EarFun Air review & test: prima features en goed geluid!

Earfun Air Review 01

EarFun Air review: hoe bevallen de bluetooth oordopjes van dit, voor mij, onbekende merk?

De EarFun Air zijn volledig draadloze in-ear oordopjes met oplaaddoosje. Ik heb deze oordopjes ter review ontvangen van shopaudio.nl, waar deze worden verkocht voor €59,99.

Met deze prijs zijn ze bijna 20 euro goedkoper dan de JBL Tune 220 TWS, maar wel bijna drie keer zo duur als de Redmi AirDots. Beide eerder gereviewde oordopjes gebruik ik als vergelijkmateriaal.

Biedt de EarFun Air een goede waarde voor zijn prijs? In elke review beoordeel ik producten namelijk ten opzichte van de prijs waarvoor ze beschikbaar zijn.

Om daar achter te komen heb ik deze bluetooth oordopjes ondertussen uitvoerig getest. In dit review vind je mijn bevindingen en beoordeling.

Deze recensie is onderverdeeld in drie verschillende aspecten, namelijk de fysieke eigenschappen (bouwkwaliteit en draagcomfort), de gebruiksvriendelijkheid en functies, en de prestaties (geluidskwaliteit).

EarFun Air Review
 • Bouwkwaliteit en draagcomfort
 • Gebruik en functies
 • Geluidskwaliteit
4.8

Samenvatting

De EarFun Air zijn in-ear bluetooth oordopjes, die met een prijs van €59,99 in het middensegment vallen. Voor deze prijs hebben de oordopjes veel gunstige eigenschappen.

Zo is het draagcomfort van de oordopjes goed, en blijven ze goed zitten bij gebruik. De oordopjes hebben een zeer lange batterijduur, en hielden ze het in mijn test 5 uur en 35 minuten lang vol. Met de meegeleverde charging case kun je de lege oordopjes vervolgens nog zo’n 3-4 keer volledig opladen. De charging case is zowel over USB-C als draadloos op te laden.

Verder zijn de oordopjes IPX7-waterdicht, waardoor ze bestand zijn tegen regen en zweet. Naast je smartphone, zijn ze met touch-controls te bedienen. Ook stoppen de oordopjes automatisch met afspelen als je ze uit je oren haalt, en beginnen weer met spelen als je ze in je oren plaatst.

Het geluid van de oordopjes is erg goed. Het geluid is nauwkeurig, en toont weinig vervorming. Het basgeluid is goed, maar de JBL Tune 220 TWS (€78) is beter in het weergeven van de echt diepe bastonen. Wel verslaat de EarFun Air deze oordopjes op vele andere eigenschappen, waaronder de flink betere batterijduur.

Kortom zijn de EarFun Air goede bluetooth oordopjes, en voor de prijs van €59,99 zeker aan te bevelen.

EarFun Air review: bouwkwaliteit & draagcomfort – 5/5

In dit onderdeel ga ik in op alle fysieke eigenschappen van het product en de meegeleverde accessoires.

Unboxing/inhoud doos

De EarFun Air worden geleverd in een doosje met op de voorkant een duidelijk afbeelding van de oortjes zelf, en een aantal belangrijke eigenschappen. Op de achterkant van de verpakking staan meer eigenschappen, en wat de inhoud van de van de doos is, namelijk:

 • De EarFun Air oordopjes
 • Het oplaaddoosje
 • 4 paar siliconen eartips (1 paar zit al op de oortjes)
 • Een USB-C kabel (effectieve lengte: 56 cm)
 • Gebruikshandleiding (niet in het Nederlands, wel onder andere in het Engels)

Alle deze onderdelen zitten netjes verpakt in het doosje, dat een magnetische flap heeft die je kunt openvouwen. Aan de binnenzijde van de flap staan korte instructies voor het eerste gebruik. De oortjes en het oplaaddoosje zitten veilig verpakt in foam. De accessoires, namelijk de oplaadkabel en drie extra paar siliconen eartips, vind je in een kartonnen doosje. De handleiding zit verpakt in een eigen kartonnen doosje.

Dat het oplaaddoosje van de EarFun Air gebruik maakt van USB-C is een voordeel op de meeste andere draadloze oordopjes, waaronder de JBL Tune 220 TWS én Redmi Airdots, die nog gebruik maken van Micro-USB. Met USB-C kun je namelijk gebruik maken van dezelfde USB-lader die je gebruikt voor je smartphone, zonder dat je eerst een kabel hoeft te wisselen.

De meeste smartphones gebruiken ondertussen USB-C; volgens onze poll eerder dit jaar heeft bijna driekwart van de gebruikers ondertussen een smartphone met USB-C, en dat worden er steeds meer.

EarFun Air: design en draagcomfort

Het oplaaddoosje van de EarFun air is 5.2 cm hoog, 3.2 cm dik, en 5 cm breed. Daarmee is het doosje iets groter dan die van de JBL Tune 220 TWS. Wel is deze iets lichter, en heeft ook dit doosje geen scherpe randen. Daarom zit dit doosje toch comfortabel in je broekzak.

Klein voordeel van het doosje is dat deze een platte onderkant heeft, waardoor je deze ook rechtop neer kunt zetten. Het klepje van het doosje gebruikt veerkracht om deze dicht te houden. Door de toepassing van magneetjes blijven de oortjes ook met de klep open goed in het doosje zitten.

Op de bovenkant van het doosje staat ‘EarFun‘, en aan de onderzijde zit de USB-C port. Daarnaast zit er aan de voorkant van het doosje een indicatielichtje, zodat je kunt zien of deze aan het opladen is, of klaar is met opladen.

Earfun Air Review 02

De oortjes zelf zijn in-ear oordopjes, en redelijk licht en klein uitgevoerd. Op elk oortje staat ‘EarFun’ aan de buitenkant, en een ‘L’ of een ‘R’ aan de binnenkant. Zo kun je gemakkelijk zien welk oordopje voor het linker of rechter oor is.

De buitenkant is uitgevoerd in glad plastic. Aan de bovenkant hiervan zit een rond gedeelte met een touch-sensor. Hierboven zit een rond gat, met daarin een LED-lichtje die de status van de oordopjes aan kan geven. Het oortje loopt omlaag in een steeltje, waar onder andere een microfoon in zit.

Hoewel in-ear oordopjes altijd wat minder comfortabeler zijn dan on-ear oordopjes, zoals de JBL Tune 220 TWS, is het draagcomfort van deze oortjes voor in-ear oordopjes erg goed.

De vorm van de oordopjes zorgt bij mij namelijk voor een goede pasvorm. Door het lichte gewicht van de oortjes, merk je na een tijdje nauwelijks dat je ze draagt. Volgens myearfun.com weegt elk oortje slechts 5.3 gram.

Ook blijven de oortjes goed zitten. Ook bij het fitnessen, en bij een test met een stuk joggen. Je kunt deze dus ook prima gebruiken bij het sporten.

Bijkomend voordeel is dat deze oortjes IPX7 waterdicht, ofwel ‘dompeldicht’, zijn. Daarmee zijn de oortjes gecertificeerd waterdicht op een diepte van 1 meter onder water, voor 30 minuten. Daarmee zijn deze oortjes dus gemakkelijk bestand tegen regen en zweet.

Kortom scoren de EarFun Air zeer goed op bouwkwaliteit en het draagcomfort, en krijgen ze voor dit onderdeel de maximale score van 5/5 sterren.

Voordelen

 • Goed draagcomfort, blijven goed zitten
 • Goed design en afwerking
 • Gebruik van USB-C
 • IPX7 waterdicht
 • Zowel oplaadkabel als extra eartips meegeleverd

Nadelen:

 • Doosje ietwat groot

Gebruik en functies – 5/5

De EarFun Air zijn gemakkelijk in gebruik, en beschikken over alle belangrijke functies. Hieronder ga ik in op het gebruik en de functies van de EarFun Air, en geef ik deze hierop een beoordeling.

Verbinden via bluetooth

Het verbinden van deze bluetooth oordopjes werkt hetzelfde als alle andere bluetooth oordopjes en speakers. De bluetooth oortjes gaan automatisch in ‘pairing modus’ als je deze uit het oplaaddoosje haalt. Dat houdt in dat ze zichtbaar worden om mee te verbinden.

Op mijn mijn Android (10) worden de oortjes meteen zichtbaar met de naam ‘EarFun Air’ onder beschikbare bluetooth apparaten. Eenmaal verbonden met de oortjes, spelen ze alle audio van het verbonden apparaat af. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van muziek streaming apps, zoals Spotify, maar ook van opgeslagen muziek-bestanden zoals mp3-tjes om muziek af te spelen naar de oortjes.

Deze oordopjes gebruiken Bluetooth versie 5.0. EarFun geeft een Bluetooth bereik van 15 meter op. In mijn ervaring met de oordopjes tot nu toe is de verbinding altijd stabiel. Nooit zijn de oortjes weggevallen, of nog nooit heeft het geluid gehaperd.

Net als de meeste bluetooth oordopjes wordt de bluetooth verbinding verbroken als je deze in het oplaaddoosje plaatst. Wel zullen de oordopjes dan meteen beginnen met opladen via de ingebouwde batterij van het oplaaddoosje.

Heb je de oortjes eenmaal onthouden in je smartphone, dan zullen ze automatisch verbinding maken als je ze weer uit de oplaadcase haalt.

(Touch)bediening

De oordopjes zijn altijd op het aangesloten apparaat te bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld op je smartphone muziek kiezen in Spotify of andere apps, het afspeelvolume aanpassen, en de muziek pauzeren.

Ook kun je de oordopjes bedienen zonder je smartphone te gebruiken. Hiervoor maken deze oortjes gebruik van touch-bediening. Beide oordopjes hebben namelijk een ingebouwde touch-sensor. een voordeel hiervan is dat je deze kunt bedienen met een lichte aanraking.

Daarmee is de bediening comfortabeler dan die van bijvoorbeeld de Xiaomi Redmi Airdots. Dit zijn ook in-ear oordopjes, met alleen een drukknop om deze te bedienen. Het nadeel daarvan is dat je bij het indrukken hiervan, ook de in-ear eartips verder in je oor duwt; niet bepaald comfortabel.

Hieronder de verschillende functies van de touchbediening:

 • Pause/Play – twee keer tikken op de het oortje om te pauzeren (links of rechts)
 • Volgende nummer – drie keer tikken op het rechter oortje
 • Volume omhoog – rechter oordopje meer dan 1 seconde aanraken
 • Volume omlaag – linker oordopje meer dan 1 seconde aanraken
 • Voice Assistant – drie keer tikken op het linker oortje activeert de voice assistant van het gekoppelde apparaat. Bijvoorbeeld Siri, Google Voice Assistant, of Bixby. Je kunt vervolgens stemcommando’s gebruiken voor verdere bediening.
 • Opnemen/ophangen – als je gebeld wordt, tik je twee keer op het linker of rechter oortje om op te nemen, en nogmaals twee keer om weer op te hangen.
 • Gesprek weigeren – linker of rechter oordopje aanraken voor meer dan 2 seconden (ook bij een tweede inkomende gesprek)
 • Tweede gesprek opnemen – (eerste gesprek on hold) drie keer tikken (links of rechts)

Een klein nadeel is dat er een kleine vertraging zit tussen het aanraken van de oortje, en het uitvoeren van de functie. Deze vertraging is ongeveer 1 seconde. Ook ontbreekt er een functie voor het opnieuw afspelen of terug gaan naar een vorig nummer.

Een andere handige functie is dat de muziek automatisch pauzeert als je één of beide oortjes uitneemt (wear detection). Plaats je het oortje terug in je oor, dan begint de muziek automatisch weer met afspelen. Ook hierbij is een vertraging van ongeveer 1 seconde merkbaar.

Ook zit er op het doosje nog één knop. Het indrukken van deze knop forceert de ‘pairing-modus’ van de oordopjes.

Batterijduur en opladen

De EarFun Air oortjes bevatten een ingebouwde Li-ion accu van 55 mAh (waarschijnlijk bij 3.7 V). Daarmee hebben deze oordopjes een flink grotere batterijcapaciteit dan de JBL Tune 220TWS, die slechts een 22 mAh batterij bevatten.

Earfun Air Review 03

EarFun geeft aan dat deze batterij voldoende is voor zo’n 7 uur luistertijd. De werkelijke batterijduur zal altijd ook flink afhangen van het volume waarop je muziek afspeelt.

Ik heb de batterijduur van deze oortjes in de praktijk getest. Hierbij heb ik de hierop muziek afgespeeld via m’n smartphone (Sony Xperia 10 II) over bluetooth, met de app Spotify (op ‘very high quality’).

Bij de test heb ik gekozen voor een luid, maar comfortabel, luistervolume. Bij deze oortjes was dat op precies 50% van het maximum. Dit is het volume waar ik ook bij normaal gebruik voor zou kiezen.

Bij aanvang van de test waren de oortjes volledig opgeladen (100%). Na 5 uur en 35 minuten muziek luisteren, was de batterij van de oordopjes volledig leeg, en schakelden de oordopjes daarom uit.

Hoewel dat minder is dan de opgegeven afspeeltijd, is dit nog steeds een zeer hoge batterijduur, en hoger dan alle bluetooth oordopjes die ik tot nu toe heb gereviewed.

In de praktijk zijn er ook maar weinig situaties waarbij je een langere batterijduur nodig zult hebben. Kortom is de batterijduur van deze oordopjes dus zeer goed.

Naast de ingebouwde batterijen van de oordopjes zelf, heeft het oplaaddoosje een ingebouwde batterij van 500 mAh. EarFun geeft op dat je de oortjes 4 keer volledig zou moeten kunnen opladen met de ingebouwde batterij, en deze dus 28 uur (4×7) aan extra afspeeltijd mogelijk maken.

Een gemiddelde laadefficiëntie is zo’n 80%. Je kunt dus verwachten dat de ingebouwde batterij nog voor zo’n 400 mAh aan capaciteit kan overdragen aan de oordopjes. In de praktijk zul je de batterij van de oordopjes (samen 110 mAh) nog zo’n 3.6× volledig opladen.

Met de afspeelduur van de test kom je dan op zo’n 20 uur en 6 minuten aan extra afspeeltijd. Met de ingebouwde batterij van de oortjes zelf erbij, in totaal genoeg voor 25:41 uur aan afspeeltijd.

Een ander voordeel is dat je het doosje van de EarFun Air draadloos kunt opladen. De exacte oplaadtijd van de oordopjes en de oplaadcase heb ik (nog) niet getest. De meegeleverde handleiding geeft aan dat het 1.5 uur duurt om de oortjes volledig op te laden, het 2 uur duurt om het oplaaddoosje volledig op te laden over USB-C, en het 3.5 uur duurt met draadloos opladen.

Wat de huidige batterijlading van de oortjes is, kun je in Android (10) zien onder de bluetooth instellingen, en onder de bluetooth settings in het ‘Quick Settings’ menu. Echt accuraat wordt het niet weergegeven; dit gaat met stappen van 10%. Daarnaast is het onmogelijk om op je smartphone te zien wat de huidige lading van het oplaaddoosje is.

Daarmee hebben de AirPods hiermee een klein voordeel op deze draadloze oordopjes. Met een iPhone is de lading van zowel de oortjes als de charging case te zien in stappen van 1%.

Wel geeft het indicatielichtje op het oplaaddoosje je enig idee van de huidige batterijlading. Bij het openklappen van dit doosje gaat dit lichtje branden. Een groen lichtje betekend dat de batterij voor meer dan 30% vol is. Met een oranje lichtje is de batterij voor minder dan 30% vol, en met een rood lichtje voor minder dan 10%. Begint het lichtje rood te knipperen, dan is de lading minder dan 1%.

Microfoonfunctie

De EarFun Air heeft in beide oortjes 4 ingebouwde microfoons. Hiervan zitten er aan zowel de bovenkant als onderkant van elk oortje twee microfoons. EarFun geeft aan dat deze opstelling van meerdere microfoons daarnaast het mogelijk maakt om waar te nemen wat stemgeluid is, en welk geluid ruis is. Het ruis wordt weggefilterd, zodat je bij het bellen beter hoorbaar bent.

Maar hoe klinkt het stemgeluid dat de microfoon wel doorlaat? Om dit te testen heb ik een opname gemaakt met de app True Voice Recorder voor Android, met de oordopjes in m’n oren. Binnen deze app heb ik de microfoon van de oordopjes geselecteerd als opnamebron, en een opname gemaakt met 320 kbps in .mp3 formaat. Je kunt deze hieronder beluisteren:

Het stemgeluid is prima te verstaan, maar de kwaliteit van deze microfoon is wel wat minder dan dat van de die van de JBL Tune 220 TWS.

Overige functies

De EarFun Air heeft géén ANC (active noise control). Omdat dit in-ear oordopjes zijn, wordt het omgevingsgeluid gelukkig al goed passief geblokkeerd. Ook is het ontbreken van ANC bij oordopjes van deze prijs geen nadeel te noemen; alle goede ANC oordopjes zijn flink duurder.

Als je deze oortjes ook wil gebruiken bij het kijken van video’s, is het belangrijk dat beeld en geluid synchroon loopt. Omdat sommige bluetooth oordopjes een merkbare vertraging (latency) hebben voor het afspelen van het geluid, is het belangrijk om dat te testen.

Om dit te testen heb ik gebruik gemaakt van deze video. Mijn conclusie is dat het beeld en geluid zeer synchroon lopen, en kan geen enkele vertraging opmerken. Met deze lage latency zijn deze oortjes dus ook prima geschikt voor het bekijken van video.

Conclusie

Hieronder nog eens een opsomming de voordelen en nadelen wat betreft het gebruik en functies.

Voordelen

 • Zeer goede batterijduur
 • Sterke bluetooth verbinding (15+ meter) en pairing tussen de twee oortjes
 • Touchbediening met veel mogelijkheden
 • Draagdetectie
 • Goede synchronisatie beeld en geluid

Nadelen:

 • Merkbare vertraging tussen touchbediening en bijbehorende actie
 • Niet mogelijk om naar vorige nummer te gaan met touchbediening

Prestaties: geluidskwaliteit – 4.5/5

EarFun geeft aan dat er gebruik wordt gemaakt van een “6 mm composite speaker” in de oordopjes. Er wordt geen frequentiebereik opgegeven. Om te beginnen heb ik de frequentiebereik getest met deze toongenerator. Daaruit blijkt dat tonen al vanaf 20 Hz al (zacht) hoorbaar zijn. Daarmee hebben de oortjes een prima frequentiebereik.

Maar hoe klinken de oortjes bij het afspelen van muziek? Om dit te testen heb ik een flinke hoeveelheid muziek van verschillende genre’s beluisterd op de oordopjes. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van Spotify, met muziek op ‘very high quality’.

Ik heb vooral nummers beluisterd die ik goed ken, en waarvan ik daarom weet hoe deze kunnen klinken. Als referentie heb ik geluisterd naar m’n Philips Fidelio X2 headphones. Deze headphones leveren namelijk een zeer neutraal en nauwkeurig geluid. Verder heb ik het geluid vergeleken met dat van de JBL Tune 220TWS en de Redmi AirDots.

Mijn conclusie is dat de EarFun Air een zeer nauwkeurig en helder geluid leveren. Het geluid toont weinig vervorming, wat erg duidelijk wordt als je dit vergelijkt met het geluid van de Redmi AirDots.

Wel is het duidelijk dat de EarFun Air een beduidend minder krachtig (diep) basgeluid kan leveren dan de JBL Tune 220TWS, en dat neemt wat weg van het luisterplezier van deze oordopjes. Ook is het geluid van de EarFun Air wat minder ‘ruimtelijk’ dan dat van de JBL Tune 220 TWS.

In tegenstelling tot veel andere bluetooth oordopjes en headphones, is er bij de EarFun Air ook geen enkele ruis hoorbaar in stilte.

Hoewel ik zelf een voorkeur heb voor het geluid van de JBL Tune 220 TWS, is het geluid van de EarFun Air nog steeds erg goed. Zeker voor relatief goedkope oordopjes. Daarom krijgen ze een score van 4.5/5.

EarFun Air kopen? Prijs en beschikbaarheid!

De EarFun Air kopen? Deze oordopjes zijn te koop bij meerdere webshops:

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over de EarFun Air, of de review hiervan? Laat dan hieronder je vraag achter! Ik heb deze deze bluetooth oortjes nog in bezit, en kan eventueel missende informatie dus nog voor je uitzoeken of testen!

Laatste update: 7 maart 2023. Oorspronkelijke publicatiedatum: 29 oktober maart 2020.

Plaats een reactie

6 reacties op “EarFun Air review & test: prima features en goed geluid!”

 1. Kleine update gepubliceerd wat betreft prijs en beschikbaarheid. De beste prijs kun je op dit moment (7 maart 2023) vinden op Amazon.de.

  De oortjes zelf kosten hier nu €49,99, en er is daarnaast een voucher beschikbaar voor €10 kassakorting. Bij het afrekenen gaat er dus nog eens €10 van het bedrag af. Wel komen er verzendkosten bij (in mijn geval was dat €3,49).

  Earfun Air aanbieding Amazon.de

  Beantwoorden
  • Hoi Sooky,

   Als je het oplaaddoosje op een lader hebt aangesloten, brandt er om de 5 seconden een rood lichtje om aan te geven dat ze aan het opladen zijn. Als dit stopt, zijn de oordopjes én het oplaaddoosje volledig opgeladen.

   Als je de oordopjes oplaadt op de batterij van het doosje, kun je dat niet aan de hand van dit lichtje. Wel kun je de oordopjes verbinden met bijvoorbeeld je smartphone. Dan kun je onder de bluetooth-instellingen de huidige lading van de oortjes zien.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Joost,

   Als de Earfun Air oortjes eenmaal een bluetooth verbinding hebben gemaakt met bijvoorbeeld een smartphone, gaat het LED lampje uit. Ik heb dit zojuist nog eens getest.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Ik heb geprobeerd de Earfun Air door elkaar te pairen met iMac, Windows, iPhone en Android en dat gaat niet zonder slag of stoot. Desgevraagd laat de leverancier mij weten dat als ik dit allemaal wil, dat ik dan beter bedrade oordopjes kan doen. Die werken nl. altijd! Dit had ik liever van te voren geweten.

  Beantwoorden
Send this to a friend