Seagate Expansion Portable 4TB: review en test!

Seagate Expansion Portable 4tb Review2

De Seagate Expansion Portable is een compacte externe harde schijf zonder voeding. Deze harde schijf wordt verkocht met met verschillende opslagcapaciteiten, vanaf 500 GB tot en met 5 TB.

Deze externe harde schijf wordt veel verkocht, en is erg populair vanwege de hoge opslagruimte voor de lage prijs. Afhankelijk van de webshop wordt deze harde schijf, of de WD Elements Portable genoemd als het bestverkochte product.

De WD Elements Portable is een zeer vergelijkbaar product, en heb ik eerder gereviewed. Ik heb de Seagate Expansion Portable gekocht om te kunnen reviewen en vergelijken met de WD Elements Portable.

Ik heb deze externe harde schijf gekocht op Mediamarkt.nl, voor €84 euro. Dit was een een aanbieding tijdens Black Friday. De prijs voor deze harde schijf ligt daar nu op €99,99. Je kunt aan het einde van dit review (hier) zien wat de huidige prijs van deze harde schijf is bij verschillende webshops.

In dit review vind je de testresultaten en mijn beoordeling van deze harde schijf.

Seagate Expansion Portable 4TB

Samenvatting

De Seagate Expansion Portable is een erg scherp geprijsde externe harde schijf. Met een huidige prijs van zo’n 100 euro, ben je omgerekend slechts 2.5 cent per GB kwijt.

Hoewel dit dus een zeer goedkope externe harde schijf is, presteert deze toch goed. Zo zijn de lees- en schrijfsnelheid bij de benchmark hoog, en worden er in de praktijk ook goede snelheden gehaald. De Seagate Expansion Portable is flink sneller dan de WD Elements Plus, die ik eerder heb getest.

Deze harde schijf heeft geen externe voeding nodig, en is voor een harde schijf met veel opslagruimte erg compact. Zo kun je dus gemakkelijk veel data vervoeren. Ook maakt dit mobiel gebruik mogelijk.

De enige kleine punten van kritiek hebben te maken met de bouwkwaliteit. Zo was een iets langere kabel handig geweest, en ontbreken er rubberen voetjes aan de onderzijde van de behuizing.

Kortom is de Seagate Expansion Portable voordelige, snelle, en compacte externe harde schijf. Daarom is deze externe harde schijf simpelweg een aanrader.

Bouwkwaliteit en vormgeving 4/5

Seagate Expansion Portable 4tb Externe Harde Schijf

Een belangrijk voordeel van deze externe harde schijf is de compacte afmeting. Volgens de opgegeven productgegevens is deze schijf 11.7 cm lang, 8 cm breed, en 2.1 cm dik. Ik heb dit nagemeten, en deze afmetingen kloppen. Met deze compacte afmetingen wordt het meenemen van veel data erg gemakkelijk.

Zo past deze harde schijf bijvoorbeeld gemakkelijk in een extra vak van je laptoptas, of zelfs in je broekzak. In tegenstelling tot sommige harde schijven, heb je geen voedingsadapter nodig voor deze harde schijf. De Seagate Expansion Portable 4TB heeft namelijk genoeg aan de aangeleverde stroom over USB.

De benodigde USB 3.0 kabel wordt meegeleverd. Dit is een kabel met aan de ene kant een USB 3.0 Micro-B 10 pin connector, en aan de andere kant een USB-A connector. Deze USB kabel heeft een effectieve lengte van 44,5 centimeter, en is daarmee ietwat kort voor sommige gebruikstoepassingen.

De Micro-B 10 pin connector sluit je aan op de externe harde schijf. De USB-A connector kun je aansluiten op een USB-A aansluiting. Dat is de meest voorkomende USB-aansluiting op laptops, desktop PC’s, TV’s, en consoles.

De meegeleverde USB kabel heeft een effectieve lengte van 44,5 centimeter, en is daarmee ietwat kort voor sommige gebruikstoepassingen. Wil ik deze harde schijf bijvoorbeeld met een poort aan de voorkant van mijn desktop PC vastmaken, dan kan ik de schijf niet meer plat op mijn bureau meer neerleggen.

De 2.5 inch 4 TB HDD is ingebouwd in een zwarte behuizing van plastic, met aan de voor- en achterkant een piramidepatroon. In tegenstelling tot de WD Elements Portable heeft deze harde schijf geen rubberen voetjes. Daardoor zal deze dus makkelijker verschuiven, en is de achterkant dus ook gevoelig voor krassen. Een ander klein nadeel van de behuizing is dat deze gevoelig is voor vingervlekken.

Aan de voorkant zit dichtbij de linker bovenhoek een LED-lampje, dat blauw brandt als de harde schijf verbinding maakt met een apparaat, en knippert als je schijf gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het kopiëren van bestanden. Rechtsonder op de behuizing staat de merknaam, ‘SEAGATE’.

Het geheel voelt redelijk stevig aan. Wel geeft de plastic voor- en achterkant wat mee als je deze indrukt.

Voordelen

 • Erg compact uitgevoerd
 • Geen voedingsadapter nodig

Nadelen:

 • Kabel wat kort
 • Geen rubberen voetjes: krasgevoelig
Opmerking: Het precieze model in deze review wordt de “Seagate Expansion+ Portable 4 TB” genoemd (modelnummer STEF4000400), en is daarmee een íets ander product dan de versie zonder ‘+’. Volgens de datasheet op Seagate.com is het enige verschil dat deze 1 mm dikker is. Daarnaast zit er een 1 jaar langere garantie op (3 in plaats van 2 jaar). Alle andere eigenschappen zijn gelijk.

Gebruik en functies 5/5

Seagate Expansion Portable 4tb Externe Harde Schijf Laptop

Wat betreft functies voldoet deze externe harde schijf volledig aan de verwachtingen. Wanneer je deze aansluit op je laptop of PC wordt er automatisch een driver geïnstalleerd, en krijg je al snel de melding “Your device is ready to use”. De schijf is standaard geformatteerd in exFAT, en is daarom ook zonder aanpassingen meteen te gebruiken met Apple MacBooks en Mac computers.

Ook de Smart TV en de Xbox One herkennen de harde schijf meteen. Mijn Samsung TV geeft deze schijf aan als ‘Expansion+’. Als je deze schijf wil gebruiken om video’s te kijken op je TV, zijn deze meteen zichtbaar, en te kiezen met de afstandsbediening. De video’s worden afgespeeld zonder enige haperingen.

Wat betreft compatibiliteit is het verder handig om te weten dat deze schijf gebruik maakt van USB 3.0, maar ook werkt met USB 2.0 apparaten. Wel zal de snelheid dan lager zijn.

Verder is het erg gemakkelijk dat er geen voedingsadapter nodig is. Daardoor is de schijf gemakkelijker mee te nemen, en hoef je niet elke keer een stroomkabel in te pluggen. Ook maakt dit het mogelijk om de externe harde schijf mobiel te gebruiken, en hoef je dus niet altijd bij een stopcontact in de buurt te zijn.

Daarom heb ik wat betreft gebruik en functies niets aan te merken op deze harde schijf, en krijgt deze een maximale score voor dit onderdeel.

Prestaties 4.5/5

Hieronder beoordeel ik de prestaties van de Seagate Expansion Portable aan de hand van een aantal tests.

Capaciteit

Deze harde schijf heeft een capaciteit van 4 TeraByte, ofwel 4×1000⁴ bytes. Microsoft Windows ziet één TeraByte echter als 1×1024⁴ bytes. Wanneer je de harde schijf op Windows bekijkt wordt dit aangegeven als 3.63 TB. Dit is dus normaal, en naar verwachting.

Hieronder zie je de ‘properties’, ofwel de eigenschappen van de Seagate Expansion Portable binnen Windows. Ik heb deze screenshot meteen gemaakt nadat ik de harde schijf voor de eerste keer aansloot op mijn PC.

Seagate Expansion Portable 4tb Properties

Je kunt zien dat er slechts 29.3 MB in beslag wordt genomen door systeembestanden die al op de harde schijf staan. Onder deze bestanden vind je onder andere een PDF met de garantievoorwaarden, een applicatie om de harde schijf bij Seagate te registreren, een bestand met het serienummer van de harde schijf, en het icoontje voor deze schijf.

De werkelijke opslagcapaciteit van de schijf is zelf iets groter dan 4 TB, dus er is nog meer dan 4 TB aan ruimte beschikbaar. Wat betreft capaciteit voldoet de schijf dus.

Lees- en schijfsnelheid – benchmarks en praktijktest

Dan een andere belangrijke eigenschap van een externe harde schijf: de snelheid. Deze heb ik op twee manieren getest, namelijk aan de hand van een ‘benchmark’, en met een praktijktest.

Benchmarks: read/write speeds

Zowel op de site van Seagate, als bij de webshops, worden er nergens lees- en schrijfsnelheden opgegeven. Dat maakt het vergelijken van deze harde schijf met andere producten lastig. Des te meer reden om dit te onderwerpen aan een test.

Een veelgebruikte methode om harde schijven te testen op snelheid is met behulp van een benchmark. Ik heb hierbij gebruik gemaakt van de benchmarkingssoftware CrystalDiskMark versie 6.0.0.

Mijn aanname is dat de meeste consumenten de schijf niet zullen herformatteren. Daarom heb ik de schijf voor deze test laten staan in exFAT. De test is uitgevoerd op mijn desktop PC (Windows 7), en met de Seagate Expansion+ Portable aangesloten op een USB 3.0 port met de meegeleverde kabel.

Bij het uitvoeren van deze test was de schijf nog volledig leeg, op de standaard systeembestanden van Seagate na. Ik heb CrystalDiskMark gedraaid met de standaardinstellingen. Hierbij haalt deze harde schijf een sequentiële leessnelheid van 139.8 MB/s, en een schrijfsnelheid van 134.4 MB/s. Daarmee is deze externe harde schijf flink sneller dan de WD Elements portable (111.3 MB/s read, 111.4 MB/s write).

Praktijk: dagelijks gebruik en praktijktest

Bij dagelijks gebruik is de schijf snel genoeg bij de meeste toepassingen. Speel je een film af die op deze schijf staat, dan zal je geen haperingen ondervinden. Ook het opslaan en laden van bestanden waarmee je werkt, bijvoorbeeld in Word of Excel, gaat erg snel.

Het overzetten van veel of grote bestanden, zal in de praktijk altijd wat langzamer gaan dan de resultaten van de benchmarks. Om na te gaan hoe snel de Seagate Expansion Portable hierbij is, heb ik daarom nog een praktijktest uitgevoerd.

Om de snelheid in de praktijk te testen ben ik nagegaan hoe lang het duurt om een map met 12 Full HD .mp4 bestanden over te zetten van de SSD van mijn PC (Samsung 850 EVO 500 GB) naar de Seagate Expansion Portable. Deze map heeft een totale grootte van 29.9 GB. Na 3:49 minuten (229 seconden) was de volledige map overgezet; een gemiddelde snelheid van zo’n 130.6 MB/s.

De snelheid in de praktijk ligt dus erg dicht op de snelheid uit de benchmark. Ook is de schijf met deze test ruim twee minuten sneller dan de WD Elements Portable.

CrystalDiskInfo – Temperaturen en overige eigenschappen

Met het programma CrystalDiskInfo krijg je een duidelijk overzicht van veel gegevens van de harde schijf, waaronder ook de temperatuur.

De temperatuur van de harde schijf in rust was 31 graden. Na het uitvoeren van de eerder genoemde tests zat de harde schijf op een temperatuur van 37 graden. Voor een harde schijf is dat een normale temperatuur. Deze schijf wordt daarmee 4 graden warmer dan de WD Elements Portable.

Ondanks de zeer compacte behuizing raakt de harde schijf bij intensief gebruik dus niet overhit. Wel is er aan de buitenkant van de behuizing dan enige warmte voelbaar.

De hogere temperatuur komt waarschijnlijk ook door de hogere draaisnelheid. CrystalDiskInfo geeft namelijk een RPM van 5526 aan.

Seagate Expansion Portable Crystaldiskinfo

Geluidsproductie

De harde schijf maakt erg weinig geluid, maar is niet volledig stil. De harde schijf maakt echter zo weinig geluid, dat deze niet boven het geluid van mijn PC of laptop uitkomt.

Voordelen

 • Capaciteit: werkelijk 4 TB aan ruimte beschikbaar
 • Relatief hoge lees- en schrijfsnelheid snel genoeg bij dagelijks gebruik
 • Wordt nauwelijks warm
 • Nagenoeg stil

Nadelen:

 • Niet zo snel en stil als een SSD

Conclusie – totaalscore 4.5/5

De Seagate Expansion Portable is een erg scherp geprijsde externe harde schijf. Met een huidige prijs van zo’n 100 euro, ben je omgerekend slechts 2.5 cent per GB kwijt.

Hoewel dit dus een zeer goedkope externe harde schijf is, presteert deze toch goed. Zo zijn de lees- en schrijfsnelheid bij de benchmark hoog, en worden er in de praktijk ook goede snelheden gehaald. De Seagate Expansion Portable is flink sneller dan de WD Elements Plus, die ik eerder heb getest.

Deze harde schijf heeft geen externe voeding nodig, en is voor een harde schijf met veel opslagruimte erg compact. Zo kun je dus gemakkelijk veel data vervoeren. Ook maakt dit mobiel gebruik mogelijk.

De enige kleine punten van kritiek hebben te maken met de bouwkwaliteit. Zo was een iets langere kabel handig geweest, en ontbreken er rubberen voetjes aan de onderzijde van de behuizing.

Kortom is de Seagate Expansion Portable voordelige, snelle, en compacte externe harde schijf. Daarom is deze externe harde schijf simpelweg een aanrader.

Seagate Expansion Portable 4TB kopen – prijs en beschikbaarheid

Deze harde schijf kopen? Je kunt deze bestellen bij meerdere webshops. Hieronder vind je een overzicht van deze webshops, en de huidige prijs. De prijzen worden automatisch aangepast, dus als er een aanbieding is, is dat hier ook meteen zichtbaar. Deze harde schijf heeft altijd 2 jaar garantie, onafhankelijk van de webshop waar je deze koopt.

Prijsverloop...

Prijsverloop voor: Seagate Expansion Portable - Externe harde schijf - 4TB

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €94,99 15 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €94,99 22 mei 2023
Laagste prijs ooit: €94,99 22 mei 2023
Sinds 22 mei 2023

Laatste veranderingen:

€94,99 22 mei 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Seagate Expansion Portable - Externe harde schijf - 4TB - €94,99

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over de Seagate Expansion Portable 4TB? Stel ze dan hieronder! Ik heb deze externe harde schijf nog liggen, dus indien nodig kan ik nog extra functies testen.

Plaats een reactie

2 reacties op “Seagate Expansion Portable 4TB: review en test!”

 1. Hallo,

  Hoe laat je de Seagate Expansion 1TB HDD
  Model: SRD0NF1

  Werken op ps4.
  Mis ik een kabel. Of is deze Externe Hardeschijf niet compatible met ps4.

  PlayStation 4 geeft aan.
  Kan dit usb apparaat niet formatteren als uitgebreide opslag.
  Er moet een usb opslagapparaat worden gebruikt dat voldoet aan de volgende voorwaarden.
  (CE-419026)

  * usb 3.0 of later
  * capaciteit van minimaal 250gb en maximaal 8tb
  * rechtstreeks verbonden met de ps4

  Zelf heb ik nog niet geformatteerd op laptop of wat dan ook.

  Groetjes

  Beantwoorden
Send this to a friend