EarFun Air Pro review: ANC oortjes met zeer goed geluid!

Earfun Air Pro Review 01

De EarFun Air Pro zijn draadloze in-ear oordopjes mét ANC, voor een relatief lage prijs. In deze EarFun Air Pro review geef ik aan deze oordopjes me bevallen.

Net als de EarFun Air oordopjes, die ik eerder reviewde, heb ik ook deze ‘Pro’ uitvoering ter review ontvangen van shopaudio.nl. Hier kosten deze oordopjes op dit moment €79,99.

Daarmee zijn deze oordopjes flink goedkoper dan bijvoorbeeld de AirPods Pro (€219), en de Sony WF-1000XM3 (€169), twee populaire draadloze ANC oordopjes.

Biedt de EarFun Air Pro een goede waarde voor zijn prijs? En hoe verhouden deze zich tot de EarFun Air? Om daar achter te komen heb ik deze bluetooth oordopjes uitvoerig getest.

In dit review vind je mijn bevindingen en beoordeling van deze oordopjes. Ik beoordeel deze op drie verschillende aspecten, namelijk de fysieke eigenschappen (bouwkwaliteit en draagcomfort), de gebruiksvriendelijkheid en functies (waaronder ook de ANC), en de prestaties (geluidskwaliteit).

Earfun Air Pro review
 • Bouwkwaliteit en draagcomfort
 • Gebruik en functies
 • Geluidskwaliteit
4.7

Samenvatting

De EarFun Air Pro zijn in-ear bluetooth oordopjes met ANC, die voor €79,99 een stuk goedkoper zijn dan de meeste ANC oordopjes.

Het draagcomfort van deze oortjes is erg goed. Ook blijven ze stevig zitten. Met IPX5-waterdichtheid zijn de oordopjes daarnaast bestand tegen een regenbui en zweet.

Ook de batterij van de oordopjes is uitstekend. Met een batterijduur van zo’n 9 uur, is dat in de praktijk eigenlijk altijd meer dan je nodig zult hebben. Het bijbehorende oplaaddoosje laadt de oordopjes op als je deze erin plaatst, en kan de oortjes zo’n 3 keer volledig opladen.

De bluetooth-verbinding (bluetooth 5.0) heeft een groot bereik (15 m), en is in de praktijk zeer stabiel. De oortjes hebben aanraakbediening, maar hiermee kun je helaas het volume niet aanpassen. Ook is het niet mogelijk om hiermee naar het vorige nummer gaan. Daarnaast reageert deze aanraakbediening niet altijd zoals bedoeld, waardoor ik merk dat ik toch maar altijd m’n telefoon gebruik om de muziek te bedienen.

De ANC werkt, maar minder goed dan ik gewend ben van m’n ANC koptelefoon. Wel hebben deze oordopjes een goed microfoongeluid, en loopt beeld en geluid via de oordopjes goed synchroon.

Het geluid van deze oordopjes is zeer goed! Deze oordopjes hebben een zeer diep en helder basgeluid, maar ook de midden en hoge tonen zijn helder en nauwkeurig. Daarnaast klinkt het geluid bij deze oordopjes flink ‘ruimtelijker’ dan bij alle andere oordopjes die ik heb getest.

Kortom zijn de EarFun Air Pro zeer goede oordopjes. De aanraakbediening en ANC hadden beter gekund. Toch maken het draagcomfort, de geluidskwaliteit, en de lange batterijduur dit een absolute aanrader.

EarFun Air Pro review: bouwkwaliteit & draagcomfort – 5/5

In dit onderdeel ga ik in op alle fysieke eigenschappen van het product en de meegeleverde accessoires.

Unboxing/inhoud doos

De EarFun Air Pro wordt geleverd in een doosje met op de voorkant een duidelijk afbeelding van de oortjes zelf, en een aantal belangrijke eigenschappen. Op de achterkant van de verpakking staan meer eigenschappen, en wat de inhoud van de van de doos is, namelijk:

 • De EarFun Air Pro oordopjes
 • Het oplaaddoosje
 • 2 extra paar siliconen eartips (1 paar zit al op de oortjes)
 • Een USB-C naar USB-A kabel (effectieve lengte: 50,5 cm)
 • Gebruikshandleiding (niet in het Nederlands, wel onder andere in het Engels)

Deze inhoud zit netjes verpakt in een doos met een magnetische flap die je kunt openvouwen. Aan de binnenkant hiervan staan de instructies voor het eerste gebruik. Bovenop in de doos vind je de handleiding, die verpakt zit in een eigen kartonnen doosje. Daaronder vind je, tussen een laag foam, het oplaaddoosje met de twee Air Pro oordopjes. Hier zitten de middelgrootte siliconen eartips op.

De accessoires, namelijk de USB-oplaadkabel en twee extra paar siliconen eartips, vind je in een kartonnen doosje. Dat de oordopjes opladen over USB-C is een voordeel op andere draadloze oordopjes, zoals de JBL Tune 220 TWS én Redmi Airdots, die nog gebruik maken van Micro-USB. Met USB-C kun je namelijk gebruik maken van dezelfde USB-lader die je gebruikt voor je smartphone, zonder dat je eerst een kabel hoeft te wisselen.

De twee extra paar siliconen eartips zijn een maat groter en een maat kleiner dan de eartips die al op de EarFun Air Pro oordopjes zitten.

EarFun Air Pro: design en draagcomfort

Het oplaaddoosje van de EarFun Air Pro is 6.5 cm breed, 5.2 cm diep, 3 cm dik. Ondanks deze ietwat grote afmetingen, zit het doosje door de ronde vorm toch comfortabel in je broekzak. Dat de oortjes plat in dit doosje liggen vind ik een voordeel: zo zijn ze hier makkelijker uit te halen dan bij doosjes waar je de oortjes rechtop in zet.

Het klepje van het doosje gebruikt veerkracht om deze dicht te houden. Door de toepassing van magneetjes blijven de oortjes ook met de klep open goed in het doosje zitten.

Op de bovenkant van het doosje staat ‘EarFun‘, en aan de achterkant zit de USB-C ingang. Naast deze ingang zit een indicatielichtje, waaraan je kunt zien of het doosje aan het, of dat deze klaar is met opladen.

Het doosje is magnetisch, waardoor de oortjes hier goed in blijven zitten. Tussen de twee oordopjes in, zit er in het doosje nog pairing-knop en een bijbehorend indicatielichtje.

Earfun Air Pro Review 02

De oortjes zelf zijn in-ear oordopjes, en vergeleken met andere noise cancelling oordopjes nog erg compact. Op de ‘steel’ van elk oortje staat ‘EarFun’ aan de buitenkant, en een ‘L’ of een ‘R’ aan de binnenkant. Zo kun je gemakkelijk zien welk oordopje voor het linker of rechter oor is.

De volledige behuizing van de oordopjes zijn uitgevoerd in plastic. Op de buitenkant van de steel, zit in het midden de touch-sensor. Aan de bovenkant en onderkant van de steel zit een uitsparing voor de microfoons.

Het draagcomfort van de oordopjes is erg goed. De vorm van de oordopjes zorgt bij mij voor een goede pasvorm. Ook blijven de oordopjes goed in m’n oor zitten. Bij zitten en lopen hoef je je zeker geen zorgen te maken dat ze zomaar uit je oren vallen.

Maar ook bij meer beweging blijven deze nog goed zitten. Ook bij een test met een stuk joggen, wat sprongen, en ‘headbangen’, bleven de oortjes op hun plek. Toch zijn er oordopjes die nog beter zouden moeten blijven zitten, en zich daarmee echt richten op gebruik bij sport. Zo heeft EarFun hiervoor bijvoorbeeld de EarFun Free Pro. Deze ‘klemmen’ zich vast in je oorschelp, en hebben geen ‘steel’ aan de oortjes die uitsteekt.

Deze oortjes zijn door de IPX5 waterdichtheid ook prima te gebruiken in de regen. Hiermee zijn ze de oortjes namelijk ‘sproeidicht’, en gecertificeerd waterbestendig bij besproeiing van wel 12.5 liter per minuut onder elke denkbare hoek. Naast regen, maakt dat deze ook bestand tegen zweet.

Het enige dat je moet voorkomen, is dat je ze in het water laat vallen. De oortjes zijn in tegenstelling tot de EarFun Air (IPX7) namelijk niet bestand tegen onderdompeling.

Kortom scoren de EarFun Air Pro zeer goed op bouwkwaliteit en het draagcomfort, en krijgen ze voor dit onderdeel de maximale score van 5/5 sterren.

Voordelen

 • Goed draagcomfort, blijven goed zitten
 • Goed design en afwerking
 • Gebruik van USB-C
 • IPX5 waterdicht
 • Meegeleverde oplaadkabel en extra eartips

Nadelen:

 • Doosje ietwat groot

Gebruik en functies – 4/5

De EarFun Air Pro zijn gemakkelijk te gebruiken, en beschikken over veel belangrijke functies. Hieronder ga ik in op het gebruik en de functies van de EarFun Air Pro, en geef ik deze hierop een beoordeling.

Verbinden via bluetooth

Het verbinden van deze bluetooth oordopjes werkt hetzelfde als vele andere bluetooth oordopjes en speakers. De EarFun Air Pro gaan automatisch in ‘pairing modus’ als je de klep van het oplaaddoosje opent. Dat houdt in dat ze zichtbaar worden om mee te verbinden. Op mijn smartphone, de Sony Xperia 10 II met Android 10, worden de oortjes meteen zichtbaar met de naam ‘EarFun Air Pro’ onder beschikbare bluetooth apparaten.

Eenmaal verbonden, spelen deze oortjes alle audio van het verbonden apparaat af. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van muziek streaming apps, zoals Spotify, maar ook van opgeslagen muziek-bestanden zoals mp3-tjes om muziek af te spelen naar de oortjes.

Deze oortjes gebruiken Bluetooth versie 5.0, en hebben een opgegeven bereik van 15 meter. In mijn ervaring met de oordopjes tot nu toe heb ik altijd een stabiele verbinding gehad, zijn de oortjes nooit weggevallen, en heb ik ook nooit een hapering in het geluid gehad.

De bluetooth verbinding wordt automatisch verbroken als je de oortjes in het doosje plaatst, en de klep van het doosje sluit. Bij het openen van het klepje, zullen ze weer automatisch verbinding maken met het apparaat waarmee je ze het laatst hebt verbonden.

(Touch)bediening / aanraakbediening

De oordopjes zijn altijd op het aangesloten apparaat te bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld je smartphone gebruiken om muziek te kiezen die je hierop afspeelt, het volume hiervan aanpassen, of de muziek pauzeren.

Daarnaast hebben de EarFun Air oordopjes touch-bediening. Zo kun je deze bedienen zonder je smartphone of ander aangesloten apparaat erbij te pakken.

Hieronder de verschillende functies van de touchbediening:

 • Pause/Play – twee keer tikken op de het rechter oortje om te pauzeren of juist weer af te spelen
 • Volgende nummer – drie keer tikken op het rechter oortje
 • Voice Assistant – twee keer tikken op het linker oortje activeert de voice assistant van het aangesloten apparaat. Bijvoorbeeld Siri, Google Assistant, of Bixby. Je kunt vervolgens stemcommando’s gebruiken voor verdere bediening.
 • Opnemen/ophangen – als je gebeld wordt, tik je twee keer op het linker of rechter oortje om op te nemen, en nogmaals twee keer om weer op te hangen.
 • Gesprek weigeren – om een gesprek te weigeren, tik je drie keer op het linker of rechter oortje
 • Noise cancelling inschakelen – met drie keer tikken op het linker oortje kun je wisselen tussen drie verschillende noise cancelling modi: Noise Reduction, Ambient sound, en Normal.

Bij de EarFun Air Pro wordt aangegeven dat de touchbediening alleen reageert op het tikken met je vinger, en niet met een lichte aanraking.

Net zoals bij de meeste draadloze oordopjes, ontbreekt bij de EarFun Air Pro de functie om naar het vorige nummer te gaan. Een ander nadeel is dat het met de aanraakbediening ook niet mogelijk is om het volume te verhogen of te verlagen met de aanraakbediening. Dat kan met de EarFun Air wel.

In de praktijk werkt deze touchbediening ook niet bepaald prettig. Zo registreert de EarFun Air Pro mijn tikken lang niet altijd zoals ik deze bedoel. Zeker bij de functies waarbij je drie keer moet tikken, wordt dit vaak geregistreerd als twee tikken.

Daarnaast zit er een duidelijk merkbare vertraging tussen het aantikken van de EarFun Air Pro, en het uitvoeren van de bijbehorende functie. Omdat dit niet lekker werkt, merk ik dat ik in de praktijk toch bijna altijd m’n smartphone erbij pak om de muziek te bedienen.

Wat wel handig is, is dat deze oordopjes zogenaamde ‘wear detection‘ hebben. Neem je één oortje of beide oortjes uit, dan zullen beide oortjes automatisch stoppen met het afspelen van muziek. Plaats je deze terug in je oren, dan hervatten ze automatisch het afspelen.

Verder zit er in het doosje nog één knop. Het indrukken van deze knop forceert de ‘pairing-modus’ van de oordopjes. Deze kun je gebruiken als je de oordopjes anders niet kunt vinden onder je bluetooth-instellingen, of als je deze wilt verbinden met een ander apparaat. Houdt in dat geval deze knop drie seconden lang ingedrukt.

Hebben de twee oordopjes geen verbinding meer met elkaar? Plaats ze dan in het doosje, en druk de knop in het doosje tweemaal in. De oortjes zullen dan opnieuw verbinding zoeken met elkaar.

Batterijduur en opladen

Elk oortje van de EarFun Air Pro bevat een 60 mAh accu (waarschijnlijk bij 3.7 V), waarmee deze oordopjes dus een flinke batterijcapaciteit hebben. Ter vergelijking: de EarFun Air heeft een 55 mAh batterij, en de JBL Tune 220TWS slechts een batterij van 22 mAh.

Earfun Air Pro Review 03

Door de grote batterij hebben deze oordopjes ook een goede batterijduur. Volgens EarFun is de batterijduur bij muziek luisteren 9 uur, en bij het luisteren van muziek en het gebruik van ANC 7 uur.

Wel hangt de werkelijke batterijduur ook af van het volume waarop je muziek afspeelt. Om na te gaan wat de werkelijke batterijduur is, heb ik deze in de praktijk getest. Hierbij heb ik de hierop muziek afgespeeld via m’n smartphone (Sony Xperia 10 II) over bluetooth, met de app Spotify (op ‘very high quality’).

Bij de test heb ik gekozen voor een luid, maar comfortabel, luistervolume: het volume waar ik bij normaal gebruik ook voor zou kiezen. Bij deze oortjes is dat zo’n 40% van het maximum. Verder heb ik de ANC aangezet.

Mijn conclusie is dat de batterijduur uitstekend is. Na 3.5 uur muziek luisteren gaf m’n smartphone namelijk nog een aan dat de batterij nog op 70% zat!

Wat de volledig batterijduur is, weet ik dus niet. Deze lijkt deze in ieder geval langer dan de opgegeven duur, en is deze te lang om te testen. Daarmee is deze dus ook lang genoeg voor bijna elk denkbaar praktisch gebruik.

In de werkelijkheid zal het namelijk nauwelijks voorkomen dat je een onafgebroken luistersessie van 7 (of meer) zult maken. Wanneer je de oortjes in het doosje plaatst, zullen deze ook meteen beginnen met opladen op de batterij van het doosje.

In dit doosje zit namelijk nog een batterij met een 500 mAh capaciteit bij 3.7 Volt. Met een normale oplaadefficiëntie (zo’n 80%), kun je de oordopjes dan hiermee nog zo’n 3⅓ keer volledig opladen.

Een nadeel is dat het oplaaddoosje van de EarFun Air Pro niet draadloos kunt opladen. Dat kan bij sommige andere oordopjes, waaronder de EarFun Air, wel. De exacte oplaadtijd van de oordopjes en de oplaadcase heb ik niet getest.

De meegeleverde handleiding geeft aan dat het 1.5 uur duurt om de oortjes volledig op te laden, het 2 uur duurt om het oplaaddoosje volledig op te laden over USB-C.

De huidige batterijlading van de oortjes kun je in Android (10) zien onder de bluetooth instellingen, of in de bluetooth settings in het ‘Quick Settings’ menu. De lading die je hier ziet is niet echt nauwkeurig: dit gaat namelijk met stappen van 10%. Daarnaast is het onmogelijk om op je smartphone te zien wat de huidige lading van het oplaaddoosje is.

Daarmee hebben de AirPods hiermee een klein voordeel op deze draadloze oordopjes. Met een iPhone is de lading van zowel de oortjes als de charging case te zien in stappen van 1%.

Wel kun je aan het indicatielichtje aan de achterkant van het doosje een idee krijgen van de huidige batterijlading. Klap je deze open of dicht, dan knippert dit lampje in het rood. Hoe vaker dit lampje knippert, hoe voller de batterij. Bij één keer snel knipperen is de batterij bijna leeg: minder dan 5% lading. Bij één keer knipperen is de batterij tussen de 5 en 30% vol, bij twee keer knipperen tussen de 30 en 60%, en bij drie keer knipperen op meer dan 60%.

Microfoonfunctie

De EarFun Air Pro heeft in beide oortjes 6 ingebouwde microfoons. Hiervan zitten er aan zowel de bovenkant als onderkant van elk oortje twee microfoons. EarFun geeft aan dat deze opstelling zou moeten zorgen voor een reductie van 90% van het ruisgeluid bij het bellen.

Maar hoe klinkt het stemgeluid dat de microfoon wel doorlaat? Om dit te testen heb ik een opname gemaakt met de app True Voice Recorder voor Android, met de oordopjes in m’n oren. Binnen deze app heb ik de microfoon van de oordopjes geselecteerd als opnamebron, en een opname gemaakt met 320 kbps in .mp3 formaat. Je kunt deze hieronder beluisteren:

Kortom is het stemgeluid goed te verstaan, klinkt het iets warmer en voller dan het geluid van de microfoon van de EarFun Air, en is er ook wat minder ruis. Toch klinkt dit nog niet zo goed als het geluid van de microfoon van m’n smartphone.

Noise Cancelling functie (ANC) en Ambient Sound

Dat deze oordopjes ANC hebben, is een gunstige eigenschap voor oordopjes van deze prijs. Je kunt de oordopjes ook gebruiken puur voor de ANC; dit werkt ook als je géén muziek luistert. Maar hoe goed werkt deze Active Noise Control?

Om dit te testen heb ik gebruik gemaakt van deze online tone generator om constante tonen te genereren. ANC zou vooral bij constante tonen goed moeten werken.

Bij het luisteren van verschillende tonen, heb ik steeds de ANC in en uitgeschakeld, om het verschil waar te nemen. Mijn conclusie is dat de ANC een duidelijk verschil maakt, maar toch beduidend minder goed werkt dan de ANC op mijn JBL E65BTNC koptelefoon.

Voor m’n gevoel reduceert de ANC van de EarFun Air Pro zo’n 1/3e van het volume van het constante geluid van de toongenerator, tegen zo’n 2/3e bij de JBL E65BTNC.

Wel is de ANC van deze oortjes voldoende om kleine ruisgeluiden te verwijderen. Zo is de ventilator van m’n PC bijvoorbeeld zonder ANC nog wél te horen, maar niet meer als ik de ANC van de Air Pro inschakel.

Kortom werkt de ANC, en heeft deze een toegevoegde waarde. Toch had ik gehoopt op meer reductie van ruis en andere omgevingsgeluiden.

Naast ANC heeft deze koptelefoon ook een ‘Ambient Sound‘-functie, waarbij er juist ruis wordt toegevoegd. Het geluid in deze modus klinkt als ‘white noise’ (voorbeeld). Dat kun je gebruiken om andere geluiden te maskeren, en zou daarnaast gunstig kunnen zijn om te helpen ontspannen of in slaap vallen.

De Ambient Sound functie werkt prima, maar ik heb hier in de praktijk nog nooit gebruik van gemaakt.

Overige functies

Als je deze draadloze oordopjes ook wil gebruiken bij het kijken van video, dan is het ook belangrijk dat het beeld en geluid synchroon loopt. Bij veel draadloze bluetooth oordopjes is dat namelijk niet het geval.

Ik heb dit daarom getest aan de hand van deze video. Mijn conclusie is dat beeld en geluid met gebruik van deze oordopjes zeer synchroon loopt, en merk geen enkele vertraging op. Kortom is de ‘latency’ van deze oortjes laag, en kun je deze dus ook prima gebruiken bij het kijken van video.

Conclusie

Hieronder nog eens een opsomming de voordelen en nadelen wat betreft het gebruik en functies.

Voordelen

 • Uitstekende batterijduur
 • Sterke bluetooth verbinding (15+ meter) en pairing tussen de twee oortjes
 • Draagdetectie
 • Goede synchronisatie beeld en geluid

Nadelen:

 • Merkbare vertraging tussen touchbediening en bijbehorende actie
 • Niet mogelijk om volume aan passen of naar vorige nummer te gaan met touchbediening
 • Doosje niet draadloos op te laden

Prestaties: geluidskwaliteit – 5/5

Naast de betere functies, is ook de grotere ingebouwde speaker driver een voordeel op de Earfun Air. Met de 10 mm ‘Composite Dynamic Drivers’, hebben de EarFun Air Pro oordopjes namelijk een flink grotere ingebouwde speakers. De EarFun Air bevat namelijk speakers van 6 mm.

Daarmee is de verwachting van de EarFun Air Pro dan ook een krachtiger geluid, en met name een beter basgeluid. Om te beginnen heb ik de frequentiebereik getest met deze toongenerator. Daaruit blijkt dat diepe tonen, vanaf 20 Hz al duidelijk hoorbaar zijn. Ook nog lagere tonen zijn hoorbaar (en voelbaar). Kortom maken deze oortjes zeer diepe bastonen mogelijk.

Maar hoe klinken de oortjes in de praktijk? Om dit te testen heb ik een flinke hoeveelheid muziek van verschillende genre’s beluisterd op de oordopjes. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van Spotify, met muziek op ‘very high quality’.

Hierbij heb ik voornamelijk geluisterd naar nummers die ik goed ken, en waarvan ik daarom weet hoe deze kunnen klinken. Als referentie heb ik deze ook beluisterd op m’n Philips Fidelio X2 headphones. Deze headphones leveren namelijk een zeer neutraal en nauwkeurig geluid. Verder heb ik het geluid vergeleken met dat van de JBL Tune 220TWS en de EarFun Air.

Ook bij het luisteren van muziek blijkt de bas stevig en helder. Maar ook de midden en hoge tonen zijn met deze oortjes helder, en duidelijk van elkaar te onderscheiden. Verder valt het me op hoe ‘ruimtelijk’ het geluid van deze oortjes klinkt, zeker vergeleken met dat van andere oordopjes.

Het geluid lijkt weinig vervorming te vertonen, en de oordopjes produceren verder ook geen enkele hoorbare ruis in stilte.

Van alle draadloze oordopjes die ik heb getest, kinken de EarFun AirPro tot nu toe simpelweg het beste. Ook klinken ze beter dan mijn vorige favoriet, de JBL Tune 220TWS.

Kortom is het geluid van de EarFun Air Pro zeer goed, en krijgt deze dus een 5/5 voor dit onderdeel. Vanwege de goede geluidskwaliteit (en batterijduur), zijn dit de oordopjes die ik vanaf nu zelf zal gebruiken.

EarFun Air Pro kopen? Prijs en beschikbaarheid!

De EarFun Air Pro kopen? Deze oordopjes zijn te koop bij meerdere webshops:

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over de EarFun Air Pro, of de review hiervan? Laat dan hieronder je vraag achter! Ik heb deze deze bluetooth oortjes nog in bezit, en kan eventueel missende informatie dus nog voor je uitzoeken of testen!

Plaats een reactie

Send this to a friend