USB stopcontact kopen? De beste (inbouw) stopcontacten met USB!

Met een USB stopcontact wordt een in te bouwen wandcontactdoos bedoeld die stopcontacten voor stekkers bevat, en daarnaast ook ingebouwde USB poorten heeft voor het opladen van je apparaten. Door je normale wandcontactdozen te vervangen met USB wandcontactdozen kun je overal in je huis je smartphone of tablet opladen. Ook blijft het stopcontact zelf vrij tijdens het opladen, en zijn ze niet meer bezet door USB chargers.

Dit soort wandcontactdozen bestaan nog niet zo lang, maar toch is er ondertussen al veel keuze. Belangrijke eigenschappen bij een USB wandcontactdoos zijn de hoeveelheid USB poorten en stopcontacten, de laadsnelheid van de USB poorten (fast charging of niet?), de veiligheid (oa. de aarding), het montagegemak, en de vormgeving (plat in de muur, of steekt ‘ie uit?).

Hieronder bespreek ik de beste opties aan de hand van de genoemde eigenschappen. Ik noem de beste opties voor een enkele inbouwdoos (het ‘gat’ in de muur om een wandcontactdoos op aan te sluiten), en voor een dubbele inbouwdoos. Wil je niets inbouwen? Ik noem ook nog een goed product waarbij dat niet nodig is.

Beste USB stopcontacten voor enkele inbouwdoos

Voor een enkele inbouwdoos heb ik twee verschillende aanraders, afhankelijk van je voorkeur.

Vind je de hoeveelheid USB poorten en stopcontacten de belangrijkste eigenschap? Dan is mijn aanrader de 2USB easyCharge DUO.

2usb Easycharge Duo2USB easy-
Charge DUO

Bol.com (€35,99)

Meestal zit er op een enkele inbouwdoos ook één stopcontact. Door hier de 2USB easyCharge DUO op te monteren maak je hier twee stopcontacten van, én twee USB poorten voor het opladen van je apparaten.

De 2USB easyCharge DUO ondersteunt snelladen (fast charging), en heeft een maximale stroom van 2.4 Ampère bij 5V, dus 12 Watt. Daarmee is deze USB wandcontactdoos sneller dan veel USB chargers, die maximaal 1 Ampère leveren bij 5V. Ook bij het opladen van twee apparaten tegelijk, kan er 12 Watt aan beide apparaten worden geleverd.

De easyCharge DUO heeft een inbouwdiepte van 1 cm. Het gedeelte daarbuiten is 10,8 cm hoog, 8.2 cm breed, en 3 cm dik.

Vanwege de breedte is de 2 USB easyCharge DUO alleen op een enkele inbouwdoos te plaatsen. Er passen namelijk geen twee van deze wandcontactdozen naast elkaar. Dat dit USB stopcontact 3 cm uit de muur steekt kun je ook als nadeel zien.

Wel is de 2USB easyCharge DUO geaard, en heeft deze het KEMA-KEUR keurmerk voor veiligheid. Verder wordt er een gebruiks- en montagehandleiding meegeleverd. Je kunt de 2USB easyCharge DUO bestellen op Bol.com voor €35,99.

Heb je liever een wandcontactdoos die niet uitsteekt? Dan is de Homra USB stopcontact 55×55 mm de beste optie. Dit USB stopcontact is volledig in te bouwen in een inbouwdoos. Het frontje van wit plastic is 55×55 mm; een veelgebruikte maat. Daarom kun je in veel gevallen deze plaatsen achter het plastic frame van je huidige wandcontactdoos.

Homra Usb Stopcontact 55 55 MmHomra USB
stopcontact

Bol.com (€35)

Het Homra USB stopcontact is zowel bij een enkele als een dubbele inbouwdoos te gebruiken. Bij een dubbele inbouwdoos kun je er voor kiezen om één van de twee wandcontactdozen te vervangen voor het Homra USB stopcontact, of beide.

Ga voor de zekerheid wel eerst na of het huidige frame ook de 55×55 mm afmeting heeft. De inbouwdiepte van dit product is 40 mm.

Met dit product heb je beschikking tot één stopcontact, en twee USB poorten. Met de USB poorten kun je een smartphone of tablet opladen met 2.1 Ampère bij 5V. Daarmee zal deze dus iets minder snel op kunnen laden dan de easyCharge DUO.

Het stopcontact is geaard, en de Homra USB stopcontact heeft een CE, FCC, RoHS, en TÜV certificering. Het monteren van dit USB stopcontact is erg gemakkelijk. De instructies hiervoor zie je in deze video.

Je kunt de Homra USB stopcontact bestellen op Bol.com voor 35 euro.

Beste dubbele stopcontact met USB – CoshX dubbel USB stopcontact

Heb je een dubbele inbouwdoos waar je een USB stopcontact op wil plaatsen? Dan is de keuze voor de CoshX dubbel USB stopcontact voordeliger dan twee Homra USB stopcontacten.

Coshx Dubbel Inbouw Usb Stopcontact 2CoshX dubbel
USB Stopcontact

Bol.com (€37)

De CoshX kost namelijk 37 euro (hier te bestellen), en bevat twee geaarde stopcontacten, en vier USB poorten.

Dubbele inbouwdozen worden zowel horizontaal als verticaal toegepast. Dit product van CoshX is in beide situaties te gebruiken. De stopcontacten zelf zijn namelijk in verschillende oriëntaties in het frame te plaatsen.

Ook bij dit stopcontact is snelladen mogelijk, zelfs met maximaal 4.2 Ampère bij 5V. Daarmee kan hiermee een geschikte smartphone of tablet nog sneller opgeladen worden dan met de twee eerdere genoemde producten.

USB stopcontact zonder inbouw

Bellson Stopcontact Met UsbBellson USB
stopcontact

Bol.com (€13,92)

Wil je geen stopcontact inbouwen, of is dit niet mogelijk? Dan is er nog een andere optie. Je kunt dan gebruik maken van het Bellson USB stopcontact. Deze plaats je simpelweg in het huidige stopcontact.

Eenmaal geplaatst, heb je twee USB-poorten om apparaten op te laden: maximaal met 2.1 A. Daarnaast heb je nog steeds een geaard stopcontact tot je beschikking om andere apparaten op aan te sluiten.

Het nadeel van deze optie is dat het verder uitsteekt dan alle eerder genoemde opties. Effectief gezien voegt dit 3.9 cm dikte toe boven het huidige stopcontact. Het voordeel is dat je niets hoeft in te bouwen. Ook is de prijs vergeleken met alle eerder genoemde producten erg laag: het Bellson USB stopcontact kost namelijk maar €13,92.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een stopcontact met USB aansluitingen? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Ervaring met de genoemde producten die je wil delen? Je kunt hieronder een bericht achterlaten!

Plaats een reactie

6 reacties op “USB stopcontact kopen? De beste (inbouw) stopcontacten met USB!”

 1. Dankjewel Guido voor je reactie, maar nee ik heb echt voor beide apparaten een USB C oplader, en de kabel is USB C naar USB C. Dus zeg maar zo: https://i.imgur.com/xJmj5LZ.jpg

  Ik weet dat er ook USB A naar USB C kabels bestaan, maar mijn telefoon laadt dan veel langzamer op (ook als ik een 2.4A oplader gebruik) en de macbook kan helemaal niet opladen over zo’n kabel.

  Alleen met een USB C naar USB C verbinding komt de volledige USB C capaciteit tot z’n recht. Vandaar dat ik het liefst een USB C stopcontact zou inbouwen.

  Beantwoorden
  • Ah, ok! Helaas zijn er zover ik weet in Nederland (nog) geen goede USB-stopcontacten met een USB-C uitgang beschikbaar. De enige optie is deze wandcontactdoos met twee USB-C uitgangen, maar zonder stekkeraansluiting, en slechts 2.1A (dus ook langzaam).

   In de VS heb je bijvoorbeeld deze, maar die heeft de verkeerde stekkeraansluiting, en USB-C haalt op dit stopcontact ook geen hoge laadsnelheid (max 15 Watt).

   Wel dacht ik dat de MacBooks met USB-C aansluiting wél ook met een USB-A naar USB-C kabel op te laden zijn (voorbeeld), maar véél langzamer dan de met de meegeleverde wall charger (30 of 61 Watt). Over USB-A naar C is de maximale laadsnelheid namelijk 12 Watt (5V, 2.4A). Ik denk trouwens dat geen enkel USB-C stopcontact in de buurt zal komen van de snelheid van de standaard MacBook lader.

   Helaas is er dus nog geen goede oplossing voor je situatie.

   Beantwoorden
 2. Informatief artikel! Ik ben ook op zoek naar inbouw USB stopcontacten. Een vraagje: de stopcontacten je hier benoemt hebben allemaal nog USB A aansluitingen. Eigenlijk zoek ik naar USB stopcontacten met een USB Type C aansluiting.

  Mijn macbook en android telefoon hebben alleen nog maar USB C aansluitingen (en de bijbehorende opladers dus ook), de iPhone van mijn vriendin idem dito, en mijn verwachting is dat steeds meer apparaten over zullen gaan naar het nieuwere USB C.

  Zijn er ook goeie USB C stopcontacten, en heb je misschien tips of aanraders op dat gebied?

  Beantwoorden
  • Hoi Pieter,

   De genoemde stopcontacten kun je gewoon gebruiken! USB-C oplaadkabels hebben namelijk aan de kant die je aansluit op de smartphone een USB-C aansluiting, maar aan de andere zijde (die je aansluit op de oplader) een USB-A aansluiting.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Anton,

   Daar zit een kern van waarheid in, maar het effect daarvan is klein genoeg dat ik snelladen niet zou afraden.

   Zover ik weet hebben alle USB stopcontacten meer dan 1 Ampère, dus weet ik helaas geen ‘langzaam’ ladende opties. Wel zijn er nog steeds USB-chargers met stekker te vinden die langzaam laden. Bijvoorbeeld deze, met 1A.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend