Harman Kardon Citation (smart) Wi-Fi speakers? Alle opties!

Interesse in de Wi-Fi speakers van Harman Kardon? Maar weet je nog niet welke speaker (combinatie) voor jou de beste keuze is? In dit artikel vind je een duidelijk overzicht van alle Harman Kardon Wi-Fi speakers die op dit moment (zomer 2020) beschikbaar zijn.

De huidige lijn aan Wi-Fi speakers van Harman Kardon, is de Citation-serie. Hiervan zijn 5 producten typische Wi-Fi kamerspeakers. Ook bevat de Citation-serie soundbars en subwoofers. Daarover kun je lezen in het artikel ‘Harman Kardon soundbar‘.

De vijf Wi-Fi kamerspeakers kun je op deze pagina allemaal op eigenschappen vergelijken in de vergelijktabel. Daarna vind je meer informatie over elke speaker, inclusief de voor- en nadelen, en voor welke gebruikstoepassing dit een goede keuze is.

Harman Kardon Citation smart Wi-Fi speakers vergelijken

De Harman Kardon Citation speakers vergelijken? De Harman Kardon Citation One MKII vs 100 MKII vs 300 vs 500 vs Tower? In de onderstaande tabel vind je alle opties met de bijbehorende belangrijke eigenschappen.

Citation One MKII Citation 100 MKII Citation 300 Citation 500 Citation Tower³
Harman Kardon Citation One Mkii 2 Harman Kardon Citation 100 Mkii Harman Kardon Citation 300 Harman Kardon Citation 500 Harman Kardon Citation Tower
Prijs¹: ~€169 ~€289 ~€349 ~€579 ~€2499
Release-datum: jan 2020 juni 2020 nov 2018 nov 2018 nov 2018
Audiokanalen: 1.0 1.0 2.0 2.0 2.0 (twee torens)
Mid-range woofers: 1 × 89 mm 1 × 102 mm 2 × 89 mm 2 × 131 mm 2 × 4
Tweeters: 1 × 20 mm 1 × 20 mm 2 × 20 mm 2 × 25 mm 1 × 25 mm
Subwoofers: 0 0 0 0 1 × 8″
Vermogen (RMS): 40 W 50 W 100 W 200 W 200 W
Wi-Fi? Ja, Wi-Fi 5 Ja, Wi-Fi 5 Ja, Wi-Fi 5 Ja, Wi-Fi 5 Ja, Wi-Fi 5
Bluetooth? Ja, versie 4.2 Ja, versie 4.2 Ja, versie 4.2 Ja, versie 4.2 Ja, versie 4.2
Aansluitingen:
Voice control? Ja, Google assistant Ja, Google assistant Ja, Google assistant Ja, Google assistant Ja, Google assistant
Apple Airplay 2? Ja Ja Ja Ja Ja
Chromecast? Ja Ja Ja Ja Ja
Display: Nee Nee Ja Ja Ja
Afmeting (cm): 18,8×14×14 27,5×17,2×16,3 18×30,6×14,2 21,2×37,4×17,2 116×34,7×34,7
Gewicht: 2,0 kg 2,7 kg 4,1 kg 7,6 kg 19 kg
Meegeleverd²: Voedingskabel Voedingskabel Voedingskabel Voedingskabel Voedingskabel
Kleuren: Zwart, grijs, blauw, roze Zwart en grijs Zwart en grijs Zwart en grijs Zwart en grijs
Officiële site: Harmankardon.nl Harmankardon.nl Harmankardon.nl Harmankardon.nl Harmankardon.nl
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Alle prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Alle prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Alle prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Alle prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Alle prijzen…

1: huidige laagste prijs op het moment van schrijven. 2: alle Citation speakers worden verder geleverd met een snelstartgids, garantiebewijs, en een veiligheidsblad. 3: wordt verkocht als paar (twee) torenspeakers, de opgegeven mid-range woofers, tweeters, en subwoofer zijn per toren. 

Harman Kardon Citation speakers pairen & multiroom audio

Alle Harman Kardon Citation One speakers zijn met elkaar te verbinden via de Google Home app (Android, iOS). Ook zul je deze app moeten installeren om gebruik te kunnen maken van Google Assistant. Het instellen van deze speakers op deze app, zie je in deze video’s:

Met deze app kun je bijvoorbeeld twee speakers van hetzelfde type verbinden als stereo-paar. Dat kan bijvoorbeeld met twee Citation One, 100, 300, of 500 speakers. Hoe je dit instelt zie je in deze video.

Ook kun je in combinatie met een Harman Kardon Citation soundbar (eventueel ook met subwoofer) zo een surround-opstelling maken. Een demonstratie van het instellen van een surround sound setup zie je in deze video.

Elke losse speaker, en elke groep verbonden Citation speakres, zijn binnen de Google Home app in te stellen als ‘groep’. Een logische keuze is om voor elke kamer een aparte groep aan te maken.

Met de Google Home app wordt zo ook multiroom audio mogelijk. Je kunt hiermee namelijk verschillende groepen speakers in je huis allemaal tegelijk dezelfde muziek laten afspelen. Zo kun je dus tegelijkertijd dezelfde muziek horen op alle speakers in je huis.

Ook kun je juist verschillende muziek afspelen per groep, en ook het volume van de speakers aanpassen per groep.

Kortom kun je met de Google Home app alle Harman Kardon Citation speakers in je huis bedienen.

Harman Kardon Citation One MKII – kleinste en goedkoopste optie

De Harman Kardon Citation ONE MKII is zowel de kleinste en de goedkoopste Wi-Fi speaker van de Citation-serie. Deze speaker levert mono (1.0) geluid. Met de kleine afmetingen, maar wel alle smart functies, is dit een goede keuze om als losse smart speaker te gebruiken in een kleine kamer, zoals een slaapkamer.

Harman Kardon Citation One Mkii 2

Harman Kardon
Citation One MKII

Bekijk op Bol.com

Bekijk op Coolblue.nl

Een andere optie is om twee Harman Kardon Citation One MKII speakers te verbinden als stereo-paar. Je kun namelijk twee van deze speakers via de Google Home app koppelen om het geluid in stereo (2.0) geluid afspelen. Twee Citation One MKII speakers zijn samen ook voldoende krachtig voor bijvoorbeeld een woonkamer.

Twee Citation One MKII speakers kun je los van elkaar plaatsen, en richten op een bepaalde luisterplek. Het voordeel is dat je daardoor een beter stereo-geluid kunt maken dan bijvoorbeeld met één Citation 300 of 500 speaker. Daarbij zitten de ingebouwde speakers voor stereo-geluid namelijk dichter bij elkaar.

Ook is deze speaker te gebruik als onderdeel van een surround-setup bij je TV. De Citation One MKII kun je namelijk verbinden met de Citation Bar (soundbar), en deze opstellen als achterspeakers. Zo maak je ene 5.0 surround opstelling, of bij het toevoegen van een Citation Sub een 5.1 surround opstelling.

In de One MK II vind je twee verschillende speaker drivers, namelijk één woofer, en één tweeter. De 89 mm grote woofer is goed in het maken van midden tot lage tonen. Een tweeter is een speaker die juist goed is in het weergeven van hoge tonen. Het combineren van deze twee soorten speaker drivers zorgt dat de MK II over een groot spectrum het geluid goed kan weergeven.

Met de twee ingebouwde speakers heeft de Citation One een maximaal vermogen van 40 Watt. Daarmee is dit voor zijn formaat een krachtige speaker.

Voor Wi-Fi streaming kun je gebruik maken van de ingebouwde Chromecast-functie, of Apple AirPlay 2. Zo wordt er dus Wi-Fi ondersteund, zonder dat je hiervoor eerst een aparte app hoeft te installeren (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de speakers van Sonos).

Ook kun je muziek streamen naar deze speakers over bluetooth (versie 4.2). Zo hoef je alleen verbinding te zoeken met de Harman Kardon Citation One MKII onder bluetooth-instellingen, en wordt vervolgens alle audio van het verbonden apparaat, bijvoorbeeld je smartphone, op de speaker afgespeeld. Je kunt zo dus zelf op je smartphone gebruik maken van je favoriete streaming app.

Helaas is het niet mogelijk om bedraad aan te sluiten op deze speakers. Ook wordt muziek afspelen over USB niet ondersteunt. Zoek je een smart speaker waarbij dat wel mogelijk is? Bekijk dan eens de Wi-Fi speakers van Denon.

Om deze speaker te bedienen kun je gebruik maken van het gekoppelde apparaat, de bedieningsknoppen op de bovenkant van de speaker, of van stemcommando’s. Alle Citation speakers bevatten microfoons, en luisteren (indien ingeschakeld) naar stemcommando’s van Google Assistant.

Met Google Assistant kun je de speaker bijvoorbeeld vragen om een bepaald nummer of playlist af te spelen, de muziek te pauzeren, of het volume aan te passen. Ook kun je Google Assistant andere vragen stellen, die niets te maken hebben met muziek. Bijvoorbeeld ‘wat wordt het weer morgen?’.

De One MK II is 18.8 cm hoog, en 14 cm breed en diep. Het gewicht van deze speaker is 2 kg. Deze speaker is los neer te zetten, maar ook op een beugel te bevestigen. Daarvoor zitten er aan de onderkant twee schroefgaten.

Dit is de enige smart speaker van Harman Kardon die verkrijgbaar is in vier verschillende kleuren. Deze is namelijk beschikbaar in het zwart, grijs, blauw, of roze.

De Harman Kardon Citation One MKII kopen? De huidige prijs voor deze speaker is €169 op Bol.com en op Coolblue.nl.

Harman Kardon Citation 100 MKII – krachtige smart speaker

De Harman Kardon Citation 100 MK II is ook een mono (1.0) geluid. Wel is deze groter en krachtiger dan de Citation One. Toch is de gebruikstoepassing grotendeels hetzelfde, en is deze voornamelijk een goede keuze voor een kleine kamer, zoals een slaapkamer.

Harman Kardon Citation 100 Mkii

Harman Kardon
Citation 100 MKII

Bekijk op Bol.com

Bekijk op Coolblue.nl

Daarnaast is het ook mogelijk om met twee van deze speakers een stereo-paar te maken. Zo zijn deze een goede optie om in een kleine kamer te zorgen voor stereo-geluid (2.0). Ook zijn ze samen krachtig genoeg als oplossing voor stereo-geluid in een grotere kamer, zoals een woonkamer.

Het belangrijkste verschil tussen de Harman Kardon Citation One MKII en de 100 MKII, is dat de 100 MKII een grotere woofer heeft. Met de 100 mm woofer is deze speaker beter in het weergeven van diepe bastonen. Voor  het weergeven van de hoge tonen bevat ook de Citation 100 MKII een 20 mm tweeter.

Ook zorgt de grotere woofer voor een hoger vermogen, namelijk 50 Watt. Daarmee is deze speaker dus 25% krachtiger dan de Citation One.

Het afspelen van muziek werkt op deze speaker hetzelfde. Draadloos muziek streamen over Wi-Fi verloopt via de ingebouwde Chromecast of via Apple Airplay. Daarnaast kun je muziek naar deze speaker afspelen over bluetooth.

Ook deze speaker is puur gericht op draadloos gebruik, en heeft géén 3.5 mm ingang, en géén USB-A ingang voor het afspelen van muziek op een datadrager.

De bediening van deze speaker is gelijk aan die van de One. Zo is het mogelijk om gebruik te maken van het draadloos verbonden apparaat, de knoppen aan de bovenkant, of van commando’s van Google assistant.

De Harman Kardon Citation 100 MKII is een stuk langer dan de One MKII, namelijk 27.5 cm hoog. Ook is deze iets breder en dieper, namelijk 17.2 cm breed en 16.3 cm diep. Het gewicht is 2.7 kg.

Ook deze speaker is te bevestigen op een staander of muurbeugel. Aan de onderzijde zitten hiervoor namelijk twee bevestigingsgaten. Deze speaker is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren, namelijk zwart en grijs.

De Harman Kardon Citation 100 MK II kopen? Deze is verkrijgbaar op Bol.com en Coolblue.nl, en kost bij beide webshops op dit moment €289.

Harman Kardon Citation 300 – middelmaat kamerspeaker

De Harman Kardon Citation 300 is een stereo (2.0) smart speaker van de Citation-serie. In zijn eentje is deze krachtig genoeg om een kleine woonkamer, of een grote slaapkamer te voorzien van geluid.

Harman Kardon Citation 300

Harman Kardon
Citation 300

Bekijk op Bol.com

Bekijk op Coolblue.nl

Hoewel je met één Citation 300 speaker dus al krachtig stereo-geluid kunt afspelen, kun je ook twee Harman Kardon Citation 300 speakers koppelen als stereo-paar. Hierbij zal de ene speaker het linker audiokanaal afspelen, en de andere het rechter audiokanaal. Het voordeel hiervan is dat je met een brede opstelling van twee speakers zorgt voor een betere stereo-weergave van het geluid.

Wat betreft speaker-configuratie staat de Citation 300 eigenlijk gelijk aan twee Citation One speakers in één verpakking. De Citation 300 heeft namelijk twee 89 mm woofers, en twee 20 mm tweeters. Dus dezelfde woofer en tweeter, maar dan van elk twee stuks.

Om te zorgen voor een betere stereo-weergave zijn de tweeters in de Citation 300 opzij gericht. Ook zit er aan de achterzijde van de Citation 300 nog een passieve basradiator. Wel is het vermogen meer dan twee keer zo hoog als dat van de Citation One, namelijk 100 Watt.

Het draadloos afspelen van muziek gaat bij de Citation 300 via Wi-Fi over Chromecast of AirPlay 2. Daarnaast is het ook mogelijk om muziek naar deze speaker af te spelen over bluetooth. Ook deze grote speaker heeft géén aansluitingen om bedraad, of over USB, muziek af te spelen.

Wel heeft deze speaker, in tegenstelling tot de twee eerder genoemde kleinere speakers, aan de bovenkant een display. Op dit display kun je een afbeelding zien van het huidige album en nummer dat je afspeelt, inclusief de afspeeltijd.

Het display is een touchscreen, en maakt het mogelijk om het afspelen van de muziek te bedienen. Naast de display, zit er aan de bovenzijde nog twee volumeknoppen. Verder is de speaker te bedienen via het draadloos gekoppelde apparaat, of via stemcommando’s van Google Assistant.

De Citation 300 is 18 cm hoog, 30.6 cm breed, 14.2 cm diep, en weegt 4,1 kg. Ook deze speaker heeft aan de onderzijde gaten voor bouten, zodat je deze op een staander of beugel kunt bevestigen.  Deze speaker is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren, namelijk zwart en grijs.

De Harman Kardon Citation 300 kopen? De laagste prijs voor deze speaker is op dit moment te vinden op Bol.com (€349). Daarnaast is deze speaker ook te bestellen op Coolblue.nl (€399).

Harman Kardon Citation 500 – grote kamerspeaker

De Harman Kardon Citation 500 lijkt sterk op de Citation 300, maar is flink krachtiger. De Citation 500 is ook een stereo-speaker, en krachtig genoeg om in zijn eentje een grote woonkamer te vullen met geluid, en een diepe bas.

Harman Kardon Citation 500

Harman Kardon
Citation 500

Bekijk op Bol.com

Bekijk op Coolblue.nl

Daarnaast is het ook bij deze speaker toch mogelijk om een tweede Citation 500 te koppelen tot een stereo-paar. Zo heb je een nog krachtiger geluid, en een betere stereo-weergave.

De Harman Kardon bevat twee zeer grote mid-range woofers, met een diameter van 131 mm. Door de flink grotere woofers, is deze speaker beter in staat om diepe bastonen met veel volume af te spelen. Naast de grote woofers, is de Citation 500 ook de eerste speaker die daarnaast ook een krachtigere tweeter bevat, namelijk twee tweeters met een 25 mm diameter.

Ook bij deze speaker staan de tweeters ietwat opzij gericht, om zo te zorgen voor een grotere stereo-separatie. Daarnaast zit er aan de achterzijde nog een passieve basradiator. Met de flink grotere speakers, is ook het vermogen van deze speaker flink groter. Met 200 Watt RMS is deze speaker twee keer zo krachtig als de Citation 300.

Deze Wi-Fi speaker werkt hetzelfde als de Citation 300. Het draadloos streamen van muziek over Wi-Fi verloopt via Chromecast of AirPlay 2. Daarnaast kun je gebruik maken van bluetooth om muziek te streamen.

Ook de Citation 500 heeft aan de bovenkant een kleine touchscreen, en twee volumeknoppen, waarmee je deze kunt bedienen. Daarnaast kun je de speaker bedienen via het draadloos gekoppelde apparaat, of met Google Assistant. Ook bij deze speaker is er alleen een draadloze verbinding mogelijk; er zijn namelijk geen ingangen voor een bedrade aansluiting.

De Citation 500 is 21.2 cm hoog, 37.4 cm breed, en 17.2 cm diep. Het gewicht van deze speaker is 7.6 kg. Ook deze speaker is op een staander of muurbeugel te plaatsen, en heeft hiervoor aan de onderzijde schroefgaten. Ook deze speaker is alleen verkrijgbaar in het zwart en grijs.

Deze Harman Kardon Citation 500 kopen? Deze is verkrijgbaar op Bol.com en Coolblue.nl, en kost bij beide webshops op dit moment €646.

Harman Kardon Citation Tower – stereo speakertoren met sub

De Harman Kardon Citation Tower zijn de staande torenspeakers van de Citation-serie. Deze worden verkocht per paar, en spelen muziek af in stereo (2.0). Deze speakers zijn voornamelijk bedoeld voor in de woonkamer.

Harman Kardon Citation Tower

Harman Kardon
Citation Tower

Bekijk op Bol.com

Bekijk op Coolblue.nl

Wil je de Tower gebruiken bij je TV? Dan zul je deze moeten koppelen met de Citation Bar soundbar. De Citation Towers zijn namelijk niet rechtstreeks (bedraad) op de TV aan te sluiten, en moeten via de Citation bar draadloos het geluidssignaal van de TV doorgestuurd krijgen.

Ook kun je bij de Citation bar nog eens twee achterspeakers (de Citation One of de Citation surround set), en de Citation Sub subwoofer toevoegen om je set verder uit te breiden.

De Tower zal van alle speakers de diepste bastonen halen. Deze heeft namelijk in elke toren een ingebouwde 8 inch subwoofer. Deze subwoofer is in de toren omlaag gericht. Boven deze subwoofer zit een basreflexpoort.

Voor de middentonen bevat elke Tower daarnaast nog eens twee mid-range woofers met een diameter van 4 inch. Voor de hoge tonen zit er nog een 2.5 inch tweeter in deze torenspeaker. Zowel de mid-range woofers als de tweeter zitten bovenin de toren. De tweeter zit tussen de twee mid-range woofers in.

Elke toren heeft een vermogen van 200 Watt. Daarmee komt het totale vermogen van de twee torens dus op 400 Watt.

De Citation Tower werkt hetzelfde als de voorgenoemde Citation speakers. Wi-Fi streaming verloopt via Chromecast of Airplay, en daarnaast is ook bluetooth streaming mogelijk. Ook de Tower is niet bedraad aan te sluiten.

Om de Tower te bedienen kun je gebruik maken van het touch-display aan de bovenkant. Deze is alleen op de rechter toren te vinden. Hiermee kun je de muziek en het volume bedienen. Ook kun je de Tower bedienen met een draadloos aangesloten apparaat, of gebruik maken van Google Assistant.

De Tower is 111.6 cm hoog, en 34.7 cm breed en diep. Elke toren weegt 19 kg. Ook de Citation Tower is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en grijs.

De Harman Kardon Citation Towers kopen? Deze zijn verkrijgbaar voor €2499 op Bol.com en Coolblue.nl.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Harman Kardon Citation Wi-Fi speakers? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met een van de genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend