E-ink tablet / Android e-reader kopen? Beste opties! (2021)

Op zoek naar een tablet met een e-ink scherm? Als je de voordelen van een e-ink scherm wil combineren met de functionaliteit van een tablet, heb je helaas weinig keuze. Toch zijn er een aantal e-readers beschikbaar, die Android draaien.

Je kunt vervolgens via de Google Play Store zelf apps naar keuze installeren. Zo hebben deze e-readers dezelfde functionaliteit als een Android tablet, en kun je prettig lezen door het e-ink scherm. Op dit moment zijn (2021) zijn er in Nederland slechts drie Android e-readers beschikbaar met Google Play Store. Dat zijn namelijk de:

Hieronder meer informatie over deze drie E-ink tablets.

Onyx Boox Max Lumi – de grootste (13.3″) en krachtigste optie; beste e-ink tablet!

Onyx Boox Max Lumi Beste E Ink Tablet

Bol.com €879,99 – gratis verzending Product bekijken

Met een 13.3 inch E-ink scherm, is de Boox Max Lumi de grootste E-ink tablet die je kunt kopen. Het scherm van deze tablet heeft een resolutie van 2200×1650 pixels. Daarmee heeft de Max Lumi een pixeldichtheid van 207 PPI.

Om deze tablet ook in het donker te kunnen gebruiken, beschikt deze E-ink tablet over het zogenaamde ‘MOON light 2’. Dat is een backlight-technologie van Boox, waarbij je zowel de felheid als de kleurwarmte van de backlight kunt instellen.

Net zoals bij andere tablets, is het scherm een touchscreen, zodat je de tablet kunt bedienen met aanraking. Daarnaast wordt er ook een bijpassende stylus meegeleverd, de zogeneaamde ‘Round-Shaped Stylus’ van Boox. Met deze stylus kun je schrijven en tekenen op de Boox Max Lumi. Gebruik je de achterkant van de pen, dan wordt dit door de tablet herkend als de gum-functie, en worden de lijnen die je met de stylus hebt gezet uitgegumd.

Omdat deze tablet gebruik maakt van Android 10, is dit een volwaardige Android tablet. Met Wi-Fi 4 kun je de tablet draadloos verbinden met je thuisnetwerk. Activeer eerst de Google Play Store via de instellingen van het apparaat (video met instructies), en je kunt vervolgens apps installeren via de Google Play Store.

Vanwege het zwart-witte E-ink scherm, zijn niet alle apps even geschikt. Zo zullen video’s, bijvoorbeeld op YouTube, in het zwart-wit worden afgespeeld, en met een lagere verversingssnelheid dan je gewend zult zijn van een LCD monitor. Ook is het met deze tablet helaas niet mogelijk om foto’s te maken, omdat deze geen camera heeft. Wel kun je geluidsopnames maken met de ingebouwde microfoon.

Apps voor het maken van tekeningen, het lezen van e-books, en ook voor het luisteren van muziek, werken ook allemaal prima op deze tablet. Voor het luisteren van muziek beschikt de tablet namelijk over ingebouwde stereo-speakers, een 3.5 mm koptelefoonaansluiting, en ook bluetooth 5.0 om te verbinden met draadloze oordopjes of koptelefoons.

De Boox Max Lumi beschikt over krachtige hardware, zeker vergeleken met de andere E-ink tablets. Zo maakt deze gebruik van een 8-core processor, met een maximale kloksnelheid van 1.8 GHz. Daarnaast is er 4 GB aan RAM, en 64 GB aan interne opslag.

Met een batterij van 4300 mAh capaciteit, heeft deze E-ink tablet een zeer lange batterijduur. De batterij kun je opladen via de USB-C port, en de meegeleverde USB-C naar USB-A kabel. Ook kun je de Boox Max Lumi gebruiken als extra scherm, en is er daarvoor een micro-HDMI port aanwezig. Ook wordt er een bijpassende HDMI-kabel meegeleverd.

Door de Boox Max Lumi aan te sluiten op je laptop of desktop PC, kun je dus ook gebruik maken van elke denkbare Windows applicatie op de Boox Max Lumi. Dat maakt het ook mogelijk om Windows programma’s te besturen met de meegeleverde stylus.

Wil je juist het beeld op de Max Lumi laten zien op een ander scherm? Dan kun je ook juist het beeld van de Lumi via Wi-Fi ‘casten’ naar een ander scherm. Op het scherm waar je op cast, wordt het beeld vervolgens in kleur weergegeven.

Deze tablet heeft een afmeting van 31 cm hoog, 22.8 cm breed, en 7.9 mm dik, en weegt 570 gram. Daarmee is dit een relatief grote en zware tablet.

Met alle genoemde eigenschappen is de Onyx Max Lumi simpelweg de krachtigste e-ink tablet die je op dit moment kunt kopen. Je kunt de Onyx Max Lumi bestellen op Bol.com en Coolblue.nl.

Onyx Boox Note Air: goede tablet, tekentablet, en e-reader in één (10.3 inch)

Onyx Boox Note Air - Android E-ink tablet

Coolblue.nl €479.99, gratis verzending Product bekijken

De Onyx Boox Note Air heeft een 10.3 inch E-ink Carta scherm, met een resolutie van 1872×1404 pixels. Daarmee is de pixeldichtheid van deze E-ink tablet 227 PPI. Zoals bij alle tablets het geval, is ook het scherm van de Onyx Boox Note Air een touchscreen. Zo kun je deze tablet bedienen met aanraking.

Om deze tablet ook in het donker te kunnen gebruiken, beschikt de Boox Note Air over de zogenaamde ‘MOON light 2’ backlight-technologie van Boox. Dat is een backlight waarbij je zowel de felheid als de kleurwarmte kunt instellen.

Met Android 10 als besturingssysteem, is de Onyx Boox Note Air een volledige Android tablet. Met een draadloze internetverbinding (Wi-Fi 5), heeft deze tablet toegang tot het internet, en kun je via de Google Play app store Android apps installeren.

Als tablet is de Onyx Boox Note Air prima geschikt voor het lezen van webpagina’s, en het afspelen van muziek, onder andere via Spotify. De Onxy Boox Note Air heeft namelijk ingebouwde speakers om het geluid af te spelen. Ook kun je via bluetooth (versie 5.0) verbinding maken met draadloze oordopjes of een koptelefoon voor het afspelen van je muziek.

Hoewel het ook mogelijk is om video te kijken op deze tablet, bijvoorbeeld via YouTube, is de kijkervaring daarbij een stuk minder dan dat van een tablet met een normaal scherm. Om te beginnen worden de video’s uiteraard in het zwart-wit weergegeven. Daarnaast is de framerate van het E-ink scherm ook flink lager dan dat van tablet met een LCD of een OLED scherm, waardoor het beeld een stuk minder vloeiend is.

In deze video zie je hoe het er op de Onyx Boox Note Air er uitziet als je een video kijkt op YouTube.

Een functie die ten opzichte van andere tablets ontbreekt, is de mogelijkheid om foto’s te maken. De tablet heeft namelijk géén ingebouwde camera’s. Wel is er een ingebouwde microfoon beschikbaar, waarmee je geluidsopnames kunt maken.

Verder is deze tablet zeer geschikt voor het maken van aantekeningen, en als tekentablet. Er wordt daarvoor ook een bijbehorende stylus meegeleverd, namelijk de ‘Boox Pen’. Deze stylus is magnetisch, en met de magneten aan de rechterkant van de Note Air vast te maken.

Uiteraard is de Note Air ook erg geschikt voor het lezen van e-books. Met de beschikbare apps op deze E-ink tablet,, heb je veel mogelijkheden om hier e-books op te zetten. Ook kun je e-books of andere bestanden vanaf je PC overzetten naar deze e-reader, met de meegeleverde USB-C naar USB-A kabel. Ook gebruik je deze kabel om de 3000 mAh batterij op te laden.

Met 3 GB aan RAM, en een 8 core 1.8 GHz processor, bevat de Onyx Boox Note Air krachtigere hardware dan bijna alle andere apparaten met een E-ink scherm. Deze hardware maakt het mogelijk om Android 10 soepel te kunnen draaien.

Deze e-reader is 22.94 cm hoog, 19.54 cm breed, en 5.8 mm dik. De donkerblauwe behuizing is uitgevoerd in aluminium, en heeft daarom een premium feel. Wel is het gewicht hierdoor bovengemiddeld hoog, en weegt de Onyx Book Note Air 420 gram.

Kortom is de Onyx Boox Note Air een prima tablet, tekentablet, en e-reader in één. Deze E-ink tablet kopen? Deze is verkrijgbaar voor €479,99 op Bol.com en Coolblue.nl, en daarmee een stuk gunstiger geprijsd dan de Onyx Boox Max Lumi.

Onyx Boox Nova 3 color – e-ink tablet met kleurenscherm

Onyx Boox Nova 3 Color

Bol.com €399,99 – gratis verzending Product bekijken

Wil je een e-ink tablet met kleurenscherm? Dan is op dit moment de Boox Nova 3 Color de enige beschikbare optie. Deze e-ink tablet heeft een 7.8 inch scherm, dat 4096 verschillende kleuren kan laten zien.

Met een resolutie van 1872×1404 pixels, heeft deze e-reader dezelfde resolutie als de voorgenoemde Boox Note Air. Op het kleinere scherm, is de pixeldichtheid wel een stuk hoger. Zo zorgt deze resolutie op het 7.8 inch scherm namelijk voor een pixeldichtheid van 300 ppi.

Het scherm is een touchscreen, dat je zowel met aanraking van je vingers als met de meegeleverde stylus kunt bedienen. De stylus maakt het makkelijker om aantekeningen te maken. De stylus van deze tablet maakt het ook mogelijk om lijnen uit te vegen. Gebruik je de achterkant van de stylus op het scherm, dan zullen deze worden ‘uitgegumd’.

Verder beschikt deze tablet ook over een backlight, maar het verschil dat je hierbij niet kunt kiezen voor een andere kleurwarmte.

Ook deze tablet draait Android 10, en beschikt over Wi-Fi 5 om te verbinden met het internet. Na het activeren van de Google Play Store, kun je talloze apps downloaden naar de Nova Color 3. Met het kleurenscherm, zien veel apps er vele malen beter uit op deze tablet dan op de zwart-wit tablets.

Helaas is ook bij deze tablet het niet mogelijk om foto’s te maken (geen camera), en zullen video’s er door de lage verversingssnelheid er op dit scherm niet zo goed uitzien. Wel is het met het kleurenscherm een stuk prettiger om bijvoorbeeld webpagina’s en stripboeken te lezen.

Ook het luisteren van audio gaat met deze e-reader prima. Zo bevat deze een ingebouwde speaker, en kun je met bluetooth 5.0 ook verbinding maken met een koptelefoon of bluetooth speaker.

De Onyx Nova 3 Color bevat een 8-core processor met een maximale kloksnelheid van 1.8 GHz, 3 GB aan RAM, en 32 GB aan interne opslagruimte. Daarmee is dit een bovengemiddeld krachtige tablet.

De batterij van deze tablet heeft een capaciteit van 3150 mAh, en is op te laden over USB-C. Er wordt een geschikte USB-A naar USB-C laadkabel meegeleverd, maar geen oplader. Wel kun je gebruik maken van elke USB-charger met een USB-A uitgang, bijvoorbeeld de oplader van je smartphone.

Door het kleinere scherm is dit ook een compacte en lichte e-ink tablet. Zo heeft deze een hoogte van 19.73 cm, een breedte van 13.7 cm, en een dikte van 7.7 mm. Het gewicht is slechts 265 gram. Dat maakt deze tablet gemakkelijk om mee te nemen.

Kortom is de Onyx Boox Nova 3 Color een krachtige e-ink tablet, en op dit moment de enige keuze met een kleurenscherm. Deze tablet kopen? Bekijk de huidige prijs op Bol.com of Coolblue.nl.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over e-ink tablets? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met één van de genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend