Welke SSD voor PS5? Alle geschikte en beste PS5 SSD’s!

Beste Ps5 Ssd ThHeb je een Sony PlayStation 5, en wil je hiervan de opslagruimte uitbreiden? Dat kan! In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden.

Je vind hier welke SSD’s geschikt zijn, wat de beste keuzes zijn van dit moment (2021), en hoe je een geschikte SSD in de PS5 plaatst.

PS5 opslagruimte uitbreiden: waarom, en wat zijn de mogelijkheden?

De Sony PlayStation heeft een interne SSD van 825 GB. Omdat hier ook het besturingssysteem op staat, is hiervan maar zo’n 667 GB werkelijk beschikbaar voor het installeren van games.

Door de steeds groter wordende installatiegrootte van PlayStation games, zal deze opslagruimte al snel vol raken. Een gemiddeld spel heeft een installatiegrootte van zo’n 40 GB. Zo kun je dus maar 16 gemiddelde games installeren voordat de opslagruimte vol zit.

Ook zijn er games die flink groter zijn dan 40 GB. Bijvoorbeeld NBA 2K21 (96 GB), Destiny 2 (101 GB), Hitman 3 (105.1 GB), Call of Duty: Black Ops Cold War (225 GB). Installeer je een aantal van deze spellen, dan ben je erg snel door door de opslagruimte heen.

Wil je meer games installeren, dan zul je de opslagruimte moeten uitbreiden. Daarvoor zijn er twee mogelijkheden:

1. Gebruik een externe harde schijf (HDD) of externe SSD

De makkelijkste en goedkoopste manier is om een externe harde schijf (HDD) of een externe SSD aan te sluiten op een USB-A of USB-C port van de PS5.

Een nadeel van externe opslag via USB, is dat dit langzamer is. Daarom zul je bij games op een externe harde schijf een langere laadtijd ervaren, en heeft Sony het onmogelijk gemaakt om PS5 games te draaien vanaf externe opslag. De nieuwe PS5 games hebben simpelweg een sneller type opslag nodig om goed te draaien.

Je kunt dus alleen PS4 games op een externe harde schijf of externe SSD installeren. Wel kun je door je PS4 games op de externe harde schijf te installeren, ruimte maken voor je PS5 games op de interne SSD van de PS5.

Deze optie gebruiken? Lees dan verder in het artikel “PS5 harde schijf”.

2. Breid de opslag uit met een NVMe M.2 SSD

Wil je dat al je games snel laden, of meer opslagruimte waar je wél PS5 games op kunt installeren? Dat kan door een M.2 NVMe PCIe SSD te plaatsen in je PS5. De PS5 heeft daar namelijk een expansieslot voor beschikbaar. Verderop in dit artikel vind je hoe je hier een NVMe SSD in kunt installeren.

Je kunt op dit snellere type SSD wél PS5 games installeren, maar ook PS4 games zullen hierop sneller laden.

Het nadeel van deze methode, is dat dit op dit moment (augustus 2021) nog in bèta is. Daarom hebben alleen deelnemers van het PlayStation 5 Software Beta Program nu deze optie. Wel zal er binnenkort (nog geen exacte datum bekend) een firmware update de mogelijkheid om een M.2 SSD te gebruiken mogelijk maken voor iedereen met een PS5.

Hieronder ga ik verder in op deze optie, namelijk het kiezen van een goede PS5 SSD, en hoe je deze in je PS5 plaatst.

Opmerking: de 825 GB interne SSD in de PS5, is niet te vervangen voor een grotere SSD. Ook niet als je de PS5 volledig uit elkaar haalt. De interne SSD is namelijk geïntegreerd op het moederbord van de PS5 zelf. Dat kun je in deze video duidelijk zien.

Welke M.2 SSD voor PS5? Geschikte & beste opties!

Op PlayStation.com geeft Sony aan waar een M.2 SSD aan moet voldoen om deze te kunnen gebruiken in de PS5. Hieronder een samenvatting:

  • Interface: PCIe Gen 4.0 (x4) M.2 NVMe SSD
  • Opslagcapaciteit: minimaal 250 GB, maximaal 4 TB
  • Leessnelheid: 5500 MB/s of hoger
  • Koeling: de SSD heeft koeling nodig. Kies voor een SSD met een heat sink, of voeg zelf een heat sink toe (zoals deze).
  • Form factor: M.2 type 2230, 2242, 2260, 2280 en 22110. Hierbij geven de eerste twee getallen de breedte aan (22 mm), en de twee getallen daarna de lengte (30, 42, 60, 80 of 110 mm)
  • Maximale fysieke afmeting: inclusief heat sink: 110 mm lang, 25 mm breed, 11.25 mm hoog

Je kunt elke SSD die aan deze eisen voldoet gebruiken. Geen zin om zelf uit te zoeken welke SSD’s hier precies aan voldoen? Dat heb ik al voor je gedaan. Hieronder vind je drie beste opties.

1. Gigabyte Aorus Gen4 7000s 1 TB – dé snelste en beste PS5 SSD (met heatsink)

Gigabyte Aorus Gen4 7000s 1 Tb Goede Ps5 Ssd

Alternate.nl €219 – gratis verzending Product bekijken

Deze gaming-gerichte SSD van Aorus voldoet aan alle eigenschappen om deze te kunnen gebruiken in de PlayStation 5. Daarnaast garandeert Aorus UK in een tweet dat deze SSD werkt in de PS5!

Deze PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD bevat al een heatsink. Met een afmeting van 80 mm lengte, en een dikte van 11.25 mm past deze precies in de PS5.

Het belangrijkste voordeel van deze SSD is de zeer hoge snelheden. Zo heeft deze een leessnelheid van 7000 MB/s, en een schrijfsnelheid van 5500 MB/s. Daarmee is deze op dit moment de snelste SSD die ook geschikt is voor gebruik in de PS5.

Ondanks de hoge snelheid, is deze SSD nog redelijk gunstig geprijsd. Op dit moment kost de 1 TB uitvoering namelijk 219 euro op Alternate.nl. Ook kun je kiezen voor dezelfde SSD met 2 TB aan opslagruimte.

Deze SSD kopen? Bekijk het huidige aanbod op Alternate.nl, Megekko.nl, of Amazon.nl.

2. Samsung 980 Pro 1 TB – de beste koop (heatsink zelf toevoegen)

Samsung 950 Pro M2 Ssd Beste Koop Ps5 Ssd

 

Alternate.nl €169 – gratis verzending Product bekijken

De Samsung 980 Pro voldoet aan alle eisen van Sony, op het hebben van een heatsink na. Die kun je echter gemakkelijk zelf toevoegen.

Dit een PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD met een lengte van 80 mm, met een opslagruimte van 1 TB. De uitvoering met 1 TB heeft de beste prijs voor de hoeveelheid opslagruimte, maar je kunt ook kiezen voor deze SSD met 250 GB, 500 GB, of 2 TB opslagruimte.

Het belangrijke voordeel van de Samsung 980 Pro, plus de heatsink, is dat deze combinatie flink goedkoper is dan een ‘gaming SSD’ die al een heatsink bevat. Op dit moment kost de 1 TB uitvoering van deze SSD €169 (Alternate.nl), en is daarmee zo’n 70-80 euro goedkoper dan gaming SSD’s met een heatsink.

Ondanks de lage prijs, haalt deze SSD prima snelheden. Zo heeft deze een leessnelheid van 7000 MB/s, en daarmee ruim meer dan de gemakkelijk meer dan de vereiste 5500 MB/s. De leessnelheid is bij het gamen belangrijk, omdat deze de laadsnelheid bepaalt.

De schrijfsnelheid van deze SSD is 5000 MB/s. Dit is in de PS5 vooral belangrijk bij het installeren van games op de schijf, of het opslaan van een save game.

Deze SSD voor de PS5 kopen? Deze is beschikbaar op Amazon.nl, Alternate.nl, en Coolblue.nl.

Let op: je zult zelf ook nog nog een heatsink toe moeten voegen. Deze kosten slechts zo’n 10-20 euro, en kun je gemakkelijk zelf op de M.2 SSD plakken met de meegeleverde warmtegeleidende stickers. Een goedkope heatsink die daarnaast erg plat is uitgevoerd, is deze op Amazon.nl.

Door de platte uitvoering van slechts 5 mm, blijft de Samsung 980 Pro (zelf slechts 2.38 mm dik) met deze heatsink gemakkelijk onder de 11.25 mm maximale dikte.

3. WD Black SN850 SSD 1 TB – zeer snelle PS5 SSD (met heatsink)

Wd Black Sn850 Ssd Snelste Ps5 M2 Nvme Ssd

Azerty.nl €235 – gratis verzending Product bekijken

Ook de WD Black SN850 SSD, onderdeel van de ‘Game Drive’-serie van Western Digital, is geschikt voor gebruik in de PS5.

Zo voldoet ook deze PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD voldoet aan alle eigenschappen, en is het door beta-testers al bevestigd dat deze SSD prima werkt met de PlayStation 5.

Een voordeel van deze SSD, is dat deze al een heatsink bevat. Deze SSD heeft een lengte van 80 mm, en met de heatsink is deze slechts 8.8 mm dik.

De schrijfsnelheid is 7000 MB/s, en de leessnelheid 5300 MB/s. Daarmee is deze SSD ruim snel genoeg om aan de eisen van de PS5 te voldoen, en is deze ook wat sneller dan de Samsung 980 Pro.

Deze SSD is beschikbaar met drie verschillende hoeveelheden opslag: 500 GB, 1 TB, of 2 TB. Ook bij deze SSD is de 1 TB de voordeligste optie. Per hoeveelheid opslag betaal je dan het minst. Heb je meer ruimte (of minder) ruimte nodig, dan zijn de andere twee opties ook een prima keuze.

Deze SSD kopen? Bekijk de huidige prijs op Bol.com, Coolblue.nl, Amazon.nl, of Azerty.nl.

Extra SSD plaatsen in de PS5: zo werkt het!

De instructies voor het plaatsen van een M.2 SSD in de PS5 vind je hier op Playstation.com.

Ook kun je in deze video op YouTube zien hoe dit werkt.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over SSD’s voor de PS5? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met één van de genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend