De HP 15-dw1016nd: een goede laptop voor €650?

Interesse in de HP 15-dw1016nd laptop? Deze 15.6 inch laptop van HP, is op dit moment een populaire middenklasser. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP 15-dw1016nd: specificaties en eigenschappen

De 15-dw1016nd is een populaire laptop, en is op dit moment beschikbaar voor €649, op Bol.com. Daarnaast is deze laptop ook verkrijgbaar op Amazon.nl (bekijk prijs).

Hp 15 Dw1016ndHP 15-dw1016nd

Bol.com (€649)

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de Intel Core i5-10210U. Dit is een 10e generatie processor van Intel, met 4 processorkernen. Dit is een energiezuinige processor, met een standaard kloksnelheid van 1.6 GHz. De maximale kloksnelheid ligt echter veel hoger, namelijk op 4.2 GHz.

Daarmee is dit een goede middenklasse processor, die altijd snel zal blijven bij het multitasking van alledaagse taken. Ook kan deze processor zwaardere software aan, zoals foto- en videobewerkingssoftware, maar is hier niet echt snel bij. Gebruik je dat soort software veel? Dan kun je echter beter kiezen voor een laptop met een nog krachtigere processor, zoals de meeste nieuwe processoren uit de Intel Core i7-reeks.

De laptop gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor voor het genereren van beeld. De geïntegreerde videochip is de UHD Graphics 620. Deze is krachtig genoeg om ook 4K beeldschermen aan te sturen. Ook kan deze in totaal 3 verschillende schermen aansturen.

Deze videochip, met een kloksnelheid van 300 MHz tot 1.1 Ghz, is daarnaast ook te gebruiken voor lichte gaming. Zo kun je lichtere games op lage instellingen spelen in Full HD, en is er ook bij sommige zwaardere games in 720p en lage video-instellingen nog een speelbare framerate te halen.

Wil je echt goed kunnen gamen? Dan is een laptop met een dedicated videokaart een betere keuze. Een goed alternatief is dan de Lenovo Ideapad L340-15IRH 81LK0150MH (€699 op Bol.com). Deze laptop bevat de flink krachtigere GTX 1050 videokaart, waarmee gamen veel beter mogelijk wordt.

Met 8 GB aan RAM, heeft deze laptop een gemiddeld hoge hoeveelheid geheugen. Dit is voldoende bij de meeste taken. Wil je werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware? Dan is een hogere hoeveelheid RAM gunstig.

Voor het opslaan van bestanden bevat deze laptop een snelle PCI-e SSD. Dat maakt veel hogere laadsnelheden mogelijk dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug. Als je nu een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook flink hoger liggen dan je waarschijnlijk gewend bent. Als je oude laptop een HDD bevat, dan is het verschil nóg groter.

Deze laptop heeft een opslagruimte van 512 GB. Voor typisch gebruik is dat ruim voldoende, en genoeg om zelfs na een paar jaar gebruik nog niet vol te zitten. Maak je veel foto’s en video’s, en wil je deze bewaren op je laptop? In dat geval kun je meer opslagruimte nodig hebben. Ook kun je dan kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Het beeldscherm van deze laptop heeft een beelddiagonaal van 15.6 inch. Dat is de meest voorkomende schermafmeting voor laptops. Dit scherm heeft de Full HD resolutie, ofwel 1920×1080 pixels. Het schermtype is IPS, en heeft daarom een relatief goede kleurechtheid en kijkhoeken. Daarnaast zorgt de anti-reflecterende afwerking voor minder reflecties op het scherm.

Het scherm heeft een verversingssnelheid van 50 Hz, en een maximale felheid van 250 nits. Daarmee is deze qua beide eigenschappen middelmatig. Voor gebruik buiten, in het daglicht, is een scherm met een hogere felheid een betere keuze.

Wel zorgt de Full HD resolutie en het IPS scherm voor een goede ervaring bij het kijken van video’s, zoals TV series en films.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de QWERTY-indeling (standaard in NL), met aan de rechterkant een numpad. Dit toetsenbord heeft een optionele witte toetsenbordverlichting.

Verder bevat de laptop een touchpad met de twee muisknoppen, en een vingerafdrukscanner. Met de vingerafdrukscanner kun je je vingerafdruk gebruiken als wachtwoord, en daarmee bij Windows 10 bijvoorbeeld sneller inloggen.

Met de ingebouwde HD-ready (720p) webcam, en de twee ingebouwde microfoons, is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Verder bevat de laptop twee ingebouwde speakers, die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

De HP 15-dw1016nd heeft voor tegenwoordige begrippen een middelmatig gewicht en afmetingen. Zo weegt deze laptop namelijk 2.14 kg, en is deze 2 cm dik, 24.2 cm diep, en 35.9 cm breed. Wel zijn tegenwoordige laptops een stuk lichter en kleiner dan een paar jaar geleden. Daarmee is deze laptop waarschijnlijk nog steeds een stuk compacter en lichter dan je huidige laptop.

De laptop bevat een batterij met 41 Wh aan capaciteit. Er wordt een geschatte batterijduur van 10 uur opgegeven. Daarmee heeft deze laptop een bovengemiddeld lange batterijduur, en is deze hiermee in staat om het een volledige werk- of studiedag vol te houden. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Met Wi-Fi 5, en bluetooth 4.2 beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van zowel Wi-Fi (6) en bluetooth (5.0). Naast Wi-Fi bevat deze laptop een ethernet-port, zodat je deze bedraad op het internet kunt aansluiten.

Deze laptop heeft een goede hoeveelheid andere aansluitingen. Aan de linkerkant van de laptop zit er een HDMI-aansluiting, en een USB-C 3.1 port, en een koptelefoonaansluiting. Aan de rechterkant van de laptop zitten twee USB-A 3.0 ports, en een SD-kaartlezer. Een klein nadeel is dat de aansluiting voor een Kensington-slot ontbreekt.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €649 op Bol.com. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €649? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP 15-dw1016nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 650 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er betere alternatieven zijn. Hieronder noem ik een paar laptops met betere eigenschappen en/of een betere prijs. Bij elke laptop noem ik de bijbehorende voor- en nadelen hiervan.

1. Lenovo IdeaPad L340-15API (81LW00HAMH): krachtiger en goedkoper

Deze laptop is na een prijsdaling van €100 zowel goedkoper als krachtiger dan de HP15-dw1016nd.

Met de Ryzen 5 3500, heeft deze laptop een iets krachtigere processor (+5% volgens benchmarks). Daarnaast heeft deze laptop twee keer zoveel geheugen, namelijk 16 GB RAM.

De opslagruimte is gelijk. Ook deze laptop bevat namelijk een 512 GB PCIe SSD.

Het scherm is ook een Full HD IPS, met een 15.6 inch afmeting. Wel is de verversingssnelheid hoger, namelijk 60 Hz.

De afmetingen en gewicht zijn nagenoeg gelijk. Eén nadeel is de iets kortere batterijduur van deze laptop van Lenovo. De opgegeven batterijduur is namelijk 8.5 uur.

Toch maken de andere eigenschappen dit een flink betere keuze. Op dit moment kost deze laptop €599 op Bol.com. Daarmee is deze laptop 50 euro goedkoper dan de HP15-dw1016nd.

2. Lenovo Ideapad L340-15IRH 81LK0150MH: betere keuze voor gaming

Wil je kunnen gamen met je laptop? Voor een íets hogere prijs is dat mogelijk.

Het grote voordeel van de Lenovo Ideapad L340-15IRH 81LK0150MH is de flink krachtigere videokaart, namelijk de GeForce GTX 1050. Daarmee wordt het mogelijk om nieuwe games in Full HD te spelen, met een goede framerate van zo’n 60 Hz. Meestal bij medium video-instellingen.

Ook de processor in deze laptop, de Intel Core i5-9300HF, is iets krachtiger (hier een aantal benchmarks).

Wel een nadeel, is de kleinere SSD, van 128 GB. Daarnaast bevat deze laptop echter nog een 1 TB HDD. De HDD is langzamer, maar zorgt zo wel voor een hogere maximale opslagcapaciteit.

Het scherm van deze laptop is een ook Full HD 15.6 inch IPS.

Wat betreft afmetingen en gewicht is de laptop nagenoeg gelijk. Wel is de opgegeven batterijduur iets korter: 9.5 uur.

Deze laptop kopen? De huidige prijs is €699 op Bol.com.

3. Acer Extensa 15 EX215-22-R6PU, lichter en krachtiger, dezelfde prijs

Op dit moment kost deze laptop van Acer evenveel als de HP15-dw1016nd, maar heeft deze wel een aantal krachtigere componenten.

Zo is de processor van deze laptop, de Ryzen 5 3500U, iets sneller. Verder heeft deze laptop twee keer zoveel RAM, namelijk 16 GB.

Wel is de hoeveelheid opslagruimte gelijk. Zo heeft ook deze laptop een PCIe SSD van 512 GB.

Het scherm komt grotendeels overeen: 15.6 inch met Full HD resolutie. Wel is de maximale felheid iets lager: 220 nits.

Deze Acer Extensa is wel iets compacter en lichter. Met een gewicht van 1.9 kg is deze laptop ruim 10% lichter. De batterijduur is zo’n 9 uur, en daarmee iets korter.

Op dit moment kost deze laptop €649 op Azerty.nl, en is deze daarmee even duur als de HP15-dw1016nd.

HP 15-dw1016nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op Laptopmedia.com is het duidelijkste review te vinden van de gehele HP 15-dw1000 productlijn. Deze laptops gebruiken allemaal dezelfde fysieke eigenschappen. De belangrijkste genoemde voordelen zijn het comfortabele toetsenbord, het dunne en lichte ontwerp, de goede hoeveelheid aansluitingen, en de aanwezigheid van de vingerafdrukscanner.

Wel bestaat de gehele behuizing van de laptop uit plastic, wat wordt gezien als een nadeel. Ook valt de kleurdekking van het scherm wat tegen. Toch is de review grotendeels positief, en krijgt deze laptop dan ook de ‘Editor’s choice’-award.

Verder zijn er meerdere reviews van klanten beschikbaar over de HP15-dw1016nd.

Op Bol.com zijn er op dit moment 4 klantreviews, en geven al deze klanten de laptop een beoordeling van 5/5 sterren. De snelheid en het lichte gewicht worden genoemd als voordelen. Ook wordt er opgemerkt dat de laptop een toetsenbordverlichting heeft, en dat dat handig is.

Op Coolblue.nl krijgt de laptop een gemiddelde reviewscore van 9.1/10, na 15 reviews. Hier wordt de snelheid van de laptop, de opstartsnelheid, en het goede beeldscherm als voordelen genoemd. Twee klanten noemen het blaasgeluid van de koeler als nadeel. Dit zal echter alleen hoorbaar zijn bij zwaar gebruik, om de laptop af te koelen.

HP 15-dw1016nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195161478024), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

amazon.nl Amazon.nl
niet op voorraad
Bekijken
bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken
coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Laatste Amazon prijs-update op 16 januari 2024 09:14
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP 15-dw1016nd

Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP 15-dw1016nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend