Welke (externe) harde schijf voor PS4? De beste opties!

Door | 8 mei 2019

Is de harde schijf van je Playstation 4 vol, en wil je meer games installeren? Je kunt dan gebruik maken van een externe harde schijf. De aangesloten harde schijf kan daarna worden gebruikt voor het installeren van games.

In dit artikel geef ik aan welke harde schijven geschikt zijn voor de PS4, en welke harde schijf je het beste kunt kopen.

Welke harde schijven werken op de PS4?

Om een harde schijf met je Playstation te gebruiken, moet deze aan twee verschillende eisen voldoen. Ten eerste moet deze een bepaalde opslagruimte hebben. Het minimum is 250 GB, en het maximum is 8 TB. De tweede eis is dat de harde schijf USB 3.0 moet gebruiken. Ook nieuwere USB versies, zoals USB 3.1 is dus geschikt.

Deze eisen kun je hier op de site van Playstation terugvinden. Ook wordt er op die pagina de precieze instructies gegeven voor het gebruik van een externe harde schijf bij je PS4.

Alle externe harde schijven die aan de twee genoemde eisen voldoen, kun je gebruiken voor het installeren van PS4 games. Hoewel er harde schijven zijn die duidelijk aangeven dat ze werken met de PS4, zoals de Seagate PS4 Game Drive en de WD Game Drive, heb je dus véél meer opties.

Hieronder geef ik verder aan waar je op zou kunnen letten bij het kiezen van een harde schijf voor je PS4.

PS4 harde schijf kopen, waar let je op?

Naast de twee eerder genoemde eisen, zijn er meer eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een harde schijf voor de PS4. Hieronder de belangrijkste eigenschappen.

  • De snelheid. Hoe hoger de leessnelheid van de schijf, hoe sneller bestanden geladen kunnen worden. Daarom zorgt een snelle harde schijf voor kortere laadtijden. Wil je zo kort mogelijk wachten om te kunnen gamen? Kies dan voor een zo snel mogelijke harde schijf, of nog beter; voor een SSD.
  • De opslagcapaciteit. De voornaamste reden om een externe harde schijf bij de PS4 te kopen is waarschijnlijk omdat de ingebouwde harde schijf van de PS4 vol is. Wil je niet dat ook je externe harde schijf voor je PS4 ook snel vol raakt? Kies dan een harde schijf met veel opslagruimte
  • De prijs. Een andere eigenschap die altijd zal meespelen bij de keuze, is de prijs. Wil je een zo snel mogelijke extern opslag voor je PS4? Voor een SSD  betaal je meer. Ook betaal je extra voor een hoge opslagcapaciteit. Wel kun je hierbij de prijs per GB bekijken om zo de voordeligste optie te vinden.

Hieronder noem ik de beste externe harde schijven (HDD’s) en externe SSD’s voor de Playstation 4. Meer informatie over de eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een harde schijf? Lees dan de volledige externe harde schijf koopgids.

Beste externe harde schijf (HDD) voor de PS4

Wil je simpelweg meer opslag voor je games, en maakt de snelheid je minder uit? Dan kun je het beste kiezen voor een externe HDD (Hard Disk Drive). Een HDD bestaat uit schijven, die rond moeten draaien om afgelezen of beschreven te worden. Veel externe HDD’s hebben een leessnelheid van zo’n 100 MB/s.

Beste Ps4 Harde Schijf Seagate Expansion

Seagate Expansion
Portable 2 TB

Bol.com (€69,99)

Met games op een externe HDD met een leessnelheid van zo’n 100 MB/s, zullen de games ongeveer even snel laden als de games die op de ingebouwde harde schijf van de Playstation staan. De ingebouwde harde schijf van de Playstation is namelijk ook een HDD.

De snelste HDD’s zijn ook niet significant sneller. Wil je snellere laadtijden? Kies dan voor een SSD (zie verderop in dit artikel mijn aanraders). Wil je simpelweg een voordelige externe harde schijf voor meer opslagruimte op je PS4?

In dat geval is mijn aanrader de Seagate Expansion Portable 2 TB. Deze harde schijf is geschikt voor de PS4, en heeft genoeg opslagruimte om zo’n 40 extra PS4 games te kunnen installeren. Van de verschillende uitvoeringen van deze externe harde schijf is de 2 TB uitvoering daarnaast de voordeligste qua prijs/GB.

Een belangrijk voordeel van deze externe harde schijf is de voordelige prijs. De laagste prijs voor deze externe harde schijf is op dit moment te vinden op Coolblue.nl. De huidige prijs is slechts €69,99. Daarmee is deze schijf 10 euro goedkoper dan de Seagate PS4 Game Drive van 2 TB.

Met een maximale lees- en schrijfsnelheid van zo’n 130 MB/s (zie test in deze video) is de Seagate Expansion Portable bovengemiddeld snel. Daarnaast zijn klanten consumenten zeer tevreden over deze externe harde schijf. Op Coolblue.nl heeft deze harde schijf op dit moment na 1946 (!) klantreviews een gemiddelde score van 9.3/10.

Beste externe SSD voor je PS4

Wil je dat je games sneller laden? Dan kun je het beste kiezen voor een SSD bij je PS4. Een SSD heeft geen draaiende schijven, maar slaat bestanden op op geheugenchips. Als ik op dit moment één SSD moet aanraden als externe SSD voor je PS4, dan is het de Samsung 860 QVO 2.5 inch SSD.

Samsung 860 QVO SSD voor de PS4

Samsung 860 QVO 1TB

Bol.com (€119)

De Samsung 860 QVO is mijn aanrader vanwege de hoge snelheid en de relatief lage prijs. De opgegeven maximale leessnelheid is 550 MB/s. Volgens praktijktests is de gemiddelde snelheid 395 MB/s.

Gaat het om de laadtijden bij je PS4, dan zorgt een SSD ervoor dat de laadtijden bij de meeste games gemiddeld zo’n 25% korter is.

Let op! Deze SSD zit niet in een behuizing. Om deze SSD bij je PS4 te gebruiken, moet je daarom ook een externe SSD behuizing kopen.

Voor de externe SSD behuizing is mijn aanrader deze van het merk Orico (€13,95). Nadat je de SSD in deze behuizing hebt geplaatst, kun je deze net als een externe HDD simpelweg via USB aansluiten op je PS4.

De reden dat ik een interne SSD en behuizing aanraadt, is omdat alle voorgemaakte externe SSD’s op dit moment onnodig duur zijn.

Deze Samsung 860 QVO SSD is te koop in meerdere uitvoeringen qua opslagcapaciteit; met 1, 2 of 4TB. Per GB opslag is de uitvoering van 1 TB de goedkoopste optie. Met 1 TB opslagruimte zorgt deze SSD voor extra opslagruimte voor zo’n 20 games.

De laagste prijs voor de 1 TB Samsung 860 QVO is op dit moment 119 euro op Bol.com. Ook is deze SSD vaak voor een nog lagere prijs te vinden op Amazon.de.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over harde schijven voor je PS4, of de inhoud van dit artikel? Je kunt hieronder je reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *