Laptop traag? Zes manieren om je laptop sneller te maken!

Is je laptop traag, en wil je deze sneller maken? In dit artikel noem ik de zes voornaamste methoden om je langzame laptop weer sneller te maken. Door je oude laptop sneller te maken kun je deze blijven gebruiken, en hoef je geen nieuwe laptop te kopen.

Een laptop is traag als de hardware van je laptop (CPU, GPU, RAM, of harde schijf) niet krachtig genoeg is om de taken/processen van draaiende software (programma’s/apps) tijdig uit te kunnen voeren.

Om een laptop sneller te maken kun je dus twee dingen doen: zorgen dat er minder (zware) softwareprocessen gelijktijdig op je laptop draaien, of je laptop upgraden met krachtigere hardware.

Hieronder leg ik de vier voornaamste methoden uit om de eisen van de software te verlagen, en de twee beste methoden om de hardware van je laptop krachtiger te maken.

Softwarematig je laptop sneller maken

Hieronder vier verschillende methodes om te zorgen dat de software op je laptop voor een minder zware belasting zorgt.

1. Laptop opschonen – software verwijderen

Het is goed mogelijk dat je laptop langzaam is omdat er veel software tegelijk draait. Zo zijn er veel programma’s die op de achtergrond processen draaien, die je op dat moment niet echt nodig hebt. Wel wordt je laptop daar langzamer van.

Door programma’s te deïnstalleren weet je zeker dat ze niet op de achtergrond kunnen draaien, en maak je daarnaast ook ruimte vrij op je harde schijf. Daarom is het deïnstalleren van programma’s die je niet meer nodig hebt een goed begin.

Hieronder de instructies voor het deïnstalleren van software voor verschillende besturingssystemen:

Weet je niet welke software je wel of niet nodig hebt? Je kunt dan op de site shouldiremoveit.com programma’s opzoeken. Deze site geeft voor elk programma aan wat het doet, en of je dit programma het beste kunt behouden, of beter kunt verwijderen.

2. Wijzig de opstartprogramma’s

Heb je bepaalde programma’s niet gedeïnstalleerd, omdat je ze wel nodig hebt? Veel van deze programma’s starten een aantal processen op wanneer je de laptop opstart. Deze processen draaien op de achtergrond, en maken je laptop daardoor langzamer.

Omdat al deze programma’s worden opgestart bij het opstarten van je laptop, duurt hierdoor het gehele opstartproces ook langer. Gelukkig kun je kiezen welke programma’s mogen opstarten als je de laptop aanzet. Hieronder de instructies voor het aanpassen van de opstartprogramma’s voor verschillende besturingssystemen:

3. Wijzig ingeplande taken

Naast de opstartprogramma’s kunnen programma’s ook op een later moment automatisch processen opstarten. Veel taken die op een later moment automatisch opstarten zijn in Windows terug te vinden in de ‘Taakplanner’ ofwel Task Scheduler.

Veel geïnstalleerde programma’s hebben binnen de Task Scheduler een ingeplande taak om te controleren op programma-updates. Elke controle op updates gaat weer ten koste van de snelheid van andere software op je laptop. Wil je deze programma’s niet automatisch updaten? Dan kun je deze taak hier verwijderen.

Een ander bekend voorbeeld van een ingeplande taak is een virusscanner. Deze zijn vaak ingepland om automatisch een scan uitvoeren op een bepaald tijdstip. Het uitvoeren van een virusscan is een zware en vaak langdurige softwaretaak, die vooral veeleisend is voor je processor (CPU). Wanneer er een virusscan draait, zal de andere software op je laptop daarom langzamer draaien. Je kunt het automatisch scannen uitzetten in de Task Scheduler, of in de opties van de virusscanner zelf.

4. Huidige (zware) processen stoppen

Merk je tijdens het gebruik van je laptop een daling in de snelheid op? Dan kan het dat er toch op de achtergrond nog een zwaar proces is gestart. Ook is het mogelijk dat je met verloop van tijd steeds meer programma’s of processen hebt opgestart; bijvoorbeeld steeds meer tabjes in je browser.

Om na te gaan welk proces teveel hardware resources gebruikt, kun je gebruik maken van de Task Manager, ofwel Taakbeheer in Windows. Ook kun je hier zien welke processen zorgen voor de meeste belasting van je processor (CPU), videochip (GPU), geheugen (RAM), of de lees- en schrijfcapaciteit van je harde schijf.

Zo kun je een zwaar proces vinden, en deze hier ook handmatig beëindigen. Daarmee zal je laptop (tijdelijk) weer sneller worden.

De hardware van je (trage) laptop upgraden

Heb je de bovenstaande stappen doorlopen, en vind je de laptop nog steeds te traag? Het is mogelijk dat je laptop minder goed presteert door oververhitting. Wanneer de laptop te warm wordt, zal deze automatisch minder snel worden om te voorkomen dat de temperatuur verder stijgt. Dit proces heet ‘thermal throttling‘. Heeft je laptop daar last van? Bekijk dan eerst het artikel ‘laptop wordt heet‘, voor oplossingen van dit probleem.

Is dit geen probleem, of blijft je laptop traag na het oplossen hiervan? Dan is het upgraden van je hardware de enige manier om je laptop nog sneller te maken.

In tegenstelling tot een desktop PC is het bij een laptop niet mogelijk om de processor (CPU) of de grafische chip (GPU) te upgraden. Deze zijn bij een laptop namelijk geïntegreerd in het moederbord, en daardoor niet te verwijderen. De twee componenten die je vaak wel kunt upgraden zijn de harde schijf/opslag en het geheugen (RAM).

1. Upgrade je opslag: van een HDD naar een SSD

Veel oude laptops maken gebruik van een HDD (Hard Disk Drive) voor bestandsopslag. Hierbij wordt data opgeslagen en uitgelezen van ronddraaiende schijven. Als jouw laptop een HDD gebruikt, kun je deze vervangen voor een SSD.

Samsung 860 Evo Snelste 2 5 Inch Ssd

Samsung EVO 860, 500 GB

Bol.com (€94,99)

Een SSD is een ander opslagtype, waarbij geen schijven worden gebruikt, maar geheugenchips. SSD’s zijn zo’n 3-4 keer zo snel als het gaat om het lezen en schrijven van bestanden.

Bij het opstarten van een programma worden er bestanden uitgelezen. Hoe sneller dit gaat, hoe sneller het programma wordt opgestart. Dit geldt ook bij het opstarten van je besturingssysteem, zoals Windows. Vervang je de HDD van je laptop voor een SSD, dan zal de laptop dus flink sneller opstarten.

Wil je je laptop zo snel mogelijk maken? Dan kun je het beste kiezen voor de snelste SSD die je kunt inbouwen in je laptop.

Het meest gebruikte type SSD in laptops is de 2.5 inch SATA SSD. De snelste SSD van dit type is op dit moment de Samsung EVO 860. Een SSD van dit model met 500 GB opslag kost op dit moment €94,99 op Bol.com.

Voordat je de SSD in je laptop inbouwt zul je alle bestanden van de HDD over moeten zetten. Hoe je de bestanden overzet, en de SSD inbouwt in je laptop, kun je hier lezen.

2. Plaats extra RAM geheugen

RAM staat voor Random-Access Memory, en is het ‘werkgeheugen’ van je computer. In het RAM geheugen wordt data tijdelijk beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van functies binnen programma’s, of om deze data te bewerken voordat je deze opslaat op je HDD of SSD.

Laptop Sneller Maken Met Extra RamRAM voor laptops
zoeken & bestellen

Replacedirect.nl

RAM bestaat uit ‘dynamische’ geheugenchips die snel herschreven en uitgelezen kunnen worden. Wanneer je een programma sluit, en een ander programma opent, dan kan het RAM de data van het eerste programma weer zonder problemen vergeten.

Heb je te weinig RAM, dan maakt je computer in plaats daarvan een zogenaamde ‘swap-file’ aan op je harde schijf, en gebruikt deze om mee te werken. Dit is flink langzamer, en één van de belangrijke redenen dat je laptop langzaam wordt als je veel programma’s tegelijk open hebt.

Ook zijn er bepaalde programma’s die veel RAM gebruiken. Bijvoorbeeld videobewerkingsprogramma’s, waarbij er meerdere videobestanden tegelijk beschikbaar moeten zijn in RAM.

Maar ook simpele programma’s, zoals de webbrowser Google Chrome, kan veel RAM gebruiken. Het huidige RAM verbruik van de verschillende processen op je laptop kun je bekijken bij het Taakbeheer van Windows. Zit je het gebruik van ‘Geheugen’ binnen het taakbeheer op 100%? Dan zal meer RAM je laptop sneller maken.

Weet je niet naar hoeveel GB RAM je de laptop wil upgraden? Bekijk dan het artikel ‘Hoeveel RAM heb ik nodig?‘ voor richtlijnen.

Weet je niet welke RAM modules geschikt zijn? Op de site van Crucial, een fabrikant van geheugenchips, kun je je laptop scannen om compatibile RAM (en SSD’s) te vinden.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het sneller maken van je langzame laptop? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Je kunt hieronder een reactie achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend