Externe harde schijf kopen (HDD, SSD) – Waar let je op? Lees deze koopgids!

Externe harde schijf kopen, maar weet je nog niet welke? In dit artikel lees je waar je op kunt letten bij het kopen van een externe harde schijf (HDD) of externe SSD.

Om de keuze makkelijker te maken noem ik in dit artikel alle belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een externe harde schijf.

Waarom een externe harde schijf kopen? Externe vs interne harde schijf

Wil je extra opslagruimte? Dan kun je kiezen uit een interne, of een externe harde schijf.

Externe Harde Schijf HddEen externe harde schijf zit ingebouwd in een behuizing met één of meer USB aansluitingen. Met een USB kabel kun je de externe harde schijf aansluiten op elk apparaat met een USB ingang.

Daarom kun je deze aansluiten op bijna elke laptop, PC, TV, smartphone, of tablet. Dat maakt een externe harde schijf veelzijdig in gebruik.

Ook voor het gemakkelijk uitwisselen of overzetten van data heeft een externe harde schijf voordeel op een interne harde schijf. Er zijn ondertussen ook externe harde schijven in klein formaat, die daarom erg geschikt zijn om mee te nemen.

Hoewel externe harde schijven een stuk groter zullen zijn dan een USB-stick, hebben de meeste externe harde schijven ook een véél hogere opslagcapaciteit.

Een interne harde schijf bouw je in in je laptop of PC, en zit hier rechtstreeks aangesloten op een SATA aansluiting. Een interne harde schijf is alleen een betere keuze als je deze alleen in één laptop of PC wil gebruiken om de opslagcapaciteit uit te breiden.

Het belangrijkste voordeel van het inbouwen is dat dit een nettere oplossing is; je hebt dan géén externe apparaten nodig voor extra opslagcapaciteit. Wel zul je de interne harde schijf dan wel moeten inbouwen/installeren. Als je PC of laptop ruimte heeft voor slechts één interne harde schijf, dan zul je ook het besturingssysteem en bestanden van de oorspronkelijke harde schijf overzetten.

Type schijf – externe HDD of SSD?

Er zijn twee verschillende typen externe harde ‘schijven’; de HDD en de SSD. Hieronder de uitleg van deze twee typen.

De term HDD staat voor ‘Hard Disk Drive’. De bestanden staan opgeslagen op schijven, die rond moeten draaien om afgelezen of beschreven te worden.

Het voordeel van een HDD is de lage prijs ten opzichte van een SSD. Ook zul je bij HDD’s een hogere maximale opslagcapaciteit vinden. De grootste externe HDD heeft een opslagcapaciteit van wel 12 TB (12000 GB).

Het grootste nadeel van HDD’s is dat ze minder snel zijn dan SSD’s. Een ander (klein) nadeel van de HDD is dat de ronddraaiende schijven ook een klein beetje geluid kunnen produceren.

De term SSD staat voor ‘Solid-State Drive’. Bestanden worden in een SSD niet op schijven opgeslagen, maar op geheugenchips. Hierbij betekent ‘Solid State’ dat er geen bewegende delen zijn, zoals bij een HDD (Hard Disk Drive). Omdat een SSD niet uit schijven bestaat is de term ‘harde schijf’ eigenlijk incorrect bij SSD’s.

Het grootste voordeel van een SSD is de snelheid (zie ook: snelste SSD’s). Moet je vaak veel bestanden overzetten tussen verschillende apparaten, dan is een externe SSD de beste keuze omdat dit je veel tijd zal besparen. Omdat een externe SSD geen draaiende schijven bevat is deze ook stiller.

Het nadeel van een externe SSD is dat deze voor dezelfde hoeveelheid opslagcapaciteit een stuk duurder zijn. Qua opslagcapaciteit zijn de grootste SSD’s ook kleiner dan HDD’s.

Hoe snel is de externe harde schijf? Lees- en schrijfsnelheid (MB/s)

De snelheid van een externe harde schijf is een belangrijke eigenschap. De snelheid van externe harde schijven wordt voornamelijk uitgedrukt in MB/s. Er worden daarbij twee verschillende waarden opgegeven; de leessnelheid, en de schrijfsnelheid.

De leessnelheid (read) van een harde schijf is de snelheid waarmee bestanden die al op de harde schijf staan, uitgelezen kunnen worden. Bij het gebruik (openen) van een bestand op de harde schijf, wordt deze uitgelezen. Bij doorsnee gebruik zoals het laden van een Word-bestand, of het afspelen van een audio- of videobestand op de harde schijf maakt deze snelheid niet zoveel uit. Wel maakt de leessnelheid van de harde schijf uit wanneer je bestanden van de externe harde schijf wil overzetten naar een andere schijf.

De schrijfsnelheid (write) is de snelheid waarmee er nieuwe bestanden op de externe harde schijf opgeslagen kunnen worden. Deze schrijfsnelheid is belangrijk als je vaak bestanden overzet naar de externe harde schijf, bijvoorbeeld bij het maken van back-ups.

Fabrikanten geven vaak de maximale lees- en schrijfsnelheid op. Omdat deze waarden alleen gelden onder optimale omstandigheden, liggen ze vaak hoger dan je werkelijk kunt verwachten.

Is de snelheid een belangrijke eigenschap voor je, dan kun je beter uitgaan van zogenaamde benchmarks. Bij het benchmarken van een harde schijf meet een programma de snelheid bij meerdere testscenario’s. Op een site zoals UserBenchmark.com kunnen consumenten hun hardware testen, en kun je de resultaten hiervan terugvinden. Door de gemiddelde score van een bepaald product te bekijken, krijg je een beter idee van wat je in de praktijk kunt verwachten.

Snelle externe HDD’s hebben een lees- en schrijfsnelheid van zo’n 100 MB/s. Snelle externe SSD’s zijn zo’n 5 keer zo snel, en hebben veelal lees- en schrijfsnelheden rond de 500 MB/s.

Bij HDD’s wordt vaak ook de RPM van de schijf genoemd; de hoeveelheid rondes die de schijf per minuut draait. Veel voorkomende getallen zijn 5400 RPM en 7200 RPM. De RPM is één van de factoren die invloed kan hebben op de lees- en schrijfsnelheid. Toch zijn er 5400 RPM schijven met een hogere lees- en schrijfsnelheid dan 7200 RPM schijven. Ook hebben schijven met een hoge RPM een ander nadeel; ze maken vaak meer geluid.

Aansluiting – USB 2.0, 3.0, 3.1? Type A of Type C (voor Mac)?

Om de externe harde schijf aan te sluiten op je computer wordt er meestal gebruik gemaakt van een USB-kabel.

De meeste USB-ingangen op laptops en PC’s zijn USB type A ofwel USB-A; met een rechthoekige aansluiting. Sommige nieuwe laptops (veel Mac’s), smartphones en tablets maken gebruik van USB type C ofwel USB-C. Dit is een ovale aansluiting.

Let bij het kopen van een externe harde schijf erop of deze kabels heeft met de juiste aansluiting voor jouw laptop of PC. Zo voorkom je dat je zelf nog extra kabels of een adapter moet bestellen.

Naast de vorm van de aansluiting, is de USB versie belangrijk. De meestvoorkomende versies zijn USB 2.0, 3.0 en 3.1. Hoe later de versie, hoe hoger de maximale snelheid van bestandsoverdracht.

Alleen het gebruik van USB 2.0 zal de overdrachtssnelheid van een externe harde schijf limiteren. Maak je gebruik van USB 2.0, dan zal je praktisch gezien nooit meer dan zo’n 40-50 MB/s lees- en schrijfsnelheid halen.

Bijna alle harde schijven hebben een USB 3.0 of 3.1 uitgang, en worden ook geleverd met een geschikte USB-kabel. Let bij het aansluiten van de externe harde schijf er dan nog wel op dat je deze bij voorkeur aansluit op een USB 3.0 of USB 3.1 port. Veel computers hebben namelijk nog USB 2.0 aansluitingen, omdat deze nog prima geschikt zijn voor het aansluiten van een muis of toetsenbord. Een USB 3.0 of 3.1 port kun je herkennen aan het stuk blauw plastic in de aansluiting.

Schijf formaat – 2.5 inch of 3.5 inch?

Er zijn twee standaard afmetingen ofwel ‘form factors‘ die worden gebruikt bij externe harde schijven: 2,5 inch en 3,5 inch. Externe HDD’s zijn beschikbaar in beide afmetingen, SSD’s alleen in 2.5 inch. Het voordeel van de 2.5 inch uitvoering is dat deze beter draagbaar is door de afmetingen en het gewicht. De hoogste opslagcapaciteit van een 2.5 inch HDD is op dit moment 4 TB.

Wil je een externe HDD met zoveel mogelijk opslagruimte? Bijvoorbeeld 6 of 8 TB? Dan kom je uit bij de 3.5 inch externe harde schijven.

Heeft de externe harde schijf een voedingsadapter nodig?

Kleine externe harde schijven hebben genoeg aan de stroomvoorziening via USB. Grotere harde schijven die hier niet genoeg aan hebben, worden geleverd met een voedingsadapter.

De meeste 2.5 inch externe harde schijven hebben geen voedingsadapter nodig. Wil je de externe harde schijf gebruiken om bestanden uit te wisselen tussen verschillende apparaten, deze vaak meenemen, of mobiel kunnen gebruiken? Dan is dit type de beste keuze.

De meeste 3.5 inch harde schijven hebben een voedingsadapter nodig. Om deze harde schijven te gebruiken heb je dus toegang tot een stopcontact nodig. Daarom is dit type niet de beste optie voor mobiel gebruik; je zult altijd afhankelijk zijn van een stopcontact, en moet naast de externe harde schijf zelf ook de voedingsadapter meenemen.

Wil je de externe harde schijf alleen thuis gebruiken voor het maken van back-ups, en is een grote hoeveelheid opslagruimte belangrijk? Dan is een 3.5 inch harde schijf met voedingsadapter wel een goede keuze.

De prijs – prijs per GB of prijs-prestatieverhouding

Wil je de externe harde schijf voornamelijk voor backup-doeleinden gebruiken? En maakt de maximale snelheid je minder uit? Dan kun je simpelweg kijken naar de beste prijs per hoeveelheid opslagcapaciteit. Bekijk dan ook de lijst met goedkoopste harde schijven in prijs per GB: goedkope externe harde schijven – top 3.

Moet je vaak bestanden overzetten? Dan zal een snelle harde schijf je veel tijd kunnen besparen. Je zult dan zelf een afweging moeten maken hoeveel je over hebt om de snelst mogelijke externe harde schijf.

Externe SSD’s zijn veel sneller zijn dan externe HDD’s (zo’n 5 keer zo snel), en op dit moment tussen de 3 en 4 keer zo duur voor dezelfde opslagcapaciteit. Daarmee hebben externe SSD’s wel een betere prijs-prestatieverhouding dan externe HDD’s.

Tip: interne harde schijf + harde schijf behuizing = externe harde schijf

Ten slotte nog een tip; je kunt veel interne harde schijven (HDD) of interne SSD’s ook ombouwen tot een externe harde schijf. Je kunt deze namelijk inbouwen in een harde schijf behuizing.

Heb je dus nog een interne harde schijf over, dan heb je alleen nog een behuizing nodig om hier een externe harde schijf van te maken. Een externe harde schijf behuizing heeft aan de binnenkant een SATA-connector, waar je de interne harde schijf op aansluit. Verder bevat de behuizing een chip die het SATA signaal omzet naar USB.

Orico 2.5 Inch Harde Schijf Behuizing

Orico 2.5″ harde
schijf behuizing

Bol.com (€13,95)

De behuizing heeft aan de buitenkant een USB-port, zodat je de harde schijf met USB kunt aansluiten op je laptop, PC of andere elektronische apparaten. Een interne harde schijf in een behuizing werkt verder exact hetzelfde als een normale externe harde schijf.

Deze behuizingen zijn te koop in 2.5 inch en 3.5 inch formaat. Veelal hebben de 3.5 inch externe behuizingen ook een voeding; grote harde schijven hebben meer stroom nodig dan dat er geleverd kan worden over USB.

Soms is het mogelijk om een interne HDD en een harde schijf behuizing te vinden die samen goedkoper zijn dan een externe HDD. Een interne SSD in een 2.5 inch behuizing is op dit moment bijna altijd flink goedkoper dan een externe SSD.

Een 2.5 inch harde schijf behuizing heb je al voor €13,95. Een goede 3.5 inch harde schijf behuizing met voedingsadapter heb je al voor €27,95. Bekijk vervolgens de goedkoopste SSD’s, of de goedkoopste (interne) harde schijven, en ga na of je zo goedkoper uit bent.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een externe harde schijf? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Laat dan hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend