Kleine e-reader? De kleinste ereaders van 2021! (≤6 inch)

Op zoek naar een kleine ereader? Als je een echt kleine e-reader zoekt, is er maar weinig keuze. De meeste e-readers hebben namelijk een scherm met een beelddiagonaal tussen de 6 en 8 inch.

Toch een zo klein mogelijk e-reader kopen? In dit artikel houd ik bij wat de kleinste e-readers zijn. Op dit moment (zomer 2021) zijn dit de 4 kleinste e-readers die je kunt kopen:

Hieronder vind je meer informatie over elke e-reader, inclusief de voordelen en nadelen van elke optie.

1. Etebar e-reader: dé kleinste e-reader! (Mini e-reader van 4.3 inch)

De kleinste e-reader die je op dit moment in Nederland kunt kopen, is de Etebar e-reader, die een scherm van slechts 4.3 inch heeft. Daarmee is dit de enige e-reader met een scherm van dit kleine formaat.

Etebar E Reader Kleinste Ereader

Etebar e-reader

Bol.com (€94,95)

Het scherm van deze e-reader heeft een E-ink scherm met een resolutie van 800×600 pixels. Op het scherm van 4.3 inch zorgt dat voor een pixeldichtheid van zo’n 233 PPI. Daarom is dit scherm redelijk scherp.

Wil je in het donker kunnen lezen? Het scherm heeft een optionele witte achtergrondverlichting.

Om de Etebar e-reader te bedienen, zitten er vijf verschillende knoppen onder het scherm. Hiermee kun je onder andere bladzijdes mee omslaan en navigeren door het menu.

E-books zet je op deze e-reader via de meegeleverde micro-USB naar USB-A kabel. Zo kun je de e-reader op je computer aansluiten, en bestanden overzetten. Op de interne opslag van de Etebar e-reader is 8 GB beschikbaar.

De andere optie is om je e-books op een SD-kaart te zetten, en deze kaart daarna in de e-reader te plaatsen. Je kunt maximaal gebruik maken van 32 GB SD-kaarten.

Wat betreft hardware wordt er aangegeven dat de e-reader 512 GB aan RAM heeft.

De e-reader beschikt verder over een 2100 mAh batterij. Dat is een bovengemiddeld grote batterij. Toch is de batterijduur van zo’n 13 uur gebruik een stuk lager dan die van andere e-readers, waardoor je deze vaker zult moeten opladen. Eenmaal leeg, kun je de e-reader met de meegeleverde micro-USB kabel aansluiten op een computer, USB charger, of powerbank om deze weer op te laden.

Hoewel deze e-reader het kleinste scherm heeft, is dit wat betreft de fysieke afmetingen echter niet de kleinste optie. Zo is deze e-reader 18 cm lang, en 14 cm breed. Met een gewicht van 229 gram is deze e-reader ook niet de lichtste optie.

Kortom heeft de Etebar e-reader wél het kleinste scherm, maar is deze wat betreft de volledig afmeting niet de kleinste optie. Ook ligt de prijs van de e-reader niet bepaald laag. De Etebar e-reader is op Bol.com verkrijgbaar voor €94,95. Daarmee is deze e-reader maar zo’n 5 euro goedkoper dan de Kobo Nia, die op veel eigenschappen een flink betere keuze is.

Koop je de Etebar e-reader, dan krijg je hier de benodigde USB-kabel bij, een screenprotector, een openklapbaar hoesje, en een travelbag om deze nog beter te beschermen. Wat betreft meegeleverde accessoires, doet de Etebar e-reader het dus wel goed.

2. Kobo Nia: kleine en goedkope e-reader! (6 inch)

Kleine e-reader kopen voor een relatief klein bedrag? Dan is de Kobo Nia de beste keuze. Deze e-reader heeft een 6 inch E-ink scherm, en kost bij de meeste webshops €99,99. Ondanks het grotere scherm, is deze e-reader wat betreft de volledige afmetingen kleiner dan de voorgenoemde Etebar E-reader.

Met een 6 inch E-ink scherm, is de Kobo Nia de kleinste schermafmeting onder de huidige Kobo e-readers. Met een resolutie van 1024×758, heeft de Nia een pixeldichtheid van 212 PPI.

Het scherm van de e-reader is mat afgewerkt, waardoor er weinig reflecties zichtbaar zijn bij gebruik in direct zonlicht. Voor gebruik in een donkere omgeving, beschikt de Nia juist over achtergrondverlichting, namelijk het zogenaamde Comfortlight. Daarmee kan de e-reader automatisch het scherm verlichten, aan de hand van de lichtsterkte van de ruimte.

De Nia is alleen te bedienen met aanraking op het touchscreen. Er zitten dus geen bedieningsknoppen op de e-reader om bijvoorbeeld een pagina om te slaan. Daarvoor zul je het scherm dus moeten aanraken.

Met de Wifi ondersteuning download je boeken direct uit de Kobo Store naar deze e-reader. De andere optie is om e-books over te zetten vanaf een desktop PC of laptop. Hiervoor zul je deze aan moeten sluiten over USB.

Door het ontbreken van bluetooth en een koptelefoonaansluiting is het niet mogelijk om de Kobo Nia te gebruiken voor het afspelen van luisterboeken of muziek.

Voor het opslaan van boeken is er 8 GB aan opslagruimte beschikbaar. De Kobo Nia heeft géén SD kaartlezer, dus de opslagruimte is niet verder uit te breiden.

Wat betreft hardware is de Nia niet de krachtigste e-reader. De Nia bevat 256 GB aan RAM, en een 900 MHz processor. Toch is dit prima geschikt voor het lezen van E-books.

De batterij heeft een capaciteit van 1000 mAh, en is daarmee goed voor wekenlang gebruik. Het opladen van deze e-reader verloopt via de micro-USB ingang.

De afmeting van de e-reader is 15.9×11.2×0.9 cm, waarmee deze dus zowel minder hoog als breed is dan de Etebar E-reader. Ook is de e-reader lichter, en weegt deze slechts 172 gram.

De Kobo Nia kopen? Op zowel Bol.com als Coolblue.nl is de Kobo Nia op dit moment verkrijgbaar voor €99,99. Daarmee is dit de goedkoopste Kobo e-reader. Ook bij deze e-reader krijg je een Micro-USB naar USB A kabel, en een handleiding.

3. Kobo Clara HD: beste kleine e-reader: hoge resolutie (6 inch)

De Kobo Clara HD heeft hetzelfde schermformaat als de Kobo Nia, namelijk 6 inch. Wel heeft deze een aantal gunstigere eigenschappen. Wil je de beste kleine (zwart-wit) e-reader? Dan is de Kobo Clara HD de beste keuze!

De Clara HD heeft een 6 inch E-ink scherm. Het voordeel is dat dit schem een hoge resolutie heeft, namelijk van 1448×1072 pixels. Daarmee is de pixeldichtheid hoog, namelijk 300 PPI, en heeft deze e-reader dus een zeer scherp beeld.

Met het E-inkt scherm met een matte afwerking, is deze e-reader prima te gebruiken in fel zonlicht. De Kobo Clara HD heeft Comfortlight PRO verlichting. Dat houdt in dat deze e-reader niet alleen automatisch het scherm kan verlichten als het donker wordt, maar dat ook kan doen in warme kleur (oranje licht), zodat je ‘s nachts comfortabel kunt lezen.

Ook de Clara HD is alleen te bedienen met aanraking op het touchscreen. Er zitten namelijk géén bedieningsknoppen op deze e-reader. Volgens gebruikers werkt het touchscreen prima.

Met Wi-Fi kun je jouw aangekochte boeken via de Kobo Store direct naar de e-reader downloaden. Voor de opslag van boeken is er 8 GB interne opslagruimte beschikbaar. Dat is voldoende voor duizenden e-books. Het uitbreiden van deze opslagruimte is niet mogelijk, want er is géén SD-kaart slot voor het plaatsen van een geheugenkaart.

Door de 512 GB aan RAM en de 1 GHz processor, is dit ook een snellere e-reader dan de twee voorgenoemde opties.

Ook heeft de Clara HD een goede batterij. Deze heeft een batterijcapaciteit van 1500 mAh, en is daarmee goed voor wekenlang gebruik. Eenmaal leeg, kun je de Kobo Clara HD weer opladen door deze aan te sluiten op bijvoorbeeld een USB charger, of je laptop of desktop PC.

De Clara HD is wat betreft fysieke zelfs nóg iets kleiner dan de twee voorgenoemde opties. Zo is de Clara HD slechts 15.7 cm hoog, 11.1 cm breed, en 8.3 mm dik. Het gewicht is slechts 166 gram. Van de huidige e-readers van Kobo is dat daarmee de kleinste én lichtste optie.

De Kobo Clara HD bestellen? Je kunt deze bestellen op Bol.com en  Coolblue.nl. De Clara HD wordt geleverd met een Micro-USB naar USB A kabel, en een handleiding.

4. PocketBoook Color: de kleinste kleuren-ereader (6 inch)

Wil je een kleine e-reader met kleurenscherm? De PocketBook Color is de kleinste e-reader die gebruik maakt van een kleurenscherm.

Pocketbook Color E Reader Met KleurenschermPocketBook Color

Coolblue.nl (€199)

De PocketBook Color maakt gebruik van een nieuw type E-ink kleurenscherm, namelijk de Advanced Color ePaper (ACeP). Daarmee kan deze e-reader 4096 verschillende kleuren weergeven.

Ook deze e-reader heeft een 6 inch schermdiagonaal. Met een resolutie van 1448×1072, heeft deze een hoge pixeldichtheid van 300 PPI, en daarmee een zeer scherp beeld.

Dit scherm heeft een matte afwerking, waardoor het nauwelijks reflecteert. Daardoor kun de boeken goed kunt lezen in het zonlicht. Wil je juist lezen in het donker? Dan kun je de backlight aanzetten. In dit geval is dat een witte backlight, waarvan je de felheid (brightness) zelf kunt instellen.

Om deze e-reader te bedienen, zitten er vier verschillende drukknoppen onder het scherm. Daarnaast is het scherm zelf een touchscreen, en kun je bijvoorbeeld met een veegbeweging over het scherm een pagina omslaan, en door te tikken op het scherm bijvoorbeeld menu-opties selecteren.

Deze e-reader heeft een grote interne opslag, namelijk van 16 GB. Dat is gunstig als je op deze e-reader stripboeken wilt opslaan. Door de afbeeldingen hebben deze een grotere bestandsgrootte dan boeken met alleen tekst. Daarnaast kan deze e-reader ook muziek afspelen, en is de extra opslagruimte ook gunstig voor het opslaan van muziekbestanden.

Deze e-reader beschikt zowel over Wi-Fi als bluetooth. Met Wi-Fi wordt het mogelijk om direct boeken te downloaden via de PocketBook store of via Dropbox. Ook is er een webbrowser applicatie beschikbaar.

Bluetooth maakt het mogelijk om de PocketBook Color te gebruiken als draadloze audiospeler. Zo kun je via bluetooth een koptelefoon of oordopjes aansluiten. Ook wordt er een micro-USB naar 3.5 mm jack adapter meegeleverd, zodat je ook je favoriete koptelefoon bedraad aan kunt aansluiten.

De micro-USB ingang kun je ook gebruiken om deze kleine e-reader te verbinden met een computer, om vervolgens e-books over te zetten. Hoe dat werkt, lees je hier. Daarnaast wordt er daar nog een optie genoemd voor het overzetten van e-books via e-mail (Send-to-PocketBook).

Ook wordt de micro-USB ingang gebruikt voor het opladen van 1900 mAh batterij van de e-reader. Er wordt een micro-USB naar USB-A kabel meegeleverd, maar geen USB-charger. Wel kun je gebruik maken van een USB-charger die je ook gebruikt voor je smartphone, en zal de e-reader ook opladen als je deze aansluit op een computer.

Verder is het gunstig dat deze e-reader een microSD-kaart lezer heeft. Zo kun je de hoeveelheid geheugen van deze e-reader voor weinig geld flink uitbreiden, maximaal met een SD-kaart van 32 GB. Een goede SD-kaart zoals deze kost slechts €9.29, en zorgt met 32 GB meteen voor een verdrievoudiging van de oorspronkelijke opslagruimte.

De PocketBook Color is wat betreft afmetingen zeker een kleine e-reader. Zo is deze slechts 10.8 cm breed, 16.2 cm hoog, en 0.8 cm dik. Daarmee is deze dus dunner en smaller dan de alle andere genoemde opties. Ook is deze lichter: het gewicht van deze e-reader is slechts 160 gram.

Met een 1 GHz processor en 1 GB RAM voor het uitvoeren van processen is de PocketBook Color een snelle e-reader.

De PocketBook Color bestellen? Deze is verkrijgbaar op Coolblue.nl, Mediamarkt.nl, en op Amazon.nl. De laagste prijs voor deze e-reader ligt op dit moment op 199 euro.

Zijn er ook 5 inch e-readers?

Helaas zijn er op dit moment géén e-readers beschikbaar met een 5 inch scherm. Daarmee ontbreekt er op dit een nét iets kleinere maat dan de 6 inch e-readers, waar er op dit moment juist erg veel van beschikbaar zijn.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over e-readers met een klein scherm? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met één van de genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend