Rolfstone Riva review: goede allround draadloze oordopjes!

Rolfstone Riva Review 01

De Rolfstone Riva zijn volledig draadloze oordopjes in-ear oordopjes, en de ‘all-rounder’ van Rolfstone. Met een prijs van €59 zijn dit de goedkoopste oordopjes uit het assortiment van Rolfstone.

Hoewel ik deze oordopjes van Rolfstone gratis heb ontvangen ter review, zal ik deze beoordelen ten opzichte van de prijs waarvoor deze worden verkocht. Daarom vergelijk ik ze bijvoorbeeld met de Earfun Free Pro, die op dit moment beschikbaar is voor €59,99.

Biedt de Rolfstone Riva een goede waarde voor zijn prijs? En staan ze in verhouding met de EarFun Free Pro? Om deze vragen te beantwoorden heb ik deze oordopjes uitvoerig getest.

Op deze pagina vind je mijn recensie van deze oordopjes, waarbij ik een beoordeling geef op drie verschillende aspecten. Eerst lees komen de fysieke eigenschappen, zoals de bouwkwaliteit en draagcomfort aan bod, daarna de gebruiksvriendelijkheid en functies, en als laatst de prestaties (geluidskwaliteit).

Rolfstone Riva review
 • Bouwkwaliteit & draagcomfort
 • Gebruik en functies
 • Geluidskwaliteit
4

Samenvatting

De Rolfstone Riva zijn in-ear bluetooth oordopjes, die voor een prijs van €59 in het middensegment vallen. Voor deze prijs hebben deze oordopjes wat betreft eigenschappen geen echte uitblinkers.

De oordopjes worden geleverd in een oplaaddoosje met USB-C aansluiting en de benodigde USB-C kabel, drie verschillende sets eartips, en als een Nederlandstalige handleiding. De oordopjes zijn ‘plensdicht’, dus ook bestand tegen regen en zweet. De oordopjes blijven zeer goed zitten in m’n oren, maar hebben door de ietwat grote afmeting in mijn geval niet het beste draagcomfort.

De Riva is goed in de meeste functies die deze heeft. De bluetooth-verbinding is stabiel. De aanraakbediening reageert goed, en het is hiermee ook mogelijk om naar het vorige nummer te gaan (bij veel alternatieven niet). Ook is de batterijduur in de praktijk erg goed, en de oortjes zijn weer snel opgeladen. Eén nadeel is het microfoongeluid, dat simpelweg wat tegenvalt.

Toch mist de Riva een aantal functies die tegenwoordig wel bij andere oortjes van deze prijs voorkomen. Zo heeft de Riva géén wear detection of ANC, en is het doosje niet draadloos op te laden.

Het geluid van de oortjes klinkt goed. Het geluid is zuiver en nauwkeurig. Helaas vallen de echt diepe bastonen weg, maar hebben de oortjes een goede weergave van de middentonen. Bij stilte is er een zeer lichte ruis waar te nemen, maar dat is niet storend.

Kortom zijn de Rolfstone Riva goede, simpele, allround oordopjes voor deze prijs.

Rolfstone Riva review: bouwkwaliteit & draagcomfort – 4/5

In dit onderdeel behandel ik alle fysieke eigenschappen van de Rolfstone Riva oordopjes, en de de meegeleverde accessoires.

Unboxing/inhoud doos

De Rolfstone Riva zit in een relatief kleine zwarte doos, met aan de voorkant een duidelijke afbeelding van de oortjes, de naam ‘Riva’, en het merk Rolfstone. De enige andere tekst op de verpakking is ‘True wireless earbuds”. De specificaties van de oortjes worden niet op de doos genoemd. In de doos vind je het volgende:

 • Het oplaaddoosje
 • De twee oordopjes
 • 2 extra paar siliconen eartips (1 paar zit al op de oortjes)
 • Een USB-C naar USB-A kabel (effectieve lengte: 31 cm)
 • Een handleiding, in het Nederlands en Engels

Als je de verpakking opent, vind je de eerst de handleiding. Daaronder vind het het oplaaddoosje, dat in het doosje ingeklemd zit tussen foam. De oortjes zitten in het oplaaddoosje. Alle accessoires zijn te vinden in een klein kartonnen doosje daaronder.

Dat deze oordopjes gebruik maken van USB-C is een voordeel. De meeste smartphones maken ook gebruik van USB-C. Dit maakt het makkelijk om het oplaaddoosje aan te sluiten op dezelfde USB-charger die je ook gebruikt voor je smartphone. Dit is een voordeel op bijvoorbeeld de JBL Tune 220 TWS en de Redmi Airdots, die nog gebruik maken van Micro-USB.

De twee extra paar siliconen eartips zijn een maat groter en een maat kleiner dan de eartips die al op de Rolfstone Riva oordopjes zitten. Wel zit er een erg groot verschil in maat tussen deze eartips. Daarom denk ik dat de middelmaat, die al op de oordopjes zit, voor bijna iedereen de juiste keuze is.

Rolfstone Riva: design en draagcomfort

Het oplaaddoosje van de Rolfstone Riva is relatief klein, en rond afgewerkt. Zo is deze op het dikste punt 2.7 cm dik, 6.5 cm lang, en 3.7 cm diep. Door de geringe afmetingen en de ronde afwerking, past het doosje gemakkelijk en comfortabel in je broekzak.

Net als bij de meeste andere draadloze oordopjes, zit er wat veerkracht achter de klep om deze dicht te houden, en worden er magneetjes toegepast om te zorgen dat de oortjes er niet uitvallen.

Het volledige doosje heeft een matte afwerking. Op de voorkant van de klep ‘Rolfstone’. Daaronder zit een indicatielichtje. Aan de achterkant vind je de USB-C ingang voor het opladen. Op de onderkant van het doosje staan een aantal eigenschappen, waaronder dat dit doosje een batterijcapaciteit van 300 mAh heeft, en met 5V en 0.5 A oplaadt.

Rolfstone Riva Review 02

De oortjes zelf zijn in-ear, en hebben in tegenstelling tot veel andere draadloze oortjes géén steel, maar bestaan alleen uit een ovale klankkast, en een in-ear gedeelte. De klankkast heeft een vorm waarbij deze een goede aansluiting zou moeten hebben op je oor.

Op de buitenzijde van het oortje zit een gedeelte dat wat uitsteekt, met daarop het Rolfstone logo. Om het oortje correct in je oor te plaatsen, moet dit gedeelte naar beneden wijzen. Het op de juiste manier in je oor plaatsen van de Rolfstone Riva oortjes is even wennen.

Aan de binnenzijde van de oortjes staat of een ‘L’ of een ‘R’, zodat je kunt zien voor welk oor deze bedoeld zijn. Ook aan de buitenkant van het oortje kan ik dit verschil zien; bij het linker-oortje is het vlakke gedeelte geribbeld, en bij het rechter-oortje is dit gedeelte glad. Dit uiterlijke verschil tussen het linker- en rechter oortje kan ik echter nergens terugvinden op de officiële productafbeeldingen.

Het draagcomfort van de oordopjes is OK. De ovale ‘klankkast’ van de oortjes voelt in mijn geval wel iets te groot aan, waardoor deze oortjes minder comfortabel zitten dan oortjes met een kleinere klankkast, zoals de meeste oortjes met een steel. Wel heeft de Rolfstone Riva het voordeel dat de oortjes erg stevig op hun plek blijven zitten.

Het voordeel van het steelloze ontwerp is dat ze zo minder ver uitsteken. Hiermee is de kans kleiner dat ze ergens tegenaan komen. Bij oortjes met steel is de kans groter dat ze ergens tegenaan komen, waardoor ze los komen te zitten in je oor, of eruit vallen.

Ander voordeel van het steelloze ontwerp dat ik toevallig tegenkwam: je kunt deze nog comfortabel onder een muts dragen. Ook zijn de Rolfstone Riva IPX4 (‘plensdicht’), en daarmee bestand tegen regen en zweet.

Voordelen

 • Blijft zeer goed zitten
 • Compact oplaaddoosje
 • Gebruik van USB-C
 • IPX4 waterdicht
 • Meegeleverde oplaadkabel en extra eartips

Nadelen:

 • Draagcomfort was beter geweest met een kleinere ‘klankkast’.

Gebruik en functies – 4/5

De Rolfstone Riva zijn gemakkelijk in gebruik. Hieronder ga ik in op het gebruik en de functies van de Rolfstone Riva, en geef ik deze hierop een beoordeling.

Verbinden via bluetooth

Het verbinden van deze bluetooth oordopjes werkt hetzelfde als vele andere bluetooth oordopjes en speakers. Om voor het eerst verbinding te maken haal je deze uit het doosje. De oortjes gaan dan automatisch in ‘pairing modus’. Als je bluetooth op je apparaat aan hebt staan, zijn de oortjes vervolgens meteen te vinden onder de naam “Rolfstone Riva”.

De gaat het verbinding maken nog gemakkelijker. De oortjes zullen dan namelijk automatisch verbinding zoeken met je afspeelapparaat wanneer je deze uit het doosje haalt.

Als de oortjes verbonden zijn over bluetooth, zullen ze simpelweg alle audio van het verbonden apparaat afspelen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van muziek streaming apps, zoals Spotify, maar ook van opgeslagen muziek-bestanden zoals mp3-tjes om muziek af te spelen naar de oortjes. Uiteraard spelen de oortjes ook het geluid bij video’s af.

Deze oortjes gebruiken Bluetooth versie 5.0, en hebben een opgegeven bereik van 10 meter. In mijn ervaring is de verbinding met de oortjes altijd stabiel, en heb ik nog geen enkele last gehad van een onderbreking in de verbinding.

De bluetooth verbinding wordt automatisch verbroken als je de oortjes in het doosje plaatst.

(Touch)bediening / aanraakbediening

De oordopjes zijn altijd op het aangesloten apparaat te bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld je smartphone gebruiken om muziek te kiezen die je hierop afspeelt, het volume hiervan aanpassen, of de muziek pauzeren.

Ook kun je de oordopjes bedienen zonder je smartphone of ander aangesloten apparaat erbij te pakken, door gebruik te maken van de touchbediening. De platte zijde van beide oordopjes zijn namelijk aanraakgevoelig.

Hieronder de verschillende functies van de touchbediening:

 • Pause/Play – één keer tikken op het linker of rechter oortje om te pauzeren, en nogmaals omfjuist weer af te spelen
 • Volgende nummer – twee keer tikken op het linker of rechter oortje
 • Replay/Vorige nummer – drie keer tikken op het linker of rechter oortje. Hiermee zal eerst het huidige nummer opnieuw afgespeeld worden (replay). Om naar het vorige nummer te gaan tik je vervolgens nogmaals drie keer op het linker of rechter oortje.
 • Volume omhoog – houd het aanraakgebied van het rechter oordopje 2 seconden ingedrukt
 • Volume omlaag – houd het aanraakgebied van het linker oordopje 2 seconden ingedrukt.
 • Opnemen/ophangen – als je gebeld wordt, tik je één keer op het linker of rechter oortje om op te nemen, en nogmaals één keer om weer op te hangen.
 • Gesprek weigeren – om een gesprek te weigeren, houd je je vinger twee seconden op het aanraakgebied van het linker of rechter oortje.

De aanraakbediening reageert goed op m’n aanrakingen. Ook is de reactie op de aanrakingen bij de Rolfstone Riva sneller dan die van veel andere oordopjes die ik heb getest.

Dat het met de aanraakbediening mogelijk is om hetzelfde nummer opnieuw af te spelen of naar het vorige nummer te gaan, vind ik een belangrijk voordeel. Deze optie ontbreekt bij veel andere oordopjes die ik heb gereviewed.

Hoewel de aanraakbediening beter werkt dan op de meeste andere oordopjes, mist de Riva de zogenaamde wear detection, waarbij de oortjes automatisch pauzeren met afspelen als je deze uit je oor haalt.

Ook heeft de Riva géén ANC. Hoewel dat voor oortjes van deze prijs normaal is, zijn toch ook oordopjes met ANC beschikbaar voor dit budget. Bijvoorbeeld de EarFun free Pro.

Een laatste nadeel vind ik dat de Rolfstone Riva erg luid zijn. Voor een comfortabel luistervolume heb ik de oortjes op m’n smartphone op ongeveer een een derde van het maximale volume staan. Dat maakt het wat moeilijker om het volume nauwkeurig te regelen dan bij oortjes die op 50% van het maximale volume een comfortabel luisterniveau hebben.

Batterijduur en opladen

Rolfstone geeft niet op hoe groot het batterijtje van elk oortje is. Wel staat er op het oplaaddoosje dat deze een capaciteit van 300 mAh heeft. Daarmee heeft het oplaaddoosje in ieder geval een kleinere capaciteit dan bijvoorbeeld die van de EarFun Free Pro (400 mAh) en EarFun Air Pro (500 mAh).

De opgegeven batterijduur van de oortjes is 6 uur. Daarmee hebben deze oortjes een middelmatige batterijduur, die voor het meeste gebruik toch ruim voldoende is.

De werkelijke batterijduur in de praktijk wijkt vaak af van de opgegeven batterijduur, en hangt bijvoorbeeld ook af van het volume waarop je de muziek afspeelt. Daarom heb ik deze ook in de praktijk getest.

Rolfstone Riva Review 03

Hierbij heb ik de hierop muziek afgespeeld via m’n smartphone (Sony Xperia 10 II) over bluetooth, met de app Spotify (op ‘very high quality’).

Bij de test heb ik gekozen voor een luid, maar comfortabel, luistervolume: het volume waar ik bij normaal gebruik ook voor zou kiezen. Bij deze oortjes is dat zo’n 35% van het maximum.

Na twee uur luisteren zat de batterij volgens Android nog op 80% van de maximale lading. De batterijduur is daarom in de praktijk waarschijnlijk langer dan 6 uur. Daarmee is de batterijduur van deze oordopjes zeer goed, en ook lang genoeg voor bijna elk denkbaar praktisch gebruik.

Volgens Rolfstone kun je met het oplaaddoosje (300 mAh) de oordopjes nog 3 keer volledig opladen. Je kunt aan het witte lichtje aan de voorkant van het doosje zien of de oortjes aan het opladen zijn. Als dit lichtje brandt, zijn de oortjes aan het opladen. Gaat het lichtje uit, dan zijn de oortjes volledig opgeladen. Volgens Rolfstone duurt het volledig opladen van de oortjes 50 minuten.

Om het oplaaddoosje zelf op te laden, sluit je deze via USB-C aan een charger, of bijvoorbeeld op een USB port van je laptop of PC. Het volledig opladen van dit doosje duurt volgens Rolfstone een uur.

Bij het opladen begint hetzelfde witte lichtje te knipperen. Wanneer het doosje klaar is met opladen stopt het lichtje met knipperen. In tegenstelling tot een aantal andere bluetooth oordopjes, kun je het doosje niet draadloos opladen.

Het witte indicatielichtje is vrij fel, en zeker het knipperende witte licht vind ik irritant. Zoals velen heb ik standaard een USB-charger ingeplugd naast m’n bed, zodat ik m’n smartphone en/of andere apparaten hier kan opladen als ik ga slapen. Met een fel knipperend wit licht is dat voor dit doosje geen optie.

De huidige batterijlading van de oortjes kun je in Android zien onder de bluetooth instellingen, of in de bluetooth settings in het ‘Quick Settings’ menu. De lading die je hier ziet is niet echt nauwkeurig: dit gaat namelijk met stappen van 10%.

Daarnaast is het onmogelijk om op je smartphone of aan het indicatielichtje te zien wat de huidige lading van het oplaaddoosje is.

Daarmee hebben onder andere de AirPods hiermee een klein voordeel op deze draadloze oordopjes. Met een iPhone is de lading van zowel de oortjes als de charging case te zien in stappen van 1%.

Microfoonfunctie

De Rolfstone Riva heeft een ingebouwde microfoon. Zo kun je deze oordopjes gebruiken om handsfree mee te bellen, of om opdrachten te geven aan je voice assistant.

Maar hoe klinkt je stemgeluid via deze microfoon? Om dit te testen heb ik een opname gemaakt met de app True Voice Recorder voor Android, met de oordopjes in m’n oren. Binnen deze app heb ik de microfoon van de oordopjes geselecteerd als opnamebron, en een opname gemaakt met 320 kbps in .mp3 formaat. Je kunt deze hieronder beluisteren:

Kortom is het stemgeluid te verstaan, maar is de klank hiervan flink minder dan dat van de microfoon van m’n smartphone. Ook presteert deze microfoon flink minder goed dan meerdere andere bluetooth oordopjes.

Overige functies

Wil je deze oordopjes ook gebruiken bij het kijken van video? Dan is het belangrijk dat het beeld en geluid synchroon loopt. Bij veel draadloze bluetooth oordopjes is dat namelijk niet het geval.

Daarom heb ik dit getest aan de hand van deze video. Hieruit blijkt dat de oortjes maar een zeer kleine vertraging hebben, van minder dan 100 ms. Daarmee is de ‘latency’ van deze oortjes laag, en kun je deze dus ook prima gebruiken bij het kijken van video.

In tegenstelling tot de EarFun Free Pro (€59,99), is het jammer dat de Rolfstone Riva géén ANC heeft. Ook ontbreekt de zogenaamde draagdetectie, waarbij de oortjes automatisch het afspelen van de muziek pauzeren als je deze uit je oor haalt. Ook deze functie is wel beschikbaar bij oordopjes in dezelfde prijsklasse, namelijk de EarFun Air (€59,99).

Conclusie

Hieronder nog eens een opsomming de voordelen en nadelen wat betreft het gebruik en functies.

Voordelen

 • Uitstekende batterijduur
 • Sterke en stabiele bluetooth verbinding
 • Aanraakbediening werkt goed, en het is ook mogelijk om hiermee het vorige nummer te gaan.
 • Weinig latency, dus goed geschikt voor het kijken van video

Nadelen:

 • Geen wear detection (draagdetectie)
 • Geen ANC
 • Fel wit knipperend licht bij opladen van het doosje
 • Doosje niet draadloos op te laden
 • Matige microfoon

Prestaties: geluidskwaliteit – 4/5

Uiteraard is de geluidskwaliteit van de oordopjes een belangrijke eigenschap. Rolfstone noemt geen enkele audio-eigenschappen. Zo wordt er nergens aangegeven wat voor ingebouwde speaker drivers er in de oortjes zitten, of wat het frequentiebereik van de oordopjes is.

Om een idee te krijgen van het frequentiebereik, heb ik de oordopjes getest met deze toongenerator. Hieruit blijkt dat diepe tonen ongeveer vanaf 30 Hz duidelijk hoorbaar zijn. Tonen van 20 Hz zijn nauwelijks hoorbaar. Kortom blijkt hieruit dat deze oortjes een minder groot frequentiebereik hebben dan bijvoorbeeld de EarFun Air Pro.

Maar hoe klinken de oortjes in de praktijk? Om dit te testen heb ik een flinke hoeveelheid muziek van verschillende genre’s beluisterd op de oordopjes. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van Spotify, met muziek op ‘very high quality’.

Hierbij heb ik voornamelijk geluisterd naar nummers die ik goed ken, en waarvan ik daarom weet hoe deze kunnen klinken. Als referentie heb ik deze ook beluisterd op m’n Philips Fidelio X2 headphones. Deze headphones leveren namelijk een zeer neutraal en nauwkeurig geluid. Verder heb ik het geluid vergeleken met dat van andere bluetooth oordopjes.

Het geluid van de Rolfstone Riva is zuiver, en vertoont weinig vervorming. Het echt diepe basgeluid valt wat weg, maar dat lijkt bij deze oortjes niet gecompenseerd te worden door de mid-bass meer nadruk te geven. Ondanks het ontbreken van de diepe bastonen klinkt het geluid hierdoor natuurlijker dan dat van oordopjes die wel de mid-bass een boost geven.

Een voordeel van de Riva vind ik de goede weergave van de middentonen. Daardoor klinkt stemgeluid, zoals zang, op deze oortjes erg goed. Een klein nadeel is dat er een minieme hoeveelheid ruis is waar te nemen in stilte.

Kortom is de geluidskwaliteit van de Rolfstone Riva zuiver en nauwkeurig, maar zou het beter kunnen klinken als deze een dieper basgeluid zouden halen, en als er geen enkele ruis hoorbaar zou zijn. Het geluid is dus goed, maar niet geweldig. Daarmee krijgt de Riva een score van 4/5 op dit onderdeel.

Rolfstone Riva kopen? Prijs en beschikbaarheid!

Wil je de Rolfstone Riva kopen? Hieronder wordt de prijs van deze oordopjes automatisch bijgehouden.

Is de QCY T2C op dit moment niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Stel dan een prijs-notificatie in met je gewenste prijs. Je ontvangt dan automatisch een e-mail als je gewenste prijs is bereikt!

Prijsverloop...

Prijsverloop voor: Rolfstone Riva

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €59,00 15 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €59,00 1 augustus 2023
Laagste prijs ooit: €44,00 16 november 2023
Sinds 3 juli 2023

Laatste veranderingen:

€59,00 3 juni 2024
€44,00 24 mei 2024
€59,00 2 april 2024
€44,00 25 maart 2024
€59,00 1 februari 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Rolfstone Riva - €59,00

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over de Rolfstone Riva oordopjes, of de review hiervan? Laat dan hieronder je vraag achter! Ik heb deze deze bluetooth oortjes nog in bezit, en kan eventueel missende informatie dus nog voor je uitzoeken of testen!

Plaats een reactie

Send this to a friend