JBL Quantum gaming headsets: 100 vs 200, 300, 400, 600, 800, One!

Interesse in een JBL (Quantum) gaming headset, maar weet je nog niet welke de beste keuze is voor jou? Om je keuze makkelijker te maken, vind je op deze pagina een duidelijk overzicht van alle huidige gaming headsets van JBL van dit moment (zomer 2020).

De huidige productlijn zijn de Quantum gaming headsets. Hieronder kun je al deze gaming headsets vergelijken op de belangrijke eigenschappen in de vergelijktabel. Vervolgens vind je meer informatie over de overeenkomstige eigenschappen van deze koptelefoons, en meer uitleg over de bijbehorende QuantumENGINE software.

Daarna vind je per Quantum gaming headset meer informatie, voornamelijk over de unieke eigenschappen van elke headset. Hierbij wordt er ingegaan op de voordelen en nadelen, en voor wat voor type gebruiker de gaming headset wel, of juist niet, een goede keuze is.

Alle JBL Quantum gaming headsets vergelijken

JBL Quantum gaming headsets vergelijken? JBL Quantum 100 vs 200, 300, 400, 600, 800, One?

In de tabel hieronder kun je al deze gaming headsets vergelijken op eigenschappen.

Let op: de onderstaande tabel scrolt naar rechts. Scroll dus naar rechts om alle opties te zien!
Quantum One Quantum 800 Quantum 600 Quantum 400 Quantum 300 Quantum 200 Quantum 100
Jbl Quantum One Anc Gaming Headset Jbl Quantum 800 Bluetooth Gaming Headset Jbl Quantum 600 Draadloze Usb Gaming Headset Jbl Quantum 400 Rgb Gaming Headset Jbl Quantum 300 Surround Gaming Headset Jbl Quantum 200 Gaming Headset 50mm Drivers Jbl Quantum 100 Goedkoopste Jbl Gaming Headset
Prijs (1): €249 €199 €149 €99 €79,99 €59,99 €39,99
Audio-eigenschappen
Type: Over-ear Over-ear Over-ear Over-ear Over-ear Over-ear Over-ear
Speaker driver: 50 mm
dynamic driver
50 mm
dynamic driver
50 mm
dynamic driver
50 mm
dynamic driver
50 mm
dynamic driver
50 mm
dynamic driver
40 mm
dynamic driver
Frequentiebereik: 20 Hz – 20 kHz 20 Hz – 20 kHz 20 Hz – 20 kHz 20 Hz – 20 kHz 20 Hz – 20 kHz 20 Hz – 20 kHz 20 Hz – 20 kHz
Impedantie: 32 ohm 32 ohm 32 ohm 32 ohm 32 ohm 32 ohm 32 ohm
Active Noise Control? (ANC)
Hi-res audio?
3D Audio?
JBL Quantum-
SURROUND?
DTS HEAD-
PHONE X: V2.0?
JBL Quantum-
SPHERE 360
Aansluitingen & connectiviteit
3.5 mm AUX in? Ja, afkoppelbare draad Ja, afkoppelbare draad Ja, afkoppelbare draad Ja, afkoppelbare draad Ja, vaste draad Ja, vaste draad Ja, vaste draad
USB audio (bedraad)? Ja: USB-A out,
USB-C in
Ja: USB-A out, USB-C in Ja: via adapter
(3.5 mm out)
USB audio (draadloos)? Ja, USB-A dongle Ja, USB-A dongle
Bluetooth? Ja, versie 5.0
Batterij & opladen
Batterijduur/laadtijd: 14 uur / 2 uur 14 uur / 2 uur
Capaciteit (bij 3.7V): 1300 mAh 1000 mAh
Opladen via: USB-C USB-C
Microfoon
Microfoon type: afkoppelbaar opklapbaar opklapbaar opklapbaar opklapbaar opklapbaar afkoppelbaar
Microfoon grootte: 6×2.7 mm 4×1.5 mm 4×1.5 mm 4×1.5 mm 4×1.5 mm 4×1.5 mm ?
Directionaliteit? unidirectioneel unidirectioneel unidirectioneel directioneel directioneel directioneel directioneel
Frequentierespons: 100 Hz – 10 kHz 100 Hz – 10 kHz 100 Hz – 10 kHz 100 Hz – 10 kHz 100 Hz – 10 kHz 100 Hz – 10 kHz 100 Hz – 10 kHz
Bediening
JBL Quantum-
ENGINE?
Game/chat balansknop? Ja Ja Ja Ja Nee Nee Nee
Verlichting? Ja, RGB, 3 zones Ja, RGB, 2 zones Ja, RGB, 1 zone Ja, RGB, 1 zone Nee Nee Nee
Fysieke eigenschappen
Gewicht: 369 gram 410 gram 346 gram 270 gram 245 gram 246 gram 211 gram
Kleur: Zwart Zwart Zwart Zwart Zwart Zwart Zwart, blauw, wit
Bestellen & levering
Meegeleverd (2): USB-C kabel (balansknop),
AUX kabel met volumeknop,
kalibratiemicrofoon
USB wireless dongle,
USB-C laadkabel,
AUX kabel met volumeknop
USB wireless dongle,
USB-C laadkabel,
AUX kabel met volumeknop
USB-C (audio)kabel,
AUX kabel
3.5 mm naar USB-A adapter

 

3.5 mm naar L en R splitter

 

 

Huidige prijs
en bestellen:
JBL.nl
bol.com
JBL.nl
bol.com
JBL.nl
bol.com
JBL.nl
bol.com
JBL.nl
bol.com
JBL.nl
bol.com
JBL.nl
Coolblue.nl

1: De laagste prijs op moment van schrijven (laatste update: 27 augustus 2020).
2: Verder wordt er bij alle producten een plopkap voor de microfoon, een handleiding (Quick Start Guide), garantiebewijs, en veiligheidsinformatie meegeleverd.

JBL Quantum gaming headsets – alle overeenkomsten

Alle huidige JBL Gaming headsets hebben veel overeenkomsten. Zo zijn dit allemaal over-ear gaming headsets met een gesloten achterzijde (closed-back). Ze gebruiken bijna allemaal dezelfde 50 mm dynamische driver. De enige uitzondering is de JBL Quantum 100, die een 40 mm dynamische driver gebruikt.

Wel hebben alle JBL Quantum gaming headsets, dus ook de Quantum 100, dezelfde frequentierespons van 20 Hz tot 20 kHz. Daarmee kunnen deze headsets dus allemaal de hoogste en laagste hoorbare tonen produceren.

Met een 32 ohm impedantie zijn al deze gaming headsets te gebruiken zonder versterker. Alle JBL quantum headsets zijn dan ook direct met een 3.5 mm jack aan te sluiten op elk denkbaar apparaat met een 3.5 mm AUX koptelefoonaansluiting.

Alle JBL gaming headsets zijn dan ook te gebruiken op alle huidige consoles, namelijk de Xbox One, PlayStation 4, en Nintendo Switch.

Daarnaast zijn deze ook geschikt voor PC gaming, en aan te sluiten op zowel Mac als Windows PC’s en laptops. Ook kun je de koptelefoon aansluiten op elke smartphone of tablet met een headphone jack. Eenmaal aangesloten, zal de JBL gaming headset alle audio van het aangesloten apparaat afspelen.

Alle JBL gaming headsets zijn Discord certified. Dat houdt in dat al deze headsets getest zijn met de populaire chat- en teamspeak-app Discord. Als het bedrijf Discord Inc vaststelt dat de headset met Discord werkt, en daarnaast hierbij ook zorgt voor een prettige gebruikservaring, krijgt de headset deze certificatie (meer informatie). Met deze certificatie weet je dus zeker dat alle JBL gaming headsets prima te gebruiken zijn met Discord.

Alle gaming headsets zijn in afmeting te verstelbaar. Op de hoofdband staat een nummeraanduiding, zodat je gemakkelijk kunt zien of de headset op beide kanten op je afmeting naar voorkeur staat ingesteld.

In tegenstelling tot alle JBL koptelefoons zijn de oorschelpen niet naar binnen te klappen om deze compacter te maken. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er vanuit wordt gegaan dat je deze koptelefoon voornamelijk thuis zult gebruiken, en daarom niet vaak mee zult nemen. Ook heeft géén van de JBL gaming headsets een IP-rating voor waterdichtheid.

JBL QuantumENGINE software

De JBL QuantumENGINE software, te download hier via JBL.nl, is te gebruiken met de JBL Quantum 300 en hoger. Voor het gebruik hiervan zul je de gaming headset namelijk via USB aan moeten sluiten op je laptop of PC. Ook via de draadloze dongle zal deze software werken. Deze software werkt op dit moment alleen met Windows 7 en Windows 10.

Jbl Quantumengine Software

Met de QuantumENGINE kun je meerdere instellingen aanpassen. Zo kun je de Equalizer aanpassen. Met een equalizer kun je tonen van een bepaalde frequentie meer of minder volume geven. Wil je bijvoorbeeld een steviger basgeluid, dan kun je in de equalizer de lage tonen meer volume toekennen.

De volgende optie binnen deze software is de Lightning. Hier kun je alle instellingen voor de RGB-verlichting van de headset aanpassen. Zo kun je kiezen voor verschillende kleuren, en verschillende verlichtingspatronen en effecten. Een goede uitleg en demonstratie van de RGB instellingen vind je in deze video.

Ook is het met deze software mogelijk om het virtuele 3D-geluid (Spatial Sound) in te stellen. Alle gamekoptelefoons van JBL die je met de QuantumENGINE kunt gebruiken, hebben de optie om QuantumSURROUND in te schakelen. Dit zou moeten zorgen voor een betere 3D-ervaring van het geluid. Hierbij wordt met de koptelefoon een 7.1 channel surround geluid nagebootst.

Vanaf de JBL Quantum 400 wordt er een andere virtueel 3D format ondersteunt, namelijk DTS HEADPHONE X: V2.0. Alleen de JBL Quantum ONE ondersteunt JBL’s QuantumSPHERE 3D geluidsprofiel. Bij QuantumSPHERE wordt er gebruik gemaakt van bewegingssensoren in de headset. De software weet daardoor of je hoofdbewegingen maakt. Daardoor kan de headset het 3D-geluid nog beter weergeven, omdat er ook rekening wordt gehouden met de richting van je hoofd.

Verder kun je hier de instellingen van de microfoon aanpassen (Microphone). Hier kun je het volume aanpassen, en ‘sidetone’ inschakelen, op drie verschillende niveau’s. Met sidetone ingeschakeld, zal je eigen stemgeluid dat de microfoon oppikt weer door de koptelefoon afspelen. Zo kun je jezelf dus horen praten. Veel gamers vinden dat fijn, omdat je met een closed-back koptelefoon jezelf normaal niet kunt horen praten, wat onnatuurlijk overkomt.

Daarnaast is er een optie om de software te updaten (System software), en is er onder de tab ‘Help‘ meer uitleg te vinden over de mogelijke instellingen, en ook de volledige handleiding van de headsets te vinden.

JBL Quantum One – de beste JBL gaming headset (ANC)

De JBL Quantum One is het topmodel van JBL’s gaming headsets. Daarmee heeft deze headset ook de meeste, en meest geavanceerde, functies van alle keuzes.

De Quantum One is één van de twee JBL gaming headsets die gebruik maakt van Active Noise Control, ofwel ANC. De koptelefoon neemt met ingebouwde microfoons omgevingsgeluid waar, en kan dit neutraliseren met antigeluid. Dat werkt voornamelijk goed bij constante geluiden.

Voornamelijk bij zware PC games kan dit nuttig zijn. Games die veeleisend zijn, hebben een krachtige processor en videokaart nodig om goed te draaien. Bij flink gebruik van deze componenten, worden ze heet. Om dit af te koelen, kunnen de hard draaiende ventilators van je PC of laptop aardig wat geluid produceren. Met ANC zul je dit niet meer horen.

Hoewel je deze headset ook kunt gebruiken op consoles, is deze voornamelijk gericht op PC gaming. Alleen met een USB-aansluiting op je PC kun je namelijk gebruik maken van QuantumENGINE. Binnen deze software heeft de Quantum One als enige headset drie verschillende 3D-audioprofielen beschikbaar.

De Quantum One is namelijk de enige headset die ook QuantumSPHERE 360 beschikbaar heeft. Met QuantumSPHERE wordt het in-game geluid altijd correct afgespeeld. Door de ingebouwde bewegingssensoren weet de software namelijk welke kant je op kijkt. Dat geluidsweergave wordt automatisch aangepast.

Hierdoor heb je een nog natuurlijkere geluidsweergave. Voornamelijk als je gebruik maakt van een grote gaming monitor zul je hoofdbewegingen maken om van de ene naar de andere kant van het scherm te kunnen kijken. De Quantum One is één van de weinige gaming headsets die rekening houdt met de richting van je hoofd bij het afspelen van de audio. Daardoor klopt de richting van het geluid altijd.

Verder kun je met de QuantumENGINE bij deze koptelefoon de RGB-verlichting aanpassen. De Quantum One heeft drie verschillende verlichtingszones, namelijk rond het logo, en ring rondom de oorschelp, en de ‘notch’.

Een andere unieke eigenschap is de gebruikte microfoon. De microfoon van de Quantum One heeft de grootste geluidssensor van de headsets in de Quantum-reeks. Deze microfoon is unidirectioneel, en pikt dus in alle richtingen geluid op. Wil je een andere microfoon gebruiken? Deze microfoon is afkoppelbaar.

Wil je dus gebruik maken van een losse, staande, microfoon gebruiken op je bureau? Dan kun je de microfoon van de Quantum One volledig afnemen. Ook kun je een eigen microfoon op deze headset aankoppelen op de 3.5 mm aansluiting.

De Quantum One heeft een dikke padding op de hoofdband, waardoor deze comfortabel blijft bij lange speelsessies. Op de linker oorschelp zitten meerdere knoppen voor bediening. Het voordeel hiervan is dat je een aantal instellingen kunt aanpassen zonder in-game naar een menu te gaan.

Zo zit er hier een knop om de ANC in of uit te schakelen, een draaiknop voor volume, en een mic mute/unmute knop. Op de meegeleverde USB-C naar USB-A kabel om deze headset te verbinden met je computer, zit daarnaast nog een draaiknop waarmee je de balans tussen audio-chat en de in-game geluiden kunt aanpassen.

Verder wordt er een 3,5 mm audiokabel met volumeknop, een kalibratiemicrofoon, en uiteraard de boom-microfoon met bijbehorende plopkap meegeleverd. Een volledige unboxing van deze koptelefoon kun je bekijken in deze video.

Kortom is de JBL Quantum One de beste keuze voor fanatieke PC gamers. Naast de vele gunstige eigenschappen van de headset zelf, kun je als PC gamer ook gebruik maken van de QuantumENGINE. Zo gebruik je ook de QuantumSPHERE 360 audio, kun je de RGB-verlichting aanpassen, en zal de ANC het geluid van de ventilatoren van PC blokkeren.

Deze koptelefoon kopen? De huidige prijs van deze koptelefoon is €249 op JBL.nl en bol.com.

JBL Quantum 800 – JBL bluetooth gaming headset met ANC

De Quantum 800 is ook een high-end gaming headset. Wel heeft deze veel verschillen met de Quantum One, waaronder een aantal voordelen.

Het grootste voordeel van de Quantum 800 is dat deze bluetooth (5.0) ondersteuning heeft. Daarmee is de Quantum 800 de enige JBL gaming headset met bluetooth. Daarmee kun je de Quantum 800 naast gaming, ook gebruiken als bluetooth koptelefoon. Zo kun je deze ook gebruiken om draadloos muziek te luisteren, bijvoorbeeld vanaf je smartphone of tablet.

Eenmaal verbonden over bluetooth, zal alle audio van het gekoppelde apparaat af worden gespeeld op deze koptelefoon. Zo kun je dus bijvoorbeeld je smartphone gebruik maken van je favoriete muziek streaming dienst, bijvoorbeeld Spotify, en wordt het geluid afgespeeld op de Quantum 800 headset.

Bijkomend voordeel van de Quantum 800 is dat deze, net als de Quantum One, Hi-Res certified is. Zo kan deze headset je muziekbestanden met hoge resolutie afspelen.

Omdat je deze koptelefoon volledig draadloos kunt gebruiken, heeft deze een ingebouwde accu nodig. In dit geval is dat een 1300 mAh accu, die goed is voor zo’n 14 uur afspeeltijd. Om deze op te laden zul je deze moeten aansluiten over USB-C. Na zo’n twee uur opladen, is de accu dan weer volledig vol.

Ook deze koptelefoon beschikt over ANC. Daarmee kan deze geluiden van buitenaf blokkeren. Zo heb je bijvoorbeeld minder last van het geluid van de ventilatoren van je PC. Omdat deze koptelefoon ook bluetooth bevat, zou je deze ook onderweg kunnen gebruiken. ANC is namelijk ook goed in het blokkeren van constante geluiden van een trein of vliegtuig.

Voor mobiel gebruik zou het gunstig zijn om de microfoon af te koppelen. Helaas is dat, in tegenstelling tot bij de Quantum One, niet mogelijk. Wel is de microfoon omhoog te klappen, waardoor deze minder in de weg zit. Ook zal de microfoon automatisch uitschakelen als je deze omhoog klapt. Deze headset heeft een kleinere microfoonsensor van 4×1.5 mm.

Met de QuantumENGINE kun je met de Quantum 800 gebruik maken van 3D-geluid met het JBL QuantumSURROUND, of DTS HEADPHONE X: V2.0 profiel. Ook kun je hier de RGB-verlichting instellen. Er zijn op deze koptelefoon twee verschillende RGB-zones waarvoor je verschillende kleuren en effecten kunt instellen.

Het verschil met de Quantum One, is dat je de 800 draadloos kunt verbinden heeft met de PC. Hiervoor gebruik je de USB-dongle, die je aansluit op een USB-A port van de PC. Hoewel je de headset ook met de meegeleverde AUX-kabel, of via bluetooth, kunt verbinden met de PC, zullen beide 3D geluidsprofielen alleen werken met de draadloze USB-verbinding.

Deze draadloze USB-verbinding met de dongle werkt ook bij de PS4, maar helaas niet op de Xbox One. Wel kun je met de 3.5 mm AUX kabel de Quantum 800 toch nog op alle consoles aansluiten. De meegeleverde USB-A naar USB-C kabel is alleen te gebruiken om de headphone op te laden, en niet voor audio.

Op de linker oorschelp van deze headset zit een draaiknop voor het volume, en een draaiknop voor de balans tussen audio-chat en de in-game geluiden.

Met een gewicht van 410 gram is dit de zwaarste JBL Gaming headset. Gelukkig heeft deze headset ook een flinke hoeveelheid padding onder de hoofdband, om te zorgen dat deze ook bij langdurig gebruik comfortabel blijft.

Kortom is de JBL Quantum 800 de beste keuze voor veelzijdig gebruik. Deze headset is namelijk zowel bedraad als draadloos te gebruik op zowel PC als console, en daarnaast ook prima te gebruiken om, waar dan ook, muziek te kunnen luisteren over bluetooth. Zeker de combinatie van Hi-Res audio en ANC maakt deze headset zeer geschikt om te gebruiken als koptelefoon voor het luisteren van muziek.

Deze JBL gaming headset kopen? De huidige prijs is 199 euro op JBL.nl en bol.com.

JBL Quantum 600 – draadloze (USB-dongle) gaming headset

De JBL Quantom 600 is ook een draadloze gaming headset, maar heeft in tegenstelling tot de Quantom 800, géén bluetooth.

Daarom is deze headset niet draadloos te gebruiken om bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Ook het ontbreken van ANC, en het ontbreken van Hi-Res audio, maakt deze headset minder geschikt voor het beluisteren van muziek.

Wel is dit een prima gaming headset. Deze is draadloos te verbinden met je PC of PS4 via de USB dongle. Bij draadloze verbinding met je PC, kun je op de Quantum 600 gebruik maken van de QuantumENGINE software.

Met QuantumENGINE heb je bij deze headset dezelfde 3D-audioprofielen tot je beschikking als bij de Quantum 800. Zo kun je gebruik maken van JBL QuantumSURROUND, en DTS HEADPHONE X: V2.0.

Ook kun je de RGB-verlichting met deze software instellen. Een ander verschil is dat deze headset slechts één RGB-zone heeft, dus één minder dan de Quantum 800.

Bij draadloos gebruik is de batterijduur en de oplaadtijd van de Quantum 600 wel gelijk aan die van de 800. De batterij is namelijk goed voor 14 uur afspeeltijd, en is na 2 uur opladen met de meegeleverde USB-C oplaadkabel weer vol.

Ook de microfoon is gelijk. Deze zit vast aan de headset, en is uit te schakelen door deze omhoog te klappen. Ook kun je de microfoon muten met de mute/unmute-knop op de linker oorschelp.

Verder zitten er op de linker oorschelp twee draaiknoppen, namelijk voor het volume, en voor de balans van het volume tussen audio-chat en in-game geluid. Zo kun je dit snel aanpassen zonder hiervoor op je PC of console naar het menu te gaan.

Met de meegeleverde 3.5 mm AUX kabel is deze headset daarnaast bedraad op aan te sluiten op elk denkbaar apparaat met een koptelefoon-aansluiting. Op de meegeleverde 3.5 mm kabel zit ook een draaiknop voor het volume, en een mute-knop voor de microfoon.

Kortom is de Quantum 600 een goede keuze als je een draadloze gaming headset zoekt, die je daarnaast niet ook wil gebruiken voor het (draadloos) beluisteren van muziek. Het voordeel op de Quantum 800, is dat deze headset weer 50 euro goedkoper is.

Deze gaming headset is op dit moment namelijk te bestellen voor 149 euro op JBL.nl en bol.com.

JBL Quantum 400 – bedrade gaming headset met RGB

De JBL Quantum 400 is een bedrade gaming headset. Op het ontbreken van de draadloze USB dongle na, heeft de Quantum 400 veel overeenkomsten met de Quantum 600.

Om te gamen met de Quantum 400 heb je keuze uit een bedrade USB-aansluiting, of een bedrade aansluiting over 3.5 mm AUX audiokabel.

Wil je gamen op je PC, dan kun je deze gaming headset het beste aansluiten over USB, met de meegeleverde USB-A naar USB-C kabel. Alleen met een USB-aansluiting kun je op deze headset ook gebruik maken van QuantumENGINE.

Deze software maakt het bij de Quantum 400 mogelijk om gebruik te maken van zowel JBL QuantumSURROUND, als DTS HEADPHONE X: V2.0. Daarmee is dit de goedkoopste gaming headset die beide 3D-audio profielen ondersteunt.

Ook is de Quantum 400 de goedkoopste gaming headset van JBL die RGB verlichting heeft. Net als de duurdere producten in de Quantum-productserie, kun je gebruik maken van QuantumENGINE om de RGB-verlichting aan te passen. Bij de 400 is er één RGB-zone beschikbaar, namelijk de kleurverlichting achter het ‘JBL’-logo.

Wil je gamen op je console? Voor verbinding met je Xbox, PlayStation, of Nintendo Switch, kun je gebruik maken van de meegeleverde 3.5 mm AUX-kabel. Een verschil met de Quantum 600, is dat er op deze kabel géén knoppen zitten.

Wel zitten er knoppen op de linker oorschelp van de JBL Quantum 400. Hier vind je een draaiknop voor volume, een draaiknop voor de balans tussen audio-chat en in-game geluid, en een microfoon mute/unmute knop. Ook kun je de microfoon uitzetten door deze omhoog te klappen.

Een ander verschil met de Quantum 600, is dat de hoofdband van de 400 minder padding heeft. Met het flink lagere gewicht van 270 gram, is dat toch nog genoeg voor voldoende draagcomfort.

Kortom is de Quantum 400 een goede keuze als je een bedrade gaming headset zoekt, die daarnaast ook ondersteuning heeft voor 3D-geluid, en RGB verlichting. Het voordeel op de Quantum 600 is dat deze gaming headset weer 50 euro goedkoper is.

De JBL Quantum 400 is namelijk verkrijgbaar voor €99 op JBL.nl en bol.com.

JBL Quantum 300 – bedrade gaming headset met 3D geluid

De Quantum 300 is nog zo’n 20 euro goedkoper dan de 400. Dit is een bedrade gaming headset, die ook 3D geluid ondersteunt.

Net als de Quantum 400, kun je de Quantum 300 bedraad aansluiten met de 3.5 mm jack, of over USB. Een verschil is dat de draad aan de kant van de headset vast zit. Met de 3.5 mm jack van deze draad, kun je deze headset direct aansluiten op je computer, of bijvoorbeeld op een Xbox One controller of PS4 DualShock controller.

Wil je deze op je PC of laptop aansluiten over USB, dan zul je gebruik moeten maken van de meegeleverde 3.5 mm naar USB-A adapter.

Sluit je de Quantum 300 daarmee aan op je PC, dan kun je ook met deze gaming headset nog gebruik maken van JBL QuantumENGINE. Met deze headset heb je keuze voor één 3D-geluidsprofiel, namelijk JBL QuantumSURROUND. De JBL Quantum 300 heeft géén RGB verlichting, dus de instellingen daarvoor zijn met de Quantum 300 ook niet zichtbaar in de software.

Wel geeft de software je daarnaast ook de mogelijkheid om de EQ en de microfoon-instellingen van de headset aan te passen. De Quantum 300 is de goedkoopste JBL gaming headset die nog toegang heeft tot de QuantumENGINE, en dus deze mogelijkheden heeft.

De microfoon van de Quantum 300 is ook op te klappen om deze uit te schakelen. Een verschil is dat er geen mute-knop is voor deze microfoon. Ook zit er géén knop voor op deze koptelefoon om de balans tussen audio-chat en in-game audio te regelen. De enige knop die je op de linker oorschelp van de Quantum 300 vind, is een volume-knop.

Kortom is de Quantum 300 de goedkoopste JBL gaming headset met 3D-geluid, en met toegang tot de QuantumENGINE software. Vind je RGB verlichting, of de extra bedieningsknoppen op de headphone niet belangrijk? Dan is de Quantum 300 een goede keuze voor jou.

De lagere prijs, van €79,99 is een voordeel op de Quantum 400. Je kunt deze gaming headset voor dit bedrag bestellen op JBL.nl en Bol.com.

JBL Quantum 200 – JBL gaming headset met 50 mm driver

De Quantum 200 is een simpele gaming headset van JBL. Toch heb je dankzij de 50 mm drivers van deze gaming headset nog steeds een prima geluid, en ook een stevig basgeluid.

De Quantum 200 heeft ook een ingebouwde draad met aan het einde een 3.5 mm jack aansluiting. Deze kun je daarmee aansluiten op je game PC of gaming laptop, console, en elk ander apparaat met een 3.5 mm koptelefoon-uitgang.

Ook wordt er een adapter meegeleverd die de enkele 3.5 mm aansluiting splits in een linker er rechter 3.5 mm aansluiting. Zo kun je deze koptelefoon ook aansluiten op oude PC’s, die soms geen 3.5 mm koptelefoon uitgang hebben.

De Quantum 200 heeft dus géén USB-aansluiting, en daarom ook niet de mogelijkheid om gebruik te maken van de software QuantumENGINE. Daarom ontbreekt het virtuele 3D-geluid, en de mogelijkheid om de instellingen voor de EQ en microfoon aan te passen.

De bediening van deze headset is simpel. Door de microfoon omhoog te klappen, zet je deze uit. Daarnaast zit er op de linker oorschelp een draaiknop waarmee je het volume kunt aanpassen.

Kortom is de Quantum 200 een simpele gaming headset, die door de 50 mm speaker drivers een prima geluidskwaliteit bieden. Door het ontbreken van een USB-adapter mist deze gaming headset alle geavanceerde opties voor de PC. Ben je een console gamer, en heb je die daarom niet nodig? Dan is de Quantum 200 voor jou een betere keuze dan de Quantum 300 vanwege de lagere prijs.

De huidige prijs van de JBL Quantum 200 is namelijk €59,99 op JBL.nl en op bol.com. Daarmee is deze headset nog eens 20 euro goedkoper dan de JBL Quantum 300.

JBL Quantum 100 – de goedkoopste JBL gaming headset

De JBL Quantum 100 is de goedkoopste gaming headset van JBL. Dit is de enige headset die daarom ook kleinere speaker drivers gebruikt, namelijk dynamische drivers van 40 mm.

Hoewel de opgegeven frequentierespons gelijk is, kun je vanwege de kleinere speaker drivers verwachten dat het basgeluid minder krachtig is.

Ook de Quantum 100 heeft een ingebouwde draad met een 3.5 mm jack aansluiting. Daarmee kun je deze zowel bij PC als console gaming gebruiken, en ook aansluiten op smartphones of tablets.

Omdat er geen USB-aansluting is, kun je geen gebruik maken van JBL’s QuantumENGINE software op de PC.

Een interessante eigenschap van de Quantum 100 is dat de microfoon afneembaar is. De bijbehorende microfoon heeft een 2.5 mm jack waarmee je deze op de Quantum 100 kunt aansluiten. Het voordeel hiervan is dat je ook een andere (betere) microfoon kunt aankoppelen, of de microfoon kunt verwijderen als je deze niet gebruikt; bijvoorbeeld als je deze headset wil gebruiken voor het luisteren van muziek.

De bediening van de Quantum 100 is iets anders dan die van de Quantum 200. Omdat de microfoon niet omhoog te draaien is, heeft deze gaming headset wél een mute/unmute knop om de microfoon mee uit te schakelen. Verder vind je op de linker oorschelp van deze headset alleen nog een draaiknop voor het volume.

Een laatste leuke eigenschap aan de Quantom 100, is dat dit de enige JBL gaming headset is, die wordt verkocht in meerdere kleuruitvoeringen. Zo is deze namelijk verkrijgbaar in het zwart, wit, en blauw.

Kortom is dit een simpele, maar functionele gaming headset, met als unieke voordelen dat de microfoon afneembaar is, en je keuze hebt uit drie verschillende kleuren.

Ook is de lage prijs van slechts €39,99 op JBL.nl en Coolblue.nl een voordeel. Bij beide webshops is de koptelefoon in alle drie de kleuruitvoeringen beschikbaar.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een JBL gaming headset? Stel dan je vraag door hieronder een reactie achter te laten. Ervaring met één of meer van de genoemde producten? Laat het hieronder weten in een korte review!

Plaats een reactie

Send this to a friend