Sonos of Bose? Vergelijking van de volledige productlijn!

Twijfel je tussen Sonos en Bose? Zowel Sonos als Bose hebben speakers in hun productlijn voor nagenoeg elke denkbare functie. Wil je slechts één speaker kopen, dan kun je deze rechtstreeks vergelijken.

Ga je meteen voor meerdere speakers, en wil je (op termijn uitbreiden naar) multi-room audio? Omdat elk merk zijn eigen app gebruikt voor multi-room audio, kun je niet gemakkelijk speakers van verschillende merken mixen. Je kunt dan het beste voor één merk kiezen, en per ruimte kiezen welke speaker van dit merk hier het beste past.

Voordat je aan één merk vast zit, is het dan extra belangrijk om je keuze te overwegen. Daarom vergelijk ik in dit artikel alle producten van Sonos met producten van Bose die duidelijk dezelfde functie vervullen.

Het Bose alternatief voor Sonos zijn voornamelijk de speakers uit de SoundTouch productlijn van Bose. Net als de speakers van Sonos, zijn dit Wi-Fi speakers: draadloze speakers die je via Wi-Fi met elkaar kunt verbinden voor multi-room audio.

Hieronder een vergelijking van alle Sonos speakers met het alternatief van Bose.

Smart speaker: Sonos One of Bose Home Speaker 500

Hoewel de term ‘smart’ bij de meeste apparaten simpelweg betekent dat ze draadloos kunnen verbinden met internet, wordt dit bij speakers gebruikt voor apparaten met ‘voice-control’. Speakers met voice control zijn aan te sturen met spraakcommando’s.

Sonos heeft één model losse smart speaker: de Sonos One. Bose heeft sinds kort (september 2018) een concurrerend product: de Bose Home Speaker 500. Van de verschillende speakers die ik in dit artikel vergelijk, hebben deze twee speakers de meeste verschillen. Zowel Sonos als Bose hebben de virtual assistant ‘Alexa’ van Amazon ingebouwd in de speaker voor voice control.

Bose Home Speaker 500
Bose Home Speaker 500
Bekijk op Bol.com

Met Alexa kun je de speaker (in het Engels) bijvoorbeeld vragen om een bepaald nummer of radiostation af te spelen, het volume te verhogen of verlagen, of de muziek te pauzeren. Er zijn veel meer commando’s mogelijk, hoewel ze niet allemaal zullen werken met een speaker. Hier vind je een uitgebreide lijst van mogelijke commando’s.

Hoewel dezelfde voice control software wordt gebruikt, zijn er op andere vlakken veel verschillen. Zo is de Sonos One een mono-speaker (1.0), en de Bose Home Speaker 500 een stereo-speaker (2.0 channel). De Bose speaker kan daarom ruimtelijker geluid afspelen. Omdat de Home Speaker 500 op het moment van schrijven een nieuw product is, zijn er echter nog niet veel reviews en vergelijkingen van deze twee speakers te vinden qua geluidskwaliteit.

Om stereo geluid te krijgen met Sonos One, zul je een tweede Sonos One speaker moeten kopen. Deze zijn dan via de Sonos Controller app te koppelen, zodat één speaker het linker kanaal afspeelt, en de ander het rechter kanaal. Daarnaast kun je ook twee van deze speakers gebruiken als achterspeakers in een surround-sound home cinema set. Als de Sonos One via WiFi is verbonden met de andere speakers van de home cinema set, de soundbar en subwoofer, dan kun je ook met spraakcommando’s de volledige home cinema set aansturen.

De Bose Home Speaker 500 is niet te gebruiken als onderdeel van een home cinema set. Wel heb je meer verbindingsopties: je kunt de speaker namelijk via WiFi aansturen met de Bose App, maar ook gebruik maken van bluetooth om simpelweg alle audio van je smartphone of tablet af te spelen over deze speaker. Dat de Home Speaker 500 ook beschikt over bluetooth is een voordeel op Sonos. Geen enkel Sonos apparaat heeft namelijk bluetooth ondersteuning. Naast bluetooth heeft Bose nog een extra manier om verbinding te maken; een 3.5 mm auxiliary line-in aansluiting.

Zowel Bose als Sonos ondersteunen via de app meerdere muziek streaming diensten, zoals Spotify, Apple Music, Google Play Music, en Deezer. Een andere overeenkomst is dat beide speakers met een stekker moeten worden aangesloten om te werken. Ze hebben geen ingebouwde batterij, en zijn dus niet te gebruiken als draagbare/portable speakers. Zoek je dat wel, bekijk dan het artikel beste (draagbare) bluetooth speaker.

De Bose Home Speaker 500 heeft in het midden een scherm, waarop deze de album-cover en afspeel-informatie kan laten zien. Ook is het scherm te gebruiken als klok, en kun je via de app deze Bose speaker gebruiken als wekker-radio. Hoewel de Sonos One geen display heeft, is ook deze in te stellen als wekker-radio via de bijbehorende app.

Er zit een groot verschil in de prijs tussen deze twee smart speakers. De Sonos One is een veel goedkoper, en kost op dit moment 229 euro op Bol.com. De Bose Home Speaker 500 kost bijna het dubbele; op dit moment 449 euro op Bol.com. Voor de prijs van één Bose Home Speaker 500 kun je dus meteen een tweede Sonos One speaker kopen. Vaak worden er ook twee stuks samen verkocht in een bundel voor een lagere prijs.

Voordelen Sonos One

  • Lagere prijs (bijna twee keer zo goedkoop)
  • Te gebruiken als achterspeaker in surround sound setup

Voordelen Bose Home Speaker 500:

  • Stereo (2.0 channel) speaker
  • Naast WiFi ook Bluetooth mogelijk
  • 3.5 mm line-in verbinding
  • Ingebouwd display/scherm

Sonos Play:1 of Bose Soundtouch 10

Heb je geen interesse in voice control? Zowel Sonos als Bose hebben een kamerspeaker zonder ingebouwde sound control functies. Hierdoor zijn deze ook scherper geprijsd. Hier vergelijk ik de goedkoopste kamerspeaker van Sonos; de Sonos Play:1 met de tegenhanger van Bose: de SoundTouch 10. Gebruik je een enkele speaker, dan zijn deze voornamelijk geschikt voor een kleine kamer, zoals een slaapkamer of keuken.

De Sonos Play:1 is nagenoeg gelijk aan de eerder genoemde Sonos One. Het grootste verschil is dat de smart functies ontbreken. Verder is ook dit een mono-speaker (1.0) die je kunt verbinden met een tweede speaker voor stereogeluid (2.0). Ook kun je de Sonos Play:1 als achterspeakers gebruiken in een surround sound set met de Sonos Playbar, en de Sonos Sub. Wil je een uitgebreidere vergelijking tussen de Sonos Play:1 en Sonos One, lees dan ook het artikel ‘Sonos One of Play:1‘, waar ik alle (kleine) verschillen tussen deze speakers noem.

Sonos Play1
Sonos Play:1
Bekijk op Bol.com
Bose SoundTouch 10
Bose SoundTouch 10
Bekijk op Bol.com

Het alternatief op de Play:1 is hier de Bose SoundTouch 10. Er zijn veel overeenkomsten tussen deze twee speakers. Zo zijn zowel de Sonos Play:1 als de Bose SoundTouch 10 draadloze mono-speakers. Daarnaast kun je met de Play:1 én de SoundTouch 10 een tweede speaker ‘pairen’ om zo stereo-geluid af te spelen.

Zowel de Sonos Play:1 als de SoundTouch 10 hebben géén voice control. Beide speakers zijn niet draagbaar, en moeten met een stekker aangesloten zijn om te werken. De laatste overkomst is de prijs; beide speakers kosten op dit moment tussen de 150 en 200 euro.

Een belangrijk verschil is dat de Bose SoundTouch 10 alleen een mid-range woofer bevat, en de Sonos speaker een woofer én een tweeter. Theoretisch zou Sonos daarom de hoge klanken (treble) beter kunnen weergeven. De meeste reviews bevestigen dat dit het geval is.

De audio review site WhatHifi.com laat weten dat de treble van de SoundTouch 10 enigzins ‘ruw’ klinkt, en geeft de speaker uiteindelijk een beoordeling van 4/5 sterren. De Sonos Play:1 krijgt bij deze site daarentegen de maximale score voor geluidskwaliteit. Ook andere reviewsites geven dit verschil aan. Hoewel beide speakers een positieve beoordeling krijgen, wint de Sonos Play:1 op geluidskwaliteit.

Daarentegen scoort Bose ook bij deze vergelijking beter op de hoeveelheid mogelijke verbindingsopties. Naast WiFi kun je rechtstreeks naar de speaker streamen over bluetooth, of muziek afspelen van een extern apparaat dat je aansluit op de 3.5 mm line-in aansluiting. Daarom is de Bose SoundTouch 10 veelzijdiger te gebruiken dan de Sonos Play:1.

Wil je over WiFi streamen, dan moet je gebruik maken van de Bose SoundTouch App. Deze app is beschikbaar voor iOS, Android, én Windows. De Bose SoundTouch app maakt het mogelijk om maximaal 6 ‘presets’ in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld een bepaalde Spotify playlist, of bijvoorbeeld een bepaald radiostation, koppelen aan één van de presets. Vervolgens kun je in de app op het bijpassende nummer van de preset drukken, en de speaker speelt meteen de bijpassende preset af. Je kunt de presets ook afspelen door op de nummerknoppen bovenop de speaker zelf te drukken, of de meegeleverde afstandsbediening te gebruiken.

Kort samengevat levert de Sonos Play:1 dus een betere geluidskwaliteit, voornamelijk als het gaat om hoge tonen. De Bose SoundTouch 10 is echter een stuk veelzijdiger te gebruiken vanwege bluetooth, de 3.5 mm line-in aansluiting, en de meegeleverde afstandsbediening.

Qua prijs liggen deze speakers dicht op elkaar. De Sonos Play:1 is op dit moment te bestellen voor 179 euro op Bol.com (meer prijzen en prijsverloop, zie de pagina Sonos Play:1 aanbieding). De Bose SoundTouch 10 is op dit moment het goedkoopst op Bol.com, met een huidige prijs van 189 euro.

Voordelen Sonos Play:1

  • Betere weergave van hogere tonen
  • Te gebruiken als achterspeaker in surround sound setup

Voordelen Bose SoundTouch 10:

  • Naast WiFi ook Bluetooth streaming mogelijk
  • 3.5 mm line-in verbinding
  • ‘Presets’ en meegeleverde afstandsbediening

Sonos Play:3 of Bose SoundTouch 20

De Play:3 is de kleine stereo (2.0 channel) kamerspeaker van Sonos. De Bose tegenhanger is de SoundTouch 20 (series III). Ook bij Bose is dit de kleine uitvoering van een stereo kamerspeaker.

Een andere overeenkomst is dat bij beide gebruik kunt maken van WiFi om muziek te streamen, maar niet over voice-control opties beschikken. Daarnaast kunnen beide speakers aangesloten worden op het internet met een ethernetkabel.

Ook zijn beide speakers krachtig genoeg om een kleine woonkamer te vullen met geluid. Daarnaast zijn beide speakers via de bijbehorende app te gebruik in multiroom audio; een modus waarbij alle gekoppelde speakers hetzelfde geluid afspelen.

Sonos Play3
Sonos Play:3
Bekijk op Bol.com
Bose Soundtouch 20
Bose SoundTouch 20
Bekijk op Bol.com

De Sonos Play:3 bevat twee mid-range woofers voor de midden en lage tonen, en één tweeter voor de hoge tonen. De Bose SoundTouch 20 bevat twee mid-range woofers, maar geen tweeter. Beide speakers hebben volgens reviews een goede geluidskwaliteit. Op de site Techgearlab.com zijn beide speakers met elkaar vergeleken qua geluidskwaliteit. De conclusie is dat de Sonos Play:3 de hoge tonen beter kan weergeven, en de Bose SoundTouch 20 beter basgeluid heeft. Beide speakers krijgen een score van 8/10 voor geluidskwaliteit.

Een voordeel van de Play:3 is dat deze meer opties heeft om deze samen met andere speakers te gebruiken. Zo kun je twee Sonos Play:3 speakers ‘pairen’ tot één stereopaar. De ene speaker zal dan alleen het linker audiokanaal afspelen, en de andere alleen het rechter audiokanaal. Ook kun je twee Sonos Play:3 speakers gebruiken als rear speakers in een surround sound setup. Je moet deze dan wel combineren met een soundbar van Sonos (de Playbar, Playbase, of Beam).

De SoundTouch 20 kan alleen met andere Bose speakers worden verbonden voor multiroom audio. Hierbij spelen alle speakers tegelijkertijd dezelfde audio af, en krijgen ze niet een bepaald audiokanaal toegewezen. Je kunt dus niet twee Bose SoundTouch 20 speakers gebruiken als stereopaar, en ze ook niet toepassen in een surround sound setup.

Het voordeel van de Bose SoundTouch 20 op de Sonos Play:3 is echter de hoeveelheid mogelijkheden om te verbinden. Zo kun je hierbij ook gebruik maken van bluetooth om muziek te streamen, of een extern apparaat aansluiten op de 3.5 mm audio line-in aansluiting.

Verder scoort de Bose SoundTouch 20 beter in gebruiksvriendelijkheid. Zo heeft de SoundTouch 20 een display, waarop onder andere de naam van het nummer, de artiest, of het radiostation te zien is. Ook kun je met de SoundTouch app zelf een bepaald radiostation, een streamingdienst, of een playlist toevoegen aan zes verschillende presets. Je kunt vervolgens gebruik maken van de app zelf, de meegeleverde afstandsbediening, of de fysieke knoppen op de bovenzijde van de speaker om één van de zes verschillende presets af te spelen.

De prijs van de Sonos Play:3 ligt op dit moment op 299 euro op Bol.com. De Bose SoundTouch 20 is zo’n 50 euro duurder, en kost op dit moment 347 euro op Bol.com (meer prijzen en prijsverloop, zie de pagina Bose SoundTouch 20 aanbieding).

Voordelen Sonos Play:3

  • Betere weergave van hogere tonen
  • Zo’n 50 euro goedkoper
  • Twee Play:3’s te gebruiken als stereo-paar
  • Te gebruiken als achterspeakers in surround sound setup

Voordelen Bose SoundTouch 20:

  • Beter basgeluid
  • Bluetooth streaming mogelijk
  • 3.5 mm line-in verbinding
  • ‘Presets’ en meegeleverde afstandsbediening
  • Ingebouwd display/scherm

Sonos Play:5 vs Bose SoundTouch 30

De Sonos Play:5 is de grootste kamerspeaker van Sonos. Het Bose alternatief is de SoundTouch 30; de grootste draadloze kamerspeaker van Bose. De Sonos Play:5 en de Bose SoundTouch 30 zijn beide stereo (2.0) speakers. Beide speakers zijn krachtig genoeg om een grote woonkamer te vullen met geluid.

De Bose SoundTouch 30 lijkt erg op de eerder genoemde SoundTouch 20, maar is simpelweg groter en krachtiger uitgevoerd. De SoundTouch 30 bevat twee grote speakers die samen zorgen voor het stereo geluid. De Sonos Play:5 heeft echter een compleet ander design dan de Sonos Play:3. In de Play:5 zijn in totaal zes verschillende speakers ingebouwd; drie woofers, en drie tweeters.

Sonos Play5
Sonos Play:5
Bekijk op Bol.com
Bose Soundtouch 30
Bose SoundTouch 30
Bekijk op Bol.com

Er zijn op dit moment geen duidelijke directe vergelijkingen te vinden tussen deze twee speakers als het gaat om audiokwaliteit. Wel worden beide speakers door klanten erg positief beoordeeld. Zo krijgt de Sonos Play:5 op Bol.com een gemiddelde beoordeling van 4.8/5 na 98 klantreviews, en de Bose SoundTouch 30 een gemiddelde score van 4,3/10 na 16 klantreviews.

Kijk ik naar de specificaties, dan verwacht ik dat ook hier de Sonos Play:5 de hoge tonen helderder kan weergeven dan Bose vanwege de ingebouwde tweeters. Omdat de Bose SoundTouch 30 grotere woofers bevat, verwacht ik dat de bastonen beter klinken op de Bose SoundTouch 30.

Qua aansluitingen hebben deze twee speakers een aantal overeenkomsten. Beide speakers zijn draadloos te bedienen over WiFi, via de bijbehorende app. Ook kun je beide speakers met een ethernetkabel bedraad aansluiten op het internet. Daarnaast kun je bij beide speakers externe apparaten aansluiten via de 3.5 mm AUX aansluiting.

De Play:5 is de enige speaker van Sonos die ook een 3.5 mm ingang heeft. Hoewel verbinden met bluetooth niet standaard mogelijk is, kun je op de 3.5 mm aansluiting een bluetooth adapter aansluiten. Meer informatie daarover in dit artikel.

Een belangrijk verschil is dat Bose ook hier weer ingebouwde bluetooth ondersteuning biedt. Ook zijn er op de SoundTouch 30 weer de zes preset knoppen te vinden. Daarmee kun je met één druk op de knop meteen je favoriete radiostation of playlist laten afspelen. Daarnaast zijn er knoppen voor volumeregeling, en een aan/uit knop. Daarnaast kun je hiervoor ook gebruik maken van de meegeleverde afstandsbediening.

De Sonos Play:5 heeft geen preset mogelijkheden. Je kunt de Play:5 met de app besturen, of gebruik maken van de touch knoppen aan de bovenkant van de speaker. Hier vindt je knoppen voor pause/play en om naar het volgende of vorige nummer te gaan. Qua gebruik is het voordeel van Sonos dat je ook hier weer twee Play:5 speakers kunt ‘pairen’ als stereopaar.

Daarnaast zijn de Play:5 speakers ook in een surround sound set te gebruiken als achterspeakers, hoewel deze speakers daarvoor in de meeste gevallen onnodig krachtig zullen zijn. De Sonos One of Play:1 speakers zijn de logische keuze als het gaat om rear speakers in je surround set.

De Sonos Play:5 is te koop op Bol.com voor €579. De Bose SoundTouch 30 is hier de goedkopere optie. Deze kost bij Bol.com op dit moment 530 euro.

Voordelen Sonos Play:5

  • Betere weergave van hogere tonen
  • Twee Play:5’s te gebruiken als stereo-paar
  • Te gebruiken als achterspeakers in surround set

Voordelen Bose SoundTouch 30:

  • Beter basgeluid
  • Ingebouwde Bluetooth streaming
  • ‘Presets’ en meegeleverde afstandsbediening
  • Ingebouwd display/scherm
  • Zo’n 50 euro goedkoper

Soundbar: Bose SoundTouch 300 vs Sonos Playbar

Wat betreft soundbars zal ik hier de twee vlaggenschipmodellen van beide merken met elkaar vergelijken: de Sonos Playbar en de Bose SoundTouch 300. Beide soundbars worden ook genoemd in mijn artikel over de beste soundbars.

De belangrijkste overeenkomsten zijn dat dit beide 3.0 channel soundbars zijn, die over Wi-Fi draadloos te verbinden zijn met twee rear speakers en een subwoofer om een 5.1 surround sound systeem te maken. Zowel Sonos Als Bose hebben een app waarmee je de verschillende speakers kunt instellen om samen te werken als surround systeem.

Sonos Playbar 300 300
Sonos Playbar
Bekijk op Bol.com
Bose Soundtouch 300 Soundbar 300 300
Bose SoundTouch 300
Bekijk op Bol.com

Bij Sonos kunnen de Sonos One, Play:1, Play:3 en Play:5 worden gebruikt als achterspeakers in het surround sound systeem. De meest gekozen optie is hier de Play:1 vanwege de lage prijs. Daarnaast zijn deze Play:1 speakers gemakkelijk krachtig genoeg als achterspeakers. Als subwoofer heb je verder de Sonos Sub nodig.

Bij de soundbar van Bose worden de Virtually Invisible 300 speakers gebruikt als achterspeakers bij de SoundTouch 300 soundbar, en de Acoustimass 300 als subwoofer.

Een laatste overeenkomst is dat je beide soundbars kunt bevestigen aan de muur. Bij beide soundbars zul je hiervoor wel een losse ‘wall mounting kit’ moeten bestellen.

Ook zijn er een aantal verschillen. Bose wint ook hier weer op hoeveelheid verbindingsmogelijkheden. Naast Wi-Fi kun je ook naar de soundbar streamen over bluetooth. Daarnaast heeft de SoundTouch 300 een optische (Toslink) aansluiting, een HDMI Input, HDMI output, 3.5 mm jack aansluiting, en een ethernet port. Ook wordt de SoundTouch 300 geleverd met afstandsbediening.

De Sonos Playbar heeft alleen een aansluiting voor ethernetkabel, en een optische aansluiting om deze te verbinden met deze TV. Net als met alle andere Sonos producten, is het niet mogelijk om bluetooth te gebruiken. De Sonos Playbar is te besturen via de Sonos Controller App. De app maakt het ook mogelijk om de afstandsbediening van de TV te herkennen. Zo kun je volumeknop van de afstandsbediening van je TV gebruiken om het volume van de Playbar aan te passen.

Beide soundbars worden zeer positief beoordeeld op geluidskwaliteit. Volledige reviews van de Sonos playbar kun je onder andere lezen op Whathifi.com en Expertreviews.co.uk. Volledige reviews van de Bose SoundTouch 300 kun je lezen op Toptenreviews.com en Pocket-lint.com.

In een vergelijkend review van Techgearlab komt Bose weer iets beter uit de test qua basgeluid, en scoort de Sonos Playbar iets beter qua helderheid van de tonen.

De Sonos Playbar wordt op dit moment verkocht voor 799 euro op Bol.com. De Bose SoundTouch 300 is goedkoper. De laagste prijs is op dit moment 699 euro op Mediamarkt.nl.

Voordelen Sonos Playbar

  • Betere ‘helderheid’ van geluid
  • Te bedienen met de afstandsbediening van je TV

Voordelen Bose SoundTouch 300

  • Beter basgeluid
  • Ingebouwde Bluetooth streaming
  • Meer aansluitingen beschikbaar
  • 100 euro goedkoper

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over de keuze tussen producten van Sonos en Bose? Je kunt hieronder een reactie achterlaten op dit artikel.

Plaats een reactie

Send this to a friend