Welke (externe) harde schijf voor PS4? De beste opties!

Door | 26 september 2019

Is de harde schijf van je Playstation 4 vol, en wil je meer games installeren? Je kunt dan gebruik maken van een externe harde schijf. Eenmaal aangesloten, kun je de externe harde schijf gebruiken voor het installeren van games.

Maar welke harde schijven zijn hiervoor het beste geschikt? In dit artikel geef ik aan waar een harde schijf aan moet voldoen, en noem ik twee aanraders.

Welke harde schijven werken op de PS4 (Pro)?

Om een harde schijf met je Playstation 4 of PS4 Pro te gebruiken, moet deze aan twee verschillende eisen voldoen:

 1. De eerste eis is de hoeveelheid opslagruimte. Het minimum is 250 GB, en het maximum is 8 TB.
 2. De tweede eis is dat de harde schijf minimaal USB 3.0 moet gebruiken. Ook nieuwere USB versies, zoals USB 3.1 en USB 3.2 zijn geschikt.

Deze eisen kun je hier op de site van Playstation terugvinden. Ook vind je op die pagina de precieze instructies voor het gebruik van een externe harde schijf bij je PS4.

Alle externe harde schijven die aan de twee genoemde eisen voldoen, kun je gebruiken voor het installeren van PS4 games. Hoewel er harde schijven zijn die duidelijk aangeven dat ze werken met de PS4, zoals de Seagate PS4 Game Drive en de WD Game Drive, zijn er dus véél meer opties.

Hieronder geef ik verder aan waar je op zou kunnen letten bij het kiezen van een harde schijf voor je PS4.

PS4 harde schijf kopen, waar let je op?

Naast de twee eerder genoemde eisen, zijn er meer eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een harde schijf voor de PS4. Hieronder de belangrijkste eigenschappen.

 • De snelheid. Hoe hoger de leessnelheid van de schijf, hoe sneller bestanden geladen kunnen worden. Daarom zorgt een snelle harde schijf voor kortere laadtijden. Wil je zo kort mogelijk wachten om te kunnen gamen? Kies dan voor een zo snel mogelijke harde schijf, of nog beter; voor een SSD.
 • De opslagcapaciteit. De voornaamste reden om een externe harde schijf bij de PS4 te kopen is waarschijnlijk omdat de ingebouwde harde schijf van de PS4 vol is. Wil je niet dat ook je externe harde schijf voor je PS4 ook snel vol raakt? Kies dan een harde schijf met veel opslagruimte
 • De prijs. Een andere eigenschap die altijd zal meespelen bij de keuze, is de prijs. Wil je een zo snel mogelijke extern opslag voor je PS4? Voor een SSD betaal je meer. Ook betaal je extra voor een hoge opslagcapaciteit. Wel kun je hierbij de prijs per GB bekijken om zo de voordeligste optie te vinden.

Hieronder noem ik de beste externe harde schijven (HDD’s) en externe SSD’s voor de Playstation 4. Meer informatie over de eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een harde schijf? Lees dan de volledige externe harde schijf koopgids. Snel een keuze maken? Hieronder mijn twee aanraders.

Beste externe harde schijf (HDD) voor de PS4

Wil je simpelweg meer opslag voor je games, en maakt de snelheid je minder uit? Dan kun je het beste kiezen voor een externe HDD (Hard Disk Drive). Een HDD bestaat uit schijven, die rond moeten draaien om afgelezen of beschreven te worden. Veel externe HDD’s hebben een leessnelheid van zo’n 100 MB/s.

Beste Ps4 Harde Schijf Seagate Expansion

Seagate Expansion
Portable 2 TB

Bol.com (€72,99)

Met games op een externe HDD met een leessnelheid van zo’n 100 MB/s, zullen de games ongeveer even snel laden als de games die op de ingebouwde harde schijf van de Playstation staan. De ingebouwde harde schijf van de Playstation is namelijk ook een HDD.

Ik heb deze harde schijf gereviewed en getest. In mijn test haalt deze een leessnelheid van bijna 140 MB/s, en is daarmee bovengemiddeld snel.

Wil je echt flink kortere laadtijden? Kies dan voor een SSD (zie verderop in dit artikel mijn aanrader). Wil je simpelweg een voordelige externe harde schijf voor meer opslagruimte op je PS4? Dan is de Seagate Expansion Portable 2 TB een goede keuze.

Deze harde schijf is geschikt voor de PS4, en heeft genoeg opslagruimte om zo’n 40 extra PS4 games te kunnen installeren. Van de verschillende uitvoeringen qua opslagcapaciteit, is de 2 TB uitvoering de voordeligste qua prijs/GB.

De laagste prijs voor deze externe harde schijf is op dit moment te vinden op Bol.com en Coolblue.nl. De huidige prijs is bij beide webshops slechts €69,99. Daarmee ben je met deze harde schijf op dit moment 20 euro goedkoper uit dan de Seagate PS4 Game Drive van 2 TB, en heb je hetzelfde resultaat.

Daarnaast zijn klanten zeer tevreden over deze externe harde schijf. Op Bol.com heeft deze harde schijf op dit moment na 1802 (!) klantreviews een gemiddelde score van 4.7/5.

Beste externe SSD voor je PS4

Wil je dat je games sneller laden? Dan kun je het beste kiezen voor een SSD bij je PS4. Een SSD heeft geen draaiende schijven, maar slaat bestanden op op geheugenchips. Als ik op dit moment één SSD moet aanraden als externe SSD voor je PS4, dan is het de Samsung 860 QVO 2.5 inch SSD.

Samsung 860 QVO SSD voor de PS4

Samsung 860 QVO 1TB

Bol.com (€121,99)

De Samsung 860 QVO is mijn aanrader vanwege de hoge snelheid en de relatief lage prijs. De opgegeven maximale leessnelheid is 550 MB/s. Volgens praktijktests is de gemiddelde snelheid 395 MB/s.

Gaat het om de laadtijden bij je PS4, dan zorgt een SSD ervoor dat de meeste games gemiddeld zo’n 25% sneller laden.

Let op! Deze SSD zit niet in een behuizing. Om deze SSD bij je PS4 te gebruiken, moet je daarom ook een externe SSD behuizing kopen.

Wat betreft een externe SSD behuizing zou ik kiezen voor deze van het merk Orico (€13,95). Deze is compact, goedkoop, heeft de benodigde  USB 3.0 aansluiting, en krijgt veel positieve reviews. Nadat je de SSD in deze behuizing hebt geplaatst, kun je deze simpelweg via USB aansluiten op je PS4.

Er zijn ook externe SSD’s te koop die al in een behuizing zitten met een USB aansluiting. De reden dat ik aanraad om zelf een SSD in een losse behuizing te plaatsen, is omdat alle beschikbare voorgemaakte externe SSD’s op dit moment onnodig duur zijn.

De Samsung 860 QVO SSD is te koop in meerdere uitvoeringen qua opslagcapaciteit; met 1, 2 of 4TB. Per GB opslag is de uitvoering van 1 TB de goedkoopste optie. Met 1 TB aan opslagruimte, kun je op deze SSD zo’n 20 gemiddelde PS4 games installeren.

De laagste prijs voor de 1 TB Samsung 860 QVO is op dit moment 121,99 euro op Bol.com. Ook is deze SSD vaak voor een nog lagere prijs te vinden op Amazon.de.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over harde schijven voor je PS4, of de inhoud van dit artikel? Je kunt hieronder je reactie achterlaten!

Laatste update: 26 september 2019. Oorspronkelijke publicatiedatum: 8 mei 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties op “Welke (externe) harde schijf voor PS4? De beste opties!

 1. Osman

  hallo ik heb een vraagje,
  Mijn ouders hebben een harde schijf waar allemaal waardevolle foto’s opstaan maar hij staat nog lang niet vol.
  Kan ik deze harde schijf gebruiken om ps4 games op te installeren zonder dat alle foto’s verdwijnen?
  mvg

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Osman,

   Nee, dat kan niet! Als je de harde schijf wil gebruiken bij de PS4, moet deze eerst geformatteerd worden. Daarbij gaat alle data op de schijf verloren, en ben je in jouw geval dus de foto’s kwijt.
   Gebruik dus een lege harde schijf, of een harde schijf waarvan je het niet erg vind dat je de bestanden erop kwijtraakt.

   Groet,
   Guido

   Reply
 2. Glenn

  Ik heb op jullie aanraden de ssd samsung 860 QVO 1 tb gekocht met de aparte behuizing van Orico maar bij het aansluiten zegt mijn ps4 niet competibale🙁usb 3.0 vereist! Maar het is een 3.0! Wat te doen?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Glenn,

   De behuizing van Orico is zeker een USB 3.0, dat kan het probleem niet zijn.

   De PS4 noemt echter bij alle foutmelding voor opslag nogmaals wat de vereisten zijn. Daarom wordt er weer genoemd dat het USB 3.0 moet zijn, tussen 250 en 8 TB aan opslagcapaciteit, en de opslag direct op de aangesloten op de PS4. Dat betekent echter niet dat dat het probleem is.

   Wat is de exacte error code die je krijgt? Als je daarop zoekt is er vaak een oplossing te vinden. De meest voorkomende error codes worden hier genoemd, met mogelijke oplossingen.

   Groet,
   Guido

   Reply
 3. Lionel

  Kan de WD Elements Portable 4TB ook op de playstation 4 pro

  Reply
 4. Kevin

  Hallo, ik heb een vraagje is de Seagate Back up plus slim 2 tb ook een goed model ?

  Alvast bedankt.

  Kevin

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Kevin,

   Ook de Seagate Backup Plus is goed te gebruiken bij de PS4. Volgens deze test heeft die schijf zo’n 130 MB/s lees- en schrijfsnelheid, dus deze is wel iets langzamer dan de Seagate Expansion Portable (die heeft in mijn eigen test een snelheid van zo’n 140/135 MB/s read/write).

   Groet,
   Guido

   Reply
 5. Cindy

  Is de verbatim externe van 4 gb ook compatibel met de ps4pro. Deze staat nu op o.a bol.compleet aan mooie prijs

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Cindy,

   Bedoel je deze? Zo ja, deze werkt met de PS4 Pro!

   Die is inderdaad erg scherp geprijsd; op dit moment zo’n 9 euro goedkoper dan de 4 TB Seagate Expansion portable. Wel heeft deze schijf het nadeel dat je deze ook met de adapter op stroom moet aansluiten.

   Groet,
   Guido

   Reply