Nieuwe AirPods 2 (2019) vs AirPods 1 (2016-2018) – Complete vergelijking!

Sinds maart 2019 is ‘ie er: de nieuwe generatie AirPods. Deze wordt regelmatig de AirPods 2 genoemd. Anderen zeggen dat het eerder een AirPods generatie 1.5 is. Critici zeggen namelijk dat er weinig verbeteringen aan de AirPods 2 te vinden zijn.

Apple Airpods zijn draadloze oortjes waarmee het mogelijk is om muziek te luisteren, telefoongesprekken te voeren en de spraakassistent Siri te gebruiken. De AirPods hebben dezelfde vorm als de EarPods, minus draad. De eerste generatie AirPods werd in december 2016 uitgebracht en werd tijdens de presentatie van de iPhone 7 aangekondigd.

De nieuwe AirPods 2 werden met minder ruchtbaarheid aangekondigd. Van de een op de andere dag was de nieuwe generatie beschikbaar. Het is de vraag of het de moeite waard is om nog eens 179 tot wel 229 euro af te tikken voor een nieuwe set. Kunnen we het geld beter in de portemonnee houden, of is een upgrade het toch waard? We maakten een vergelijking.

AirPods 1 vs AirPods 2 vergelijken

In onderstaande tabel kun je de Airpods 1 op eigenschappen vergelijken met de Airpods 2.

  AirPods 1 AirPods 2
Apple Airpods 1e Generatie Nieuwe Apple Airpods 2e Generatie
Uitgebracht: December 2016 Maart 2019
OS: Vanaf iOS 10,
watchOS 3 en
macOS Sierra
Vanaf iOS 12.2,
watchOS 5.2 en
macOS 10.14.4
Chip: W1-chip H1-chip
Bluetooth versie: 4.2 5.0
Hé Siri: Nee Ja
Draadloos opladen: Nee Ja, via oplaadcase
Muziek luisteren: 5 uur 5 uur
Gesprekstijd: 2 uur 3 uur
15 minuten bijladen: 3 uur muziek luisteren,
1 uur gesprekstijd
3 uur muziek luisteren,
2 uur gesprekstijd
Aansluiting case: Lightning Lightning
Prijs, met:
Normale oplaadcase
Draadloze oplaadcase
.
€179
losse case: +€89
.
€179
€229
Bekijk op: Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl

Bron: apple.com [1], [2], wikipedia.org [1]

Nieuwe of oude AirPods? De belangrijkste verschillen!

De nieuwe en oude AirPods kennen een aantal verschillen. Wie een oudere iPhone heeft, kan vanaf iOS 10 de AirPods gebruiken. Koppelen gaat draadloos vanaf ieder apparaat met tenminste een W1-chip. Bij de AirPods 2 is er gebruikgemaakt van de H1-chip. Een groot voordeel; die chip is een stuk sneller, waardoor je tot 2,5 keer zo snel verbinding met je toestel kan maken.

Verder heeft Apple een nieuwe draadloze oplaadcase uitgebracht. Voordeel daarvan is dat de oplaadcase kan worden opgeladen aan de hand van bijvoorbeeld een draadloze oplader van verschillende merken. Het maakt niet uit hoe de draadloze oplaadcase op de ronde schijf gelegd wordt.

Een ander voordeel is dat het oplaadlampje op de AirPods 2 nu op de voorkant van het doosje zit. Je ziet dus meteen of de case aan het opladen is. Bij de AirPods 1 zat het lampje nog binnenin het doosje. Dat geldt ook voor de knop om eventueel andere Bluetooth-ondersteunende apparaten te koppelen. Zo heb je dus alle mogelijkheid binnen handbereik.

Nog een verschil is de batterijduur. Bij het luisteren van muziek is de batterijduur gelijk; maximaal 5 uur met een volle batterij. De gesprekstijd is wel flink verbeterd. Met de AirPods 1 is dat maximaal twee uur, met de AirPods 2 maximaal drie uur.

Dan de prijs. Die is gelijk gebleven. Je kunt nog steeds voor 179 euro een set AirPods kopen. Het enige prijsverschil zit in het optionele draadloze oplaaddoosje. Voor een draadloze variant betaal je namelijk 50 euro meer dan voor het standaarddoosje waarmee enkel via Lightning opladen mogelijk is.

Heb je nu de AirPds 1 en wil je draadloos kunnen opladen? Je kunt dan ook alleen het nieuwe oplaaddoosje kopen (89 euro op Bol.com). De AirPods 1 kunnen namelijk opgeladen worden met het doosje van de AirPods 2.

AirPods 2 – De nieuwe AirPods uit 2019

De AirPods 2 is de nieuwste generatie AirPods uit 2019. Voordeel ervan is dat er een keuze is tussen een normale oplaaddoos en een draadloze oplaaddoos. Deze laatste mogelijkheid biedt opladen aan de hand van een Qi-lader. De AirPods 2 met draadloze oplaaddoos kost wel 50 euro meer.

Wil je alleen de losse oplaadcase van de AirPods 2 voor je AirPods 1? Dan betaal je hiervoor meer; namelijk 89 euro.

Daarnaast werkt Apple met de AirPods 2 met een verbeterde H1-chip. Deze is speciaal ontwikkeld voor koptelefoons en zorgt voor een stabielere en snelle verbindingen. Daardoor gaat wisselen tussen je MacBook Pro en je iPhone een stuk sneller.

De gesprekstijd is langer; tot een uur extra. Bovendien hoef je niet meer dubbel te tappen om Siri te activeren. De AirPods reageren op ‘Hé Siri’, zodat je zonder handen je telefoon kan bedienen.

Verder wordt de nieuwe H1-chip slechts vanaf een aantal software-versies ondersteund. Je dient dus tenminste iOS 12.2, watchOS 5,2 en macOS Mojave 10.14.4 te hebben om de AirPods te kunnen gebruiken. Met de eerste generatie Apple Watch zullen de nieuwe AirPods dus niet werken.

Het geluid is ten opzichte van de AirPods 1 nauwelijks verbeterd. Bovendien is ook de pasvorm niet anders. Passen de AirPods 1 niet in je oor? Dan zullen de AirPods 2 ook niet passen.

Je kunt de AirPods 2 onder andere bestellen op Bol.com en Coolblue.nl. Bij beide webshops zijn ze te koop voor €179 zonder draadloze oplaadcase, en voor €229 met draadloze oplaadcase.

AirPods 1 – De oude AirPods (2016-2018)

De eerste generatie AirPods werden tijdens de Keynote voor de iPhone 7 aangekondigd. Apple verwijderde toen de mini-jack ingang van de iPhone en noemde dat ‘een moedig besluit’. Het gebruik van de AirPods zou het helemaal worden. En daar had Apple wel gelijk in, want de levertijd van de eerste generatie AirPods liep al snel op tot wel acht weken.

Oude Airpods, Airpods 1 - 1e Generatie

Apple AirPods 1

Bol.com (€170,05)

De AirPods 1 hebben een W1-chip, kunnen niet draadloos opladen en kunnen gebruikt worden vanaf iOS 10, watchOS 3 en macOS Sierra. De AirPods 1 zijn dus wel te gebruiken met de originele Apple Watch.

Verder is het mogelijk om 5 uur muziek te luisteren. Wanneer je tussendoor 15 minuten oplaadt, kun je 3 uur muziek luisteren en heb je 1 uur gesprekstijd. De prijs ligt op 179 euro, al zijn ze bij sommige winkels wel met een korting te verkrijgen.

Siri gebruiken is mogelijk door dubbel te tappen op de sensoren van de AirPods. Met AirPods 2 was het voor het eerst mogelijk om live te luisteren.

De AirPods 2 hebben een vrijwel identiek geluid aan de EarPods. Maar de bass is iets beter en is plezierig om naar te luisteren.

De AirPods 1 zijn ondertussen bij de meeste webshops niet meer als nieuw te koop. Op Bol.com zijn ze nog verkrijgbaar als tweedehands, met een kleine korting op de oorspronkelijke prijs.

Conclusie: welke AirPods kopen?

De conclusie: de belangrijkste upgrade bij de AirPods 2 is de vernieuwde H1-chip. Deze biedt een uur langere gespreksduur. Bel je vaak met de AirPods, dan is een upgrade naar de AirPods 2 een goed idee.

Wie vaker muziek luistert, kan ook prima met de AirPods 1 uit de voeten. Wel heeft de AirPods 2 een betere verbinding en kan deze sneller koppelen. Je wisselt twee keer zo snel ten opzichte van de Apple Watch 1. Als je veel tussen apparaten wisselt, is de AirPods 2 een goede keuze.

Daarnaast is het mogelijk Hé Siri te gebruiken. Dat kan met de eerste generatie niet; die vergt dat je dubbeltikt op de oortjes. Zo is het mogelijk Siri opdracht te geven het volume aan te passen of een ander liedje te kiezen. Gebruik je Siri niet, dan zijn de AirPods 1 de betere keuze.

De laatste upgrade vinden we in de draadloze oplaadcase. Bij een bestelling van de AirPods 2 betaal je 50 euro extra voor de oplaadcase en kom je op een totaalprijs van 229 euro uit. Heb je al AirPods 1, dan is het oplaaddoosje voor 89 euro ook los verkrijgbaar. Je kunt dan je eerste generatie AirPods ook draadloos opladen.

Kort gezegd: koop de nieuwe AirPods 2 als je nog geen AirPods hebt, vaak met de AirPods belt, veel wisselt tussen apparaten of vaak Siri gebruikt. Het is minder nuttig AirPods 2 te kopen als je al AirPods hebt, de batterijduur nog prima is of als je alleen wilt draadloos opladen. Dan ben je beter af met de draadloze oplaadcase.

Er zijn dus niet veel verschillen tussen beide generaties. Dit betekent dat je zelf zult moeten afwegen of je het de upgrade waard vindt.

Heb je nog vragen over de (verschillen tussen) de nieuwe en oude AirPods? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Laat dan hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie