Tablet aansluiten op TV? Uitleg van drie mogelijkheden!

Heb je een Android tablet, bijvoorbeeld van Samsung, en wil je deze aansluiten op je TV? Er zijn daarvoor meerdere mogelijkheden.

Je vind hier de uitleg van het aansluiten van een tablet op je televisie met kabel, voor HDMI en voor VGA, en de beste optie om de tablet draadloos te verbinden met de TV, namelijk over Wi-Fi met een Chromecast.

Deze genoemde opties werken onafhankelijk van het merk van je TV. Het koppelen van een Android tablet aan een Samsung TV, Sony TV, Philips TV, of LG TV werkt allemaal op dezelfde manier. Of een methode mogelijk is, hangt alleen af van de beschikbare aansluitingen op de TV.

Tip: heb je een tablet van Apple, een iPad? Bekijk dan het artikel over het aansluiten van een iPad op de TV.

1. Een (Samsung) tablet aansluiten op TV met kabel via HDMI

Je tablet bedraad aansluiten op de TV? Bij de meeste tablets is dat mogelijk. Veel moderne TV’s hebben een HDMI ingang. HDMI is een aansluiting voor zowel video als audio. Sluit je een apparaat aan over HDMI, dan kan de TV zowel de video als audio van dit apparaat weer te geven.

Je zult dan op de TV de gebruikte HDMI-poort moeten kiezen als ‘input’.

De meeste tablets hebben echter géén HDMI-uitgang. Wel hebben bijna alle tablets een USB-port. Oudere tablets hebben meestal een micro-USB port, en nieuwe tablets een USB-C port. Hoe je jouw tablet aansluit op de TV hangt af van welke port deze heeft.

Mhl Adapter Micro Usb HdmiHeeft jouw tablet een micro-USB port? Sommige tablets met een USB aansluiting ondersteunen de MHL-standaard. Daarom kun je met deze tablets gebruik maken van een MHL-adapter.

Een goede en voordelige MHL-adapter is deze van Saxonia. Deze sluit je met de micro-USB aansluiting aan op je tablet. Sluit vervolgens een HDMI-kabel aan op de HDMI-port op de andere kant van de adapter, en op je TV.

Heb je een tablet van Samsung? Samsung tablets hebben een 11-pin micro-USB aansluiting. Daarvoor heb je een andere MHL-adapter nodig, namelijk deze. De werking is hetzelfde als voor de bovengenoemde adapter.

Beide adapters ondersteunen maximaal de Full HD (1080p) resolutie. Beide opties zijn actieve adapters, en hebben daarom ook stroom nodig om te werken. Deze adapters hebben beide een micro-USB ingang voor stroom. Je kunt een USB-A port van je TV gebruiken als stroombron. Ook kun je hiervoor een USB-charger gebruiken. De stroomadapter en kabel worden niet meegeleverd.

Ondersteunt jouw tablet met micro-USB geen MHL? Kies dan voor één van de draadloze manieren om de tablet te verbinden met je TV verderop in dit artikel.

Tablet Aansluiten Op Tv Usb C HdmiHeeft jouw tablet een USB-C port? Bijna alle tablets met een USB-C ports ondersteunen audio en video. Je kunt dan gebruiken van een adapter. Een goede en gunstig geprijsde adapter is deze van A-Konic.

Deze sluit je met de USB-C aansluiting aan op de tablet. Vervolgens kun je een HDMI-kabel naar keuze gebruiken, en met de ene kant aansluiten op de port van de adapter, en aan de andere kant op de TV. Deze adapter ondersteunt ook beeld in de hoge 4K resolutie.

Naast de adapters zul dus je een HDMI-kabel nodig hebben. Heb je deze niet meer beschikbaar? Online zijn deze altijd flink goedkoper te bestellen dan in fysieke winkels. Zo kost een HDMI-kabel van 1.5 meter op Bol.com nog geen 4 euro.

2. Tablet met kabel op je televisie aansluiten via VGA

Heb je een oudere TV, dan is het mogelijk dat hier geen HDMI aansluiting op zit. Vaak zit er dan wel een VGA aansluiting op. Ook oudere monitors en beamers maken vaak gebruik van VGA. Je kunt een tablet ook bedraad aansluiten op een TV met VGA.

Micro Usb Mhl Vga Adapter

In tegenstelling tot HDMI, wordt er over VGA alleen een video-signaal verstuurd. Daarom zul je dus ook de 3.5 mm audio ingang van je TV moeten gebruiken om het geluid van je tablet op je TV af te spelen.

Eenmaal aangesloten, zul je op de TV de gebruikte VGA-poort moeten kiezen als ‘input’ om het beeld van de tablet op de TV te zien.

Heb je een (Samsung) tablet met micro-USB port en MHL ondersteuning? Daarbij is het mogelijk om gebruik te maken van deze adapter van Evertech. Deze is geschikt voor tablets met een 11-pins micro-USB aansluiting.

Deze adapter sluit je met de adapter rechtstreeks aan op de VGA ingang van de TV. Daarnaast zul je de meegeleverde 3.5 mm audiokabel op de adapter, én op de 3.5 mm jack ingang van je TV aan moeten sluiten. Vervolgens sluit je de mannelijke micro-USB kabel die aan de adapter zit rechtstreeks aan op je tablet.

Ook dit is een actieve adapter. Daarom zul je deze nog moeten voorzien van stroom, over de micro-USB ingang. Je kunt hiervoor de USB-A port op je TV gebruiken, of een USB-charger. Let op: de micro-USB kabel hiervoor wordt niet meegeleverd. Wel is dit een zeer veelvoorkomend type kabel, dus ga na of je nog zo’n kabel over hebt. Anders is deze online te bestellen voor een paar euro.

Heb je een tablet met een USB-C port? Dan kun je gebruik maken van de Belkin USB-C naar VGA adapter. Deze zet sluit je met de USB-C aansluiting aan op je tablet. Vervolgens zul je een VGA-kabel moeten aansluiten op de andere zijde van de adapter, en op je TV. Heb je geen VGA-kabel meer liggen? Deze kun online bestellen voor een paar euro.

Om ook het geluid op de TV te krijgen, zul je daarnaast nog een 3.5 mm audiokabel aan moeten sluiten tussen de tablet en de TV. Ook deze kabel is online te bestellen voor een paar euro (bijvoorbeeld hier).

3. Tablet draadloos verbinden met TV met Google Chromecast

Een andere optie is om de tablet draadloos met de TV te verbinden. De populairste optie is om daarvoor gebruik te maken van de Google Chromecast.

Google Chromecast Tablet Draadloos Verbinden Met Tv

De Chromecast is een draadloze (Wi-Fi) ontvanger. Met tablets, smartphones, of andere apparaten op hetzelfde Wi-Fi netwerk, kun je hier draadloos beeld naartoe ‘streamen’.

De Chromecast sluit je aan op een HDMI-ingang van je TV. Daarnaast heeft de Chromecast stroom nodig, en sluit je deze met de meegeleverde micro-B kabel aan op een USB-port van je TV, of op de meegeleverde USB charger, die je op zijn plaats op het stopcontact aansluit.

Om de Chromecast te gebruiken, zul je op je tablet de app Google Home moeten installeren, en de Chromecast via deze app moeten koppelen. Eenmaal geïnstalleerd, verschijnt er op je tablet bij veel apps een knop om te streamen naar je TV.

Een korte demonstratie van het installatieproces en het streamen van video’s naar je TV is te zien in deze video. De Chromecast ondersteunt veel apps, waaronder Netflix, Spotify, en YouTube.

Je kunt dus je tablet (vanaf de bank) gebruiken om video’s te zoeken, om deze vervolgens te ‘casten’ naar je TV. Ook kun je de tablet gebruiken om bijvoorbeeld de video die je afspeelt op de TV bijvoorbeeld te pauzeren, of het volume aan te passen.

Het afspelen van video’s via de Chromecast kan maximaal in de Full HD resolutie (1o80p). Wil je beeld van je tablet in 4K streamen naar je TV? Dat kan met een krachtigere uitvoering van de Chromecast, namelijk de Chromecast Ultra.

De Chromecast kopen? Op dit moment kost deze bij de meeste webshops 39 euro. Je kunt de Chromecast onder andere kopen op Bol.com en Coolblue.nl.

Tip: Alle prijzen voor de Chromcast vergelijken? Bekijk dan de pagina ‘Chromecast aanbieding‘.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of over het aansluiten van je tablet op je TV, of opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Laat dan hieronder een bericht achter.

Plaats een reactie

Send this to a friend