WD Elements Portable 2 TB externe harde schijf review

WD Elements 2TB In Doos 2

De Western Digital (WD) Elements Portable is een compacte externe harde schijf. Deze harde schijf is te koop in zes verschillende uitvoeringen; met 500 GB, 750 GB, 1 TB, 1.5 TB, 2 TB en 3 TB opslagruimte.

Zelf heb ik de uitvoering van 2TB begin januari 2018 gekocht op Bol.com voor €79,99. Ik heb de harde schijf nu bijna een maand in gebruik.
Naast het normale gebruik ook onderworpen aan een aantal tests. In dit review lees je mijn ervaring en de resultaten van de tests.

WD Elements Portable 2 TB
 • Bouwkwaliteit en vormgeving
 • Gebruik en functies
 • Prestaties
 • Prijs-kwaliteitverhouding
4.4

Samenvatting

De WD Elements Portable van 2 TB is een grote harde schijf die door zijn kleine afmeting (broekzakformaat), en het feit dat je geen voedingsadapter nodig hebt, erg draagbaar is.
Deze externe harde schijf is niet de snelste, maar met een lees- en schijfsnelheid van 111 MB/s (getest) snel genoeg voor de gemiddelde gebruiker. Met een prijs van €79,99 is dit daarnaast een zeer voordelige koop.

Bouwkwaliteit en vormgeving 4/5

WD Elements 2TB Externe Harde SchijfHet belangrijkste voordeel van de bouw van deze schijf is dat deze erg compact is uitgevoerd. de schijf is slechts 11.1 cm lang, 8.2 cm breed, en als deze plat op het bureau staat zo’n 2 cm dik. Hiermee is deze harde schijf erg klein, en gemakkelijk mee te nemen.

Met de kleine afmetingen is de harde schijf, en de bijbehorende USB-kabel, gemakkelijk mee te nemen in een vak van je laptoptas, of zelfs in je broekzak. In tegenstelling tot veel externe harde schijven heeft de WD Elements ook geen voedingsadapter nodig: de WD Elements haalt alle benodigde stroom met de USB kabel uit het apparaat waar deze aan aangesloten zit.

De WD Elements Portable heeft een simpel design; de harde schijf zit ingebouwd in een plastic enclosure. De bovenkant van de WD Elements Portable is uitgevoerd in donkergrijs mat plastic, met daarop het logo ‘WD’ en daaronder de tekst ‘WD Elements’. De randen en de onderzijde van deze harde schijf zijn gladder uitgevoerd, en zwart van kleur.

Aan de onderzijde van de schijf zitten vier rubberen voetjes, die ervoor zorgen dat de schijf minder makkelijk kan wegglijden, en daarnaast krassen op je bureau of tafel voorkomt. Ook zit er aan de onderzijde een label met productnummers en barcodes.

Het design is kortgezegd simpel, strak, en weinig opvallend. De mat-zwarte uitvoering wordt ook gebruikt bij veel laptops, waardoor de schijf qua design goed bij veel laptops past.

In de rand aan de zijde van het ‘WD’-logo zit de de USB-aansluiting, en een klein wit indicatorlichtje. Als de schijf is aangesloten brand dit lichtje constant. Gebruik je de schijf, bijvoorbeeld om bestanden te kopiëren, dan begint het indicatorlichtje te knipperen.

Op Bol.com staat dat de kabel een lengte van 0.3 meter heeft. De kabel is in werkelijkheid iets langer, en heeft een effectieve lengte van 47 cm. Toch is dit in sommige gevallen te kort. Wil ik de schijf met de meegeleverde USB kabel aansluiten aan de USB poorten aan de bovenkant van mijn desktop PC, dan kan de schijf niet meer plat op mijn bureau liggen. Ook bij gebruik met mijn TV is deze kabel te kort. Wel is de meegeleverde kabel stevig, en zit deze goed vast in de port van de externe harde schijf, en je PC of laptop.

Voordelen

 • Erg compacte uitvoering
 • Geen voedingsadapter nodig
 • Simpel en strak design

Nadelen:

 • Kabel wat kort

Gebruik en functies 5/5

WD Elements 2TB Harde Schijf Met Laptop

Qua gebruik en functies heb ik niets aan te merken op deze externe harde schijf. Alles werkt meteen plug & play, zonder eerst iets te installeren. Na het inpluggen geven zowel desktop PC als laptop meteen de melding “Your device is ready to use”. De schijf is standaard geformatteerd in NTFS.

Ook de Smart TV en de Xbox One herkennen de harde schijf meteen. Mijn Samsung TV geeft deze schijf aan als ‘Elements 25A2’. Door met de afstandsbediening een videobestand op de schijf te selecteren wordt deze meteen afgespeeld, zonder enige problemen.

Bij gebruik met de Xbox One S moet de schijf wel eerst klaargemaakt worden voor gebruik. Dat is snel gedaan. Je klikt één keer op “OK”, en moet dan een paar tellen wachten. Er worden hierbij, afhankelijk van het soort gebruik, een aantal mappen aangemaakt op de schijf.

De harde schijf gebruikt USB 3.0, maar is ook backward compatible met USB 2.0. Daardoor kun je deze schijf ook gebruiken met je oudere apparaten. De USB-kabel is aan je laptop of PC te koppelen met de USB 3.0 type A aansluiting, het meestgebruikte type voor USB. Aan de andere kant van de kabel zit de schijf gekoppeld met de USB Micro-B SuperSpeed aansluiting.

Heb je een laptop met alleen maar USB-C ingangen, zoals een MacBook? Dan heb je een USB Micro-B SuperSpeed naar USB C kabel nodig, of een USB type A naar type C adapter om de WD Elements 2TB harde schijf te kunnen gebruiken. Voor gebruik met Mac zal je de schijf ook eerst moeten formatteren in exFAT om deze te kunnen gebruiken. Dit is snel gedaan. De instructies hiervoor vind je hier.

Qua gebruik is het verder erg gemakkelijk dat er geen voedingsadapter nodig is. Hierdoor hoef je niet steeds een stroomkabel in- of uit te pluggen.

Prestaties 3.5/5

Hieronder ga ik in op de prestaties van deze harde schijf.

Capaciteit

Zoals met alle harde schijven zal het veel gebruikers verrassen dat er minder schijfruimte beschikbaar lijkt dan verwacht. Hoewel deze harde schijf werkelijk 2TB beschikbaar heeft (2×1000⁴ bytes), wordt dit in Windows weergegeven als 1.81 TB. Windows berekent 1 TeraByte namelijk op een andere manier, namelijk als (1×1024⁴). Dat je in Windows 1.81 TB aan schijfruimte beschikbaar ziet is dus normaal, maar als je dat niet verwacht misschien toch teleurstellend.

Hieronder zie je de ‘properties’ ofwel eigenschappen van deze harde schijf in Windows. Deze screenshot heb ik genomen direct nadat ik deze schijf voor het eerst aansloot op mijn PC.

WD Elements Externe Harde Schijf 2TB Capaciteit Properties

Zoals je kunt zien wordt er al 147 MB gebruikt door system files. De schijf heeft eigenlijk zelfs iets meer dan 2 TB aan ruimte beschikbaar, waardoor er na gebruik van 147 MB nog steeds meer dan 2 TB aan vrije ruimte is. Qua capaciteit voldoet de schijf dus aan verwachting.

Lees- en schijfsnelheid – Benchmark en praktijktest

Een nadeel van ‘portable’ harde schijven (zonder netvoeding) is dat ze qua lees- en schrijfsnelheid vaak minder snel zijn dan externe harde schijven met netvoeding. Dit zijn prestatieverschillen die echter alleen merkbaar zijn wanneer je een grote capaciteit aan bestanden tegelijk overzet (tientallen GB’s).

Benchmarks

Op de site van WD, en op Bol.com worden er helemaal geen snelheden aangegeven voor de WD Elements Portable. Wel heb ik de snelheid van de harde schijf zelf getest met de benchmarkingssoftware CrystalDiskMark versie 6.0.0. Voor deze test heb ik deze externe harde schijf aangesloten aan mijn desktop PC (Windows 7) via USB 3.0, en een test gedraaid met de standaardinstellingen. Hierbij haalt deze harde schijf een sequentiële leessnelheid van 111.3 MB/s, en een schrijfsnelheid van 111.4 MB/s.

Praktijk: dagelijks gebruik en praktijktest

Bij dagelijks gebruik is de schijf altijd snel genoeg. Speel je een film af die op deze schijf staat, dan zal je geen haperingen ondervinden. Ook het laden en opslaan van bestanden zoals Word-documenten en Excel sheets gaat nagenoeg instantaan.

In de praktijk zullen er nagenoeg altijd minder hoge snelheden worden gehaald dan bij de Benchmarks. Daarom heb ik ook nog twee praktijktests uitgevoerd.

 1. Het overzetten van de map ‘My pictures‘, die op de SSD van mijn desktop PC staat (Crucial M500 120 GB); een goede praktijktest voor de snelheid van het maken van backups van veel kleine bestanden. Deze map is in totaal 4.18 GB en bevat 6822 bestanden. Bij het overzetten naar de WD Elements Portable, werd er een maximale snelheid van 76.2 MB/s gehaald. De totale map was overgezet in 93 seconden, dus met een gemiddelde snelheid van zo’n 42.9 MB/s.
 2. Het overzetten van een map met 12 Full HD .mp4 bestanden; een volledig seizoen van een TV-serie. Deze map heeft een totale grootte van 29.9 GB. Na 5:56 minuten (356 seconden) was de volledige map overgezet; een gemiddelde snelheid van zo’n 80.0 MB/s.

CrystalDiskInfo – Temperaturen en overige eigenschappen

Met de software CrystalDiskInfo kun je veel verschillende gegevens van je harde schijf inzien. Bijvoorbeeld de temperatuur. Na het uitvoeren van de eerder genoemde tests zat de harde schijf op een temperatuur van 34 graden; voor een harde schijf een normale temperatuur. Aan de behuizing is dan enige warmte te voelen. De kleine, compacte behuizing zorgt er dus niet voor dat de harde schijf overhit raakt.

CrystalDiskInfo geeft verder nog meer informatie. Zo is er te zien dat de schijf draait met een snelheid van 5200 RPM, en dat de schijf een 8 MB cache/ buffer heeft, en gebruik maakt van SATA/300.

CrystalDiskInfo WD Elements Portable 2TB

Geluidsproductie

De harde schijf maakt erg weinig geluid. Het kleine beetje geluid dat deze schijf produceert, komt bij mij niet boven het omgevingsgeluid of het geluid m’n desktop PC of laptop uit.

Voordelen

 • Capaciteit: werkelijk 2 TB aan ruimte beschikbaar
 • Snel genoeg bij dagelijks gebruik
 • Wordt nauwelijks warm
 • Stil

Nadelen:

 • Niet de snelste externe harde schijf

Prijs-kwaliteitverhouding 5/5

Wat betreft prijs is de WD Elements Portable 2TB één van de goedkoopste externe harde schijven. Selecteer ik op Bol.com harde schijven van 2 TB, op prijs van laag naar hoog (link), dan is er meteen te zien dat er slechts één harde schijf goedkoper is. Dit is de Seagate Expansion Portable van 2TB (bekijk review), die met een kortingsactie beschikbaar is voor 79,00 euro. De WD Elements Portable 2TB is dus zeer gunstig geprijsd.

Een andere manier om harde schijven op prijs te vergelijken is door te kijken naar de prijs per GB. In dit geval betaal je per GB dus slechts zo’n 4 cent. Van de beschikbare opties qua opslagcapaciteit (500 GB, 1 TB, 1.5 TB, 2 TB, en 3TB) heeft de uitvoering van 2 TB ook de gunstigste prijs/GB.

Omdat de WD Elements Portable goedkoop is, en toch veel gunstige eigenschappen heeft, scoort deze op de categorie prijs-kwaliteitverhouding een maximale score: 5/5.

Conclusie – totaalscore 4.4/5

De WD Elements Portable 2 TB krijgt na de verschillende reviewonderdelen een gemiddelde score van 4.4/5. De WD Elements Portable is een zeer betaalbare harde schijf, die erg draagbaar is door de kleine afmetingen, en omdat er geen voedingsadapter nodig is.

Het belangrijkste nadeel van deze harde schijf is dat dit niet de snelste harde schijf is. Wil je dagelijks erg veel en/of grote bestanden overzetten, dan zijn er vanwege de snelheid betere keuzes.

Wil je een externe harde schijf als back-up, voor het afspelen van media, of om simpelweg veel data draagbaar te maken? Dan is het hebben van de hoogst mogelijke snelheid minder belangrijk, en is de WD Elements een zeer goede keuze.

WD Elements Portable 2 TB kopen – prijs en beschikbaarheid

Wil je de WD Elements Portable 2TB kopen? Je kunt deze bestellen bij meerdere webshops. Hieronder zie je een overzicht van webshops waar je deze externe harde schijf kunt bestellen, met de huidige prijs. Deze harde schijf heeft altijd 2 jaar garantie, onafhankelijk van de webshop waar je deze koopt.

Prijsverloop...

Prijsverloop voor: WD Elements Portable 2 TB

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €67,90 12 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €67,90 22 mei 2024
Laagste prijs ooit: €67,90 22 mei 2024
Sinds 22 mei 2024

Laatste veranderingen:

€67,90 22 mei 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor WD Elements Portable 2 TB - €67,90

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over de WD Elements Portable 2TB externe harde schijf? Stel ze dan hieronder! Indien nodig kan ik nog extra functies testen.

Plaats een reactie

Send this to a friend