Welke (externe) harde schijf voor PS4? De beste opties!

Is de harde schijf van je Playstation 4 vol, en wil je meer games installeren? Je kunt dan gebruik maken van een externe harde schijf.

Eenmaal aangesloten, kun je de externe harde schijf gebruiken voor het installeren van games.

Harde Schijf Ps4 Th2

Maar welke harde schijven zijn hiervoor het beste geschikt? In dit artikel geef ik aan waar een externe harde schijf aan moet voldoen, en noem ik twee aanraders.

Welke harde schijven werken op de PS4 (Pro)?

Om een harde schijf met je Playstation 4 of PS4 Pro te gebruiken, moet deze aan twee verschillende eisen voldoen:

 1. De eerste eis is de hoeveelheid opslagruimte. Het minimum is 250 GB, en het maximum is 8 TB.
 2. De tweede eis is dat de harde schijf minimaal USB 3.0 moet gebruiken. Ook nieuwere USB versies, zoals USB 3.1 en USB 3.2 zijn geschikt.

Deze eisen kun je hier op de site van Playstation terugvinden. Ook vind je op die pagina de precieze instructies voor het gebruik van een externe harde schijf bij je PS4.

Alle externe harde schijven die aan de twee genoemde eisen voldoen, kun je gebruiken voor het installeren van PS4 games. Hoewel er harde schijven zijn die duidelijk aangeven dat ze werken met de PS4, zoals de Seagate PlayStation Game Drive en de WD Game Drive, zijn er dus véél meer opties.

Hieronder geef ik verder aan waar je op zou kunnen letten bij het kiezen van een harde schijf voor je PS4.

PS4 harde schijf kopen, waar let je op?

Naast de twee eerder genoemde eisen, zijn er meer eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een harde schijf voor de PS4. Hieronder de belangrijkste eigenschappen.

 • De snelheid. Hoe hoger de leessnelheid van de schijf, hoe sneller bestanden geladen kunnen worden. Daarom zorgt een snelle harde schijf voor kortere laadtijden. Wil je zo kort mogelijk wachten om te kunnen gamen? Kies dan voor een zo snel mogelijke harde schijf, of nog beter; voor een SSD.
 • De opslagcapaciteit. De voornaamste reden om een externe harde schijf bij de PS4 te kopen is waarschijnlijk omdat de ingebouwde harde schijf van de PS4 vol is. Wil je niet dat ook je externe harde schijf voor je PS4 ook snel vol raakt? Kies dan een harde schijf met veel opslagruimte
 • De prijs. Een andere eigenschap die altijd zal meespelen bij de keuze, is de prijs. Wil je een zo snel mogelijke extern opslag voor je PS4? Voor een SSD betaal je meer. Ook betaal je extra voor een hoge opslagcapaciteit. Wel kun je hierbij de prijs per GB bekijken om zo de voordeligste optie te vinden.

Hieronder noem ik de beste externe harde schijven (HDD’s) en externe SSD’s voor de Playstation 4. Meer informatie over de eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een harde schijf? Lees dan de volledige externe harde schijf koopgids. Snel een keuze maken? Hieronder mijn twee aanraders.

Beste externe harde schijf (HDD) voor de PS4

Wil je simpelweg meer opslag voor je games, en maakt de snelheid je minder uit? Dan kun je het beste kiezen voor een externe HDD (Hard Disk Drive). Een HDD bestaat uit schijven, die rond moeten draaien om afgelezen of beschreven te worden. Veel externe HDD’s hebben een leessnelheid van zo’n 100 MB/s.

Beste Ps4 Harde Schijf Seagate Expansion Nieuwe Uitvoering

Seagate Expansion
Portable 2 TB

Bol.com (€69,99)

Met games op een externe HDD met een leessnelheid van zo’n 100 MB/s, zullen de games ongeveer even snel laden als de games die op de ingebouwde harde schijf van de Playstation staan. De ingebouwde harde schijf van de Playstation is namelijk ook een HDD.

Als je een externe HDD wil kopen voor je PS4, dan is mijn aanrader de Seagate Expansion Portable. Ik heb deze harde schijf gereviewed en getest. In mijn test haalt deze een leessnelheid van bijna 140 MB/s, en is daarmee bovengemiddeld snel.

Wil je echt flink kortere laadtijden? Dan is een SSD een betere keuze (zie verderop in dit artikel mijn aanrader). Wil je echter simpelweg een voordelige externe harde schijf voor meer opslagruimte op je PS4? Dan is de Seagate Expansion Portable 2 TB een goede keuze.

Deze harde schijf is namelijk geschikt voor de PS4, en heeft genoeg opslagruimte om zo’n 40 extra PS4 games te kunnen installeren. Met de huidige prijs is dit ook een voordelige keuze.

Zo is deze deze externe harde schijf op het moment van schrijven op Bol.com en Coolblue.nl verkrijgbaar voor slechts €69,99. Daarmee ben je met deze harde schijf op dit moment dus 20 euro goedkoper uit dan met de 2TB Seagate Game Drive voor PlayStation, en heb je hetzelfde resultaat.

Daarnaast zijn klanten zeer tevreden over de Seagate Expansion Portable externe harde schijf. Op Bol.com heeft deze harde schijf op dit moment na 145 klantreviews een gemiddelde score van 4.6/5.

Beste externe SSD voor je PS4

Wil je dat je games sneller laden? Dan kun je het beste kiezen voor een SSD bij je PS4. Een SSD heeft geen draaiende schijven, maar slaat bestanden op op geheugenchips.

Als ik op dit moment één SSD moet aanraden als externe SSD voor je PS4, dan is het de Samsung 870 QVO 2.5 inch SSD.

Samsung 870 Qvo Beste Ps4 Ssd

Samsung 870 QVO 1TB

Bol.com (€89,50)

De Samsung 870 QVO is mijn aanrader vanwege de hoge snelheid en de relatief lage prijs. De opgegeven maximale leessnelheid is 560 MB/s. Volgens praktijktests is de gemiddelde snelheid 372 MB/s.

Gaat het om de laadtijden bij je PS4, dan zorgt een SSD ervoor dat de meeste games gemiddeld zo’n 25% sneller laden!

Let op! Deze SSD zit niet in een behuizing. Om deze SSD bij je PS4 te gebruiken, moet je daarom ook een externe SSD behuizing kopen.

Wat betreft een externe SSD behuizing, zou ik kiezen voor deze behuizing van het merk A&K (€12,99). Deze is compact, goedkoop, heeft de benodigde USB 3.0 aansluiting, en krijgt veel positieve reviews. Nadat je de SSD in deze behuizing hebt geplaatst, kun je deze simpelweg via USB aansluiten op je PS4.

Er zijn ook externe SSD’s te koop die al in een behuizing zitten met een USB aansluiting. De reden dat ik aanraad om zelf een SSD in een losse behuizing te plaatsen, is omdat alle beschikbare voorgemaakte externe SSD’s op dit moment onnodig duur zijn.

De Samsung 870 QVO SSD is te koop in meerdere uitvoeringen wat betreft opslagcapaciteit, namelijk met 1, 2 of 4 TB aan opslagruimte. De uitvoering met 1 TB zal voor de meeste gamers voldoende zijn. Met 1 TB aan opslagruimte, kun je op deze SSD zo’n 20 gemiddelde PS4 games installeren.

Deze SSD is op het moment van schrijven te vinden voor €89.50 op Bol.com. Ook is deze SSD vaak voor een nog lagere prijs te vinden, hier op Amazon.nl.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over harde schijven voor je PS4, of de inhoud van dit artikel? Je kunt hieronder je reactie achterlaten!

Laatste update: 25 januari 2023. Oorspronkelijke publicatiedatum: 8 mei 2019.

Plaats een reactie

28 reacties op “Welke (externe) harde schijf voor PS4? De beste opties!”

 1. Beste Guido

  Wat is het verschil tussen de SEAGATE expension en de SEAGATE game drive.
  Deze wil ik kopen voor mijn zoon voor de PlayStation 4. Of maakt het eigenlijk niet zo veel uit.

  Gr. Sjors

  Beantwoorden
 2. Vraag wat is het verschil in Seagate SEAGATE STKM4000400 EXPANSION PORTABLE 4 TB & SEAGATE 4 TB Game Drive PlayStation 4. is dit licentie marketing ect of echt game snelheid overdracht. ik kan het niet zo snel vinden.

  dus vraag aan de expert.

  grt Dennis

  Beantwoorden
  • Hoi Dennis,

   De Seagate Game Drive voor PS4 is niet sneller. Je kunt een test van de snelheid vinden op TweakTown.com. In deze test haalt de schijf een leessnelheid van 135 MB/s, en een schrijfsnelheid van 130 MB/s.

   In mijn eigen review en test van de Seagate Expansion portable, het goedkoper alternatief dat ik in het artikel noem, haalt de Expansion Portable een leessnelheid van 139.8 MB/s, en een schrijfsnelheid van 134.4 MB/s. Daarmee is deze dus zelfs iets sneller dan de Seagate Game Drive voor PS4, maar is het verschil klein.

   Kortom is de Seagate Game Drive voor PS4 alleen duurder vanwege marketing, en omdat hier een PlayStation logo op staat.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Michel,

   De PS4 kan maar één externe drive tegelijk gebruiken. Wel kun je naast je eerste externe harde schijf, ook games installeren op een tweede externe harde schijf.
   Afhankelijk van welke game je wilt spelen, kun je dan afwisselend de eerste of de tweede schijf op de PS4 aansluiten.

   Als je dat te onhandig vindt, is het een betere optie om grotere externe harde schijf te kopen, en daar al je games op te installeren. De prijzen van externe harde schijven vallen tegenwoordig erg mee.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 3. Hoi even een paar vragen
  Wat is momenteel de beste oplossing voor een harde schijf van prijsklasse tot 80 euro
  En is deze dan te gebruiken op PS4 en ook ps5 of alleen ps4
  Alvast heel erg bedankt voor je advies
  Groetjes van Brian

  Beantwoorden
  • Hoi Brian,

   Tot 80 euro is mijn aanrader de Seagate Expansion Portable van 2TB die ik noem in het artikel. Deze is hier op Bol.com verkrijgbaar voor €69.99. Als je veel games wil installeren, is de 4 TB optie misschien een betere keuze. Deze is 30 euro duurder (€99.99), maar met twee keer zoveel opslagruimte een stuk goedkoper per TB.

   En ja, de Seagate Expansion Portable is ook bij de PS5 te gebruiken, maar dan is de laadtijd langzamer dan die van de games die je op de interne schijf van de PS5 installeert. Alleen met een SSD bij de PS5 krijg je dezelfde laadtijden. Zie ook mijn artikel: PS5 SSD voor meer advies.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Dennis,

   Waar zie je dat precies staan? Ik zie het namelijk niet staan…

   Zolang een harde schijf voldoet aan de twee genoemde eisen van Sony: meer dan 250 GB, en USB 3.0 of hoger, dan is deze te gebruiken bij de PS4. Dus alle uitvoeringen van de Seagate Expansion USB 3.0 zou zeker moeten werken met de PS4.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 4. Beste,

  Als ik de door jou aangegeven externe SSD met de behuizing aankoop.
  Is deze moeilijk te installeren op mijn ps4?

  Ik heb zeer weinig kennis over dit soort zaken.

  Alvast bedankt.

  Beantwoorden
 5. Goedenavond,

  Ik heb niet heel veel verstand van harde schijven etc. dus hierbij mijn vraag: Ik heb vernomen dat mijn HDD in mijn ps4 slim niet meer werkt. Daarom wil ik hem vervangen maar weet niet met wat voor harde schijf. Moet het perse hetzelfde harde schijf zijn of mag het ook via een externe hdd met usb.
  Alvast bedankt!
  Fijne avond nog

  Beantwoorden
  • Hoi Ilmran,

   Bedoel je dat de interne harde schijf vol zit, of dat deze helemaal niet meer werkt?

   Als de interne harde schijf vol zit, kun je simpelweg een externe harde schijf toevoegen en deze gebruiken voor meer opslagruimte.

   Als de interne HDD helemaal niet meer werkt, zal de PS4 waarschijnlijk helemaal niet meer opstarten, omdat ook het besturingssysteem van de PS4 op de HDD staat. Als dat het geval is, is dat niet op te lossen door gebruik te maken van een externe harde schijf. Je zult dan de interne harde schijf van de PS4 moeten vervangen, en hier het PS4 besturingssysteem op moeten zetten.

   Je hoeft daarvoor niet exact dezelfde interne harde schijf te gebruiken. Je kunt er dus ook voor kiezen om de interne harde schijf meteen te upgraden, door te kiezen voor een interne harde schijf met meer opslagruimte.
   Hoe het hele proces van het vervangen van de interne harde schijf van je PS4 werkt, kun je zien in deze video.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Peter,

   Je kunt deze, net als elke harde schijf, simpelweg via USB aansluiten op je PC of laptop. Vervolgens kun je simpelweg alle bestanden die op de schijf staan kopiëren naar een schijf in je computer, of een andere externe harde schijf. Als je de back-up nodig hebt kun je deze bestanden weer kopiëren naar een volledig lege harde schijf. Als je deze aansluit op je PS4 wordt deze dan meteen herkend.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 6. hallo ik heb een vraagje,
  Mijn ouders hebben een harde schijf waar allemaal waardevolle foto’s opstaan maar hij staat nog lang niet vol.
  Kan ik deze harde schijf gebruiken om ps4 games op te installeren zonder dat alle foto’s verdwijnen?
  mvg

  Beantwoorden
  • Hoi Osman,

   Nee, dat kan niet! Als je de harde schijf wil gebruiken bij de PS4, moet deze eerst geformatteerd worden. Daarbij gaat alle data op de schijf verloren, en ben je in jouw geval dus de foto’s kwijt.
   Gebruik dus een lege harde schijf, of een harde schijf waarvan je het niet erg vind dat je de bestanden erop kwijtraakt.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 7. Ik heb op jullie aanraden de ssd samsung 860 QVO 1 tb gekocht met de aparte behuizing van Orico maar bij het aansluiten zegt mijn ps4 niet competibale🙁usb 3.0 vereist! Maar het is een 3.0! Wat te doen?

  Beantwoorden
  • Hoi Glenn,

   De behuizing van Orico is zeker een USB 3.0, dat kan het probleem niet zijn.

   De PS4 noemt echter bij alle foutmelding voor opslag nogmaals wat de vereisten zijn. Daarom wordt er weer genoemd dat het USB 3.0 moet zijn, tussen 250 en 8 TB aan opslagcapaciteit, en de opslag direct op de aangesloten op de PS4. Dat betekent echter niet dat dat het probleem is.

   Wat is de exacte error code die je krijgt? Als je daarop zoekt is er vaak een oplossing te vinden. De meest voorkomende error codes worden hier genoemd, met mogelijke oplossingen.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Kevin,

   Ook de Seagate Backup Plus is goed te gebruiken bij de PS4. Volgens deze test heeft die schijf zo’n 130 MB/s lees- en schrijfsnelheid, dus deze is wel iets langzamer dan de Seagate Expansion Portable (die heeft in mijn eigen test een snelheid van zo’n 140/135 MB/s read/write).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Cindy,

   Bedoel je deze? Zo ja, deze werkt met de PS4 Pro!

   Die is inderdaad erg scherp geprijsd; op dit moment zo’n 9 euro goedkoper dan de 4 TB Seagate Expansion portable. Wel heeft deze schijf het nadeel dat je deze ook met de adapter op stroom moet aansluiten.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden