60 frames per seconde, en met de selfie-camera tot en met 30 frames per seconde.

De conclusie van de review van DxOMark is dat de camera van de Note 10+ een zeer goede en accurate auto-focus heeft, automatisch een goede keuze maakt voor de juiste belichting, en er weinig ruis zichtbaar is. Ook zijn de kleuren automatisch helder en levendig, hoewel deze soms oververzadigd kunnen uitvallen. Zoomen op korte tot midden-afstanden zorgt voor een scherp beeld, maar op lange afstanden treedt er meer detailverlies op dan bij dat van concurrerende smartphones.

Naast de goede camera is dit ook op andere vlakken een krachtige smartphone. De Note 10+ draait out-of-the-box Android 9, maar dat kun je meteen upgraden naar Android 10.

De Note 10+ maakt gebruik van de krachtige Exynox 9825 chipset, en bevat 12 GB aan RAM. Wat betreft opslagruimte zijn er twee verschillende uitvoeringen beschikbaar; met 256 GB, en met 512 GB. Ook kun je gebruik maken van een microSD-kaart om de opslagruimte verder uit te breiden.

De Note 10+ is een grote smartphone, en heeft een 6.8 inch AMOLED scherm met een resolutie van 3040×1440 pixels. Met een pixeldichtheid van zo’n 498 ppi, zorgt dat voor een zeer scherp beeld.

Ook de batterij van de Note 10+ is goed. De 4300 mAh batterij zorgt voor een lange accuduur, en met de meegeleverde 25 Watt fast-charger is de batterij volgens de test van GSMarena na 30 minuten alweer voor 64% vol. Daarnaast ondersteunt de Note 10+ ook fast charging met 45 Watt om nóg sneller op te laden. Wel zul je dan zelf een geschikte fast charger moeten kopen (deze).

Een unieke eigenschap van de Note 10+ is de ‘ultrasonic finger print sensor’, een vingerafdruksensor die onder het scherm zit.

De Samsung Galaxy Note 10+ kopen? De beste prijs voor het losse toestel is op dit moment te vinden op Bol.com. Wil je dit toestel krijgen bij je abonnement? Op Mobiel.nl kan dat vanaf een abonnement van €48,50 per maand.

4. Huawei P30 Pro – telefoon met goede camera

Op nummer vier staat de Huawei P30 Pro, die bij de benchmark van DxOMark een score van 116 punten haalt.

Huawei P30 Pro Telefoon Goede Camera

Huawei P30 Pro

Bol.com (€699)

Deze smartphone heeft aan de achterzijde vier verschillende camera’s.

De hoofdcamera heet een resolutie van 40 MP. Verder bevat deze smartphone een 8 MP telefoto camera, en een 20 MP ultra-wide camera. De vierde camera is een zogenaamde Time-of-flight-camera. Verder zit er aan de achterkant een dual-tone flitser.

Om te zorgen voor scherp beeld op verschillende afstanden, wordt bij sommige foto’s data van de verschillende camera’s samengevoegd tot één afbeelding.

De P30 Pro kan verder filmen in 4K resolutie, met maximaal 30 frames per seconde. De 32 MP selfie-camera kan maximaal in Full HD filmen met 30 frames per seconden.

De test van DxOMark wijst uit dat de camera veel detail vastlegt bij ingezoomde foto’s en op lange afstanden. Daarnaast is de camera goed in het belichten van het doelwit van de foto, en dat de bokeh-modus goed werkt. Dat zal beide te maken hebben met de goede implementatie van de TOF-camera. Ook is het detailbehoud van de P30 Pro bij weinig licht erg goed.

De nadelen die DxOMark noemt ten opzichte van de concurrenten is de ietwat onnatuurlijke weergave van de kleur van de lucht bij buitenfoto’s. Daarnaast is de dynamic range wat gelimiteerd. Ook zijn er bij sommige resulterende foto’s waarbij data van meerdere camera’s gebruikt wordt artefacten te zien.

De Huawei P30 Pro is een Android-telefoon. Standaard staat er Android 9.0 op, maar dat kun je meteen upgraden naar Android 10.

Naast de goede camera is de P30 Pro duidelijk een flagship smartphone. Deze telefoon maakt namelijk gebruik van de krachtige Kirin 980 chipset, en heeft 8 GB RAM. De hoeveelheid opslagruimte hangt af van je keuze; dit kan 128 of 256 GB zijn.

Je kunt in deze smartphone gebruik maken van twee verschillende Nano SIM-kaarten. Om de hoeveelheid geheugen uit te breiden, kun je bij deze smartphone gebruik maken van een Nano Memory card. Dit is een geheugenkaart die je kunt plaatsen in één van de Nano SIM slots.

Net als de meeste flagship smartphones, maakt de P30 Pro gebruik van een OLED display. Dit scherm is 6.47 inch in diagonaal, en heeft een resolutie van 2340×1080 pixels. Het scherm kan 100% van het grote DCI-P3 kleurenspectrum weergeven, en ondersteunt HDR10.

Ook de batterij is met 4200 mAh flink, en kan zeer snel worden opgeladen. Met de 40W fast charger is de batterij na een halfuur weer voor 70% vol. Ook is het mogelijk om draadloos op te laden, maar dat gaat met maximaal 15W, en is dus langzamer.

De Huawei P30 kopen? Als los toestel is deze op dit moment het laagst geprijsd op Bol.com, met een huidige prijs van 699 euro. Dit toestel krijgen bij je abonnement? Op Mobiel.nl kan dat vanaf een abonnement van 57 euro per maand, met een éénmalige bijbetaling van 37 euro.

5. OPPO Reno 10x Zoom Edition – 10× optische zoom

De nummer vijf is de Oppo Reno 10x Zoom smartphone. Deze smartphone haalt bij DxOMark ook een score van 116 punten. Daarmee is dit ook een smartphone met een zeer goede camera.

De OPPO Reno 10x Zoom heeft aan de achterzijde een triple-camera setup. De primaire camera heeft een 48 MP resolutie. Daarnaast is er een 13 MP telefoto camera, en een 8 MP ultra-wide camera.

Oppo Reno 10x Zoom Smartphone

OPPO Reno 10x Zoom

Mediamarkt.nl (€529)

De selfie-camera van deze telefoon heeft een uniek ontwerp. De 16 MP selfie-camera klapt namelijk aan de bovenzijde van de telefoon uit. De uitklapbare schuif bevat ook de dual-LED flitser voor de hoofdcamera.

Met de hoofdcamera kun je filmen in 4K met maximaal 60 frames per seconde. De selfie-camera kan in Full HD resolutie filmen met 30 frames per seconden.

De review van DxOMark geeft aan dat de camera automatisch voor een goede belichting van het doelwit van de foto kiest. Daarnaast wordt de scherpte en hoeveelheid detail als voordeel genoemd, ook bij ultra-wide foto’s. De prestatie van zoom is goed, maar er treedt wat ruis op bij middellange zoom-afstanden.

Ultra-wide foto’s hebben wat last van detailverlies aan de uiteinden van de foto’s. Verder wordt de relatief lage kleurverzadiging als nadeel genoemd. Al met al is de camera van de OPPO Reno 10x zoom toch erg goed. Verder krijgt de video-prestatie een erg hoge score, voornamelijk vanwege de goede autofocus en de goede beeldstabilisatie.

Ook op andere vlakken is de OPPO Reno 10x Zoom een goede smartphone. Zo bevat deze smartphone de Snapdragon 855 chipset en 8 GB aan RAM. Daarmee is dit een snelle, en krachtige smartphone. De versie die in Nederland beschikbaar is heeft daarnaast 256 GB aan opslagruimte, dat je verder kunt uitbreiden door een microSD-kaart te plaatsen.

Net als alle eerder genoemde smartphones, maakt de OPPO Reno 10x Zoom gebruik van een OLED display. Dit scherm is 6.6 inch in diagonaal, en heeft een resolutie van 2340×1080 pixels. Het beeld is dus scherp, en heeft door het OLED scherm ook een goed contrast.

De batterij van de Reno 10x Zoom heeft een capaciteit van 4065 mAh, en is met maximaal 20W op te laden. Volgens de test van GSMarena.com is de batterij daarmee na 30 minuten weer op 52% lading.

De OPPO Reno kopen? De beste prijs vind je op dit moment op Mediamarkt.nl. Daar kost deze smartphone 529 euro.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een telefoon met een goede camera? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Laat dan hieronder je reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend