Kobo Clara 2E vs Nia? Complete vergelijking en advies!

Een e-reader van Kobo kopen, en twijfel je tussen de Clara 2E en de Nia? Om je te helpen beslissen, vind je op deze pagina een volledige vergelijking tussen deze twee Kobo e-readers.

Er zijn veel overeenkomsten tussen deze twee e-readers. Zo hebben deze twee Kobo e-readers allebei een zwart-wit e-ink touchscreen van 6 inch, en kun je met beide via Wi-Fi boeken downloaden.

Wel zijn er ook meerdere verschillen. Dit is een samenvatting van de belangrijkste verschillen tussen deze twee modellen:

  • Kobo Clara 2E: hogere resolutie (300 PPI) meer opslagruimte (16 GB), luisterboeken mogelijk via bluetooth, 50% grotere batterijcapaciteit, frontlight met aanpasbare kleurwarmte, IPX8 waterdicht. €149,99 op Bol.com
  • Kobo Nia: lagere resolutie (212 PPI), minder opslagruimte (8 GB), geen luisterboeken en geen bluetooth, kleurwarmte frontlight niet aanpasbaar, niet waterdicht. €109,99 op Bol.com

Hieronder een uitgebreidere vergelijking van de volledige specificaties, met een volledige uitleg van alle verschillen.

Vergelijktabel: Kobo Clara 2E vs Nia

Vergelijk hieronder beide e-readers op eigenschappen.

Kobo Clara 2E Kobo Nia
Kobo Clara 2e Ereader Kobo Nia
Adviesprijs: €149,99 €109,99
Huidige prijs: vergelijk! vergelijk!
Uitgebracht: september 2022 juli 2020
Schermeigenschappen
Scherm-type: E-ink, zwart-wit E-ink, zwart-wit
Schermdiagonaal: 6 inch 6 inch
Resolutie (pixels): 1448×1072 1024×758
Pixeldichtheid: 300 ppi 212 ppi
Schermverlichting? Ja, ComfortLight Pro Ja, ComfortLight
Kleurtemperatuur aanpasbaar? Ja Nee
Automatisch draaien? Nee Nee
Bediening en functies
Touchscreen?
Knopbediening?
Stylus?
Wi-Fi? Ja, Wi-Fi 5 Ja, Wi-Fi 4
Bluetooth?
Hardware eigenschappen
Opslagruimte: 16 GB 8 GB
Werkgeheugen: 512 MB 256 MB
Processorsnelheid: 1 GHz 900 MHz
Aansluitingen en batterij
SD-kaart lezer?
3.5 mm AUX out?
USB aansluiting: USB-C Micro-USB
Batterijcapaciteit: 1500 mAh 1000 mAh
Fysieke eigenschappen
Waterdicht? Ja, IPX8 Nee
Afmeting (cm): 15,9×11,2×0,87 15,9×11,2×0,9
Gewicht (gram): 171 172
Kleuren: zwart/blauw zwart
Meegeleverd: USB kabel,
Handleiding
USB kabel,
Handleiding
Meer informatie & bestellen
Officiële site: Kobobooks.com Kobobooks.com
Huidige prijs en bestellen: Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…

Kobo Clara 2E of Kobo Nia – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee e-readers.

Schermeigenschappen

Beide e-readers hebben dezelfde schermafmeting, en een beelddiagonaal van 6 inch. Daarmee hebben de Clara 2E en Kobo Nia de kleinste schermmaat onder de Kobo e-readers.

Beide e-readers maken, zoals bijna alle e-readers, gebruik van een zwart-wit e-ink scherm. Dit type scherm geeft zelf geen licht, en ziet er ook meer uit als echt papier dan een LCD of AMOLED scherm van een smartphone of tablet.

Wel zit er een verschil in de resolutie van deze twee e-readers. De Kobo Clara 2E heeft namelijk een hogere resolutie, van 1448×1072, en levert daarmee scherper beeld. De Kobo Nia heeft een lagere resolutie van 1024×758, en daarom een wat minder scherp beeld.

Beide e-readers hebben een optionele schermverlichting, waardoor je ook in het donker kunt lezen. Wel is er ook bij de schermverlichting een verschil te vinden.

Zo heeft de Kobo Clara 2E namelijk ‘ComfortLight Pro’, een type verlichting dat ook instelbaar is in kleurwarmte. Zo kun je het scherm met wit licht of met warm, oranjeachtig licht verlichten.

Het warme, oranjeachtige, licht heeft als voordeel dat dit comfortabeler is voor de ogen in het donker. Daarnaast is er aangetoond dat dit warme licht er niet voor zorgt dat je je weer ‘wakkerder’ zult voelen. Zo zal ‘s nachts lezen niet je nachtrust verstoren.

De Kobo Nia heeft de ‘ComfortLight’ schermverlichting, die niet instelbaar is in kleurwarmte.

Bediening en functies

Beide e-readers hebben een touchscreen, en zijn volledig te bedienen met aanraking op het scherm. In tegenstelling tot een aantal grotere Kobo e-readers, hebben ze géén knoppen voor bediening. Ook hebben beide e-readers géén ondersteuning voor een stylus.

Wil je een e-reader die wel ondersteuning heeft voor een stylus, bekijk dan eens de Kobo Elipsa of Kobo Sage.

Beide e-readers beschikken over Wi-Fi, waardoor je boeken vanuit de Kobo Store direct naar de e-reader kunt downloaden. Met de ondersteuning voor Wi-Fi 5, ondersteunt de Clara 2E wel sneller internet dan de Kobo Nia, die ondersteuning heeft voor Wi-Fi 4.

Een belangrijk verschil is dat de Kobo Clara 2E ook bluetooth heeft, en het afspelen van luisterboeken ondersteunt. Na een draadloze koptelefoon of oordopjes gekoppeld te hebben via bluetooth, kun je de audio van de luisterboeken hier naartoe streamen.

Ook kun je boeken overzetten vanaf je PC of laptop met een USB-kabel. Wel zit er een verschil in de soort USB-aansluiting. De Kobo Clara 2E heeft namelijk een USB-C port, terwijl de Nia een micro-USB port heeft.

Hardware en batterij

Een verschil tussen de twee e-readers is de hoeveelheid opslagruimte. De Kobo Clara 2E beschikt over 16 GB opslagruimte, terwijl de Kobo Nia 8 GB opslagruimte heeft. Beide hebben daarmee nog steeds een prima hoeveelheid opslagruimte.

De voornaamste reden voor extra opslagruimte op de Clara 2E, is omdat luisterboeken meer ruimte innemen. Op de Nia kun je alleen ebooks lezen, dus heb je ook minder opslagruimte nodig.

De interne opslagruimte van beide e-readers is niet verder uit te breiden, want beiden hebben geen microSD kaartlezer.

Wel een verschil is de snelheid van de twee e-readers. Met de iets snellere 1 GHz processor, en 512 MB werkgeheugen (RAM) is de Clara 2E wat sneller dan de Kobo Nia, die een 900 MHz processor heeft, en de helft van het werkgeheugen (256 MB).

Nog een voordeel van de Clara 2E, is de hogere batterijcapaciteit, van 1500 mAh. Dat is 50% meer dan de 1000 mAh batterij in de Nia. Toch zal de batterij van beide e-readers alsnog goed zijn voor weken lang lezen. Speel je veel luisterboeken af, dan is de batterijduur wel een stuk korter.

Beide e-readers laden op over de USB-port. Het voordeel van de Clara 2E is de USB-C port, die dezelfde is als die van de meeste smartphones. Zo kun je gemakkelijk de e-reader aan de oplader leggen, zonder dat je eerst een kabel hoeft te verwisselen. Bij de Kobo Nia is dat waarschijnlijk wel nodig, omdat deze een micro-USB port heeft voor het opladen.

Naast het gebruik van een USB-charger, zullen beide e-readers ook automatisch beginnen met opladen als je deze aansluit op een USB-A port van je computer.

Fysieke eigenschappen en ontwerp

Wat betreft fysieke eigenschappen is er weinig verschil tussen de twee e-readers. Ze hebben hetzelfde schermformaat, en ongeveer een even dikke rand rondom het scherm. Daardoor zijn de afmetingen en gewicht van beide e-readers ongeveer gelijk.

Hieronder de afmetingen en het gewicht van beide e-readers:

  • De Kobo Clara 2E is 15.9 cm hoog, 11.2 cm breed, 0.87 cm dik, en weegt 171 gram
  • De Kobo Nia is 15.9 cm hoog, 11.2 cm breed, 0.9 cm dik, en weegt 172 gram

Wel is een verschil te zien aan de achterzijde. De Kobo Clara 2E heeft namelijk een donkerblauwe achterkant, en de Kobo Nia een volledig zwarte achterkant.

Een ander belangrijk verschil is de waterdichtheid. De Kobo Clara 2E is namelijk wél waterdicht, maar de Kobo Nia niet.

Tip: meer Kobo e-readers met elkaar vergelijken? Vergelijk hier alle huidige Kobo e-readers!

Kobo Clara 2E of Kobo Nia kopen – prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de Kobo Clara 2E, of juist de Kobo Nia kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen, en de huidige prijs.

De Kobo Clara 2E is alleen verkrijgbaar in het zwart, met donkerblauwe achterkant. De Nia is alleen verkrijgbaar in het zwart.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Kobo Clara 2E of Kobo Nia? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze e-readers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend