Nieuwe Huawei? Nieuwste en beste Huawei telefoons! (2020)

Op zoek naar een nieuwe Huawei telefoon? In dit artikel houd ik bij wat de nieuwste telefoons van Huawei zijn. Omdat lang niet alle nieuwe smartphones van Huawei ook in Nederland en België verkocht worden, noem ik hier ook alleen de opties die hier wél verkrijgbaar zijn.

Hieronder vind je de nieuwste Huawei telefoons op volgorde van release-datum, met het nieuwste toestel eerst.

De producten en bijbehorende prijzen zijn voor het laatst geüpdatet op 5 september 2020.

Huawei Y6p – nieuwe budgetsmartphone (mei 2020)

De Huawei Y6p werd in mei 2020 als nieuw uitgebracht in Nederland, samen met de goedkopere en kleinere Y5p. Ook de Y6p is een budgettoestel, maar is wel krachtiger dan de Y5p.

Ook de Huawei Y6p draait de nieuwste versie van Android, namelijk Android 10, met daarbovenop EMUI 10.1, de user-interface van Huawei. Helaas heeft de Y6p net als de Y5p géén Google Play Services. Wel kun je apps zoeken en downloaden via Petal Search of de Huawei AppGallery.

Een verschil met de Y5p is dat deze telefoon een groter scherm heeft. Zo wordt er namelijk gebruik gemaakt van een 6.3 inch IPS scherm, met een resolutie van 720×1600.

Hoewel de resolutie daarmee hoger is dan die van de Y5p, is de pixeldichtheid wel wat lager. Toch is het schem met 278 pixels per inch voldoende scherp.

Een voordeel zijn de betere camera’s. Zo heeft dit toestel een triple-camera setup, met ene 13 MP hoofdcamera, een 5 MP ultrawide-, en een 2 MP dieptecamera. Ook de selfie-camera heeft een hogere resolutie, namelijk van 8 MP. Zowel de hoofdcamera als de selfie-camera kunnen met 30 fps filmen in Full HD, en beeld vastleggen met HDR.

Een overeenkomst met de Y5p is de chipset, namelijk de Mediatek MT6762R Helio P22. Wel heeft deze meer RAM, namelijk 3 GB, en twee keer zoveel opslagruimte, namelijk 64 GB. Ook bij dit toestel is de opslagruimte verder uit te breiden door een microSD-kaart te plaatsen.

Deze smartphone is ook snel te ontgrendelen. In dit geval met de vingerafdrukscanner aan de achterzijde, die je dus het beste met je wijsvinger kunt bedienen. Het ontgrendelen met gezichtsherkenning ontbreekt op deze telefoon.

Een voordele van deze telefoon is de flinke batterij. De Y6p heeft namelijk een 5000 mAh batterij. Het opladen verloopt via micro-USB, en maximaal met 10 Watt. Er wordt een geschikte oplader en oplaadkabel meegeleverd.

De telefoon bevat een enkele speaker voor het afspelen van geluid, en daarnaast een 3.5 mm aansluiting voor het afspelen van de audio op andere apparaten.

Kortom is dit ook duidelijk een budget-toestel. Met de genoemde eigenschappen heeft dit toestel wel duidelijk een betere prijs-kwaliteitverhouding. De Y6p kost namelijk slecht zo’n 15-20 euro meer.

Dit toestel kopen? De Y6p is online te bestellen in de Huawei store, en op Amazon.nl. Ook is deze telefoon verkrijgbaar op Mobiel.nl, zowel als los toestel als bij een abonnement.

Huawei Y5p – Huawei’s goedkoopste telefoon (mei 2020)

Met de zeer lage prijs van onder de 100 euro, is de Huawei Y5p op dit moment de goedkoopste Huawei telefoon die je kunt kopen. Deze telefoon is sinds mei 2020 verkrijgbaar in Nederland.

In tegenstelling tot een aantal andere zeer goedkope nieuwe smartphone, draait de Y5p wél de nieuwste versie van Android, namelijk Android 10.

Een nadeel is dat deze telefoon Google Play Services heeft. Om apps te downloaden heeft deze smartphone daarvoor twee alternatieven, namelijk de Huawei AppGallery, en Petal Search. Met beide kun je apps zoeken en installeren.

De Huawei Y5p is voor tegenwoordige begrippen een kleine smartphone. Het IPS scherm van de telefoon heeft namelijk een 5.45 inch beelddiagonaal. Met de 1440×720 resolutie heeft deze telefoon toch een acceptabele pixeldichtheid van 295 pixels per inch, en dus een voldoende scherp beeld.

Deze smartphone heeft een enkele 8 MP hoofdcamera aan de achterzijde, en een 5 MP selfie-camera aan de voorzijde. Met beide camera’s kun je filmen in Full HD resolutie met 30 frames per seconden.

Aan de hardware van deze telefoon is duidelijk te merken dat het om een budget-toestel gaat. De telefoon bevat de Mediatek MT6762R chipset, en 2 GB aan RAM. Daarmee kun je met deze smartphone verwachten dat deze langzamer wordt bij multitasking.

Ook de 32 GB aan ingebouwde opslagruimte is wat krap. Wel is dit uit te breiden, omdat je een microSD-kaart kunt plaatsen in de Y5p.

Deze telefoon heeft géén vingerafdrukscanner om deze snel te ontgrendelen. Wel beschikt deze telefoon over gezichtsherkenning, en zal deze automatisch ontgrendelen als je gezicht wordt herkend.

De 3020 mAh batterij is voor hedendaagse begrippen ietwat aan de kleine kant. Ook het opladen over micro-USB van deze telefoon is in 2020 wat ouderwets. Ook zal het opladen met de meegeleverde 5 Watt oplader wat langzaam verlopen.

De telefoon heeft een 3.5 mm jack voor het aansluiten van oordopjes of een koptelefoon.

Je kunt de Y5p online bestellen in de Huawei store, op Bol.com, en op Amazon.nl. Bij alle drie de webshops ligt de prijs op dit moment net onder de 100 euro.

Huawei P Smart 2020 – nieuwste budgettelefoon (mei 2020)

De Huawei P Smart 2020 is de nieuwste budgettelefoon van Huawei, en sinds mei 2020 in Nederland verkrijgbaar.

Huawei P Smart 2020 Nieuwe Telefoon

Huawei P Smart 2020

Coolblue.nl (€198)

Deze smartphone draait Android 9.0 (Pie), en loopt daarmee dus één Android-versie achter.

Een voordeel van deze telefoon is dat deze, in tegenstelling tot voorgaande recente toestellen, wél Google Play Services heeft. Je kunt dus gebruik maken van de Google Play store en alle apps van Google.

Deze telefoon heeft een IPS LCD scherm van 2340×1080 pixels, bij een beelddiagonaal van 6.21 inch. Daarmee heeft deze telefoon een pixeldichtheid van 415 pixels per inch, en daarmee een scherp beeld.

Deze smartphone heeft twee camera’s aan de achterzijde, namelijk een 13 MP hoofdcamera, en een 2 MP dieptecamera. Hiermee is het mogelijk om te filmen in Full HD, met maximaal 60 frames per seconde. De selfie-camera zit aan de bovenkant van het scherm in het midden, in een ‘notch’. Deze camera heeft een 8 MP resolutie en kan in Full HD filmen met 30 frames per seconde.

Met de Kirin 710 chipset, 4 GB aan RAM, en 128 GB aan interne opslag, heeft deze smartphone middelmatig krachtige hardware. Voor z’n prijscategorie zijn dit echter bovengemiddeld goede eigenschappen. De hoeveelheid opslag is daarnaast uit te breiden met een microSD-kaart.

De P Smart 2020 heeft aan de achterzijde van het scherm een vingerafdrukscanner, die je dus met de wijsvinger kunt bedienen. Voor het aansluiten van bedrade oortjes of een koptelefoon is er een 3.5 mm jack aansluiting aanwezig.

Deze telefoon heeft een 3400 mAh batterij. Dat is tegenwoordig een gemiddeld grote batterij. Het opladen van deze batterij verloopt over microUSB, en gaat maximaal met 10 Watt. Daarmee is deze telefoon relatief langzaam met opladen.

De P Smart 2020 is beschikbaar in drie kleuruitvoeringen: zwart, blauw, en groen. Deze telefoon kopen? Deze is verkrijgbaar op Bol.com en Coolblue.nl voor iets minder dan 200 euro. Daarnaast is deze telefoon als los toestel en met abonnement verkrijgbaar op Mobiel.nl.

Huawei P40 Pro, en P40 Pro+ flagships (april/juni 2020)

De Huawei P40 Pro en de P40 Pro+ zijn twee smartphones met veel overeenkomsten, en een paar kleine verschillen. De P40 Pro is sinds april 2020 beschikbaar, en de P40 Pro Plus sinds juni 2020. Dit zijn beide high-end smartphones.

Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro

Bol.com (€849)

Beide telefoons draaien Android 10 (Pie), maar hebben géén Google Play en worden geleverd zonder andere Google apps. Wel kun je via Huawei’s eigen AppGallery Android apps installeren.

Ook de schermen van de twee telefoons zijn gelijk. Er wordt gebruik gemaakt van een scherm met 6.58 inch OLED scherm, met een resolutie van 1200×2640. Met de pixelichtheid van 441 pixels per inch, zorgt dat voor een scherp beeld. Daarnaast ondersteunt dit scherm HDR, en dus een groot kleurbereik.

Een ander voordeel van het scherm is de hoge verversingssnelheid van 90 Hz. Daarmee kan dit scherm meer frames per seconde laten zien, wat zorgt voor een vloeiender beeld. Dat is onder andere nuttig bij gaming.

Het grootste verschil tussen de P40 Pro, en de P40 Pro+, zit in de camera’s. De P40 heeft aan de achterzijde vier verschillende camera’s, en de P40 Pro+ heeft er vijf. Beide smartphones hebben een 50 MP groothoeklens hoofdcamera, en een 40 MP ultra-groothoeklens camera, en een TOF 3D camera.

Het verschil is de gebruikte telefoto camera’s. De P40 gebruikt een enkele 12 MP periscoop telefoto camera, met 5× optische zoom. De P40 Pro+ heeft een 8 MP periscoop telefoto camera, met 10× optische zoom, en daarnaast een 8 MP telefoto camera met 3× optische zoom. Daarmee is de P40 Pro+ voornamelijk beter in het nemen van ingezoomde foto’s.

De camera’s van beide telefoons zijn erg goed. Op dit moment is de Huawei P40 Pro de smartphone met de hoogste score bij de camera-test van DXOmark, en daarom dus de smartphone met de beste camera. De camera van de P40 Pro+ is op papier nóg beter, maar is op dit moment nog niet getest.

Het is met deze camera’s mogelijk om te filmen in 4K met 60 frames per seconde, en met wel 960 frames per seconde in Full HD. Dat maakt het mogelijk om slow-motion beelden vast te leggen.

De selfie-camera’s van deze twee phones zijn hetzelfde, namelijk een 32 MP groothoeklens camera, die daarnaast ook in staat is om in 4K resolutie te filmen met 60 frames per seconde.

Beide smartphones bevatten dezelfde chipset, namelijk de zeer krachtige Kirin 990 5G. Daarnaast hebben alle uitvoeringen van beide smartphones met 8 GB aan RAM een flinke hoeveelheid geheugen.

Wel zijn er verschillende uitvoeringen beschikbaar wat betreft intern geheugen. Beide smartphones hebben een 256 GB en 512 GB uitvoering. De P40 Pro is daarnaast ook beschikbaar met 128 GB aan intern geheugen. Daarnaast is het mogelijk om het geheugen uit te breiden met een Nano Memory Card.

Een ander verschil is te vinden bij de batterij. Beide smartphones een 4200 mAh batterij, die je met maximaal 40W weer snel kunt opladen. Ook ondersteunen beide smartphones draadloos opladen. Hier zit er wel een verschil in de oplaadsnelheid. De P40 Pro+ kan de batterij namelijk net zo snel draadloos opladen als bedraad: namelijk met 40 Watt. De Pro heeft hierbij een lagere snelheid, namelijk 27 Watt. Toch is dat voor draadloos opladen nog steeds erg snel.

Beide smartphones hebben een USB-C aansluiting voor het opladen van de smartphone, en het overzetten van bestanden. Helaas ontbreekt de 3.5 mm jack aansluiting op beide smartphones.

Wel zijn beide smartphones waterdicht tot 30 minuten op 1.5 meter diepte. Ook zijn beide smartphones snel te ontgrendelen. Hierbij wordt een nieuw type vingerafdrukscanner gebruikt, namelijk onder het scherm.

De Huawei P40 Pro Plus is verkrijgbaar in twee verschillende kleuruitvoeringen: zwart en wit. Bij de P40 Pro heb je vijf verschillende keuzes: zwart, wit, blauw, zilver, of goud.

De P40 Pro bestellen? Deze is verkrijgbaar voor €849 op Bol.com, en zowel als los toestel als met abonnement op Mobiel.nl. De Huawei Pro Plus is flink duurder, en is op dit moment voor €1399 te bestellen als los toestel, en daarnaast ook met abonnement verkrijgbaar, op Mobiel.nl.

Huawei P40 – nieuwe high-end Huawei telefoon (april 2020)

De Huawei P40 is de basisuitvoering van de nieuwste Huawei telefoon in de high-end P-serie, en verkrijgbaar sinds april 2020.

Deze smartphone draait Android 10, maar heeft als veel nieuwe Huawei smartphones het nadeel dat deze géén Google Play Services heeft. De P40 maakt gebruik van Huawei Mobile Services, waarmee je Android apps kunt downloaden en installeren via de Huawei AppGallery.

De P40 heeft een OLED scherm met een beelddiagonaal van 6.1 inch. De resolutie is 2340×1080 pixels. Door het gebruik van OLED heeft deze telefoon een perfect contrast, en door de hoge resolutie ook een scherp beeld.

Voor het maken van foto’s heeft de P40 een triple-camera layout, die bestaat uit een 50 MP groothoeklens camera, een 8 MP telefoto camera, en een 16 MP ultra-wide camera. Om selfies te maken of te videobellen, zit er aan de linker bovenkant van het scherm een uitsparing voor een 32 MP selfie-camera. Met zowel de hoofdcamera als de selfie-camera is het mogelijk om in 4K te filmen met 60 frames per seconde.

De hardware van deze smartphone is zeer krachtig. Er wordt gebruik gemaakt van de Kirin 990 5G chipset; een van de krachtigste chipsets op dit moment. Met 8 GB aan RAM, heeft deze smartphone ook een flinke hoeveelheid geheugen.

De hoeveelheid interne opslag hang af van de versie van de P40 die je kiest. Deze is namelijk verkrijgbaar met 128 GB aan interne opslag, of met 256 GB. Daarnaast kun je gebruik maken van een Nano Memory kaart om de hoeveelheid opslagruimte uit te breiden.

Een nieuw technologie die wordt toegepast in de P40 is de vingerafdrukscanner onder het scherm. Zo kun je het scherm snel ontgrendelen door je duim op de juiste plek op het scherm te plaatsen.

Met een 3800 mAh batterij, heeft de P40 onder nieuwe telefoons een iets bovengemiddelde capaciteit. De batterij alleen bedraad over USB-C op te laden, maximaal met 22.5 Watt. Verder heeft deze telefoon géén 3.5 mm mini-jack aansluiting, dus zul je gebruik moeten maken van een USB-C naar 3.5 mm adapter, of muziek afspelen over bluetooth.

Deze telefoon kopen? Je kunt deze als los toestel bestellen op Amazon.nl, en zowel als los toestel en met abonnement op Mobiel.nl.

Huawei P40 Lite E – goedkope Huawei smartphone (maart 2020)

De P40 Lite E is een goedkopere en minder krachtige telefoon van de P40 Lite. Deze smartphone is wel rond het zelfde moment uitgebracht, namelijk in maart 2020.

Huawei P40 Lite E

Huawei P40 Lite E

Megekko.nl (€182,90)

Een eerste nadeel van deze smartphone is dat deze een Android-versie achterloopt. Daarnaast heeft deze Android 9.0 (Pie) telefoon géén Google Play Services, en zul je dus apps moeten installeren via de Huawei AppGallery.

Daarnaast is het 6.39 inch IPS LCD scherm met een resolutie van 1560×720 pixels, en een pixeldichtheid van 269, minder scherp dan dat van de P40 Lite.

Deze smartphone heeft aan de achterzijde drie camera’s. De hoofdcamera heeft een 48 MP resolutie. Daarnaast is er een 8 MP ultrawide camera, en een 2 MP dieptecamera. Voor het maken van selfies en videobellen is er aan de voorkant een 8 MP selfie-camera aanwezig, die in het scherm zit met een punch-hole design.

Voor het snelle ontgrendelen heeft deze telefoon een vingerafdrukscanner aan de achterzijde. Deze zul je dus moeten bedienen met je wijsvinger.

Ook de hardware van deze smartphone is een stapje minder krachtig dan dat van de P40 Lite. Toch is deze met de Kirin 710F chipset en 4 GB aan RAM nog gemiddeld krachtig, en krachtiger dan vele smartphones van dezelfde prijs.

Voor het opslaan van bestanden heeft deze telefoon een intern geheugen van 64 GB. Een voodeel op de P40 Lite is dat je dit kunt uitbreiden met de meer gebruikelijke micro-SD opslagkaartjes.

De batterij van 4000 mAh is vrij groot. Het echt snelle opladen is bij deze telefoon niet mogelijk. De maximale laadsnelheid is namelijk 10 Watt. Dat er geen echt hoge oplaadsnelheid mogelijk is, heeft te maken met de enigszins ouderwetse aansluiting die de telefoon gebruikt, namelijk micro-USB. Verder heeft deze telefoon een 3.5 mm mini-jack aansluiting, zodat je deze kunt aansluiten op verschillende audio-apparatuur.

Deze telefoon kopen? Je hebt dan keuze uit twee verschillende kleuruitvoeringen, namelijk zwart en blauw. Je kunt deze smartphone bestellen op Amazon.nl, of Megekko.nl. Daarnaast is deze telefoon met abonnement verkrijgbaar op Mobiel.nl.

Huawei P40 Lite – Huawei budget smartphone (maart 2020)

De P40 Lite is een nieuwe smartphone van Huawei in het budget-segment, en sinds begin maart 2020 verkrijgbaar in Nederland. Voor de lage prijs heeft deze smartphone toch goede eigenschappen.

Huawei P40 Lite

Huawei P40 Lite

Bol.com (€258)

Deze smartphone draait Android 10.0 (Pie), maar let op: ook deze smartphone heeft géén Google Play en wordt geleverd zonder andere Google apps. Wel kun je via Huawei’s eigen AppGallery Android apps installeren.

Deze smartphone heeft een IPS LCD scherm met een diagonaal van 6.4 inch, met een resolutie van 2310×1080 pixels. Daarmee heeft deze telefoon een pixeldichtheid van zo’n 398 pixels, en daarmee een bovengemiddeld scherp beeld.

Aan de achterzijde van de telefoon zit een quad-camera layout, met een 48 MP hoofdcamera, 8 MP ultrawide camera, 2 MP macrocamera (voor dichtbij), en een 2 MP dieptecamera. De selfie-camera aan de voorzijde heeft een 16 MP resolutie, en zit links bovenin het scherm, in een zogenaamde ‘punchhole’. Met beide camera’s is het mogelijk om te filmen in Full HD resolutie (1080p).

De telefoon is snel te ontgrendelen met je duim; er zit namelijk een vingerafdrukscanner aan de rechter zijkant.

Met de Kirin 810 chipset en 6 GB aan RAM heeft deze smartphone voor dit budget bovengemiddeld krachtige hardware. Er is 128 GB aan interne opslag, dat je verder kunt uitbreiden met een Nano Memory card.

Ook de batterij van 4200 mAh aan capaciteit is relatief groot. Fast charging verloopt wel met 40 Watt, waarmee je de batterij voor 70% op kunt laden in 30 minuten. Opladen, en het overzetten van bestanden, verloopt via USB-C. Daarnaast heeft de P40 Lite ook nog een 3.5 mm jack aansluiting, om bedrade oortjes of een koptelefoon aan te sluiten.

De Huawei P40 Lite kopen? Deze is verkrijgbaar in drie verschillende kleuruitvoeringen, namelijk zwart, groen, en roze. Je kunt deze smartphone bestellen op Amazon.nl, of Bol.com. Ook is dit toestel met abonnement verkrijgbaar op Mobiel.nl.

Huawei Mate Xs – Huawei’s vouwtelefoon! (maart 2020) 

De Huawei Mate Xs is de vouwtelefoon van Huawei, en sinds maart 2020 verkrijgbaar. Deze is in gelimiteerde oplage beschikbaar bij Mediamarkt. Daarnaast is het mogelijk om deze telefoon te importeren via buitenlandse verkopers.

Huawei Mate Xs

Huawei Mate Xs

Mediamarkt.nl (€2499)

De Huawei Mate Xs draait Android 10, op dit moment de nieuwste versie. Helaas heeft deze smartphone geen Google Play Store, en zijn ook de andere Google Apps niet voorgeïnstalleerd. Om apps te installeren, zul je gebruik moeten maken van de Huawei AppGallery. In deze video zie je in het kort hoe dat werkt.

Omdat dit een vouwtelefoon is, heeft deze een OLED scherm. OLED schermen zijn, in tegenstelling tot LCD schermen, vouwbaar uit te voeren. In uitgevouwen toestand, heeft het scherm een 8 inch beelddiagonaal, en een resolutie van 2480×2200 pixels.

In dichtgevouwen toestand heeft het scherm een diagonaal van 6.6 inch, en een resolutie van 2480×1148 pixels. Het scherm heeft een pixeldichtheid van 414 pixels per inch, en is daarmee bovengemiddeld scherp. Daarnaast zorgt het OLED scherm voor een perfect contrast en een goede kleurnauwkeurigheid.

Het scherm vouwt van de normale stand uit naar de linkerkant. Vouw je dit weer dicht, dan klikt dit vast. De powerbutton van deze telefoon werkt ook als vingerprintscanner, en is daarom te gebruiken om de telefoon snel te ontgrendelen.

De camera’s van de smartphone zitten allemaal aan de achterzijde. Wil je een selfie nemen, dan maak je ook gebruik van deze camera’s, en kun je op het scherm aan de achterkant van de telefoon zien hoe de selfie eruit komt te zien.

Er wordt gebruik gemaakt van een quad-camera layout. Daarvan heeft de hoofdcamera een 40 MP resolutie, en is er daarnaast een 8 MP telefoto camera, een 16 MP ultrawide camera, en een 3D TOF camera. Met deze camera is het ook mogelijk om in 4K te filmen, namelijk met 30 frames per seconde.

Deze smartphone gebruikt de Kirin 990 5G chipset, en heeft 8 GB aan RAM. Daarmee is dit een zeer krachtige smartphone. Voor opslag is er 512 GB aan interne opslagruimte beschikbaar, dat je verder kunt uitbreiden met een Nano Memory kaart, Huawei’s tegenhanger van een SD-kaart.

Om het grote scherm te kunnen voorzien van stroom, heeft de Huawei Mate XS ook een flinke batterij. Deze batterij heeft met 4500 mAh namelijk een hoge capaciteit. Met de zeer hoge laadsnelheid van wel 55 Watt, is de batterij in 30 minuten weer op 85% lading. De benodigde snellader wordt meegeleverd.

Het opladen, en het overzetten van bestanden, verloopt bij deze smartphone via een USB-C port. Ook wordt er een set bedrade oordopjes met een USB-C aansluiting meegeleverd.

De Mate Xs heeft geen 3.5 mm jack uitgang. Wel zou je gebruik kunnen maken van een USB-C naar 3.5 mm adapter, en heb je uiteraard de mogelijkheid om draadloos te verbinden met oortjes of headphones via bluetooth (versie 5.0).

Deze smartphone is in Nederland verkrijgbaar op Mediamarkt.nl voor €2499, of te bestellen via AliExpress.com en Banggood.com.

Huawei Y6s (januari 2020) – nieuwste Huawei telefoon

De Huawei Y6s is de nieuwste telefoon van Huawei die ook in Nederland verkrijgbaar is. Deze telefoon is hier namelijk sinds januari 2020 te koop als los toestel, of bij een abonnement.

De Y6s kost los zo’n 160 euro, en is daarmee een budget-smartphone. Deze smartphone draait Android 9.0 (Pie), en loopt daarmee dus eigenlijk een Android-versie achter. Het is onbekend of er een update naar Android 10 beschikbaar wordt.

Huawei Y6s Nieuwste Huawei Telefoon

Huawei Y6s

Bol.com (€159)

Deze smartphone heeft een IPS LCD scherm met een diagonaal van 6.09 inch, en daarbij een resolutie van 1560×720 pixels. Met een pixeldichtheid van 282 pixels per inch zorgt dat voor een voldoende scherp beeld.

Voor het maken van foto’s zit er aan de achterzijde van de Y6s een enkele 13 MP camera. Hiermee kun je ook filmen in Full HD, met 30 frames per seconde. Aan de voorzijde zit de selfie-camera van 8 MP. Hiervoor zit aan de bovenkant van het scherm een uitsparing, ofwel een ‘notch’.

Aan de achterzijde zit een vingerafdrukscanner om de telefoon snel te ontgrendelen. Vanwege de plaatsing hoog op de achterkant is deze bedoeld voor de wijsvinger.

Wat betreft hardware wordt er bij deze telefoon gebruik gemaakt van de Helios P35 chipset, met een octa-core processor, en bevat daarnaast 3 GB RAM. Daarmee is deze telefoon voldoende krachtig om snel te blijven bij dagelijks gebruik. Bij flinke multitasking kan 3 GB RAM soms wel wat weinig zijn.

Voor opslag is er intern 32 GB aan opslagruimte aanwezig. Ook dat kan aan de krappe kant zijn als je veel foto’s en video’s maakt. Gelukkig is de opslagruimte wel uit te breiden met een micro-SD kaart. Je kunt een microSD-kaart met een grote opslagruimte tot wel 512 GB in deze telefoon plaatsen. Daarmee kun je ruim voldoende ruimte creëren.

Met een batterij van 3020 mAh heeft deze smartphone een gemiddelde accuduur, en zal deze bij gemiddeld gebruik het een dag vol moeten houden. Om de telefoon op te laden moet er een micro-USB oplader gebruikt worden. Deze telefoon beschikt dus niet over USB-C, en loopt daarmee dus wat achter. Wel is er een 3.5 mm AUX uitgang om bedrade oortjes of koptelefoons aan te sluiten.

Omdat deze telefoon erg nieuw is, zijn er nog weinig uitgebreide reviews beschikbaar. Een goede review is te vinden op GizGuide.com. Hier wordt de bouwkwaliteit en de goede prijs-kwaliteitverhouding als voordelen genoemd, maar de matige prestatie van de camera met weinig licht als nadeel. Hier zijn ook een aantal foto’s te zien die met de camera van de Y6s zijn gemaakt. De eindbeoordeling van deze telefoon is hier een 4.07/5 sterren.

De Huawei Y6s kopen? Deze telefoon is beschikbaar in twee kleuruitvoeringen, namelijk zwart en blauw. Je kunt deze bestellen op Bol.com voor 159 euro. Op het moment van schrijven is dat een pre-order. Liever deze telefoon met een abonnement? Bekijk dan de abonnementen bij deze telefoon op Mobiel.nl.

Huawei Nova 5T (November 2019) – nieuwe mid-ranger

Een andere nieuwe telefoon van Huawei is de Nova 5T. Deze is in Nederland verkrijgbaar sinds november 2019. Met een prijs van zo’n 350 tot 400 euro is dit een mid-range telefoon. Ook deze telefoon draait out-of-the-box Android 9.0 (Pie). Dat kun je bij de Nova 5T wel meteen upgraden naar de nieuwste Android-versie, Android 10.

Deze smartphone is iets groter dan de Y6s, en heeft een schermdiagonaal van 6.26 inch. Ook bij deze telefoon wordt er gebruik gemaakt van een IPS LCD scherm.

Wel is de resolutie flink hoger, namelijk 2340×1080 pixels. Daarmee komt het scherm uit op een pixeldichtheid van 412 pixels per inch, wat zorgt voor een zeer scherp beeld.

Daarnaast is de camera flink beter. Deze telefoon maakt gebruik van een quad-camera setup. Aan de achterzijde van de telefoon zitten dus vier camera’s. Afhankelijk van het soort foto dat je maakt wordt er gekozen voor de juiste camera, of wordt de data van meerdere camera’s gecombineerd.

In dit geval zit er een 48 MP hoofdcamera, een 16 MP ultra-wijde lens camera, een 2 MP macro-camera, en een 2 MP diepte-sensor. Naast het maken van foto’s kun je video’s opnemen, in de 4K resolutie (2160p), met 30 frames per seconde. In full HD kun je tot 60 frames per seconde filmen.

Aan de voorzijde zit een selfie-camera met een 32 MP resolutie. Deze zit links-bovenin het scherm, met een zogenaamd ‘hole-punch’-design. Je kunt met deze camera ook filmen, maximaal in full HD met 30 frames per seconde.

Om de telefoon snel te ontgrendelen, zit er in de rechter zijkant van deze telefoon een vingerafdrukscanner. Daarmee is deze bedoeld voor je duim.

Met de krachtige Kirin 980 chipset, en 6 GB aan RAM is dit een erg krachtige telefoon. Bij zware multitasking, en ook bij gaming, zal deze telefoon daarom goed presteren.

De opslagruimte van deze telefoon is 128 GB. Dat is voor de gemiddelde gebruiker voldoende. Een nadeel is dat je dit geheugen, in tegenstelling tot veel andere smartphones, niet kunt uitbreiden. Als je niet genoeg hebt aan de interne opslagruimte is dat dus een nadeel.

De batterij van de Nova 5T heeft met 3750 mAh een bovengemiddelde capaciteit, en zou het hiermee ruim een dag vol moeten houden. De batterij is snel op te laden, maximaal met een fast charger van 22.5W. Hiermee zit de telefoon op 50% lading na 24 minuten.

Voor het opladen, en overzetten van bestanden, beschikt deze telefoon over een USB-C port. Wel ontbreekt bij deze telefoon de 3.5 mm uitgang. Wel wordt er een USB-C naar headphone jack adapter meegeleverd. Verder kun je uiteraard gebruik maken van bluetooth om verbinding te maken met je oortjes of een koptelefoon.

Een goede review en test van veel verschillende functies is te vinden op Notebookcheck.net. Hier krijgt deze een eindscore van 84%. Een uitgebreide review, met veel nadruk op de camera, kun je lezen op CameraJabber.com. De reviewscore is hier een 4.5/5.

De Huawei Nova 5T kopen? Er zijn twee verschillende kleuruitvoeringen beschikbaar, namelijk met een glimmend zwarte of glimmend blauwe achterkant.

Op het moment van schrijven is de Nova 5T het voordeligst verkrijgbaar op Amazon.de. Daarnaast kun je de Nova 5T kopen op Bol.com. Wil je deze telefoon met een abonnement? Bekijk dan de opties op Mobiel.nl.

Huawei Mate 20 X (5G) (juli 2019) – beste nieuwe Huawei

Deze telefoon van Huawei is uitgebracht in juli 2019, en daarmee een van de nieuwe toestellen die ook beschikbaar is in Nederland. Van de beschikbare Huawei telefoons in Nederland is dit ook de krachtigste optie, en daarom de beste nieuwe optie. Deze smartphone wordt geleverd met Android 9, maar de update naar Android 10 is al beschikbaar.

Huawei Mate 20 X 5g

Huawei Mate 20 X 5G

Bol.com (€879)

Zoals de naam al duidelijk maakt, is een unieke eigenschap van deze telefoon de ondersteuning van het 5G mobiele netwerk. Daarnaast wordt ook 4G ondersteund.

Met een scherm van 7.2 inch is dit een grote smartphone. Omdat dit een high-end telefoon is, wordt er ook gebruik gemaakt van een OLED scherm, wat zorgt voor perfecte zwartwaarden, en een beter contrast.

De resolutie van het scherm is 2244×1080 pixels, waarmee deze telefoon uitkomt op een hoge pixeldichtheid van 346 ppi. Daarnaast ondersteunt dit scherm de volledige CIP-P3 kleurruimte, en wordt HDR10 beeldmateriaal ondersteunt. Met al deze eigenschappen heeft de Mate 20 X (5G) een prima scherm.

Deze telefoon heeft een triple-camera setup, met een 40 MP hoofdcamera, 8 MP telelens camera, en een 20 MP ultra-wide camera. Afhankelijk van de foto die je wil nemen wordt er automatisch gekozen voor geschikte camera(s). Ook kun je in 4K filmen met deze camera, met 30 frames per seconde.

De selfie-camera heeft een resolutie van 24 MP, en kan 30 frames per seconde filmen in Full HD. Voor de plaatsing van deze camera zit er bovenin het scherm in het midden een uitsparing, ofwel een ‘notch’.

Om de telefoon snel te ontgrendelen is er een vingerafdrukscanner aanwezig. Deze zit aan de achterzijde van de telefoon, en kun je dus ontgrendelen met je wijsvinger.

Net als de Nova 5T, wordt er bij deze telefoon gebruik gemaakt van de krachtige Kirin 980 chipset. Wel heeft de Mate 20 X (5G) meer werkgeheugen, namelijk 8 GB RAM. Daarmee is dit een zeer krachtige smartphone.

Ook is er meer opslagruimte beschikbaar. Er is namelijk 256 GB aan interne opslagruimte aanwezig. Om dit uit te breiden, kun je alleen gebruik maken van een Nano Memory card. Dat is een geheugenkaart die je in de telefoon kunt plaatsen in plaats van een tweede SIM-kaart.

Met een batterij van 4200 mAh capaciteit, en Fast Charging van wel 40 Watt, scoort deze telefoon ook op de batterij-eigenschappen erg goed.

Het opladen, en overzetten van bestanden, verloopt via de USB-C poort. Er zit op deze telefoon geen 3.5 mm voor oortjes of koptelefoons. Wel krijg je bij deze telefoon bedrade oortjes die je aan kunt sluiten op USB-C. Ook kun je uiteraard gebruik maken van bluetooth om verbinding te maken met headphones.

Een uitgebreide review inclusief voorbeeldfoto’s van de camera kun je vinden op Pocket-lint.com. Hier wordt het goede scherm, batterijduur, en de snelheid geprezen. In deze review is de eindscore een 4.5/5. Ook klanten zijn erg positief over deze telefoon. Op Amazon.de zijn er op dit moment 10 klantreviews beschikbaar, en is de gemiddelde score hier een 4.8/5.

De Huawei Mate 20 X 5G kopen? Er is één kleuruitvoering beschikbaar, namelijk ‘Emerald green’, een glimmend groene kleur. Het losse toestel is online het voordeligst te bestellen op Bol.com (879 euro), en daarnaast ook beschikbaar op Amazon.de.

Huawei P Smart Z (juni 2019)

De Huawei P Smart Z redelijk nieuw, en beschikbaar sinds juni 2019. Deze smartphone kost zo’n 230 euro, en zit daarmee tussen een echt budget-toestel en een mid-range toestel in. Deze smartphone gebruikt Android 9.0. Android 10 (bij Huawei EMUI 10), zit op het moment van schrijven nog in de bèta, dus ik verwacht dat de upgrade binnenkort beschikbaar is.

Huawei P Smart Z

Huawei P Smart Z

Amazon.de (bekijk prijs)

De P Smart Z heeft een IPS LCD scherm met een resolutie van 2340×2340. Met een een pixeldichtheid van 391 pixels per inch, zorgt dat voor zeer scherp beeld.

Voor het maken van foto’s zitten er twee verschillende camera’s aan de achterzijde. Dit zijn namelijk een 16 MP hoofdcamera, en een 2 MP dieptesensor.

Een unieke eigenschap aan de P Smart Z is de pop-up selfie-camera. Dit heeft als voordeel dat het scherm geen uitsparingen heeft, zoals een ‘notch’ of een ‘punch-hole’. Daardoor de hele voorzijde een scherm.

De selfie-camera komt automatisch omhoog als je binnen je camera het maken van een selfie selecteert. Deze camera heeft een resolutie an 16 MP. Zowel de hoofdcamera als de selfie-camera’s kunnen filmen in Full HD met 30 frames per seconde.

Deze telefoon kun je snel ontgrendelen met behulp van de vingerafdrukscanner aan de achterzijde, die daarmee is bedoeld voor je wijsvinger.

Wat betreft hardware wordt er gebruik gemaakt van de Kirin 710F chipset, en 4 GB aan RAM. Daarmee heeft deze smartphone mid-range eigenschappen. Voor bestandsopslag is er 64 GB intern beschikbaar, dat je verder kunt uitbreiden met een microSD-kaart. De telefoon ondersteunt ook grote microSD-kaarten, tot wel 1 TB.

Met een 4000 mAh batterij heeft de P Smart Z een bovengemiddeld grote batterij, die gemakkelijk een dag mee zou moeten gaan. De batterij is op te laden met de meegeleverde USB-C lader.Ook bevat deze telefoon nog een 3.5 mm jack voor het aansluiten van oortjes. Er worden ook bedrade oortjes met 3.5 mm jack meegeleverd.

De Huawei P Smart Z kopen? Op het moment van schrijven is deze het goedkoopste op Amazon.de (bekijk prijs), maar daarnaast ook beschikbaar op Bol.com. Wil je dit nieuwe Huawei toestel met abonnement? Bekijk dan de mogelijkheden op Mobiel.nl.

Huawei P30 lite (april 2019)

De Huawei P30 is beschikbaar in drie uitvoeringen: de P30 zelf, de P30 Pro, en de P30 lite. Hoewel al deze drie toestellen tegelijkertijd zijn aangekondigd, is hiervan is de P30 Lite het kortste verkrijgbaar in Nederland, dus behandel ik deze in dit artikel.

De P30 lite is een mid-range smartphone, en kost zo’n 250 tot 300 euro. De Huawei P30 Lite draait out-of-the-box Android 9, maar je kunt dit meteen updaten naar Android 10.

Huawei P 30 Lite

Huawei P30 lite

Mobiel.nl (€258)

Het beeldscherm van deze telefoon is 6.15 inch in diagonaal, en heeft een resolutie van 2312×1080 pixels. Daarmee heeft deze smartphone een hoge pixeldichtheid van 415 pixels per inch, en daardoor erg scherp beeld. Het scherm is een IPS LCD scherm.

Om foto’s te maken zitten er aan de achterzijde drie verschillende camera’s. Daarvan heeft de hoofdcamera een 48 MP resolutie, en is er verder een ultra-wide camera met 8 MP resolutie, en een 2 MP dieptesensor. Afhankelijk van het type foto dat je wil maken wordt de juiste camera gekozen.

De selfie-camera van deze smartphone heeft een 24 MP resolutie. Voor deze camera is er aan de bovenkant van het scherm een uitsparing, ofwel een ‘notch’.

Om de smartphone snel te kunnen ontgrendelen, kun je met je wijsvinger gebruik maken van de vingerafdrukscanner aan de achterkant.

Met de Kirin 710 chipset, en 4 GB aan RAM heeft deze telefoon gemiddeld krachtige hardware voor een mid-range telefoon. Er is 128 GB aan opslagruimte beschikbaar, dat je verder kunt uitbreiden door een microSD-kaart te plaatsen.

Deze telefoon ondersteunt maximaal microSD-kaarten van 1 TB; het grootste formaat dat op dit moment beschikbaar is. Als je zo’n opslagkaartje wil gebruiken kun je de telefoon niet meer als dual-sim telefoon gebruiken; je kunt in de extra sleuf namelijk óf een SIM-kaart, of een microSD-kaart plaatsen.

De batterij van deze telefoon heeft een capaciteit van 3340 mAh, en heeft daarmee een gemiddeld grote capaciteit voor nieuwe toestellen. De batterij is snel op te laden met maximaal 18W.

Deze telefoon is erg populair, en krijgt veel positieve beoordelingen van klanten. Zo zijn er op Bol.com op dit moment 98 reviews van klanten, en is de gemiddelde beoordeling een 4.7/5.

Deze smartphone kopen? Er zijn drie verschillende kleuruitvoeringen beschikbaar, namelijk zwart, blauw, en wit. Op Mobiel.nl is de prijs van het losse toestel op dit moment met een prijs van €259 het voordeligst te krijgen. Ook kun je daar de P30 Lite bestellen met abonnement. Verder is deze telefoon onder andere verkrijgbaar op Bol.com.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een nieuwe Huawei telefoon, of een van de genoemde toestellen? Laat hieronder je vraag achter, en je krijgt gericht advies! Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Ook dan kun je hieronder een bericht achterlaten.

Plaats een reactie

Send this to a friend