Vouwtelefoon kopen? Samsung Galaxy Fold vs Huawei Mate X!

Een vouwtelefoon (folding phone) is een smartphone met een uitvouwbaar of uitklapbaar OLED scherm. Je kunt deze smartphones gebruiken als normale smartphone, en het scherm uitvouwen wanneer je meer schermruimte wil.

Door het uitvouwen van de telefoon wordt het scherm oppervlak groter; ongeveer het formaat van een kleine tablet. Zo zijn deze smartphones te zien als een hybride van een smartphone en een tablet.

De uitgevouwen modus is onder andere handig voor multitasken (meerdere apps tegelijk open), bij het kijken van video’s, of als je ontspannen een e-book of website wil lezen.

De eerste vouwtelefoons zijn al aangekondigd, en zullen in 2019 voor het eerst te koop zijn. De twee telefoons waar op dit moment het meeste over bekend is zijn de Samsung Galaxy Fold en de Huawei Mate X. Hieronder ga ik verder in op deze twee vouwtelefoons.

Samsung Galaxy Fold

De Samsung Galaxy Fold heeft twee verschillende schermen. Als de telefoon dichtgeklapt is, kun je gebruik maken van het 4.6 inch scherm aan de buitenkant. Dit scherm heeft een resolutie van 840×1960 pixels. Boven dit scherm zit ook een 10 MP selfie camera.

Samsung Galaxy Fold VouwtelefoonSamsung Galaxy Fold

Verwachte prijs:
~€1700-2000

De Galaxy Fold vouwt open als een boek, en heeft aan de binnenkant hiervan het grote scherm. Het grote scherm heeft een beelddiagonaal van 7.3 inch, en een afmeting van 1536×2152 pixels. Het grote scherm heeft in de rechter bovenhoek een uitsparing voor de dual selfie camera: een 10MP camera, en een tweede 8MP ‘diepte camera’.

Het enige oppervlak van deze smartphone zonder scherm, de achterkant, bevat de hoofdcamera’s van deze telefoon. Dit zijn er drie in totaal, elk met een andere beeldhoek; een 12MP telephoto camera (kleine beeldhoek), een 12MP Wide-Angle (groothoek) camera, een een 16MP Ultra Wide Camera.

Verder bevat deze smartphone een 8-core processor, 12 GB aan RAM, en 512 GB aan opslagruimte. De Galaxy Fold maakt gebruik van Android 9.0 (Pie) als besturingssysteem.

De batterij heeft een capaciteit van 4380 mAh. Vergeleken met het gemiddelde van nu, zo’n 3000 mAh, is dat een grote batterij. Maar vanwege het grote scherm zal er ook meer stroom verbruikt worden. Voor een tablet is 4380 mAh niet veel. Een kleine tablet, zoals de Galaxy Tab A8, heeft bijvoorbeeld een capaciteit van 5000 mAh.

Samsung geeft geen geschatte batterijduur aan. Hoewel 4380 mAh veel lijkt, zal de batterijduur vanwege het grote scherm waarschijnlijk middelmatig zijn. Wel is het mogelijk om de Galaxy Fold zowel draadloos als bedraad op te laden, met Fast Charging. Daarnaast is ‘power share’ mogelijk, zodat je de batterij van de Galaxy Fold kunt gebruiken om draadloos een ander apparaat op te laden.

De precieze afmetingen van deze smartphone zijn nog niet bekend, maar Engadget.com geeft aan dat de Galaxy Fold 17 mm dik is als deze opgevouwen is, en 6.9 mm dik als deze uitgevouwen is.

De verwachte release date van deze telefoon is 26 april 2019. Samsung geeft aan dat deze Galaxy Fold $1,980 zal kosten. Er is nog geen prijs in euro opgegeven, maar omgerekend kom je uit op zo’n €1740. In de praktijk ligt de prijs in Europa vaak hoger dan de omgerekende prijs in euro.

Meer informatie over deze smartphone? Bekijk de productpagina op Samsung.com, of deze demonstratievideo.

Huawei Mate X – beste vouwtelefoon

Van de twee aangekondigde modellen, is de Huawei Mate X wat mij betreft het beste ontworpen. Daarnaast is deze qua specificaties in de meeste opzichten beter dan de Samsung Galaxy Fold.

Huawei Mate X Beste VouwtelefoonHuawei Mate X

Verwachte prijs:
€2299

De Huawei Mate X heeft een ander vouwmechanisme dan de Galaxy Fold. De Mate X heeft één scherm. Als deze ingevouwen is, licht ongeveer de helft van het scherm op; alleen aan de voorkant van de smartphone. In opgevouwen toestand heeft het scherm een 6.6 inch schermdiagonaal, en een resolutie van 2,480×1148 pixels.

Aan de achterzijde zit een knop die je moet indrukken om het scherm verder uit te vouwen. Het scherm vouw je naar voren, naar de linker kant van het scherm aan de voorkant.

Eenmaal uitgevouwen wordt het huidige beeld op het volledige scherm weergegeven. Het scherm heeft dan een beelddiagonaal van 8 inch. In uitgevouwen toestand is de resolutie 2200×2480 pixels.

Het voordeel van de Mate X op de Galaxy Fold is dat deze zowel in de opgevouwen toestand een groter scherm tot zijn beschikking heeft (2 inch groter), als in de uitgevouwen toestand (0.7 inch groter).

De Mate X bevat drie camera’ in de balk aan de achterzijde. Deze zijn ook te gebruiken als selfiecamera: je kunt namelijk in de ingeklapte toestand gebruik maken van het scherm aan de achterkant van de Mate X. Zo zie je op dit scherm hoe de foto eruit komt te zien, en kan dezelfde triple-camera opstelling gebuikt worden voor het maken van een foto.

De triple-camera layout bestaat uit een breedhoek 40 MP camera, een ultra-wide 16 MP camera, en een 8 MP telephoto camera.

De Huawei Mate X heeft een 8-core processor, 8 GB aan RAM, en 512 GB aan opslagruimte. De Mate X biedt 5G ondersteuning, en de mogelijkheid om van twee sim-kaarten gebruik te maken (Dual SIM). De vingerprintscanner van deze smartphone zit aan de rechterkant, ingebouwd in de power-button.

Verder is het bekend dat de batterij een vermogen van 4500 mAh heeft. Met de nieuwe Huawei SuperCharge snellaadtechnologie zou deze batterij na 30 minuten al voor 85% opgeladen zijn. Er is nog geen geschatte batterijduur bekend.

Een ander voordeel op de Samsung Galaxy Fold zijn de afmetingen. De Mate X is in opgevouwen toestand slechts 11 mm dik, en in uitgevouwde toestand 5.4 mm. Ook zijn de andere afmetingen al bekend: de Mate X is 16.13 cm lang. Opgevouwen is deze 7.83 cm breed. Vouw je hem uit, dan is de breedte 14.62 cm.

De precieze release date van de Mate X is nog onbekend, maar Huawei geeft aan dat dit waarschijnlijk in de zomer van 2019 is. Wel ligt de adviesprijs hoger dan die van de Samsung Galaxy Fold. Huawei geeft namelijk aan dat de adviesprijs €2299 is.

Meer informatie over deze smartphone? Bekijk dan ook de productpagina op Hauwei.com, en alle bekende specificaties op GSMarena.com.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over de aangekondigde vouwtelefoons? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Je kunt hieronder een bericht achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend