Beste Ryzen 5 3600 moederbord? Drie goede opties & waarom!

De AMD Ryzen 5 3600 is op dit moment veruit de beste koop voor een budget tot mid-range gaming PC. Wil je deze processor gebruiken bij het bouwen van je game PC, maar twijfel je nog over een goed moederbord? Op deze pagina vind je drie moederborden voor de Ryzen 5 3600, met de bijbehorende uitleg waarom dit een goede keuze is.

Welk moederbord voor Ryzen 5 3600? Geschikte opties!

Let op: je kunt de Ryzen 5 3600 niet zomaar in elk moederbord plaatsen. De Ryzen 5 3600 past alleen in een moederbord met socket-type AM4, en zal alleen bij moederborden met de B550 en X570 chipset out-of-the-box werken!

Zelf een geschikt moederbord uitzoeken? Bekijk alle geschikte moederborden op: Coolblue.nl, Azerty.nl, Alternate.nl, Paradigit.nl.

De Ryzen 5 3600 is ook te gebruiken in een AM4 moederbord met de B450 of X470 chipset. Maar: in dat geval heeft de BIOS van het moederbord eerst een update nodig, om ondersteuning van 3e generatie Ryzen processoren toe te voegen. Je kunt helaas de BIOS van het moederbord alleen updaten in een werkende computer.

Het probleem is dat je om de BIOS te updaten dus (tijdelijk) een andere processor in het moederbord zult moeten plaatsen, voordat je de Ryzen 5 3600 kunt plaatsen. Heb je nog een tweede generatie Ryzen processor? Dan kun je deze eerst plaatsen en de BIOS upgraden. In dat geval is een B450 of X470 moederbord voor jou ook een mogelijkheid.

Een andere mogelijkheid is om door de verkoper de BIOS van je moederbord te laten updaten. Zo is dat op Azerty.nl mogelijk voor €12,50.

Gigabyte B550M DS3H: beste goedkope Ryzen 5 3600 moederbord

B550m Ds3h Moederbord Voor Ryzen 5 3600

Prijs: zo’n €75-90. Bekijken op: Bol.com, Yorcom.nl, Megekko.nl, of Azerty.nl.

De Gigabyte B550M DS3H is een goedkoop moederbord die met de AM4-socket en de B550 chipset geschikt is voor het gebruik van de Ryzen 5 3600.

Dit is een moederbord met de micro-ATX form-factor, waardoor deze ook in kleinere computerbehuizingen past. Voor de toepassing in je behuizing heeft dit moederbord aansluitingen voor drie ventilatoren. Wil je de case verlichten, dan kun je gebruik maken van de RGB-LED strips aansluitingen op het moederbord.

Voor het aansluiten van een videokaart is er één PCIe 4.0 x16 aansluiting beschikbaar. Daarnaast is er nog één PCIe 3.0 x16 aansluiting, en een PCIe 3.0 x1 aansluiting. De PCIe x1 aansluiting kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het aansluiten van een netwerkkaart, om Wi-Fi toe te voegen aan het moederbord. Het moederbord heeft namelijk géén ingebouwde Wi-Fi.

Op het moederbord zijn vier slots beschikbaar voor het plaatsen van DDR4-RAM. Voor opslagruimte zijn er twee M.2 aansluitingen beschikbaar, waarvan één met PCIe 4.0 ondersteuning. De andere M2 aansluiting heeft PCIe 3.0 en SATA ondersteuning.

Daarnaast kun je gebruik maken van de vier SATA III (6 GBps) connectoren om een interne harde schijf of een 2.5 inch SATA SSD te plaatsen.

Wat betreft aansluitingen voor externe apparaten, heeft het moederbord 4 USB-A 3.2 Gen 1 ports beschikbaar, en 4 USB 2.0 ports. De USB 3.2 ports zijn het beste geschikt voor snelle data-overdracht, dus de beste keuze voor het aansluiten van een externe harde schijf. Op de USB 2.0 ports kun je dan het beste een toetsenbord of muis aansluiten.

Als je de geïntegreerde GPU van de Ryzen 5 3600 gebruikt, kun je gebruik maken van de DVI of HDMI aansluiting om een beeldscherm op je PC aan te sluiten. Voor betere prestatie bij gaming zul je het beeldscherm op een video-uitgang van je videokaart moeten aansluiten.

Dit moederbord is een ‘Ultra Durable’ moederbord, en heeft daarmee verstevigde connectoren.

Kortom is dit een simpel en stevig moederbord, dat prima geschikt is om alle componenten van een mid-range gaming PC samen te brengen. Met een prijs van zo’n 75 euro, is dit een van de goedkoopste moederborden waar je de Ryzen 5 3600 in kunt plaatsen.

Asus PRIME B550M-A (wifi): beste koop moederbord voor Ryzen 5 3600

Asus Prime B550m A Wi Fi Beste Koop Ryzen 5 3600 Moederbord

Prijs: tussen de €105 en 120. Bekijken op: Bol.com, Coolblue.nl, Amazon.nl, of Azerty.nl.

De Asus PRIME B550M-A is een moederbord met een AM4-socket, en maakt gebruik van de B550 chipset, en is daarmee geschikt voor gebruik met de Ryzen 5 3600.

Dit is een goedkoop moederbord, dat voor een budget gaming PC een prima keuze is. Met het micro-ATX formaat van dit moederbord, kun je hiermee ook je game PC in een kleine PC case bouwen. Voor het plaatsen van koelers in je case heeft dit moederbord twee casefan-aansluitingen beschikbaar, en heeft daarnaast twee AURA RGB-headers beschikbaar.

Door het compacte formaat van die moederbord is er slechts één PCIe x16 slot beschikbaar, waar je een videokaart in kunt plaatsen. Verder zijn er twee PCIe x1 slots beschikbaar.

Voor het plaatsen van RAM zijn er vier slots aanwezig, en is het maximum 128 GB aan DDR4-RAM. Verder zijn er twee M.2 aansluitingen beschikbaar, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een M.2 SSD voor snelle opslag. De M.2 aansluitingen hebben zowel PCIe als SATA ondersteuning, dus je kunt hier SSD’s van beide types in plaatsen.

Voor het aansluiten van interne harde schijven of een 2.5 inch SATA SSD, zijn er nog 4 SATA III (6Gb/s) aansluitingen op het moederbord beschikbaar.

Een voordeel van dit moederbord is dat deze in ingebouwde draadloze connectiviteit heeft. Zo heeft dit moederbord bluetooth 5.1 als Wi-Fi 6 beschikbaar, en wordt er een Wi-Fi antenne meegeleverd om de ontvangst te verbeteren. Voor bedraad internet is er ook een Ethernetpoort aanwezig. Dit moederbord ondersteunt maximaal Gigabit ethernet (1000 Mbps).

Op de achterkant van het moederbord vind je zes USB-A ports. Daarvan zijn er vier ports USB 3.2 GEN 1, en twee USB 3.2 Gen 2. Met de beschikbare pinnen op het moederbord maak je maximaal nog 4 USB-A 2.0 ports beschikbaar op de voorkant van je PC-kast.

Voor het aansluiten van een beeldscherm op de geïntegreerde videochip van de Ryzen 5 3600, kun je gebruik maken van DVI-D, D-sub (VGA), of HDMI. Voor gaming zul je je beeldscherm echter op een video-uitgang van de videokaart moeten aansluiten.

Met deze eigenschappen is de Asus PRIME B550M-A prima geschikt voor een budget game PC, en door het micro-ATX formaat helemaal een goede keuze als je deze wilt plaatsen in een compacte computerkast.

Op het moment van schrijven kost dit moederbord bij de meeste webshops tussen de 105 en 120 euro. Daarmee is dit een goedkope keuze, die toch aan alle belangrijke eigenschappen voldoet.

Gigabyte X570 Gaming X: beste moederbord voor Ryzen 5 3600

Gigabyte X570 Gaming X Beste Ryzen 5 3600 Moederbord

Prijs: tussen de €150 en 175. Bekijken op: Megekko.nl, Coolblue.nl, Amazon.nl, of Azerty.nl.

Met een hoger budget, tot zo’n 200 euro, is de GigaByte X570 Gaming X een goede keuze. Meer dan zo’n 200 euro besteden aan een moederbord bij een Ryzen 5 3600 heeft niet veel zin: je kunt extra budget beter besteden aan een krachtigere CPU of GPU.

De GigaByte X570 Gaming X is een ATX-formaat moederbord, dat gebruik maakt van de X570 chipset.

Dit moederbord is gericht op zware gaming. Een aantal chips op het moederbord zelf hebben een eigen koeling. Ook zorgt de toepassing van een plastic laag boven de chips voor een betere airflow. Op het moederbord zitten nog eens vier aansluitingen voor ventilatoren.

Voor het aansluiten van de videokaart kun je gebruik maken van de PCIe 4.0 x16 slot. Deze is op dit moederbord uitgevoerd in het metaal, zodat deze extra stevig is, en ook niet gaat doorhangen bij de zwaarste videokaarten. Daarnaast is er nog een PCIe 3.0 x16 slot beschikbaar, en 3 PCIe x1 slots.

Om geheugen (RAM) te plaatsen zijn er vier slots beschikbaar. Hiermee wordt er maximaal 128 GB aan DDR4-3200 MHz RAM ondersteund.

Het moederbord heeft géén ingebouwde Wi-Fi. Wel kun je gebruik maken van een bedrade internetverbinding, en wordt Gigabit Ethernet (1000 Mbps) ondersteunt. Ook zou je een netwerkkaart met Wi-Fi plaatsen in één van de PCIe x1 slots om Wi-Fi toe te voegen.

Er zijn twee M.2 aansluitingen beschikbaar voor het plaatsen van een PCI-e SSD. Daarnaast zijn er nog 6 SATA III (6 GBps) ports beschikbaar om interne harde schijven of SATA SSD’s te verbinden met het moederbord.

Wat betreft aansluitingen heeft het moederbord vier USB 3.2 Gen 2 ports beschikbaar, en 2 USB 2.0 ports. Voor het aansluiten van een monitor is er een HDMI-port beschikbaar. Als je goed wilt kunnen gamen, zul je de monitors aan moeten sluiten op de uitgangen van de videokaart die je plaatst.

Ook dit moederbord is ‘Ultra Durable’, waarmee alle aansluitingen hierop verstevigd zijn uitgevoerd. Andere gunstige eigenschappen zijn de ondersteuning van RGB Fusion 2.0, en Smart Fan 5 software voor het nauwkeurig afstellen van de ventilatoren. Daarnaast kun je met het zogenaamde Q-Flash Plus de BIOS van dit moederbord updaten via USB, zonder dat je hiervoor eerst een CPU of RAM hoeft te plaatsen.

Kortom is dit een zeer veelzijdig X570 moederbord, en een van de beste moederborden waar je de Ryzen 5 3600 in kunt plaatsen. Op het moment van schrijven kost dit moederbord bij de meeste webshops tussen de 150 en 200 euro.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een moederbord voor de AMD Ryzen 5 3600?? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met een van de genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie