EarFun Free Pro review: zeer goede sportoordopjes!

Earfun Free Pro Review 01

De EarFun Free Pro zijn draadloze in-ear oordopjes mét ANC. Op het moment van schrijven worden deze oordopjes verkocht voor €59,99. Daarmee zijn deze oordopjes van EarFun een stuk goedkoper dan de meeste oordopjes met ANC.

Om te testen hoe deze oordopjes in de praktijk bevallen, heb ik deze ter review ontvangen van shopaudio.nl.

Wel beoordeel ik de oordopjes ten opzichte van de prijs waarvoor deze beschikbaar zijn, en vergelijk ik deze met andere oordopjes van dezelfde prijs. De beste vergelijking is te maken met de Rolfstone Riva (zie review), die verkrijgbaar zijn voor €59.

Om erachter te komen of de EarFun Free Pro een goede waarde voor zijn prijs biedt, en hoe deze zich verhouden tot de Rolfstone Riva, heb ik ze uitvoerig getest.

In dit review vind je mijn bevindingen en beoordeling van deze oordopjes. Deze heb ik onderverdeeld in drie verschillende aspecten, namelijk de fysieke eigenschappen (bouwkwaliteit en draagcomfort), de gebruiksvriendelijkheid en functies (waaronder ook de ANC), en de prestaties (geluidskwaliteit).

 • Bouwkwaliteit & draagcomfort
 • Gebruik en functies
 • Prestaties: geluidskwaliteit
4.5

EarFun Free Pro review: samenvatting

De EarFun Free Pro zijn in-ear bluetooth oordopjes, die met een prijs van €59,99 in het middensegment vallen. Voor deze prijs is het opvallend dat deze oordopjes over ANC beschikken.

Dit zijn kleine, lichte, oordopjes. Door het lichte gewicht en de geringe afmetingen zijn ze erg comfortabel. De oordopjes hebben siliconen haakjes, waarmee ze in je oorschelp zijn te klemmen. Omdat er wel vier verschillende sets eartips en drie verschillende sets oorhaakjes worden meegeleverd, is de kans groot dat je met deze oordopjes een goede pasvorm zult vinden.

De oordopjes blijven, mede door de oorhaakjes, zeer goed op hun plek. Dat maakt ze erg geschikt voor gebruik tijdens het sporten. Verder zijn de oordopjes IPX5, ofwel ‘sproeidicht’.

Ze worden geleverd met een oplaaddoosje met USB-C aansluiting. De batterijduur van de oordopjes is uitstekend. Je kunt ze ruim 7 uur achtereen gebruiken. Door ze in het doosje te plaatsen beginnen ze meteen weer met opladen. Het oplaaddoosje kan de oortjes ruim 3 keer volledige herladen. Ook is het oplaaddoosje draadloos op te laden.

De bluetooth (5.2) verbinding is stabiel, en de besturing met de aanraakbediening werkt goed. Jammer is dat deze oortjes in tegenstelling tot de EarFun Air en Air Pro géén draagdetectie hebben.

De ANC op de oordopjes werkt, maar minder dan bij een ANC koptelefoon. Toch weet de ANC voornamelijk lage tonen redelijk goed te neutraliseren.

Het geluid van de oordopjes is goed. Deze oordopjes klinken helder en nauwkeurig, en weten redelijk diepe bassen te halen. Toch halen de Earfun Air Pro en de JBL Tune 220 TWS duidelijk een dieper basgeluid.

Kortom zijn de EarFun Free Pro zeer goede oordopjes, en een absolute aanrader als je oordopjes zoekt voor het sporten.

Fysieke eigenschappen; bouwkwaliteit & draagcomfort – 4.5/5

In dit onderdeel ga ik in op alle fysieke eigenschappen van het product en de meegeleverde accessoires.

Unboxing/inhoud doos

De EarFun Free Pro wordt geleverd in een wit doosje met op de voorkant een duidelijk afbeelding van de oordopjes, en een aantal belangrijke eigenschappen hiervan. Op de achterkant van de verpakking vind je meer eigenschappen, en wat de inhoud van de van de doos is, namelijk:

 • De EarFun Free Pro oordopjes
 • Het oplaaddoosje
 • 3 extra paar ronde siliconen eartips (1 paar zit al op de oortjes)
 • 2 extra paar siliconen oorhaakjes (1 paar zit al op de oortjes)
 • Een USB-C naar USB-A kabel (effectieve lengte: 28,5 cm)
 • Gebruikshandleiding (niet in het Nederlands, wel onder andere in het Engels)

Als je de doos openmaakt, vind je eerst het oplaaddoosje, ingeklemd tussen een laag foam. In het oplaaddoosje vind je de Free Pro oordopjes, met daarop de middelmaat oorhaakjes en een paar eartips. Op een aantal plekken zit beschermfolie. Vergeet vooral niet om deze folie boven de connectoren te verwijderen: als je deze laat zitten maken de oordopjes geen contact met het doosje, en laden deze niet op.

Hieronder vind je in de doos de handleiding. Een klein nadeel is dat deze niet in het Nederlands beschikbaar is, maar gelukkig wel in het Engels.

Onder de handleiding vind je een plastic houder voor alle accessoires, namelijk twee extra paar ‘oorhaakjes’, drie extra paar eartips, en de USB-C naar USB-A oplaadkabel.

Eén paar oorhaakjes is groter, en de andere optie is een een siliconen ring zonder haakje. Van de drie extra paar eartips, is één paar groter, en zijn de andere twee paar kleiner, en nog kleiner. Kortom geeft dit je zo genoeg opties om de juiste pasvorm te vinden.

Dat deze oordopjes opladen over USB-C is een voordeel. De meeste smartphones hebben tegenwoordig ook een USB-C aansluiting. Zo kun je dus waarschijnlijk dezelfde USB-charger gebruiken, zonder dat je eerst van kabel hoeft te wisselen.

EarFun Free Pro: design en draagcomfort

Het oplaaddoosje van de EarFun Free Pro is 6.5 cm breed, 2.5 cm diep, en 3.1 cm dik. Hoewel deze afmetingen meevallen, is het doosje relatief rechthoekig uitgevoerd. Door de compacte afmetingen past deze gemakkelijk in je broekzak, maar voel je deze wel meer zitten dan oplaaddoosjes van andere oordopjes.

Het klepje van het oplaaddoosje gebruikt veerkracht om dicht te klappen. Deze blijft alleen open staan als je het doosje rechtop houdt. Daarnaast zitten de oortjes ook nog vast in het doosje met een magneetje. De kans dat de oortjes per ongeluk uit het doosje vallen is daarom miniem.

De bovenkant van het doosje heeft een gladde, zwarte, afwerking. Bovenop het doosje staat de merknaam: EarFun. De rest van het doosje heeft een ietwat matte afwerking in een andere kleur; donker zilver. Persoonlijk ben ik geen fan van dit uiterlijk.

Aan de achterkant van het doosje zit de USB-C aansluiting, en aan de voorkant een indicatielichtje die de laadstatus aan kan geven. Aan de onderkant van het doosje staan een aantal gegevens, zoals de batterijcapaciteit hiervan (400 mAh), en de oplaadsnelheid (5V, 1A).

Earfun Free Pro Review 02

De oortjes zelf zijn in-ear met een langwerpige klankkast, met aan het uiteinde hiervan een siliconen oorhaakje om te zorgen dat deze in de oorschelp vastklemt. Dit, samen met het ontbreken van een ‘steeltje’, maakt dat deze oortjes gericht zijn op actief gebruik, waarbij deze goed op hun plek moeten blijven zitten.

De volledige behuizing van de oordopjes zijn uitgevoerd in plastic. Het platte, gladde, gedeelte van elk oortje is het aanraakgebied voor de bediening. Hier staat op elk oortje ook de merknaam. De rand om dit gebied heeft dezelfde donker zilveren kleur als het oplaaddoosje. De binnenkant van het oortje heeft een mat zwarte uitvoering.

Het draagcomfort van de oordopjes is goed. De vorm van de oordopjes zorgt bij mij voor een goede pasvorm, en de oortjes zijn klein genoeg dat deze nergens op een nare manier vastklemmen. Ook het erg lichte gewicht maakt dat je nauwelijks voelt dat je de oortjes draagt.

Verder blijven de oortjes door dit ontwerp zeer goed op hun plaats, en hoef je je ook bij het sporten geen zorgen te maken dat ze zomaar uit je oren vallen. Handig in de winter: door het steelloze ontwerp zijn deze ook onder een muts te dragen.

Deze oortjes zijn IPX5, ofwel ‘sproeidicht’, en daarom ook prima te gebruiken in de regen, en bestand tegen zweet bij het sporten. Het enige dat je moet voorkomen is dat ze in het water vallen; ze zijn namelijk niet bestand tegen volledige onderdompeling.

Kortom scoren de EarFun Free Pro zeer goed op bouwkwaliteit en het draagcomfort, en krijgen ze voor dit onderdeel de maximale score van 4.5/5 sterren.

Voordelen

 • Blijven zeer goed zitten
 • Goed draagcomfort
 • Gebruik van USB-C
 • IPX5 ‘sproeidicht’
 • Veel meegeleverde extra eartips en oorhaakjes

Nadelen:

 • Relatief hoekig doosje zit minder comfortabel in je broekzak

Gebruik en functies – 4.5/5

De EarFun Free Pro zijn gemakkelijk in gebruik, en hebben veel belangrijke functies. Hieronder ga ik in op het gebruik en de functies van de EarFun Free Pro, en geef ik deze hierop een beoordeling.

Verbinden via bluetooth

Om voor de eerste keer bluetooth verbinding te maken met deze oordopjes, zul je deze moeten zoeken onder de bluetooth-instellingen van je apparaat. Klap het klepje van het doosje open, en de oordopjes zullen meteen in ‘pairing mode’ gaan. Op mijn smartphone, de Sony Xperia 10 II, worden de oortjes meteen zichtbaar als de ‘EarFun Free Pro’ als optie om mee te verbinden.

Na de eerste keer verbinden, zullen de oordopjes vervolgens automatisch verbinding maken met je apparaat als je het klepje van het doosje opent.

Eenmaal verbonden, spelen de oordopjes simpelweg alle audio van het verbonden apparaat af. Zo kun je gebruik maken van elke denkbare muziek-streaming dienst, van opgeslagen muziek, en spelen de oordopjes ook het geluid van video’s af. Ook zullen de oordopjes werken bij het bellen, en het stemgeluid van de beller in je oor afspelen, en werken ze ook als microfoon.

Deze oortjes gebruiken Bluetooth versie 5.2, en hebben een opgegeven bereik van 15 meter. De oordopjes hebben in mijn ervaring altijd een stabiele verbinding, en hebben nooit haperingen gehad.

De bluetooth verbinding wordt automatisch verbroken als je de oortjes in het doosje plaatst, en de klep hiervan sluit.

(Touch)bediening / aanraakbediening

De oordopjes zijn altijd op het aangesloten apparaat te bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld je smartphone gebruiken om muziek te kiezen die je hierop afspeelt, het volume hiervan aanpassen, of de muziek pauzeren.

Maar je kunt de oordopjes ook bedienen zonder eerst je smartphone of ander verbonden apparaat te pakken. De oordopjes hebben namelijk een aanraakgevoelig vlak, waar je op kunt tikken om de oordopjes te bedienen.

Hieronder de verschillende functies van deze aanraakbediening:

 • Pause/Play – twee keer tikken op de het linker of rechter oortje om te pauzeren of juist weer af te spelen
 • Volgende nummer – drie keer tikken op het rechter oortje
 • Volume omhoog – één keer tikken op het rechter oortje
 • Volume omlaag – één keer tikken op het linker oortje
 • Opnemen/ophangen – als je gebeld wordt, tik je twee keer op het linker of rechter oortje om op te nemen, en nogmaals twee keer om weer op te hangen.
 • Gesprek weigeren – om een gesprek te weigeren, houdt je het aanraakgebied op het linker of rechter oortje twee seconden ingedrukt
 • Voice Assistant-  houdt het aanraakgebied op het rechter oortje twee seconden ingedrukt om de voice assistant van het aangesloten apparaat te activeren. Bijvoorbeeld Siri, Google Assistant, of Bixby. Je kunt vervolgens stemcommando’s gebruiken voor verdere bediening.
 • Noise cancelling – met drie keer tikken op het linker oortje kun je wisselen tussen drie verschillende noise cancelling modi: Noise Cancelling, Ambient sound, en Normal.
 • Low Latency modus – houdt het aanraakgebied op het linker oortje twee seconden ingedrukt om de Low Latency modus in- of uit te schakelen.

In tegenstelling tot bij de EarFun Air Pro, reageert de EarFun Free Pro nauwkeurig en relatief snel op de aanraakbediening.

Wel mis ik bij de EarFun Free Pro de functie om naar het vorige nummer te gaan. Ook zou ik het handiger vinden als je een nummer zou kunnen pauzeren met één keer tikken in plaats van twee keer. Dit is namelijk de functie die je in de praktijk het vaakst zal gebruiken.

Jammer is dat de EarFun Free Pro géén wear detection hebben. Oordopjes die dat wel hebben stoppen namelijk automatisch met afspelen als je deze uit je oor haalt. Zowel de EarFun Air als Air Pro hebben deze functie wel.

Batterijduur en opladen

Elk oortje van de EarFun Free Pro heeft een ingebouwd batterijtje met een capaciteit van 50 mAh accu (waarschijnlijk bij 3.7 V). Daarmee hebben deze oordopjes een flinke batterijcapaciteit. Ter vergelijking: de JBL Tune 220TWS slechts een batterij van 22 mAh.

Earfun Free Pro Review 03

Door de grote batterij hebben deze oordopjes ook een goede batterijduur. Volgens EarFun is de batterijduur bij muziek luisteren zo’n 7 uur met ANC uit, en zo’n 6 uur met ANC aan.

Wel hangt de werkelijke batterijduur ook af van het volume waarop je muziek afspeelt. Om na te gaan wat de werkelijke batterijduur is, heb ik deze in de praktijk getest. Hierbij heb ik de hierop muziek afgespeeld via m’n smartphone (Sony Xperia 10 II) over bluetooth, met de app Spotify (op ‘very high quality’).

Bij de test heb ik gekozen voor een luid, maar comfortabel, luistervolume: het volume waar ik bij normaal gebruik ook voor zou kiezen. Bij deze oortjes is dat 50% van het maximum. Verder heb ik bij deze test de ANC aangezet.

Mijn conclusie is dat de batterijduur uitstekend is. Na 1.5 uur muziek luisteren gaf m’n smartphone namelijk aan dat de batterij nog op 79% zat!

Daarmee is de totale batterijduur in de praktijk waarschijnlijk zelfs langer dan de opgegeven 6 uur.

Ook zijn dit de eerste oortjes waarbij ik onder bluetooth-instellingen de huidige batterijlading in Android (11) in losse procenten te zien krijg; bij alle andere oortjes die ik tot nu toe heb getest, gaat dat met stappen van 10%, en is dat daarmee een stuk minder nauwkeurig.

De batterijduur van de oortjes is in ieder geval erg lang, en in de praktijk eigenlijk voor elk denkbaar gebruik voldoende. Wanneer je de oortjes in het doosje plaatst, zullen deze ook meteen beginnen met opladen op de batterij van het doosje.

In dit doosje zit namelijk nog een batterij met een 400 mAh capaciteit bij 3.7 Volt. Met een normale oplaadefficiëntie (zo’n 80%), kun je de oordopjes dan hiermee nog zo’n 3.2 keer volledig opladen.

EarFun geeft aan dat het oplaaddoosje lege oordopjes in 1 uur volledig oplaadt. Verder wordt er aangegeven dat het oplaaddoos je in 2 uur opgeladen is over USB-C.

Een voordeel is dat je dit doosje daarnaast ook draadloos kunt opladen. Wel duurt dat iets langer dan bedraad opladen; volgens EarFun zo’n 3.5 uur.

Aan de voorkant van het doosje zit een indicatielichtje die je een idee geeft van de huidige batterijlading. Als je het klepje van het doosje opent, brandt er namelijk even een lichtje. Is dit lichtje groen, dan heeft het doosje nog meer dan 30% batterijlading. Bij een oranje lichtje is de lading tussen de 10% en 30%, met een oranje lichtje tussen de 5% en 10%, en met een knipperend rood lichtje minder dan 5%.

Bij het opladen van het doosje brandt dit lichtje constant rood. Wanneer de batterij weer volgeladen is, brandt dit lichtje groen.

Microfoonfunctie

De EarFun Free Pro heeft per oortje aan twee kanten ingebouwde microfoons. Deze opstelling zou moeten zorgen voor 80% onderdrukking van het ruisgeluid bij het bellen.

Maar hoe klinkt de microfoon in de praktijk? Om dit te testen heb ik een opname gemaakt met de app True Voice Recorder voor Android, met de oordopjes in m’n oren. Binnen deze app heb ik de microfoon van de oordopjes geselecteerd als opnamebron, en een opname gemaakt met 320 kbps in .mp3 formaat. Je kunt deze hieronder beluisteren:

Kortom is het stemgeluid goed te verstaan, en vergeleken met andere bluetooth oordopjes een gemiddeld goede microfoon.

Noise Cancelling functie (ANC) en Ambient Sound

Voor oortjes van deze prijs, is het een voordeel dat ze ook ANC hebben. Ook zou je de EarFun Free Pro puur kunnen gebruiken voor de ANC; deze functie werkt ook als je géén muziek luistert.

Maar hoe goed werkt deze Active Noise Control in de praktijk? Om dit te testen heb ik gebruik gemaakt van deze online tone generator om constante tonen te genereren. ANC werkt namelijk vooral bij constante tonen goed.

Mijn conclusie is dat de ANC van deze oordopjes vooral bij diepe tonen goed werkt. Op een frequentie van 100 Hz neemt het geluid voor mijn ervaring ongeveer met de helft af, maar op hogere tonen, zoals 440 Hz slechts met iets van 1/3e.

Daarmee is de prestatie van deze ANC gelijk aan die van de EarFun Air Pro. Wel heeft mijn ANC koptelefoon, de JBL E65BTNC, een duidelijk betere ANC dan beide oordopjes. Voornamelijk de midden en hoge tonen worden hierdoor beter geneutraliseerd.

Naast ANC heeft deze koptelefoon ook een ‘Ambient Sound‘-functie. Hierbij wordt er juist ruisgeluid toegevoegd. Het geluid in deze modus klinkt als ‘white noise’ (voorbeeld), maar is zeer subtiel. Deze functie werkt prima, maar ik heb hier in de praktijk nog nooit gebruik van gemaakt.

Overige functies

Als je deze draadloze oordopjes ook wil gebruiken bij het kijken van video, dan is het ook belangrijk dat het beeld en geluid synchroon loopt. Bij veel draadloze bluetooth oordopjes is dat namelijk niet het geval.

Ik heb dit daarom getest aan de hand van deze video. Mijn conclusie is dat het beeld en geluid goed synchroon lopen. Ik kan namelijk geen echte vertraging opmerken.

Conclusie

Hieronder nog eens een opsomming de voordelen en nadelen wat betreft het gebruik en functies.

Voordelen:

 • Uitstekende batterijduur, ook draadloos op te laden
 • Sterke bluetooth verbinding
 • Goede aanraakbediening
 • ANC, werkt vooral goed bij lage tonen
 • Goede synchronisatie beeld en geluid

Nadelen:

 • Niet mogelijk om naar het vorige nummer te gaan met aanraakbediening
 • Geen draagdetectie

Prestaties: geluidskwaliteit – 4.5/5

Over de geluidseigenschappen geeft EarFun weinig informatie. Het enige dat EarFUn aangeeft is dat er gebruik wordt gemaakt van ‘Composite Dynamic Drivers’, en dat dit zou moeten zorgen voor helder geluid en een diepe bas.

Er is nergens te vinden wat de afmeting van deze driver is. Ook wordt er geen frequentiebereik opgegeven. Daarom heb ik om te beginnen heb ik zelf het frequentiebreik getest met deze toongenerator. Diepe tonen zijn vanaf zo’n 25 Hz duidelijk hoorbaar. Daarmee hebben deze oortjes een relatief diep basgeluid.

Maar hoe klinken de oortjes in de praktijk? Om dit te testen heb ik een flinke hoeveelheid muziek van verschillende genre’s beluisterd op de oordopjes. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van Spotify, met muziek op ‘very high quality’.

Hierbij heb ik voornamelijk geluisterd naar nummers die ik goed ken, en waarvan ik daarom weet hoe deze kunnen klinken. Als referentie heb ik deze ook beluisterd op m’n Philips Fidelio X2 headphones. Deze headphones leveren namelijk een zeer neutraal en nauwkeurig geluid. Verder heb ik het geluid vergeleken met dat van RolfStone Riva en de EarFun Air Pro.

Wat betreft basgeluid is het verschil met de twee andere oordopjes duidelijk; de EarFun Air Pro hebben gemakkelijk het diepste en krachtigste basgeluid. De EarFun Free Pro komt op de tweede plaats, met nog steeds een duidelijke voorsprong op de Rolfstone Riva.

Ook de midden en hoge tonen zijn bij de EarFun Free Pro helder. Wel klinken de middentonen, zoals zanggeluid, íets beter op de Rolfstone Riva. In de hoge tonen is weinig verschil merkbaar tussen beide oordopjes. Ook is er bij beide oordopjes weinig vervorming merkbaar.

De EarFun Free Pro heeft ook een hoorbare ruis in stilte, maar net als bij de Riva is deze echt alleen hoorbaar als je je hier sterk op gaat letten. Toch is het een klein nadeel op de volledig ruisvrije EarFun Air Pro.

Kortom is het geluid van de EarFun Free Pro goed, en hebben deze mijn lichte voorkeur boven dat van de Rolfstone Riva. Toch is de Earfun Air Pro nog een flinke stap omhoog ten opzichte van beiden.

EarFun Free Pro kopen? Prijs en beschikbaarheid!

De EarFun Free Pro kopen? Deze oordopjes zijn te koop bij meerdere webshops:

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over de EarFun Free Pro, of de review hiervan? Laat dan hieronder je vraag achter! Ik heb deze deze bluetooth oortjes nog in bezit, en kan eventueel missende informatie dus nog voor je uitzoeken of testen!

Plaats een reactie

Send this to a friend