Bluetooth speaker kopen, waar op letten? Volledige koopgids!

Een bluetooth speaker is een speaker waar je audio naartoe kunt streamen over bluetooth. Hoewel er verschillende soorten speakers zijn die bluetooth streaming ondersteunen, wordt er met een ‘bluetooth speaker’ een speaker met een ingebouwde accu bedoeld.

Zo’n speaker kun je dus volledig draadloos gebruiken, waar je ook bent. In tegenstelling tot Wi-Fi speakers, ben je namelijk niet afhankelijk van een internetverbinding om muziek te streamen. Daarom zijn bluetooth speakers vaak gericht op het gemakkelijk verplaatsen en meenemen.

Ben je je aan het oriënteren op de aankoop van een bluetooth speaker? Om je hierbij te helpen, lees je op deze pagina alle belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten bij je aankoop.

Bluetooth Speaker Kopen Waar Op Letten

Gebruikstoepassing; draagbaarheid (afmeting en gewicht)

Een goede eerste stap is om na te denken over hoe je de bluetooth speaker wil gebruiken. Er zijn bluetooth speakers beschikbaar in uiteenlopende maten, en dus ook gewicht. De afmeting heeft veel invloed op de gebruikstoepassing van de bluetooth speaker. Er zijn ruwweg vier verschillende maten, en bijbehorende geschikte gebruikstoepassingen te onderscheiden:

  • Kleine (mini) bluetooth speakers zijn het kleinste type bluetooth speakers, en echt gericht op mobiel gebruik. Zo zijn veel van dit kleinste type bluetooth speakers ergens aan vast te haken, of met een lus ergens aan vast te knopen, bijvoorbeeld een rugzak. Daarmee zijn deze speakers erg gemakkelijk mee te nemen, en dus perfect voor gebruik op reis, en om mee te nemen en gebruiken bij outdoor activiteiten. Door de kleine afmeting is er meestal slechts één kleine speaker driver ingebouwd. Daarom zijn dit dus mono (1.0) speakers. Vanwege de enkele kleine speaker driver is dit het ook het minst krachtige type bluetooth speakers. De kleine afmeting heeft voornamelijk een nadelig effect op het basgeluid. Voorbeeld: JBL Clip 3.
  • Middelgrote bluetooth speakers hebben een afmeting waarmee je deze nog in één hand vast kunt houden. Met deze afmeting kun je deze bluetooth speakers ook gemakkelijk meenemen in een rugtas. Wel zijn ze minder minder geschikt voor gebruik onderweg. Het voordeel van de grotere afmeting is dat er ruimte is voor twee speaker drivers. Daarom vind je bij deze afmeting ook stereo (2.0) speakers, en maken de grotere speaker drivers ook een beter basgeluid mogelijk. Vanwege de goede combinatie van draagbaarheid en geluidskwaliteit is dit de populairste afmeting. Voorbeeld: JBL Flip 5.
  • Grote bluetooth speakers zijn vaak zo groot dat ze een ingebouwd handvat hebben om deze te verplaatsen. Met deze afmeting zijn ze wat lomp groot om mee te nemen in een rugzak, en worden ze soms geleverd met een eigen draagtas. Met dit formaat zijn deze bluetooth speakers wel geschikt om bijvoorbeeld mee te nemen op een autovakantie. Een andere goede gebruikstoepassing is om deze speaker in je tuin te gebruiken. Deze grote bluetooth speakers hebben nog grotere speaker drivers, waardoor er een krachtig geluid met lage bastonen mogelijk wordt. Voorbeeld: JBL Boombox.
  • Bluetooth party speakers zijn het grootste en krachtigste type. Zoals de naam al aangeeft, is de perfecte gebruikstoepassing bij het geven van een feestje, voornamelijk op plekken waar je deze niet gemakkelijk op stroom kunt aansluiten. Met de grote afmeting zijn deze speaker moeilijk te verplaatsen. Als je deze speakers over een lange afstand wil verplaatsen, dan kan dat bijvoorbeeld in de achterbak van een auto. Voorbeeld: JBL PartyBox 300.

Bij bluetooth speakers heb je dus altijd een compromis tussen de draagbaarheid en de kwaliteit en kracht van het geluid. Er is niet één bluetooth speaker de beste optie voor alle denkbare situaties. Denk dus goed na over waar je de bluetooth speaker voor wil gebruiken, en kies aan de hand daarvan voor een van de genoemde afmetingen.

Batterij/accuduur en oplaadsnelheid

Om bluetooth speakers volledig draadloos te maken bevatten ze ingebouwde batterij, ofwel een accu. Het nadeel van een accu is uiteraard dat deze op kan raken. Als de batterij eenmaal leeg is, kun je geen muziek meer afspelen. Daarom is de accuduur van een bluetooth speaker een belangrijke eigenschap om op te letten.

Vaak wordt er bij bluetooth speakers door fabrikanten een batterijduur opgegeven. Deze opgegeven batterijduur is echter een schatting, die vaak hoger ligt dan de batterijduur in de praktijk. De werkelijke batterijduur is ook afhankelijk van het volume waarop je de muziek afspeelt. Hoe hoger het volume, hoe korter de batterijduur.

Ook de batterijcapaciteit in mAh (bij 3.7V) wordt vaak opgegeven. Dit zegt minder over de batterijduur, omdat het stroomverbruik van verschillende bluetooth speakers ook flink kan verschillen. Grote bluetooth speakers verbruiken namelijk meer stroom. Toch hebben grote bluetooth speakers vaak de beste batterijduur.

Ook is de oplaadsnelheid van de accu belangrijk. Hoe sneller de batterij weer vol zit, hoe sneller je deze weer kunt gebruiken om muziek te luisteren. De oplaadtijd om een volledig lege bluetooth speaker accu weer volledig op te laden wordt vaak aangegeven bij het product.

De meeste bluetooth speakers zijn op te laden met een USB-charger; hetzelfde type oplader dat je gebruikt voor je smartphone. De werkelijke oplaadtijd van een bluetooth speaker hangt af van het maximale vermogen (Watt) van de oplader die je gebruikt, en het maximale vermogen waarmee de batterij opgeladen kan worden.

Grotere bluetooth speakers maken soms gebruik van een eigen netstroomadapter, die je dus zult moeten aansluiten op een stopcontact. Het vermogen van deze opladers ligt vaak veel hoger, zodat je ook een grote interne batterij snel kunt opladen.

Wil je voorkomen dat je zonder muziek komt te zitten? Maak dan gebruik van een powerbank. Dit is een draagbare batterij met een USB-uitgang. Zo kun je de bluetooth speaker dus bijladen zonder stopcontact.

Sommige bluetooth speakers zijn juist zélf als powerbank te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld je smartphone opladen op de ingebouwde batterij van bluetooth speaker. Zo voorkom je dat je smartphone voortijdig leeg raakt. En dat is handig, want ook met een lege smartphone kun je geen muziek afspelen. Uiteraard gaat het opladen van je smartphone zo wel weer ten koste van de afspeeltijd van de bluetooth speaker zelf.

Waterdicht, stofdicht en overige robuustheid

Wil je de bluetooth speaker buiten kunnen gebruiken? Dan kan deze te maken krijgen met water en stof. Veel goede bluetooth speakers zijn daarom ook stof- en waterdicht.

De mate van stof- of waterbestendigheid wordt aangegeven door de IP-codering. De precieze betekenis van de IP-codes vind je hier.

Een veelvoorkomende IP-codering bij bluetooth speakers is IPX7. Dit zijn volledig waterdichte bluetooth speakers, getest op waterdichtheid op 1 meter diepte voor 30 minuten. Wil je de bluetooth speakers bij het water gebruiken? Er zijn ook bluetooth speakers die blijven drijven, bijvoorbeeld de UE Wonderboom.

Omdat je bluetooth speakers veel zult verplaatsen, is de algehele stevigheid en robuustheid van een bluetooth speaker ook belangrijk. Goede bluetooth speakers kunnen dan ook tegen een stootje. Om stoot- of valschade te voorkomen, zijn sommige bluetooth speakers uitgerust met rubberen randen.

Aansluitingen

Wil je naast het gebruik bluetooth streaming ook op andere manieren geluid kunnen afspelen op je speaker? Dan kun je ook letten op deze andere mogelijkheden. Hoe meer aansluitingen er op een speaker zitten, hoe veelzijdiger je deze kunt gebruiken. Hieronder de meest voorkomende opties.

  • AUX ingang. Dit is een veelvoorkomende audio-aansluiting, die het mogelijk maakt om de bluetooth speaker bedraad aan te sluiten op je smartphone, tablet, laptop, PC, TV, CD-speler of platenspeler. Een AUX ingang maakt het dus mogelijk om de bluetooth speaker te gebruiken met veel meer apparaten. De meest voorkomende AUX ports voor audio zijn geschikt voor 3.5 mm jack plug kabels.
  • SD of microSD kaartlezer. Bluetooth speakers met ingebouwde kaartlezer kunnen muziekbestanden van de SD kaart afspelen. Dit heeft als voordeel dat je de bluetooth speaker ook kunt gebruiken zonder smartphone, maar als nadeel dat je de deze zult moeten bedienen met de knoppen op de speaker.
  • USB-A ingang. Een USB-A ingang maakt het mogelijk om een USB-stick of een externe harde schijf met muziek op de speaker aan te sluiten. De speaker herkent de muziekbestanden op de schijf, en kan deze afspelen. Ook hierbij zul je dan gebruik moeten maken van de knoppen op de speaker.

Al deze aansluitingen zorgen dus voor meer mogelijkheden voor het afspelen van muziek. Misschien kun je een bluetooth speaker met één van deze aansluitingen dus wel multifunctioneel toepassen.

Geluidskwaliteit en geluidssterkte (volume)

Als je muziek afspeelt, wil je waarschijnlijk ook dat het goed klinkt. Je zult dus moeten letten op de geluidskwaliteit. Wil je online de beste bluetooth speakers kopen, dan zul je voornamelijk uit moeten gaan van reviews en testresultaten. Verder kun je kijken naar de verschillende specificaties:

  • Het frequentiebereik in Hz en kHz. Het frequentiebereik geeft aan welke tonen de bluetooth speaker af kan spelen, van laag tot hoog. Met deze opgegeven getallen kun je voornamelijk een idee krijgen of de bluetooth speaker een goed basgeluid heeft. Voorbeeld: de UE Boom 3 heeft een frequentiebereik van 90 Hz – 20 kHz. Hoe lager het eerste getal, hoe lager de tonen die speaker kan produceren. Een speaker met een bereik van 60 Hz – 20 kHz, zoals de JBL Charge 4, haalt dus diepere tonen, ofwel een dieper basgeluid.
  • Speaker drivers. Dit zijn de werkelijke onderdelen die het geluid van de bluetooth speakers produceren. Er zijn ruwweg drie verschillende typen, namelijk tweeters (kunnen hoge tonen goed weergeven), mid-range drivers (middentonen), en woofers (lage tonen). De hoeveelheid, soort, en diameter van de ingebouwde speaker drivers wordt vaak aangegeven.
  • Mono of stereo? Een mono-speaker speelt één geluidskanaal af, en een stereo-speaker twee (links en rechts). Een stereo-speaker zorgt dus voor een ruimtelijker geluid, dat meer richting heeft. Kleine bluetooth speakers zijn vaak mono-speakers. Deze zijn over bluetooth vaak te ‘pairen’ met een tweede speaker van hetzelfde type, om zo stereo-geluid mogelijk te maken. Middelgrote en grote bluetooth speakers zijn vaak stereo-speakers.

Daarnaast kun je een bluetooth speaker ook selecteren op de geluidssterkte ofwel het volume. Hoe groter de ruimte, of de afstand tot de luisteraar, hoe meer volume de speaker moet kunnen leveren.

De twee eigenschappen waar je op kunt letten om een idee te krijgen van de geluidssterkte zijn het vermogen, en de zogenaamde ‘gevoeligheid’ van de speakers. Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt. De gevoeligheid van de speaker wordt uitgedrukt in de geluidssterkte (eenheid: dB(A)) op één meter afstand van de speaker, als deze 1 Watt aan vermogen gebruikt. Meer uitleg en een rekenvoorbeeld vind je hier.

Helaas worden deze gegevens vaak niet opgegeven door de fabrikanten. Daarom zul je ook voor deze eigenschap vaak uit moeten gaan van reviews en/of testresultaten.

Gerelateerd:

Bluetooth speaker merken

Heb je voorkeur voor een bluetooth speaker van een bepaald merk? Dan kun je ook letten op het merk van de bluetooth speaker. Merken die bekend staan om hun bluetooth speakers zijn bijvoorbeeld JBL, Sony, Bose, Ultimate Ears (UE), en Fresh ‘n Rebel.

Als je al een bluetooth speaker hebt, dan kan het ook een voordeel zijn om een tweede bluetooth speaker van hetzelfde merk te kopen. Zo kan het mogelijk zijn om twee speakers van hetzelfde merk met elkaar te pairen, om zo een stereo-set te maken. Ook zijn er soms apps beschikbaar om meerdere speakers van hetzelfde merk, ook van verschillende types, met elkaar te verbinden. Zo kun je op alle verbonden speakers tegelijk dezelfde muziek afspelen.

Meer informatie over bluetooth speakers van een bepaald merk? Bekijk dan:

Prijs/budget

Heb je een bepaald maximaal budget in gedachte? De prijs van bluetooth speakers loopt flink uiteen. De goedkoopste bluetooth speakers kosten minder dan 20 euro, maar de duurste bluetooth speakers kosten honderden euro’s.

De prijs van bluetooth speakers hangt voornamelijk af van het formaat. Grote, zware, en dus krachtige bluetooth speakers zijn namelijk duurder.

Om een idee te krijgen van de prijzen, vind je hieronder de gemiddelde prijzen van de producten op Bol.com:

Ook kun je goede oordopjes in verschillende prijsklassen vinden in het artikel ‘beste bluetooth speaker‘. Hier worden ook bluetooth speakers genoemd waarbij er op de prijs-kwaliteitverhouding is gelet.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een bluetooth speaker? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend