Harman Kardon Citation One vs Sonos One? De vergelijking!

Twijfel je tussen de Harman Kardon Citation One (MK II) en de Sonos One? Beide zijn mono (1.0) Wi-Fi speakers, zijn smart, en ondersteunen stemcommando’s. Ook zijn deze twee speakers de kleinste smart speaker in de productlijnen van Harman Kardon en Sonos.

Wel zijn er meerdere verschillen. Om je keuze gemakkelijk te maken, vind je in dit artikel een volledige vergelijking deze twee speakers. Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • Harman Kardon Citation One: Wi-Fi & bluetooth, Google Home app, iets groter, goedkoper (€159)
  • Sonos One: alleen Wi-Fi, géén bluetooth, Sonos Controller app, géén Chromecast, iets kleiner, duurder (€220)

Hieronder kun je beide speakers verder vergelijken op volledige specificaties.

Vergelijktabel: Harman Kardon Citation One vs Sonos One

Harman Kardon
Citation One (MK II)
Sonos One
Harman Kardon Citation One Mkii 2 Sonos One Vooraanzicht
Prijs: ~ €159 ~ €220
Release-datum: jan 2020 okt 2017
Audio-kanalen: 1.0 1.0
Mid-range woofers:
Tweeter:
Vermogen (RMS): 40 Watt onbekend
Frequentiebereik: onbekend onbekend
Wi-Fi? Ja, Wi-Fi 5 Wi-Fi 4
Bluetooth?
3.5 mm AUX?
Ethernet port?
Knopbediening?
Apple Airplay 2?
Chromecast?
Google Assistant?
App: Sonos Controller Google Home
Afmeting (cm): 18,8×14×14 16.1×12×12
Gewicht: 2.0 kg 1.85 kg
Kleuren: Zwart, grijs, blauw, roze Zwart, wit
Officiële site: Harmankardon.nl Sonos.com
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Alle prijzen vergelijken

Harman Kardon Citation One of Sonos One – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee Wi-Fi speakers.

Afmetingen, gewicht en design

Harman Kardon Citation One Vs Sonos One Th2

Er zit een verschil in de afmetingen en het gewicht van deze twee speakers. Zo is de Sonos One in elke afmeting iets kleiner. De Sonos One is namelijk 12 cm breed en diep, en 16.1 cm hoog.

De Harman Kardon Citation One is twee centimeter breder en dieper (14×14 cm). Daarnaast is deze ook hoger, namelijk 18.8 cm.

Ook is de Harman Kardon Citation One iets zwaarder, namelijk 2.0 kg, tegen de 1.85 kg van de Sonos One. In tegenstelling tot bluetooth speakers is het gewicht minder belangrijk, omdat je deze Wi-Fi speakers niet mobiel kunt gebruiken.

Beide speakers worden geleverd met een stroomkabel, en hebben dus een ingebouwde power adapter.

De Harman Kardon speaker is overtrokken in een wollen speakerstof van Kvadrat, en bestaat verder veelal uit plastic. De Sonos One heeft een metalen speakergrille, en bestaat verder voornamelijk uit plastic. Beide speakers hebben aan de onderkant rubberen voetjes, waardoor deze stevig blijven staan. Ook voorkomt dit krassen, zowel op het oppervlak waar je de speaker op neerzet, als op de speaker zelf.

De Harman Kardon Citation One heeft aan de voorkant vier witte LED’s. Deze indicatielichtjes werken hetzelfde als de vier LED’s bij de smart speakers van Google, de Nest mini en de Nest Audio. Aan deze lampjes geven onder andere duidelijk aan of de speaker je stemcommando van Google Assistant heeft gehoord, en hier iets mee doet.

De Sonos One heeft aan de bovenzijde twee LED’s. Eén hiervan geeft aan of de microfoon is ingeschakeld. De ander LED geeft aan dat de Sonos One aan staat.

Beide smart speakers hebben aan de bovenkant touch-knoppen waarmee je deze kunt bedienen.

De Harman Kardon Citation One heeft aan de onderzijde schroefgaten om deze te bevestigen op een beugel. De Sonos One heeft deze niet. Wel zijn er staanders en muurbeugels voor de SOnos One beschikbaar. Deze werken voornamelijk met een kliksysteem.

Prestaties: geluidskwaliteit

Beide speakers leveren mono (1.0) geluid. Ook bevatten ze allebei twee ingebouwde speakers, namelijk een tweeter en een woofer. Een tweeter is een speaker driver die goed is in het weergeven van de hoge tonen. De mid-range woofer is juist goed in het weergeven van de lage tonen.

Van de twee speakers, wordt alleen bij de Harman Kardon Citation One aangegeven wat de afmeting van deze speakers is. De ingebouwde tweeter heeft een afmeting van 20 mm, en de woofer heeft een afmeting van 89 mm. Ook wordt het totale (RMS) vermogen opgegeven: 40 Watt.

Omdat Sonos hier geen gegevens over beschikbaar heeft gesteld, zijn de twee speakers hier niet direct op te vergelijken. Daarnaast geven ook beide fabrikanten géén frequentiebereik op.

Wel krijgen beide speakers zeer goede beoordelingen van review-websites en klanten.

Gebruik en functies

Beide speakers werken met Wi-Fi streaming. Hierbij kun je gebruik maken van een smartphone, tablet, of ander apparaat op hetzelfde Wi-Fi netwerk om zo draadloos muziek af te spelen op de speakers.

Wel gebruiken beide speakers hiervoor een andere app. Om de Harman Kardon Citation One te gebruiken, heb je de Google Home app (Android, iOS) nodig. Hoe je deze speaker instelt op deze app kun je zien in deze video.

Eenmaal aangesloten, kun je muziek streamen naar de speaker over het Chromecast Protocol. Binnen meerdere apps verschijnt het ‘cast’-icoontje, en krijg je met de optie om te kiezen voor de Harman Kardon Citation One.

Als je de speaker eenmaal hebt ingesteld met de Google Home app, is deze draadloos verbonden met je netwerk. Daarna is het daarom ook mogelijk om gebruik te maken van Apple Airplay 2, met alle (Apple) apparaten op hetzelfde netwerk.

Om de Sonos One te gebruiken, heb je de Sonos Controller app (S2, op Android, iOS) nodig. Binnen de Sonos app kun je verschillende muziek streaming diensten kiezen om muziek te streamen naar de Sonos One.

Het verschil met de Harman Kardon Citation One, is dat de Sonos One géén ondersteuning heeft voor het Chromecast protocol, en daarom niet zichtbaar is onder de opties voor Chromecast streaming. Wel is het mogelijk om met de Sonos One gebruik te maken van Apple Airplay 2.

Een ander verschil tussen deze twee speakers is de aanwezigheid van bluetooth. Alleen de Harman Kardon Citation One ondersteunt bluetooth streaming. Kies op je smartphone of ander bluetooth apparaat de “Harman Kardon Citation One”, en maak verbinding. Eenmaal verbonden zal de speaker alle audio van het verbonden apparaat afspelen.

Een voordeel van bluetooth streaming is dat gasten ook kunnen streamen naar je speaker, zonder dat je deze op je Wi-Fi netwerk toe hoeft te laten.

Beide speakers ondersteunen stemcommando’s van Google Assistant. Met de ingebouwde microfoons, luisteren deze speakers naar stemcommando’s. Zo kun je de speaker vragen om een bepaald nummer af te spelen, het afspelen te pauzeren, of het volume aan te passen. Ook kun je andere vragen stellen, zoals “Wat is het weer vandaag?”. In dat geval wordt het gesproken antwoord afgespeeld over de speaker.

Beide speakers zijn via de bijbehorende apps te koppelen met andere speakers. Zowel de Harman Kardon Citation One als Sonos One zijn te koppelen met een tweede speaker van hetzelfde model. In dat geval zullen deze een stereo (2.0) paar vormen. Hierbij zal de ene speaker het linker audiokanaal, en de andere speaker het rechter audiokanaal afspelen.

Ook kun je beide speakers met de bijbehorende apps onderdeel maken van je multiroom audio setup.

Daarnaast zijn ook beide speakers toe te passen in een surround sound setup met een soundbar (bekijk ook meer informatie over de huidige Sonos soundbars en Harman Kardon soundbars). Zowel de Harman Kardon Citation One als Sonos One zijn bij een surround sound setup alleen in te stellen als rear-speakers.

Naast de draadloze bediening, hebben beide speakers aan de bovenkant knoppen, waarmee je deze ook kunt bedienen.

Tip: Harman Kardon Citation One vergelijken met andere Harman Kardon Wi-Fi speakers? Vergelijk hier alle nieuwe Harman Kardon Wi-Fi speakers! Sonos One vergelijken met andere Sonos speakers? Vergelijk hier alle Sonos speakers!

Harman Kardon Citation One of Sonos One kopen? Prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de Harman Kardon Citation One, of juist de Sonos One kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen, en de huidige prijs.

De Harman Kardon Citation One is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren, namelijk zwart, grijs, blauw en roze. De Sonos One is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren, namelijk zwart en wit. Beide speakers worden geleverd met alleen een oplaadkabel, en een handleiding.

Laatste update prijzen op deze pagina: 19 oktober 2020. 

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over deze smart speakers, of opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of een eigen ervaring met een van de genoemde speakers die je wil delen? Laat dan hieronder je bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend